- CITY GUIDE
- PODCAST
-
20°
Overoll, η πρώτη αυθεντική croissanterie της Αθήνας μόλις άνοιξε στην Πραξιτέλους
Στην Ελλάδα για χρόνια είχαμε καλλιστεία κατεψυγμένων κρουασάν που το ένα ήταν χειρότερο από το άλλο. Σε όλες τις μορφές. Με κερασάκι στην τούρτα τα «ελληνικά κρουασάν», αυτά των φούρνων. Χάλια. Μέχρι και κρουασάν σιροπιαστό είδαμε - για να μην σας μιλήσω για το μπουγατσάν – συνδυασμός κρουασάν με γλυκιά γέμιση μπουγάτσας, (που μεταξύ μας, αν και μου ακούγεται ολίγον τι χυδαίο, θέλω διακαώς να το δοκιμάσω...).
Το κρουασάν λοιπόν που λέτε, είναι αυστριακής καταγωγής, αλλά γεννήθηκε στη Γαλλία την εποχή της belle époque, στην αρχή του 20ου αιώνα, σε έναν φούρνο της οδού Richelieu, κοντά στα μεγάλα μπουλβάρ στο Παρίσι – την (γένους θηλυκού στα γαλλικά) "Boulangerie Viennoise". Εκεί, ο Αύγουστος Ζανγκ, ένας πρώην αξιωματικός του αυστροουγγρικού ιππικού που αγαπούσε τη ζαχαροπλαστική, είχε την έμπνευση να «παντρέψει» το αυστριακό kipferl, ένα είδος μικρού γλυκού ψωμιού σε σχήμα μισοφέγγαρου – (μια σχετικά απλή ζύμη με μαγιά της μπίρας), με τους γαλλικούς τρόπους παρασκευής της σφολιάτας, μίας πολυστρωματικής ζύμης δηλαδή, με εναλλασσόμενα στρώματα ζύμης και βουτύρου.
Και προέκυψε το θαύμα: ένα απαλό μικρό, αέρινο, ελαφρά γλυκό «ψωμάκι» σε σχήμα μισοφέγγαρου που πολύ σύντομα έγινε το πιο δημοφιλές αγαπημένο πρωινό όλων των Γάλλων και όχι μόνο.
Η παρασκευή του, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, δεν είχε φτάσει ποτέ ως εμάς, ίσως γιατί απαιτεί μια ειδική τεχνογνωσία και εξοπλισμό που οι δικοί μας παλιοί φουρναρέοι, δεν την είχαν. Έτσι, αυτή η τόσο γοητευτική, μικρή πολυτέλεια του πρωινού των μεγάλων αστικών κέντρων, η στάση δηλαδή, πριν ξεκινήσουν οι δουλειές, ή η μικρή διακοπή, μέσα στον πυρετό της καθημερινότητας, για ένα αρωματικό φρεσκοψημένο, ζεστό ακόμα από τον φούρνο κρουασάν και ουχί κατεψυγμένου, με έναν καφέ δεν έφτασε ποτέ στην Ελλάδα.
Φαίνεται όμως ότι στην πόλη πνέει ούριος άνεμος ζαχαροπλαστικής δημιουργικότητας και αρκετοί νέοι ζαχαροπλάστες ανοίγουν παντού μικρά ζαχαροπλαστεία και φούρνους. Έτσι, εν μέσω lock down και πριν κάνα μήνα, άνοιξε στην οδό Πραξιτέλους, στο ιστορικό κέντρο, ανάμεσα στα καταστήματα ηλεκτρικών ειδών – λατρεύω το «ράδιο Κατουμά»-, τα μαγαζιά με σφραγίδες και τα αργυροχοεία, η πρώτη αυθεντική croissanterie της Αθήνας: η Overoll!
Η ιδέα προήλθε από τρεις νέους και από ό,τι φαίνεται πολλά υποσχόμενους και ατρόμητους ζαχαροπλάστες, τον Άλκη Ζέρβα, τον Ιωάννη Κίκιρα και τον Σπύρο Παππά, που ένωσαν τις δυνάμεις τους μέσα στη χειρότερη περίοδο για να φέρουν στην Αθήνα τη νοστιμιά του γαλλικού κρουασάν.
Με βάση την εξαιρετική ποιότητα των πρώτων υλών που χρησιμοποιούν (καλό αλεύρι, γαλλικό βούτυρο κλπ), δημιουργούν αυτήν την εξαιρετική «σφολιάτα» - βάση, για όλες τις δημιουργίες τους. Εγώ, μένω πιστός πάντα, στο απλό κρουασάν βουτύρου, που πρέπει να πω ότι είναι θεσπέσιο, αλλά είδα στη βιτρίνα τους πολλά: από το κλασικό pain au chocolat, ένα ρολό από την ίδια ζύμη γεμισμένο με δύο μπάρες πικρής σοκολάτας, ένα άλλο με κανέλα, άλλο με λουκάνικο, μέχρι και μία εκδοχή ενός κρουασάν- σπανακόπιτα είδα που με τη βία κρατήθηκα να μην το δοκιμάσω...
Εξωστρεφής χώρος, με μεταμοντέρνα αισθητική (διακριτικές αναφορές στη δεκαετία του ’60 η χρήση του νέον και του μωσαϊκού), ο οποίος χωρίζεται από το εργαστήριο με μια τζαμαρία. Έτσι τίποτα δεν μένει στη σκιά. Ένα μεγάλο μπαρ που λειτουργεί και σαν βιτρίνα - προθήκη για τα φρέσκα προϊόντα που κάθε λίγο βγαίνουν ζεστά από τον φούρνο συμπληρώνει την όλη εμπειρία: τον καθησυχαστικά μοντέρνο χώρο, τα λαχταριστά παρασκευάσματα, την εργαστηριακή καθαριότητα και τάξη του παρασκευαστηρίου που δένουν με τη μυρωδιά του φρέσκου βούτυρου και του ζεστού καφέ, που κάτι νεράιδες μου είπαν ότι είναι πολύ καλός…
After all, η ζωή είναι για τους γενναίους…
Πραξιτέλους 27, ιστορικό κέντρο, 21 1419 8151, Ανοιχτό 8:00 με 16:00.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Ιδιορρυθμίες, λόγοι συναισθηματικοί και άλλοι που δεν τρώμε κάποια φαγητά
Ένα από τα ομορφότερα σημεία να απολαύσεις τη θέα της Ακρόπολης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.