Θεματα

Τα νέα hip εστιατόρια της Αθήνας έχουν διάσημους γονείς

…και τα βρίσκεις μόνο στο διαδίκτυο

Νενέλα Γεωργελέ
ΤΕΥΧΟΣ 770
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ποιοι γνωστοί σεφ στήνουν νέα εστιατόρια στην Αθήνα που λειτουργούν αποκλειστικά με delivery

Έχω εδώ και λίγο καιρό αποκτήσει καινούργιο χούι… Αντί να «γυρίζω και να μυρίζω» ό,τι καινούργιο συμβαίνει στη γαστρονομική πλευρά της πόλης και στη συνέχεια να κανονίζω με την παρέα ποιο βράδυ θα βρεθούμε επιτόπου για να δοκιμάσουμε τα ωραία του, κάθομαι ώρες ατελείωτες στο ίντερνετ και μελετάω τις πλατφόρμες διανομής φαγητού κατ’ οίκον. Ανακαλύπτω πράματα και θάματα, οι προτάσεις είναι άπειρες και εξόχως δελεαστικές, οι πιο πολλές έχουν από πίσω τους πολύ ενδιαφέροντα μενού και διάσημους σεφ να τα υπογράφουν. Φυσικά, πεινάω όλη μέρα.

Με τα απανωτά και τόσο μακράς διαρκείας lockdown έχουμε εδώ και καιρό χάσει τη δυνατότητα να κλείσουμε τραπέζι στο αγαπημένο μας στέκι αλλά και αυτό, το αγαπημένο μας στέκι, μας έχασε εντελώς και ολωσδιόλου από μπροστά του. Σεφ και επιχειρηματίες της εστίασης όμως, πριν καν προλάβουν να κλάψουν την καινούργια κατάσταση που διαμόρφωσε η πανδημία, είχαν ήδη βρει διεξόδους και τρόπους ώστε να ξαναβρεθούμε έστω κι αν αυτό δεν σημαίνει μια κράτηση στην αγαπημένη μας γωνιά του εστιατορίου τους ή μια θέση στο κομψό stool της μπάρας τους.

Cookoovaya

Και ξαφνικά μαζί με όσους είχαν ήδη ενταγμένο το delivery και το take away στις δραστηριότητές τους –σουβλάκι, πίτσα, μπέργκερ–, άρχισαν να εμφανίζονται εστιατόρια που κάποτε ούτε που θα μας πέρναγε από το μυαλό πως θα μπορούσαμε να απολαύσουμε το μενού τους σε μια παράδοση κατ’ οίκον. Στο μαγειρεύει ο εξαιρετικός σεφ, σε έναν καινούργιο του χώρο - «μη χώρο», που μάλιστα έχει άλλο όνομα από το «φυσικό» του εστιατόριο, δική του σελίδα στα σόσιαλ και έρχεται αποκλειστικά και μόνο σπίτι σου. Εύκολα, γρήγορα, σαφώς πιο οικονομικά και κυρίως ανέπαφα, μεγάλο ζητούμενο της εποχής. Το σημερινό delivery και take away, έτσι όπως διαμορφώνεται, είναι λαμπερό, έχει πάνω του τη σφραγίδα του σύγχρονου και πρωτοποριακού, δημιουργεί τα νέα trends, είναι ποιοτικό,  αποτελεί μια νέας μορφής «έξοδο».

Την αρχή έκαναν πολύ μεγάλα ονόματα και εστιατόρια του εξωτερικού, γρήγορα ακολούθησαν και τα δικά μας, εγχώρια, διάσημα ονόματα. Το καλοκαίρι που μας πέρασε, λίγο μετά το πρώτο lockdown (και με τη βεβαιότητα όλων μας ότι πολύ σύντομα θα ακολουθήσει και δεύτερο), ο Αντώνης Δρακουλαράκος, ιδιοκτήτης και σεφ του μικρού πλην ξακουστού γιαπωνέζικου Sushimou, πήρε το πιο πετυχημένο πιάτο του, το Chirashi Don, του έφτιαξε 10 πολύ ενδιαφέρουσες εκδοχές τις οποίες άρχισε να διανείμει μέσω του Sushi Lunci, ενός shop in a shop, ενός «εικονικού» δηλαδή καινούργιου εστιατορίου που βρίσκεται μέσα στο αρχικό αλλά προτείνει άλλα πιάτα από αυτό, ίδιας υψηλής ποιότητας και απόλαυσης αλλά σε άλλες τιμές, και το διανείμει μόνο μέσω delivery και take away. «Είναι ένα side project, φυσικά δεν μπορεί να φέρει τα λεφτά του φυσικού μας εστιατορίου, όμως μπορεί κάπως να μας συντηρήσει, το ευχαριστιόμαστε πολύ και διατηρεί για όλους μας μια κανονικότητα. Έγινε με τη μία αγαπητό στο κοινό, απέκτησε τους δικούς του φανατικούς, σίγουρα πια στο μυαλό μας υποβόσκει η σκέψη κάποια στιγμή να αποκτήσει και αυτό τον φυσικό του χώρο».

Φωτογραφία: Sushi Lunci

Ο Άρης Βεζενές παρουσίασε από το καλοκαίρι μια νέα πρόταση της πολύ επιτυχημένης γιαπωνέζικης pub του Birdman, το Ekiben Βox, το οποίο εμπνεύστηκε από τα bento boxes, τα κουτιά δηλαδή με φαγητό που πωλούνται στην Ιαπωνία στους σταθμούς των τρένων και ενώ είναι γρήγορα και φτηνά καθόλου δεν υπολείπονται σε ποιότητα και νοστιμιά από όσα πωλούνται σε ένα καλό κανονικό εστιατόριο. «Είμαι και ο ίδιος μεγάλος ντελιβεράκιας και πιστεύω πως όλοι έχουμε δικαίωμα στο καλό delivery. Δεν μπορεί η ραχοκοκαλιά του να είναι μόνο κρέατα, πολλές φορές αμφιβόλου ποιότητας. Τα Εkiben Βoxes είναι διαφορετικά από αυτά που προσφέρουμε στο κανονικά μας εστιατόριο –γιατί δεν μπορούν να μεταφέρονται όλα– αλλά έχουν μεράκι, εστιατορική προσέγγιση, εξαιρετικές πρώτες ύλες. Να κι ένα καλό της καραντίνας... η χώρα άλλαξε πίστα στο delivery!».

Εkiben

Το PS Luncheon ήρθε κι αυτό μέσα στην καραντίνα σαν... υστερόγραφο αλλά και σαν το τρίτο παιδί του Nolanverse, της ομάδας δηλαδή που κινεί τα πολύ αγαπημένα στο κοινό εστιατόρια Nolan και Proveleggios που έχουν σαν head chef τον ακόμη πιο αγαπημένο όσο και πρωτοποριακό Σωτήρη Κοντιζά. Φυσικά κάνει μόνο delivery με πιάτα όπως φτερούγες κοτόπουλου με γλάσο sriracha και μέλι, σάλατες με Soba noodles και βινεγκρέτ αυγού, πίτσες που συνδυάζουν γευστικά την Ιαπωνία με την Ιταλία, ένα burnt cheesecake που κάνει θραύση, αλλά το πάει και αρκετά βήματα παραπέρα προσφέροντάς σου τη δυνατότητα μέσω γραπτών οδηγιών και video να ολοκληρώσεις εσύ τη συνταγή σπίτι σου «κλέβοντας» έτσι λίγη από τη δόξα και τη μαεστρία του διάσημου σεφ του. «Έχουμε πολλά ακόμη να δούμε αλλά και να κάνουμε» μού λέει ο Κώστας Πισσιώτης από την ομάδα, για να συνεχίσει: «Βλέπω τις συνήθειες του κόσμου αναγκαστικά να αλλάζουν με όλη τη φάση της πανδημίας και δεδομένου πως τα μπαρ, τα clubs και τα νυχτερινά μαγαζιά θα αργήσουν να ξαναμαζέψουν τον κόσμο, τα εστιατόρια –με νέες προσαρμοστικές κινήσεις βέβαια–, θα απορροφήσουν όλη την “έξοδο”. Σε αυτή τη νέα κατάσταση πραγμάτων θα κερδίσουν αυτοί που στο κοινό θα δώσουν ασφάλεια, ποιότητα και νέες πρωτοποριακές ιδέες».

Σωτήρης Κοντιζάς
Το burnt cheesecake του PS Luncheon

Στον ίδιο ρυθμό και ο πολυβραβευμένος και εξαιρετικός σεφ Χριστόφορος Πέσκιας έστησε από την πρώτη καραντίνα το Different Box, παιδί του Different& Different Catering και σου στέλνει στο σπίτι τα ακαταμάχητα πιάτα ενός νέου του μενού, εξίσου δελεαστικού και νόστιμου με όσα θα σε σέρβιρε στο εστιατόριο, ίδιας ποιότητας υλικών, με εξαιρετικό packaging αλλά και με οδηγίες και video ώστε να συμμετέχεις κι εσύ στη διαδικασία. «Το ποιοτικό delivery μας ήρθε από «έξω» και ήρθε για να μείνει» δηλώνει.

Και είναι και άλλα «διάσημα παιδάκια» γνωστών μας εστιατορίων που κάνανε τα πρώτα τους βήματα μέσα στα lockdown και συνεχίζουν ακάθεκτα. Το Pranzo –που στα ιταλικά σημαίνει ένα πιο καθημερινό μεσημεριανό-βραδινό γεύμα– είναι το παιδί του Ovio, του ωραίου ristorante που άνοιξε λίγο πριν τον κορωνοϊό στο Σύνταγμα και με σεφ τον Πάνο Ιωαννίδη, τον «ωραίο» των κριτών του Master Chef, σημείωσε επιτυχία από τις πρώτες μέρες της λειτουργίας του. «Ξεκινήσαμε να στέλνουμε με delivery “εύκολα” ιταλικά πιάτα, όμως είδαμε ότι έχει κίνηση και συνεχίζουμε προσθέτοντας και άλλα ωραία – italian meat balls, arancini, πίτσες, ωραίες σαλάτες, σούπες», μου λέει ο Πάνος Πολίτης, ο επιχειρηματίας πίσω από το Ovio (αλλά και του επίσης ιταλικού Cupola στο Παγκράτι που κάνει κι αυτό διανομή), για να συνεχίσει: «Το delivery δεν μπορεί να υποκαταστήσει όλη την εμπειρία που ζει κάποιος μέσα στο εστιατόριο, ούτε φυσικά μπορεί να αποδώσει το ίδιο οικονομικά. Όμως μας βοηθάει σε αυτή την περίεργη περίοδο, κρατάει την επαφή μας με τον κόσμο και μέχρι τα πράγματα να ξαναφτιάξουν εμείς θα είμαστε εδώ προσφέροντας την ίδια ποιότητα με αυτήν που έχουμε και όταν λειτουργούμε κανονικά».

Πάνος Ιωαννίδης
Pranzo

Το μενού Cookoo το στήνει ο Περικλής Κοσκινάς από τη λαοφίλητη Cookoovaya, και έρχεται σπίτι σου με προτάσεις καθημερινές –υπέροχα, ιδιαίτερα σάντουιτς ψαριού αλλά και ωραία ελληνική κουζίνα–, ενώ μπορεί να σου προσφέρει και μια ξεχωριστή εμπειρία by Cookoovaya με πιο premium προτάσεις κατόπιν συνεννόησης.

Το Casa είναι το μενού για το σπίτι του μικρού και πολύ καλού Simul με σεφ τον Νίκο Θωμά, το Άλφα προσφέρει πιάτα ελληνικής κουζίνας with a twist που βγαίνουν από την κουζίνα του πολύ καλού Άνετον στο Σύνταγμα. «Ξεκινήσαμε να κάνουμε παραδόσεις μόνο μεσημέρι, με πιάτα σε πολύ καλές τιμές», λέει ο Δημήτρης Φωτόπουλος, ο ιδιοκτήτης του. «Όμως είδαμε πως υπάρχει κίνηση και επεκταθήκαμε και στο βραδινό, πάλι με ελληνική καλή κουζίνα, πάντα με την ίδια ποιότητα που προσφέραμε και στο Άνετον». Ακολουθούν οι Μπαχάμες, που είναι το παιδί της γνωστής γαστροταβέρνας Σεϋχέλλες, το Jail Birds του T.G.I. Fridays με πιάτα μόνο για το σπίτι, το Paccheto που σου έρχεται... πακέτο από το γνωστό ιταλικό Capanna του Κολωνακίου.

Το μέλλον των εστιατορίων διαφαίνεται αρκετά προβληματικό ακόμη κι αν είναι κοντά η μέρα που θα μας ξαναδεχτούν στους χώρους τους. Διαβάζω πως στη Νέα Υόρκη, τη μεγάλη «εστιατορομάνα» ολόκληρου του πλανήτη, αναμένεται να κλείσουν περίπου τα μισά, και αυτά που θα μείνουν είναι όσα έχουν ήδη προχωρήσει στο delivery αλλά και σε νέες μορφές «επαφής» με το κοινό τους. Η μεγάλη διάρκεια εγκλεισμού και η απομάκρυνση από τις αγαπημένες μας συνήθειες, ο φόβος του συνωστισμού και τα νέα δεδομένα κάνουν όλους μας και όχι μόνο τους επιχειρηματίες της εστίασης να μιλάμε για μια νέα εποχή που ξεκινάει και που απορρέει από όλα τα παραπάνω. Εδώ είμαστε για να τη ζήσουμε.