Θεματα

«Ψωμί», μια εφημερίδα για όσα ονειρευόμαστε να μοιραστούμε ξανά

Η καλλιτέχνης Πάκυ Βλασσοπούλου, η αρχιτεκτονική ομάδα A Whale’s Architect και η αρτοποιήτρια Ελισάβετ Κουλούρη ανταλλάσουν σκέψεις γύρω από το ψωμί

Κατερίνα Βνάτσιου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η εφημερίδα «Ψωμί» είναι ένα project για την τροφή, τον πολιτισμό και τη βιωσιμότητα. Διανέμεται δωρεάν στους φούρνους του Ταύρου

«Εάν δεν μπορούμε να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι, πώς μπορούμε να μοιραστούμε;». Αυτή η σκέψη της καλλιτέχνη Πάκυς Βλασσοπούλου έχει πιθανότατα τριβελίσει τα κεφάλια πολλών από εμάς. Σε αυτή την απίστευτη εποχή, η ανάγκη να μοιραστούμε ξανά το φαγητό μας είναι πιο πιεστική από πότε. Όταν τα εστιατόρια της πόλης είναι κλειστά, όταν οι επισκέψεις σε σπίτια φίλων αποφεύγονται, όταν η ανθρώπινη επαφή απαγορεύεται, πώς μπορούμε πάλι να νιώσουμε ξανά κοντά ο ένας στον άλλον;

Φωτογραφία: Αλεξάνδρα Μασμανίδη

Η Πάκυ Βλασσοπούλου σκέφτηκε πολύ γύρω από αυτή τη βασική ανθρώπινη ανάγκη της κοινωνικότητας, γύρω από την έννοια της τροφής και την ικανότητα να μοιραζόμαστε. Κι ύστερα οραματίστηκε μια εφημερίδα… «Η εφημερίδα και το ψωμί είναι η βάση οποιασδήποτε κοινότητας (εθνικής ή τοπικής) καθώς και τα δύο εκπληρώνουν ορισμένα από τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα: το δικαίωμα στην τροφή και τη γνώση. Με άδειο στομάχι ατονεί και η φωνή. Χωρίς γνώση τι έχει στ’ αλήθεια  κανείς να πει;» αναφέρει το σημείωμα για το έργο και συνεχίζει: «Αυτό που κάνει το ψωμί ξεχωριστό είναι η ιδιότητά του να μοιράζεται χέρι με χέρι, ψίχουλο-ψίχουλο, με τον ίδιο τρόπο που οι εφημερίδες διανέμονται και διαμορφώνουν κοινό και δημόσια γνώμη».

Φωτογραφία: Αλεξάνδρα Μασμανίδη
Φωτογραφία: Αλεξάνδρα Μασμανίδη

Σε συνεργασία με τον χώρο τέχνης TAVROS/locus Athens, λοιπόν, η Πάκυ Βλασσοπούλου δημιούργησε την εφημερίδα «Ψωμί*». Στις σελίδες αυτής της ιδιαίτερης, τρυφερής εφημερίδας, η καλλιτέχνης, η αρχιτεκτονική ομάδα A Whale’s Architect και η μαέστρος του χειροποίητου ψωμιού Ελισσάβετ Κουλούρη (δικό της το εργαστήριο Betty’s Bakery) ανταλλάσουν σκέψεις για την καλλιέργεια, τη ζύμωση και τη διαδικασία παρασκευής του ψωμιού.

Η ΒΚ είπε ότι το προζύμι είναι ένα ακόμη κατοικίδιο. Το κληρονομείς από μια και δυο και παραπάνω γενιές. Και το προσέχεις καθημερινά.
                                             

-Απόσπασμα από την εφημερίδα «Ψωμί»

Τα κείμενα της εφημερίδας έχουν μεταφραστεί σε 7 γλώσσες (Ελληνικά, Punjabi, Ρωσικά, Αλβανικά, Αρμενικά, Αραβικά και Γαλλικά). Η επιλογή των γλωσσών δεν είναι τυχαία. Είναι οι ίδιες γλώσσες που μιλούν οι κάτοικοι του Ταύρου. Η εφημερίδα διανέμεται δωρεάν σε φούρνους της περιοχής. Αναζητήστε την, μοιραστείτε την. Τα κείμενά της έχουν τη ζεστασιά του φρεσκοφουρνισμένου ψωμιού: εκείνης που σε κάνει να αισθάνεσαι λιγότερο μόνος…

 

*Η εφημερίδα Ψωμί είναι μέρος του The Table and the Territory, ενός Ευρωπαϊκού και διεπιστημονικού προγράμματος που συνδέει και ενεργοποιεί πολιτιστικούς φορείς, στηρίζοντας έμπρακτα λύσεις που προέρχονται από το πεδίο του πολιτισμού και αφορούν την οικολογία και τη βιώσιμη καλλιέργεια και διατροφή. Για την υλοποίηση του προγράμματος συνεργάζονται έξι βασικοί φορείς από τα πεδία της τέχνης και της οικολογίας: Zone Sensible (Γαλλία), Campo Adentro (Ισπανία), ArtMill (Τσεχία), Locus Athens/TAVROS (Ελλάδα) και PAV – Parco Arte Vivente (Ιταλία), υπό την καθοδήγηση του οργανισμού COAL (Γαλλία) και με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών συνεργατών και επιστημόνων. Η εφημερίδα Ψωμί υλοποιήθηκε με τη συγχρηματοδότηση του προγράμματος Creative Europe της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την υποστήριξη των Polyeco Contemporary Art Initiative PCAI και Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος. Τυπώθηκε στο Ανάγραμμα στα Εξάρχεια τον Δεκέμβριο του 2020.