- CITY GUIDE
- PODCAST
-
26°
4 συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να διατηρήσεις την κουζίνα σου καθαρή και χωρίς μικρόβια
Δεν είναι μόνο οι υγιεινές διατροφικές επιλογές που μας «φροντίζουν». Είναι και κάποια απλά, πολύ απλά, αλλά βασικά μυστικά που διασφαλίζουν την ποιότητα του φαγητού στο σπίτι και κατ’ επέκταση την υγεία σου. Το «safety kit» της κουζίνας αποτελείται από μόλις τέσσερις… συνήθειες (που καλά θα κάνεις να αποκτήσεις):
Η θερμοκρασία του ψυγείου
Μπορεί να έχεις αγοράσεις το καλύτερο κρέας, το πιο φρέσκο ψάρι, τα πιο φρέσκα λαχανικά, το πιο νόστιμο τυρί… εάν το ψυγείο σου δεν έχει τη σωστή θερμοκρασία, ό,τι βάζεις μέσα είναι καταδικασμένο να… «πεθάνει» μια ώρα αρχύτερα. Η σωστή θερμοκρασία του ψυγείου είναι από 2 έως 4° C, ενώ η κατάψυξη πρέπει να είναι ρυθμισμένη στους -18° C. Μην ξεχνάς λοιπόν να ελέγχεις τακτικά πως το ψυγείο σου λειτουργεί στην ενδεδειγμένη θερμοκρασία και λειτουργεί σωστά, ώστε να αποφύγεις την ανάπτυξη επικίνδυνων βακτηρίων στα τρόφιμα που συντηρείς σε αυτό.
Καθαρά εργαλεία
Πότε ήταν η τελευταία φορά που σαπούνισες τη σχάρα που στραγγίζεις τα πιάτα, τον δίσκο από κάτω που μαζεύει τα νερά και τη θήκη για τα μαχαιροπίρουνα; Πότε ήταν η τελευταία φορά που άλλαξες σφουγγαράκι στον νεροχύτη; Δεν έχει σημασία αν ψιλοέκοψες λαχανικά ή κρέας, τον δίσκο κοπής τον σαπούνισες; Αυτά είναι ίσως από τα πιο «βρώμικα» αντικείμενα στον πάγκο σου, να ξέρεις, και ως τέτοια πρέπει να τα αντιμετωπίζεις. Γι’ αυτό φρόντισε να πλένεις τακτικά την πιατοθήκη στο νεροχύτη, να αλλάζεις συχνά το σφουγγαράκι σου, να πλένεις τους δίσκους μετά από κάθε χρήση. Διαφορετικά, αφήνεις αόρατα βακτήρια να αναπτυχθούν σε επικίνδυνους εχθρούς που υπονομεύουν την καλή σου υγεία.
Επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες
Με την οικολογική σου συνείδηση «ανεβασμένη», παίρνεις την υφασμάτινη τσάντα σου όπου πηγαίνεις, στον φούρνο, στο σούπερ μάρκετ, στον μανάβη, στον χασάπη. Όσο πιο «πολλαπλών» χρήσεων είναι η πάνινη τσαντούλα σου, τόσο πιο συχνά πρέπει να την πλένεις. Κανονικά πρέπει να το κάνεις μετά από κάθε βόλτα σου στην αγορά. Επειδή όμως αυτό είναι μάλλον ένα μη-ρεαλιστικό σενάριο, θα το κάνεις τουλάχιστον μια φορά τη βδομάδα για να αποφύγεις τη «συναλλαγή» μικροβίων και βακτηρίων μεταξύ των προϊόντων που κουβαλάς… και τα οποία καταλήγουν στα ντουλάπια ή το ψυγείο σου.
Μην αφήνεις έξω από το ψυγείο φαγητό πολλή ώρα
Μπορεί να πεις, θα συγυρίσω το υπνοδωμάτιο αργότερα, αλλά όταν πρόκειται για τρόφιμα, το αργότερα δεν υπάρχει. Έφερες κρέας από τον κρεοπώλη, μην το παρατάς στον πάγκο, θα είναι από τα πρώτα που θα τακτοποιήσεις στο ψυγείο. Έβγαλες το τυρί από το ψυγείο, μην το παρατάς στο τραπέζι. Μαγείρεψες και… για αύριο. Χώρισε τις μερίδες σου, άφησέ τις να κρυώσουν λίγο και φύλαξέ τις στο ψυγείο ή την κατάψυξη.
Και να θυμάσαι: μην βάζεις ζεστό φαγητό στο ψυγείο γιατί «διαταράσσεται» η σωστή και σταθερή του θερμοκρασία. Μην αφήνεις όμως και το φαγητό που μαγείρεψες εκτός ψυγείου για περισσότερες από 2 ώρες.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το chef exchange experience που ζήσαμε στο Olea All Suite Hotel στη Ζάκυνθο & στο Dexamenes Seaside Hotel στην Ηλεία
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Το πρώτο φεστιβάλ γαστρονομίας και οίνου του νησιού
Με τα Ikaria Coffee kiosk και Ikaria Park μαθαίνει στους Ολλανδούς τα ελληνικά φαγητά και κρασιά
Premium συσκευασμένο παγωτό από την Ιταλία κατευθείαν σπίτι σου
Εδώ θα βρεις εξαιρετικής ποιότητας νωπά κοτόπουλα, αλλά και χειροποίητη κοτόπιτα, τραγανά buffalo wings και το περίφηµο «κοτοσούβλι»
Η καλύτερη ποιότητα στις ζύμες, αλλά και μια εμπειρία που διεγείρει όλες τις αισθήσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Όσα φαστ-φουντ και να παρελάσουν από τις μόδες, η μπουγάτσα του Ιορδάνη, δεν κινδυνεύει. Γιατί στα Χανιά έχει ρίζες πιο στέρεες και από τον Φάρο.
Το ζαχαροπλαστείο που αλλάζει το τοπίο στα γλυκά
Με ασημένια μαχαιροπίρουνα, αστακό thermidor και την έννοια της φιλοξενίας του ‘70
Ας κάνουμε μια δροσερή βουτιά στην ιστορία της ψαροφαγίας, μια και το ψάρι είναι η αγαπημένη τροφή των Ελλήνων από την αρχαιότητα
Σπαρταριστή τσιπούρα, λαβράκι, κρανιός, φακρί έρχονται απευθείας από τις ελληνικές θάλασσες στο πιάτο μας και αποτελούν την τέλεια λύση για να εντάξουμε το καλό ψάρι στο καθημερινό μας τραπέζι
Είτε είναι ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας είτε ελεύθερης αλιείας, αποτελεί μια πολύτιμη πηγή βιταμινών και μετάλλων
Υπάρχουν υπερσύγχρονες μονάδες που παράγουν φρέσκο ψάρι, ψάρι ημέρας και ένα μελίσσι ανθρώπινου δυναμικού που αποτελείται από ιχθυοκαλλιεργητές, τους «βοσκούς της θάλασσας»
Ψητό, τηγανητό ή παστό, το κάθε ψάρι έχει τη νοστιμιά του
Και το προτιμά μαγειρεμένο στην πιο λιτή, μεστή, αλλά και γρήγορη νοστιμιά του
«Αυτή η φρέσκια γεύση του ψαριού, η βαθιά κρουστή, ιωδιούχα και θαλασσινή, έχει γραφτεί ανεξίτηλα στο γευστικό dna των Ελλήνων»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.