4 συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να διατηρήσεις την κουζίνα σου καθαρή και χωρίς μικρόβια
Δεν είναι μόνο οι υγιεινές διατροφικές επιλογές που μας «φροντίζουν». Είναι και κάποια απλά, πολύ απλά, αλλά βασικά μυστικά που διασφαλίζουν την ποιότητα του φαγητού στο σπίτι και κατ’ επέκταση την υγεία σου. Το «safety kit» της κουζίνας αποτελείται από μόλις τέσσερις… συνήθειες (που καλά θα κάνεις να αποκτήσεις):
Η θερμοκρασία του ψυγείου
Μπορεί να έχεις αγοράσεις το καλύτερο κρέας, το πιο φρέσκο ψάρι, τα πιο φρέσκα λαχανικά, το πιο νόστιμο τυρί… εάν το ψυγείο σου δεν έχει τη σωστή θερμοκρασία, ό,τι βάζεις μέσα είναι καταδικασμένο να… «πεθάνει» μια ώρα αρχύτερα. Η σωστή θερμοκρασία του ψυγείου είναι από 2 έως 4° C, ενώ η κατάψυξη πρέπει να είναι ρυθμισμένη στους -18° C. Μην ξεχνάς λοιπόν να ελέγχεις τακτικά πως το ψυγείο σου λειτουργεί στην ενδεδειγμένη θερμοκρασία και λειτουργεί σωστά, ώστε να αποφύγεις την ανάπτυξη επικίνδυνων βακτηρίων στα τρόφιμα που συντηρείς σε αυτό.
Καθαρά εργαλεία
Πότε ήταν η τελευταία φορά που σαπούνισες τη σχάρα που στραγγίζεις τα πιάτα, τον δίσκο από κάτω που μαζεύει τα νερά και τη θήκη για τα μαχαιροπίρουνα; Πότε ήταν η τελευταία φορά που άλλαξες σφουγγαράκι στον νεροχύτη; Δεν έχει σημασία αν ψιλοέκοψες λαχανικά ή κρέας, τον δίσκο κοπής τον σαπούνισες; Αυτά είναι ίσως από τα πιο «βρώμικα» αντικείμενα στον πάγκο σου, να ξέρεις, και ως τέτοια πρέπει να τα αντιμετωπίζεις. Γι’ αυτό φρόντισε να πλένεις τακτικά την πιατοθήκη στο νεροχύτη, να αλλάζεις συχνά το σφουγγαράκι σου, να πλένεις τους δίσκους μετά από κάθε χρήση. Διαφορετικά, αφήνεις αόρατα βακτήρια να αναπτυχθούν σε επικίνδυνους εχθρούς που υπονομεύουν την καλή σου υγεία.
Επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες
Με την οικολογική σου συνείδηση «ανεβασμένη», παίρνεις την υφασμάτινη τσάντα σου όπου πηγαίνεις, στον φούρνο, στο σούπερ μάρκετ, στον μανάβη, στον χασάπη. Όσο πιο «πολλαπλών» χρήσεων είναι η πάνινη τσαντούλα σου, τόσο πιο συχνά πρέπει να την πλένεις. Κανονικά πρέπει να το κάνεις μετά από κάθε βόλτα σου στην αγορά. Επειδή όμως αυτό είναι μάλλον ένα μη-ρεαλιστικό σενάριο, θα το κάνεις τουλάχιστον μια φορά τη βδομάδα για να αποφύγεις τη «συναλλαγή» μικροβίων και βακτηρίων μεταξύ των προϊόντων που κουβαλάς… και τα οποία καταλήγουν στα ντουλάπια ή το ψυγείο σου.
Μην αφήνεις έξω από το ψυγείο φαγητό πολλή ώρα
Μπορεί να πεις, θα συγυρίσω το υπνοδωμάτιο αργότερα, αλλά όταν πρόκειται για τρόφιμα, το αργότερα δεν υπάρχει. Έφερες κρέας από τον κρεοπώλη, μην το παρατάς στον πάγκο, θα είναι από τα πρώτα που θα τακτοποιήσεις στο ψυγείο. Έβγαλες το τυρί από το ψυγείο, μην το παρατάς στο τραπέζι. Μαγείρεψες και… για αύριο. Χώρισε τις μερίδες σου, άφησέ τις να κρυώσουν λίγο και φύλαξέ τις στο ψυγείο ή την κατάψυξη.
Και να θυμάσαι: μην βάζεις ζεστό φαγητό στο ψυγείο γιατί «διαταράσσεται» η σωστή και σταθερή του θερμοκρασία. Μην αφήνεις όμως και το φαγητό που μαγείρεψες εκτός ψυγείου για περισσότερες από 2 ώρες.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εδώ θα ανακαλύψεις από δεκάδες noodles μέχρι τσιπς από φύκια
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.