- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Overoll, η πρώτη αυθεντική croissanterie της Αθήνας μόλις άνοιξε στην Πραξιτέλους
Στην Ελλάδα για χρόνια είχαμε καλλιστεία κατεψυγμένων κρουασάν που το ένα ήταν χειρότερο από το άλλο. Σε όλες τις μορφές. Με κερασάκι στην τούρτα τα «ελληνικά κρουασάν», αυτά των φούρνων. Χάλια. Μέχρι και κρουασάν σιροπιαστό είδαμε - για να μην σας μιλήσω για το μπουγατσάν – συνδυασμός κρουασάν με γλυκιά γέμιση μπουγάτσας, (που μεταξύ μας, αν και μου ακούγεται ολίγον τι χυδαίο, θέλω διακαώς να το δοκιμάσω...).
Το κρουασάν λοιπόν που λέτε, είναι αυστριακής καταγωγής, αλλά γεννήθηκε στη Γαλλία την εποχή της belle époque, στην αρχή του 20ου αιώνα, σε έναν φούρνο της οδού Richelieu, κοντά στα μεγάλα μπουλβάρ στο Παρίσι – την (γένους θηλυκού στα γαλλικά) "Boulangerie Viennoise". Εκεί, ο Αύγουστος Ζανγκ, ένας πρώην αξιωματικός του αυστροουγγρικού ιππικού που αγαπούσε τη ζαχαροπλαστική, είχε την έμπνευση να «παντρέψει» το αυστριακό kipferl, ένα είδος μικρού γλυκού ψωμιού σε σχήμα μισοφέγγαρου – (μια σχετικά απλή ζύμη με μαγιά της μπίρας), με τους γαλλικούς τρόπους παρασκευής της σφολιάτας, μίας πολυστρωματικής ζύμης δηλαδή, με εναλλασσόμενα στρώματα ζύμης και βουτύρου.
Και προέκυψε το θαύμα: ένα απαλό μικρό, αέρινο, ελαφρά γλυκό «ψωμάκι» σε σχήμα μισοφέγγαρου που πολύ σύντομα έγινε το πιο δημοφιλές αγαπημένο πρωινό όλων των Γάλλων και όχι μόνο.
Η παρασκευή του, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, δεν είχε φτάσει ποτέ ως εμάς, ίσως γιατί απαιτεί μια ειδική τεχνογνωσία και εξοπλισμό που οι δικοί μας παλιοί φουρναρέοι, δεν την είχαν. Έτσι, αυτή η τόσο γοητευτική, μικρή πολυτέλεια του πρωινού των μεγάλων αστικών κέντρων, η στάση δηλαδή, πριν ξεκινήσουν οι δουλειές, ή η μικρή διακοπή, μέσα στον πυρετό της καθημερινότητας, για ένα αρωματικό φρεσκοψημένο, ζεστό ακόμα από τον φούρνο κρουασάν και ουχί κατεψυγμένου, με έναν καφέ δεν έφτασε ποτέ στην Ελλάδα.
Φαίνεται όμως ότι στην πόλη πνέει ούριος άνεμος ζαχαροπλαστικής δημιουργικότητας και αρκετοί νέοι ζαχαροπλάστες ανοίγουν παντού μικρά ζαχαροπλαστεία και φούρνους. Έτσι, εν μέσω lock down και πριν κάνα μήνα, άνοιξε στην οδό Πραξιτέλους, στο ιστορικό κέντρο, ανάμεσα στα καταστήματα ηλεκτρικών ειδών – λατρεύω το «ράδιο Κατουμά»-, τα μαγαζιά με σφραγίδες και τα αργυροχοεία, η πρώτη αυθεντική croissanterie της Αθήνας: η Overoll!
Η ιδέα προήλθε από τρεις νέους και από ό,τι φαίνεται πολλά υποσχόμενους και ατρόμητους ζαχαροπλάστες, τον Άλκη Ζέρβα, τον Ιωάννη Κίκιρα και τον Σπύρο Παππά, που ένωσαν τις δυνάμεις τους μέσα στη χειρότερη περίοδο για να φέρουν στην Αθήνα τη νοστιμιά του γαλλικού κρουασάν.
Με βάση την εξαιρετική ποιότητα των πρώτων υλών που χρησιμοποιούν (καλό αλεύρι, γαλλικό βούτυρο κλπ), δημιουργούν αυτήν την εξαιρετική «σφολιάτα» - βάση, για όλες τις δημιουργίες τους. Εγώ, μένω πιστός πάντα, στο απλό κρουασάν βουτύρου, που πρέπει να πω ότι είναι θεσπέσιο, αλλά είδα στη βιτρίνα τους πολλά: από το κλασικό pain au chocolat, ένα ρολό από την ίδια ζύμη γεμισμένο με δύο μπάρες πικρής σοκολάτας, ένα άλλο με κανέλα, άλλο με λουκάνικο, μέχρι και μία εκδοχή ενός κρουασάν- σπανακόπιτα είδα που με τη βία κρατήθηκα να μην το δοκιμάσω...
Εξωστρεφής χώρος, με μεταμοντέρνα αισθητική (διακριτικές αναφορές στη δεκαετία του ’60 η χρήση του νέον και του μωσαϊκού), ο οποίος χωρίζεται από το εργαστήριο με μια τζαμαρία. Έτσι τίποτα δεν μένει στη σκιά. Ένα μεγάλο μπαρ που λειτουργεί και σαν βιτρίνα - προθήκη για τα φρέσκα προϊόντα που κάθε λίγο βγαίνουν ζεστά από τον φούρνο συμπληρώνει την όλη εμπειρία: τον καθησυχαστικά μοντέρνο χώρο, τα λαχταριστά παρασκευάσματα, την εργαστηριακή καθαριότητα και τάξη του παρασκευαστηρίου που δένουν με τη μυρωδιά του φρέσκου βούτυρου και του ζεστού καφέ, που κάτι νεράιδες μου είπαν ότι είναι πολύ καλός…
After all, η ζωή είναι για τους γενναίους…
Πραξιτέλους 27, ιστορικό κέντρο, 21 1419 8151, Ανοιχτό 8:00 με 16:00.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Hot εστιατόρια, λαχταριστά street food στέκια και λαμπερά ξενοδοχεία
Ένα ξεχωριστό pop-up bakery στον 6ο όροφο του ξενοδοχείου St. George Lycabettus
Δεν έχει σημασία αν το δώρο είναι μικρό ή μεγάλο… Σημασία έχει η όμορφη κίνηση του να προσφέρεις, είτε αυτό είναι κάτι ακριβό είτε απλώς μια μακαρονάδα
Καλοφτιαγμένο, καθημερινό φαγητό, με συνέπεια και χωρίς περιττές εντυπώσεις
Τρεις εμβληματικοί χώροι, τρεις διαφορετικές προτάσεις διασκέδασης για αυτές τις γιορτές
Βουτυρένιοι κουραμπιέδες, λαχταριστά μελομακάρονα, αφράτα πανετόνε και πολλές ακόμα λιχουδιές
Από ξηρούς καρπούς μέχρι εκλεκτά τυριά και βιολογικό κρέας
Τα αστεράτα ξενοδοχεία και τα καλά εστιατόρια της Αθήνας έχουν ήδη ετοιμάσει τα εορταστικά μενού τους και μας περιμένουν για αξέχαστες βραδιές
Εδώ θα ανακαλύψεις τα αγαπημένα γλυκά των γιορτών
Οι έμπειροι σοκολατιέ, Ιωάννα και Δημήτρης, δημιουργούν σοκολατάκια bonbon, με γεμίσεις από πραλίνες, ganache και φρέσκα ζελέ φρούτων, χρησιμοποιώντας σοκολάτα υψηλής ποιότητας
Η ιδανική πρόταση για τα πιο γλυκά Χριστούγεννα!
Στα ράφια έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους τα μελομακάρονα, ζουμερά και αρωματικά, και οι κουραμπιέδες με φρέσκο ελληνικό βούτυρο, την ίδια συνταγή που τιμά ο φούρνος εδώ και δεκαετίες
Όλα τα γλυκά που λαχταράς για το γιορτινό τραπέζι
Ένα από τα πλέον ιστορικά ζαχαροπλαστεία της πόλης, με τρία καταστήματα
Ένα σύγχρονο γαστρονομικό concept με έδρα το Μονακό, που εστιάζει στο private dining, τα themed dinners και τις cooking classes
Θα βρείτε εκλεκτά τυριά, ανάμεσά τους μια μεγάλη ποικιλία από φέτα αλλά και κασέρι, με εκείνη τη γεύση που θυμούνται οι παλιοί, βούτυρο γάλακτος, ιδανικό για τους χριστουγεννιάτικους κουραμπιέδες, αληθινό στραγγιστό γιαούρτι και άλλα πολλά
Τα εκλεκτά βιολογικά κρέατα των ευβιότοπων είναι εγγύηση
Οι ξηροί καρποί και τα αποξηραμένα φρούτα που θα βρείτε είναι ελληνικής προέλευσης, φρεσκοψημένοι και ιδανικοί για να πρωταγωνιστήσουν στα γλυκά των γιορτών
Μέσα στις γιορτές όλοι θα πάμε σε ένα τουλάχιστον γιορτινό τραπέζι – κι αν είμαστε τυχεροί, θα πάμε σε περισσότερα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.