- CITY GUIDE
- PODCAST
-
28°
Save one Seat: Κλείσε τραπέζι τώρα, σώσε ένα εστιατόριο αύριο!
Μια ελπίδα για τα αγαπημένα μας στέκια
![Save one Seat: Μια ελπίδα για τα αγαπημένα μας στέκια Save one Seat: Μια ελπίδα για τα αγαπημένα μας στέκια](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2020/12/08/sandra-seitamaa-ofjglg3skik-unsplash.jpg)
Η μη κερδοσκοπική δράση Save one Seat σου δίνει τη δυνατότητα να αγοράσεις ένα voucher και να το εξαργυρώσεις στο αγαπημένο σου εστιατόριο μετά την πανδημία
Όσο κυλούν οι μέρες αυτού του δεύτερου lockdown, τόσο περισσότερο συνειδητοποιώ ότι οι συζητήσεις μας αρχίζουν ή τελειώνουν κάπως έτσι: «Πότε επιτέλους θα πάμε για ένα κρασί;», «Λοιπόν, με το που ανοίξουν τα εστιατόρια, ραντεβού στο Χ (όπου Χ συμπληρώστε το στέκι σας), «Πόσο πολύ μου έχει λείψει ένα ποτό!». Ναι, από μία άποψη ήταν ωραία που γονατίσαμε τις κουζίνες μας, που μάθαμε επιτέλους να φτιάχνουμε αυθεντική καρμπονάρα και σπιτικό ψωμί. Αλλά ας είμαστε ειλικρινείς... τα εστιατόρια μας λείπουν. Και μας λείπουν πολύ. Δεν είναι μόνο η εμπειρία του φαγητού από έμπειρα χέρια που νοσταλγούμε, αλλά και η μουσική, οι άνθρωποι, οι χώροι, η ατμόσφαιρα, η ροή της καθημερινότητας και όλα όσα σκηνοθετούν αυτό που ονομάζουμε «στέκι».
![Save one Seat: Μια ελπίδα για τα αγαπημένα μας στέκια Save one Seat: Μια ελπίδα για τα αγαπημένα μας στέκια](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/hans-vivek-4jo8hsedw7w-unsplash.jpg)
Όσο, όμως, εμείς περιμένουμε να περάσει η καταιγίδα και να ξεχυθούμε πάλι ασφαλείς εκεί έξω, μερικές φορές από τη λαχτάρα ξεχνάμε κάτι: δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι μετά την καταιγίδα θα βρούμε τα στέκια μας στη θέση τους. Με αυτή την καθόλου ευχάριστη σκέψη έχουν ξεκινήσει πρωτοβουλίες σε όλο τον κόσμο για στήριξη της εστίασης από το ίδιο το κοινό της. Η διαδικασία είναι απλή: οι θαμώνες ενός εστιατορίου αγοράζουν ένα voucher με δικαίωμα να το εξαργυρώσουν όταν το εστιατόριο ανοίξει πάλι. Ουσιαστικά κλείνεις τραπέζι τώρα για όταν περάσει όλο αυτό. Ή αλλιώς… Save One Seat.
To Save One Seat (SOS) είναι μια πρωτοβουλία που δημιουργήθηκε από τους Global Shapers, ένα δίκτυο νέων ανθρώπων 20-30 ετών, γεννημένο από το World Economic Forum, με την υποστήριξη της Coca-Cola Τρία Έψιλον και της πλατφόρμας e-table. Πρόκειται για μία εντελώς μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία: για κάθε voucher που αγοράζεται δεν παρακρατείται καμία προμήθεια για την υπηρεσία, καθώς ο σκοπός του είναι να τονώσει τη ρευστότητα των εστιατορίων και να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητά τους.
![Save one Seat: Μια ελπίδα για τα αγαπημένα μας στέκια Save one Seat: Μια ελπίδα για τα αγαπημένα μας στέκια](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/jenn-kosar-jrwodrmhwry-unsplash.jpg)
Μπαίνοντας στην πλατφόρμα του Save One Seat θα βρεις εστιατόρια από όλη την Ελλάδα, ανάμεσα τους –ίσως- και το δικό σου στέκι. Έχεις την επιλογή να αγοράσεις ένα voucher των €15, €25 ή €40, το οποίο ισχύει για 12 μήνες (ή παραπάνω αν τα μέτρα για τον covid-19 παραταθούν) και μπορείς να το εξαργυρώσεις όταν το εστιατόριο ανοίξει και πάλι. Το χρηματικό ποσό πιστώνεται αυτόματα στο λογαριασμό της εκάστοτε επιχείρησης. Έτσι, το μαγαζί της επιλογής σου θα έχει άμεση ρευστότητα για να ξεκινήσει ξανά να λειτουργεί. Με άλλα λόγια, κλείνεις ένα τραπέζι σήμερα και… σώζεις ένα εστιατόριο αύριο! Ωραία ιδέα και κυρίως ωραία κίνηση για τα εστιατόρια που αυτή η χρονιά στάθηκε τόσο σκληρή μαζί τους, αλλά και για όσους από εμάς δεν μπορούμε να σκεφτούμε τον κόσμο χωρίς τα αγαπημένα στέκια της ζωής μας.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το chef exchange experience που ζήσαμε στο Olea All Suite Hotel στη Ζάκυνθο & στο Dexamenes Seaside Hotel στην Ηλεία
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Το πρώτο φεστιβάλ γαστρονομίας και οίνου του νησιού
Με τα Ikaria Coffee kiosk και Ikaria Park μαθαίνει στους Ολλανδούς τα ελληνικά φαγητά και κρασιά
Premium συσκευασμένο παγωτό από την Ιταλία κατευθείαν σπίτι σου
Εδώ θα βρεις εξαιρετικής ποιότητας νωπά κοτόπουλα, αλλά και χειροποίητη κοτόπιτα, τραγανά buffalo wings και το περίφηµο «κοτοσούβλι»
Η καλύτερη ποιότητα στις ζύμες, αλλά και μια εμπειρία που διεγείρει όλες τις αισθήσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Όσα φαστ-φουντ και να παρελάσουν από τις μόδες, η μπουγάτσα του Ιορδάνη, δεν κινδυνεύει. Γιατί στα Χανιά έχει ρίζες πιο στέρεες και από τον Φάρο.
Το ζαχαροπλαστείο που αλλάζει το τοπίο στα γλυκά
Με ασημένια μαχαιροπίρουνα, αστακό thermidor και την έννοια της φιλοξενίας του ‘70
Ας κάνουμε μια δροσερή βουτιά στην ιστορία της ψαροφαγίας, μια και το ψάρι είναι η αγαπημένη τροφή των Ελλήνων από την αρχαιότητα
Σπαρταριστή τσιπούρα, λαβράκι, κρανιός, φακρί έρχονται απευθείας από τις ελληνικές θάλασσες στο πιάτο μας και αποτελούν την τέλεια λύση για να εντάξουμε το καλό ψάρι στο καθημερινό μας τραπέζι
Είτε είναι ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας είτε ελεύθερης αλιείας, αποτελεί μια πολύτιμη πηγή βιταμινών και μετάλλων
Υπάρχουν υπερσύγχρονες μονάδες που παράγουν φρέσκο ψάρι, ψάρι ημέρας και ένα μελίσσι ανθρώπινου δυναμικού που αποτελείται από ιχθυοκαλλιεργητές, τους «βοσκούς της θάλασσας»
Ψητό, τηγανητό ή παστό, το κάθε ψάρι έχει τη νοστιμιά του
Και το προτιμά μαγειρεμένο στην πιο λιτή, μεστή, αλλά και γρήγορη νοστιμιά του
«Αυτή η φρέσκια γεύση του ψαριού, η βαθιά κρουστή, ιωδιούχα και θαλασσινή, έχει γραφτεί ανεξίτηλα στο γευστικό dna των Ελλήνων»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.