- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
Σάββατο πρωί στη λαϊκή της γειτονιάς μου (η οποία παρεμπιπτόντως έχει δεκαπλάσιο κόσμο στις καραντίνες απ’ ό,τι στις φυσιολογικές της συνθήκες): ένα νεαρό ζευγάρι χαζεύει τον πάγκο με τα φρούτα, μην ξέροντας τι ακριβώς να διαλέξει. «Αβοκάντο πάρε σίγουρα», λέει το αγόρι στο κορίτσι συμπληρώνοντας «είναι πολύ της μόδας». Γυρνάω και τους κοιτάω με μάτι γουρλωμένο… Από πότε είναι «της μόδας» ένα λαχανικό (ή φρούτο- οι απόψεις διίστανται για το αβοκάντο);
Χαζή ερώτηση, η απάντηση αιωρείται ολόγυρα, από την εκπομπή μαγειρικής στην τηλεόραση, μέχρι τα site και τα κανάλια στο You Tube με συνταγές για κάθε γούστο: όλοι έχουν ανά καιρούς κάποιο (συνήθως το ίδιο) αγαπημένο υλικό. Θυμήθηκα τον Στέλιο Χαρκιολάκη, τον μανάβη με το αστείρευτο χιούμορ, που 1-2 χρόνια πριν μου είχε πει «χωρίς ντομάτα με παίρνει να ανοίξω, χωρίς παστινάκι ποτέ!». Τότε ήταν «της μοδός» το παστινάκι, μια που το έβλεπες να φιγουράρει στα 9/10 επεισόδια του Master Chef.
Ξαναπαίρνω, λοιπόν, τον αγαπημένο μου μανάβη (προς κάθε ενδιαφερόμενο το μανάβικό του είναι το γνωστό στους κύκλους των σεφ «Το Μποστάνι», Ιφικράτους 2, Παγκράτι, 217 7080091). Τον ρωτάω για το αβοκάντο και να η απάντηση που παίρνω: «Α, ναι φυσικά έχουν όλοι κόλλημα με το avocado, πρόσεξε, όμως, το ΜΑΛΑΚΟ avocado. Λες και δεν μπορούν να πάρουν ένα άγουρο ακόμα avocado και να το αφήσουν 3-4 μέρες σπίτι τους να μαλακώσει! Όοοχι! Το θέλουν ώριμο!». Ίσως, βέβαια, αυτή η προτίμηση στο ώριμο avocado να δείχνει μια σχετική γνώση, καθώς στα αλήθεια δεν μπορείς να το χρησιμοποιήσεις όσο είναι ακόμα άγουρο. Αλλά, ναι, προφανώς μπορείς να το πάρεις σπίτι σου όσο είναι ακόμα άγουρο, να το αφήσεις σε μια γωνία και να το περιμένεις να μαλακώσει. Δεν χάθηκε ο κόσμος, παιδιά, ας μην (από)τρελαθούμε τελείως…
Τέλος πάντων, το αβοκάντο είναι της μόδας, γεγονός από μόνο του ενθαρρυντικό για την υγεία μας, καθώς περιέχει ένα σωρό βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και καλά λιπαρά που βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης. Σε περίπτωση που έχεις βαρεθεί να το τρως σε guacamole, σαλάτες ή σκέτο με λεμόνι, αλάτι και πιπέρι, παρακάτω θα βρεις 5 διαφορετικές συνταγές με αβοκάντο (μεταξύ των οποίων και μία γλυκιά) για να το ανακαλύψεις ξανά από την αρχή.
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ
Δειτε περισσοτερα
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
On the road again: Όλα είναι δρόμος! Και μας περιμένει...
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
170 παραστάσεις διαμορφώνουν το φετινό θεατρικό τοπίο