Θεματα

Σούπα με ψητό κουνουπίδι και αμύγδαλα

Μαροκινή συνταγή with a twist

portrait_ioanna_nikolareizi_1.jpg
Δημήτρης Ξανθούλης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σούπα με ψητό κουνουπίδι και αμύγδαλα

Ο Δημήτρης Ξανθούλης μας δίνει τη συνταγή για σούπα με ψητό κουνουπίδι και αμύγδαλα

Πάρα πολύ νόστιμη! Είναι μια μαροκινή σούπα που δοκίμασα (και ενθουσιάστηκα) σε ένα μεσημεριανό, που είχε επιμεληθεί η “Chocolatiere” και που την έκανα με τον δικό μου τρόπο.

Έτσι, αντί να βράσω το κουνουπίδι μαζί με τα υπόλοιπα υλικά, όπως είθισται, το έψησα στον φούρνο. (Αυτός ο τρόπος μαγειρέματος, είναι σχετικά πρόσφατή μου ανακάλυψη. Έχω μεγαλώσει με κουνουπίδι, αλλά οι τρόποι παρασκευής ήταν αυστηρά δύο – μάλλον τρείς: βραστό λαδολέμονο, γιαχνί, ή ογκρατέν που ήταν και ένα από τα κερασάκια της αστικής κουζίνας της εποχής..).

Κουνουπίδι, αμύγδαλα και κρεμμύδι ψημένα στον φούρνο

Ξέρετε, όταν ψήνετε το κουνουπίδι και καραμελώνει στον φούρνο, αναδίδει ένα βουτυράτο άρωμα ξηρών καρπών, χωρίς να περιέχει κανένα από αυτά τα υλικά, που στην πορεία ανακάλυψα ότι δένει θαυμάσια με τα καβουρντισμένα αμύγδαλα που μεταχειρίστηκα στη συνταγή.

Υλικά

  • 1 μέτριο κουνουπίδι
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 μέτρια πατάτα
  • 120γρ.  καβουρντισμένα ανάλατα αμύγδαλα
  • 1 κ. γλ. τριμμένο κύμινο
  • ½ κ. γλ. καυτερή πάπρικα (ή, όσο καυτερό αντέχετε)
  • 2 κ. σ. ελαιόλαδο
  • Για το σερβίρισμα: κρουτόν, σχοινόπρασο (chives), ξινή κρέμα (sour cream)

Ο Δημήτρης Ξανθούλης μας δίνει τη συνταγή για σούπα με ψητό κουνουπίδι και αμύγδαλα

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς αέρα.
  2. Πλένετε το κουνουπίδι, το χωρίζετε σε μπουκετάκια και το στεγνώνετε.
  3. Κόβετε το κρεμμύδι εγκάρσια με τη φλούδα του.
  4. Στρώνετε με λαδόκολα ένα ευρύχωρο ταψί, βάζετε το κουνουπίδι και το κρεμμύδι, τα αλατίζετε, προσθέτετε το ελαιόλαδο, ανακατεύετε και τα απλώνετε στο ταψί σε μία στρώση (η κομμένη πλευρά του κρεμμυδιού προς τα κάτω).
  5. Το βάζετε στον φούρνο και το ψήνετε για περίπου 20-25 λεπτά, ανάλογα με τον φούρνο ή έως ότου οι άκρες του κουνουπιδιού καψαλιστούν ελαφρά.
  6. Καθαρίζετε και κόβετε την πατάτα σε κομμάτια και τη βράζετε με το νερό για περίπου 15 λεπτά.
  7. Αλέθετε στο multi τα 90 γραμμάρια αμύγδαλα και χοντροκόβετε με ένα κοφτερό μαχαίρι τα υπόλοιπα 30 γραμμάρια.
  8. Μόλις ψηθεί το κουνουπίδι, το βάζετε και αυτό στην κατσαρόλα με την πατάτα, μαζί με το κρεμμύδι, (αφαιρώντας τη φλούδα του), τα αλεσμένα αμύγδαλα, το κύμινο και την πάπρικα.
  9. Τα βράζετε για άλλα 10 λεπτά.
  10. Τα πολτοποιείτε με ραβδομπέντερ.
  11. Δοκιμάζετε και το προσαρμόζετε στα γούστα σας, προσθέτοντας αλάτι, εάν χρειάζεται, ή και ζεστό νερό, εάν σας βγει πολύ πυκνή…
  12. Προαιρετικά, μπορείτε να προσθέσετε 3-4 κουταλιές της σούπας ξινή κρέμα.
  13. Σερβίρετε τη σούπα με κρουτόν, καβουρντισμένα και χοντροκομμένα αμύγδαλα, σχοινόπρασο, μαύρο πιπέρι και μία μικρή πρέζα κύμινο.

Υ.Γ. Για μια απολύτως εθιστική σαλάτα, στο στάδιο 4 αφαιρέσετε το κρεμμύδι και αντ’ αυτού προσθέσετε 2-3 σκελίδες σκόρδου, κομμένες σε λεπτές φέτες. Μόλις το βγάλετε από τον φούρνο: λάδι, λεμόνι και φλούδες παρμεζάνας.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.