- CITY GUIDE
- PODCAST
-
30°
![69556-154848.jpg 69556-154848.jpg](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2014/06/04/69556-154848.jpg)
Pie Works, οι καλύτερες πίτες στην οδό Αμερικής.
Δεν έχουν ανοίξει σωστές 10 μέρες και το μαγαζάκι τους έχει γίνει πέρασμα, στέκι και θέμα συζήτησης για τον κόσμο που περνάει καθημερινά. Εγώ το έμαθα από φίλο μου-φίλο τους: «Πήγαινε, θα σου αρέσει, δεν είναι μόνο χρυσά κορίτσια, είναι και οι πίτες που φτιάχνουν αριστούργημα». Τα «χρυσά κορίτσια», η πρώην τραπεζικός Νίκη και η μαγείρισσα (με θητεία-σχολείο, όπως λέει η ίδια, στα La Pasteria και στο Kuzina) Ελπίδα είναι φίλες άπειρα χρόνια και άφησαν τις «ξένες» δουλειές για να ανοίξουν κάτι δικό τους. Και οι δυο έχουν σπουδάσει την τέχνη της μαγειρικής, περισσότερο όμως την έχουν σαν τρέλα, χόμπι και ανάμνηση – «από μικρή τρελαινόμουνα να βλέπω τη γιαγιά μου να ανοίγει φύλλο» λέει η Ελπίδα.
Ψάχνοντας, δοκιμάζοντας, αποκλείοντας (σουβλάκι), κατέληξαν στην «υποτιμημένη» αλλά τόσο οικεία στον Έλληνα πατροπαράδοτη πίτα. Τα κορίτσια φτιάχνουν τυρόπιτες-πρασόπιτες, αλλά το προχωράνε το ζήτημα και με πίτα Μπουργκινιόν (€3,80), πίτα Breakfast με πατάτες, μπέικον και αυγό (€2,50), κοτόπιτα με asian επιρροές, δηλαδή με κοτόπουλο, κρέμα γάλακτος, κόκκινη πιπεριά και κάρι (€3,90), μανιταρόπιτα (€3,20), «όπως τα μανιτάρια σοτέ, με σκορδάκι και μαϊντανό» μου λέει η (κατά πώς την κόβω «δημιουργική» του ντουέτου) Ελπίδα.
Έχουν φωτεινά πρόσωπα, τη λαχτάρα του νεοφώτιστου και πολύ χιούμορ. «Λόγω ευαίσθητου στομαχιού είμαι ο επίσημος δοκιμαστής και αυτή που ασχολείται με τις προμήθειες» δηλώνει η Νίκη και μου λέει πως γυρίσανε όλα τα σημεία που ακούγανε ότι έχουν καλές πίτες, το στομάχι της ήταν που έβγαζε… ετυμηγορία. «Σε μια πίτα κυρίαρχο είναι το φύλλο. Οι ζύμες μας έχουν μόνο αλεύρι, νερό, κρασί, αλάτι και λίγη ζαχαρίτσα. Δεν βάζουμε ποτέ βούτυρα, μόνο λάδι από τη Μεσσηνία. Θέλουμε να μην είναι οι κλασικές, αυτές που θα αγόραζε κανείς από ένα φούρνο, να είναι διαφορετικές. Το σχήμα τους να είναι παραλληλόγραμμο, όπως το σερβίρει μια νοικοκυρά στο σπίτι της, και τις σερβίρουμε με σαλάτα για ένα πλήρες γεύμα. Όταν ανοίξαμε δεν περιμέναμε πως θα γίνει τέτοιος χαμός. Έρχονται το πρωί ή παίρνουν τηλέφωνο και κάνουν κρατήσεις. Και μας ρωτάνε αν είμαστε… Ηπειρώτισσες. Όχι, είμαστε και οι δύο από το Αίγιο».
Best seller, μαθαίνω, είναι η κοτόπιτα, φτιάχνουν και παστουρμαδόπιτες, και με ψητά λαχανικά, και πιπερόπιτα, και από γλυκιές φτιάχνουν μηλόπιτα, γαλατόπιτα, σοκολατόπιτα. Δοκίμασα μια ζεστή, πληθωρική κιμαδόπιτα και ήπια έναν (καλό) καφέ, υπάρχουν όμως και τσάγια, σοκολάτες, μπίρες και κάποια κρασιά (ποτήρι €3). Είναι ανοιχτά κάθε μέρα από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ, το Σάββατο μέχρι τις 5, την Κυριακή κλειστά. Τις τρως επιτόπου – υπάρχουν λίγα τραπεζάκια και πάγκοι, αλλά τις παίρνεις και μαζί σου σε κομψά κουτάκια, ενώ αν το γραφείο είναι κοντά στις φέρνουν οι ίδιοι. Σλόγκαν τους, τυπωμένο στον τοίχο μόλις μπαίνεις μέσα, «We love to make delicious pies», τι άλλο…
Αμερικής 16, Κολωνάκι, 211 1847595
ΔΕΙΤΕ ΤΗ GALLERY
![86882-175075.jpg 86882-175075.jpg](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/restaurant/2015/01/30/86882-175075_0.jpg)
![86882-175076.jpg 86882-175076.jpg](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/restaurant/2015/01/30/86882-175076_0.jpg)
INFO
Πίτες αριστούργημα φτιαγμένες από τα χεράκια της Νίκης και της Ελπίδας. Θα βρεις όλες τις κλασικές (πρασόπιτα, τυρόπιτα κλπ), αλλά και πιο «φαντεζί», όπως πίτα Μπουργκινιόν, πίτα Breakfast με πατάτες, μπέικον και αυγό, κοτόπιτα με κοτόπουλο, κρέμα γάλακτος, κόκκινη πιπεριά και κάρι. Τις τρως επιτόπου ή τις παίρνεις σε κομψό πακετάκι – όπως και να ΄χει, ετοιμάσου να γλείψεις τα δάχτυλά σου.
Δες αναλυτικάΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι σύμβουλοι-οινολόγοι της Zoumboulis & Associates φιλοξένησαν στην Ελλάδα τον νευροεπιστήμονα καθηγητή Gabriel Lepousez στο Μουσείο Οίνου Μάρκου
Η Καλαμάτα συνδυάζει ομορφιά, ιστορία, γλυκιά ζωή, όλα στα μέτρα του ανθρώπου
Το chef exchange experience που ζήσαμε στο Olea All Suite Hotel στη Ζάκυνθο & στο Dexamenes Seaside Hotel στην Ηλεία
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Το πρώτο φεστιβάλ γαστρονομίας και οίνου του νησιού
Με τα Ikaria Coffee kiosk και Ikaria Park μαθαίνει στους Ολλανδούς τα ελληνικά φαγητά και κρασιά
Premium συσκευασμένο παγωτό από την Ιταλία κατευθείαν σπίτι σου
Εδώ θα βρεις εξαιρετικής ποιότητας νωπά κοτόπουλα, αλλά και χειροποίητη κοτόπιτα, τραγανά buffalo wings και το περίφηµο «κοτοσούβλι»
Η καλύτερη ποιότητα στις ζύμες, αλλά και μια εμπειρία που διεγείρει όλες τις αισθήσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Όσα φαστ-φουντ και να παρελάσουν από τις μόδες, η μπουγάτσα του Ιορδάνη, δεν κινδυνεύει. Γιατί στα Χανιά έχει ρίζες πιο στέρεες και από τον Φάρο.
Το ζαχαροπλαστείο που αλλάζει το τοπίο στα γλυκά
Με ασημένια μαχαιροπίρουνα, αστακό thermidor και την έννοια της φιλοξενίας του ‘70
Ας κάνουμε μια δροσερή βουτιά στην ιστορία της ψαροφαγίας, μια και το ψάρι είναι η αγαπημένη τροφή των Ελλήνων από την αρχαιότητα
Σπαρταριστή τσιπούρα, λαβράκι, κρανιός, φακρί έρχονται απευθείας από τις ελληνικές θάλασσες στο πιάτο μας και αποτελούν την τέλεια λύση για να εντάξουμε το καλό ψάρι στο καθημερινό μας τραπέζι
Είτε είναι ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας είτε ελεύθερης αλιείας, αποτελεί μια πολύτιμη πηγή βιταμινών και μετάλλων
Υπάρχουν υπερσύγχρονες μονάδες που παράγουν φρέσκο ψάρι, ψάρι ημέρας και ένα μελίσσι ανθρώπινου δυναμικού που αποτελείται από ιχθυοκαλλιεργητές, τους «βοσκούς της θάλασσας»
Ψητό, τηγανητό ή παστό, το κάθε ψάρι έχει τη νοστιμιά του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.