Θεματα

Ξέρεις τι είναι το “Clean Label”;

Διαβάζω τι τρώω, τρώω σωστά!

A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Clean label: Ο νέος όρος που «εμπλουτίζει» το λεξιλόγιο της διατροφής μας στο συσκευασμένο ψωμί

Η «καθαρή ετικέτα», όπως είναι ο ελληνικός όρος, είναι η νέα διατροφική τάση που έρχεται όλο και πιο δυναμικά και στη χώρα μας. Δεν πρόκειται για έναν επιστημονικό όρο, όμως εκφράζει την ανάγκη του κοινού να γνωρίζει και να καταλαβαίνει τα συστατικά των προϊόντων που καταναλώνει καθημερινά.

Με την έλευση του Covid -19 το 80% των καταναλωτών αναζητά πλέον το υγιεινό στη διατροφή του, ένα ποσοστό εξαιρετικά υψηλό, που σίγουρα μεταβλήθηκε από την κατάσταση που έφερε στις ζωές όλων μας η καραντίνα. Η αυξητική τάση, λοιπόν, για υγιεινή διατροφή έφερε ακόμα πιο δυναμικά στο προσκήνιο την ανάγκη για προϊόντα “clean label”. Πρόκειται για ένα «κίνημα» των καταναλωτών που επιζητούν την επιστροφή στο λεγόμενο «αληθινό» φαγητό, μέσα από την αυθεντικότητα και τις φυσικές πρώτες ύλες.

Φωτογραφία: Mariana Medvedeva/ Unsplash

Ουσιαστικά, η «καθαρή ετικέτα» χαρακτηρίζει ένα προϊόν που έχει όσο το δυνατόν λιγότερα συστατικά παρασκευής, πάντα με φυσική προέλευση, ενώ δεν έχει τίποτα πρόσθετο (βελτιωτικά, συντηρητικά) στη συνταγή του. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται πλέον η εταιρεία Καραμολέγκος, η οποία παρουσίασε στην ελληνική αγορά τρεις από τις πλέον βασικές σειρές προϊόντων της (ψωμί του τοστ, ψίχατοστ και ψωμί σε φέτες) με τη σφραγίδα «καθαρής ετικέτας». Έφερε δηλαδή, πρώτος στην Ελλάδα, συσκευασμένο ψωμί χωρίς πρόσθετα και χωρίς συντηρητικά, με 100% φυσικές πρώτες ύλες. Υλικά που μπορεί να αναγνωρίσει ο καταναλωτής διαβάζοντας το κάτω μέρος της συσκευασίας του ψωμιού. Το Ψωμί Καθαρής Ετικέτας του Καραμολέγκου είναι ήδη στα ράφια όλης της Ελλάδας!

Η πρωτοβουλία αυτή από τον Καραμολέγκο ήρθε μέσα από μια μεγάλη επένδυση στο R&D, ώστε να αναπτυχθεί η ιδανική διαδικασία αρτοποίησης με αποτέλεσμα την ίδια ποιότητα και γεύση που αναγνωρίζει ο καταναλωτής. Ο δρόμος έχει ανοίξει πλέον και στο συσκευασμένο ψωμί για τα προϊόντα «καθαρής ετικέτας». Εμείς το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να αρχίσουμε να διαβάζουμε τα συστατικά για το κάθε τι που τρώμε και να αγκαλιάσουμε αυτή τη νέα συνήθεια.