- CITY GUIDE
- PODCAST
-
24°
Το μενού έχει θαλασσινά; Με το Fish Guide ξέρεις τι να επιλέξεις
O εύχρηστος Οδηγός Υπεύθυνης Κατανάλωσης Ψαρικών του WWF
![62222-137653.jpg 62222-137653.jpg](/images/120x120/3/jpg/sites/default/files/62222-137653.jpg)
![Fish Guide από το WWF Fish Guide από το WWF](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2020/11/25/wwf-fish-guide.jpg)
Fish Guide από το WWF: Ένας εύχρηστος Οδηγός Υπεύθυνης Κατανάλωσης Ψαρικών με τις πληροφορίες που χρειάζεται να γνωρίζουμε για τα εγχώρια και εισαγόμενα είδη
Θα άλλαζες καταναλωτικές συνήθειες αν γνώριζες ότι κάποια από τα ψάρια και τα θαλασσινά που σου σερβίρουν απειλούν τη διατήρηση των θαλασσών μας και τη ζωή που αυτές φιλοξενούν; Θα έβγαζες κάποια ψάρια από το μενού σου αν γνώριζες ότι ο πληθυσμός τους απειλείται ή ότι απαγορεύεται η αλιεία τους; Θα έκανες μια γευστική δοκιμή αν μάθαινες ότι επιλέγοντας κάποια είδη έναντι άλλων κάνεις καλό στις θάλασσές μας;
Μέρα με τη μέρα οι θάλασσές μας αδειάζουν από ζωή. Το 90% των πληθυσμών ψαριών παγκοσμίως απειλείται από την υπεραλίευση, ενώ στη Μεσόγειο το 80% των πληθυσμών ψαριών υπεραλιεύεται. Η όρεξή μας για ψάρια και θαλασσινά συνεχώς μεγαλώνει. Ενδεικτικό είναι ότι την εποχή μας κάθε άνθρωπος παγκοσμίως καταναλώνει ετησίως περίπου 20 κιλά ψαρικών, ποσότητα διπλάσια απ’ ό,τι 50 χρόνια πριν, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 22,7 κιλά. Μάλιστα η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ψαρικών παγκοσμίως και πάνω από το 50% των εισαγωγών της προέρχεται από αναπτυσσόμενες χώρες.
Προκειμένου να ικανοποιήσουν την πολύ υψηλή ζήτηση για ψαρικά διπλάσιοι ή και τριπλάσιοι αλιευτικοί στόλοι απ’ όσους η θάλασσα μπορεί ν’ αντέξει ξεχύνονται στα νερά της υπεραλιεύοντας ή πολλές φορές αλιεύοντας παράνομα. Έτσι, οι θάλασσές μας στερεύουν αφού οι πληθυσμοί των ψαριών μειώνονται, ενώ απειλείται η επιβίωση 800 εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως που εξασφαλίζουν τροφή και εισόδημα από τη θάλασσα.
Τι μπορούμε να κάνουμε όμως εμείς ως καταναλωτές προκειμένου μέσα από τις επιλογές μας να προστατεύουμε τις θάλασσές μας από την υπεραλίευση και την παράνομη αλιεία;
- Καταρρίπτουμε τον μύθο του γόνου
Ο γόνος δεν είναι εκλεκτό έδεσμα, αλλά σοβαρό περιβαλλοντικό έγκλημα που απειλεί τις θάλασσές μας. Η αλιεία νεαρών ψαριών που δεν έχουν προλάβει να αναπαραχθούν και να αφήσουν απογόνους αδειάζει και ερημώνει τις θάλασσές μας. - Λέμε «όχι» σε απαγορευμένα και απειλούμενα είδη
Δεν επιλέγουμε ποτέ πετροσωλήνες, των οποίων η αλιεία και εμπορία απαγορεύεται, και βγάζουμε από το μενού μας είδη των οποίων οι πληθυσμοί απειλούνται, όπως για παράδειγμα ο ερυθρός τόνος και ο ξιφίας. - Ελέγχουμε πάντα τις ετικέτες
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο νόμος μάς δίνει το δικαίωμα να γνωρίζουμε το πλήρες όνομα του προϊόντος που αγοράζουμε, τη μέθοδο και την περιοχή αλιείας, αν αλιεύθηκε ελεύθερα ή αν προήλθε από υδατοκαλλιέργεια, τη μέθοδο εκτροφής του, αν είναι φρέσκο ή κατεψυγμένο. Αν αυτές οι πληροφορίες δεν φαίνονται, ρωτάμε. Αν δεν πάρουμε απάντηση, δεν αγοράζουμε! - Βάζουμε ποικιλία στις γεύσεις
Επιλέγοντας λιγότερο δημοφιλή είδη, όπως ο κέφαλος ή η αγριόσαλπα, βοηθάμε να μειωθούν οι πιέσεις προς τα υπεραλιευμένα είδη όπως το λαβράκι.
![Fish Guide από το WWF . Fish Guide από το WWF .](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/fish-guide-wwf.jpg)
Fish Guide: Ο Οδηγός του WWF για «υπεύθυνη ψαροφαγία»
Προκειμένου να μας βοηθήσει να κάνουμε τη σωστή επιλογή, δηλαδή να επιλέξουμε ψαρικά που αλιεύθηκαν στο σωστό μέγεθος, τη σωστή εποχή και με τα κατάλληλα αλιευτικά εργαλεία, το WWF ανέπτυξε το Fish Guide (fishguide.wwf.gr). Το Fish Guide είναι ένας εύχρηστος Οδηγός Υπεύθυνης Κατανάλωσης Ψαρικών, ο οποίος μας δίνει τις πληροφορίες που χρειάζεται να γνωρίζουμε πριν αγοράσουμε ψαρικά, είτε πρόκειται για εγχώρια είτε για εισαγόμενα είδη.
Για τα εγχώρια είδη οι συστάσεις του Fish Guide αφορούν στο μέγεθος και την εποχικότητα, δηλαδή ποιο είναι το ελάχιστο μέγεθος που πρέπει να έχει ένα ψάρι για να μην είναι γόνος ή ποια περίοδο μπορούμε να το καταναλώσουμε; Για τα εισαγόμενα είδη το Fish Guide χρησιμοποιεί έναν χρωματικό κώδικα, όπου θα δούμε με πράσινο χρώμα τα ψαρικά που μπορούμε να καταναλώσουμε άφοβα, με κίτρινο χρώμα αυτά που μπορούμε να καταναλώσουμε με προσοχή και με κόκκινο χρώμα αυτά που δεν πρέπει να καταναλώσουμε.
Επίσης το Fish Guide περιλαμβάνει έξυπνα tipsκαι συμβουλές, όπως για παράδειγμα πώς ξεχωρίζουμε το φρέσκο ψάρι, αλλά και συνταγές από διάσημους σεφ και φυσικά από τον πρεσβευτή της εκστρατείας, Ηλία Μαμαλάκη, που στηρίζει την προσπάθεια του WWF για την προστασία των θαλασσών μας.
Πρακτικό και εύχρηστο, το Fish Guide διατίθεται δωρεάν και ως εφαρμογή για κινητά iOS και Android, με το πλεονέκτημα ότι διαθέτει ένα ημερολόγιο που μας δείχνει ποια είναι τα ψάρια που μπορούμε να καταναλώσουμε ανά μήνα σύμφωνα με την εποχικότητά τους, ενώ δουλεύει και offline, χωρίς να απαιτείται σύνδεση στο Διαδίκτυο.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το chef exchange experience που ζήσαμε στο Olea All Suite Hotel στη Ζάκυνθο & στο Dexamenes Seaside Hotel στην Ηλεία
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Το πρώτο φεστιβάλ γαστρονομίας και οίνου του νησιού
Με τα Ikaria Coffee kiosk και Ikaria Park μαθαίνει στους Ολλανδούς τα ελληνικά φαγητά και κρασιά
Premium συσκευασμένο παγωτό από την Ιταλία κατευθείαν σπίτι σου
Εδώ θα βρεις εξαιρετικής ποιότητας νωπά κοτόπουλα, αλλά και χειροποίητη κοτόπιτα, τραγανά buffalo wings και το περίφηµο «κοτοσούβλι»
Η καλύτερη ποιότητα στις ζύμες, αλλά και μια εμπειρία που διεγείρει όλες τις αισθήσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Όσα φαστ-φουντ και να παρελάσουν από τις μόδες, η μπουγάτσα του Ιορδάνη, δεν κινδυνεύει. Γιατί στα Χανιά έχει ρίζες πιο στέρεες και από τον Φάρο.
Το ζαχαροπλαστείο που αλλάζει το τοπίο στα γλυκά
Με ασημένια μαχαιροπίρουνα, αστακό thermidor και την έννοια της φιλοξενίας του ‘70
Ας κάνουμε μια δροσερή βουτιά στην ιστορία της ψαροφαγίας, μια και το ψάρι είναι η αγαπημένη τροφή των Ελλήνων από την αρχαιότητα
Σπαρταριστή τσιπούρα, λαβράκι, κρανιός, φακρί έρχονται απευθείας από τις ελληνικές θάλασσες στο πιάτο μας και αποτελούν την τέλεια λύση για να εντάξουμε το καλό ψάρι στο καθημερινό μας τραπέζι
Είτε είναι ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας είτε ελεύθερης αλιείας, αποτελεί μια πολύτιμη πηγή βιταμινών και μετάλλων
Υπάρχουν υπερσύγχρονες μονάδες που παράγουν φρέσκο ψάρι, ψάρι ημέρας και ένα μελίσσι ανθρώπινου δυναμικού που αποτελείται από ιχθυοκαλλιεργητές, τους «βοσκούς της θάλασσας»
Ψητό, τηγανητό ή παστό, το κάθε ψάρι έχει τη νοστιμιά του
Και το προτιμά μαγειρεμένο στην πιο λιτή, μεστή, αλλά και γρήγορη νοστιμιά του
«Αυτή η φρέσκια γεύση του ψαριού, η βαθιά κρουστή, ιωδιούχα και θαλασσινή, έχει γραφτεί ανεξίτηλα στο γευστικό dna των Ελλήνων»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.