- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Φούρνος Ντουρουντούς: Λιχουδιές από χαρούπι κι άλευρα οσπρίων
Τα νόστιμα αρτοσκευάσματα από τα Σφακιά που ταξιδεύουν ως την Αθήνα
Ο Φούρνος Ντουρουντούς στα Σφακιά της Κρήτης φουρνίζει καθημερινά υπέροχα παξιμάδια, κριτσίνια και μπισκότα και τα στέλνει σπίτι σου
Δυο γενιές πριν, η γιαγιά η Άννα, τότε μικρή κοπέλα ακόμα, διέσχισε το φαράγγι της Σαμαριάς για το γάμο της. Θα παντρευόταν στα Σφακιά και στις αποσκευές της, εκτός από τα προικιά, κουβαλούσε και όλα τα νόστιμα μυστικά της μαγειρικής της. Μυστικά που ταξίδεψαν με το στόμα και τη μνήμη, από παιδιά σε εγγόνια και έφτασαν να χτίσουν έναν ολόκληρο φούρνο, πασπαλισμένο με αλεύρι και σπιτική ζεστασιά. Αυτή είναι η ιστορία του φούρνου Ντουρουντούς που ξεκίνησε από τις συνταγές της γιαγιάς Άννας και έφτασε σήμερα να γεμίζει τα ράφια του με πρωτότυπα προϊόντα, που μάλιστα ταξιδεύουν σε όλη την Ελλάδα.
Όλα τα προϊόντα του φούρνου Ντουρουντούς είναι χειροποίητα, παράγονται από τις καλύτερες πρώτες ύλες και φουρνίζονται στα Σφακιά. Μέσω του e-shop, όμως, φτάνουν στις πόρτες όλης της χώρας, με σκοπό να μας μυήσουν στις αυθεντικές σφακιανές γεύσεις. Αυτό σημαίνει ότι θα βρεις μια μεγάλη ποικιλία σε παξιμάδια, κριτσίνια και κουλουράκια, που φέρνουν ως το κατώφλι σου λίγη από τη νοστιμιά της Κρήτης.
Η κρητική κουζίνα είναι περιβόητη για τη θρεπτική αξία των υλικών που χρησιμοποιεί. Υλικά όπως το χαρούπι, που η υπόλοιπη Ελλάδα μόλις τα τελευταία χρόνια τολμά να αξιοποιήσει, είναι στους Κρήτες γνωστά εδώ και αιώνες. Όλη αυτή τη γνώση της παράδοσης ο φούρνος Ντουρουντούς την αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο μέσα από μια σειρά πρωτότυπων αρτοσκευασμάτων.
Καθόλου τυχαίο, λοιπόν, που ο φούρνος Ντουρουντούς έχει λάβει το χρυσό βραβείο Authentic Taste of Greece 2020/2021 του οργανισμού GTBB, καθώς και το Χρυσό Βραβείο Γεύσης 2020 BGFA. Νομίζω ότι μπορούμε να αισθανόμαστε περήφανοι που η χώρα μας παράγει τόσο ωραία προϊόντα, και πολύ τυχεροί που τα προϊόντα αυτά βρίσκονται μόλις ένα κλικ μακριά από εμάς.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Ιδιορρυθμίες, λόγοι συναισθηματικοί και άλλοι που δεν τρώμε κάποια φαγητά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.