- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Ο Δημήτρης Ξανθούλης μας δίνει τη συνταγή για καλαμάρι στη σχάρα (α λα ισπανικά) και στο τηγάνι
Εννοείται ότι λατρεύω τα τηγανιτά καλαμαράκια! Ακόμα και με πιο νεωτεριστικές προσθήκες, σερβιρισμένα δηλαδή με τηγανιτές πατάτες - όλα τηγανισμένα φυσικά σε ελαιόλαδο-, και με μια ανάλαφρη σκορδάτη μαγιονέζα από δίπλα για συνοδεία! Δεν έχω καλύτερο! Calamari & Chips θα ήταν η ελληνική απάντηση στα fish & chips των Άγγλων και θα ήταν πολύ πιο νόστιμα, αν φυσικά είναι φρέσκα και σωστά τηγανισμένα: τραγανά, ανάλαφρα και στεγνά, όχι καμένα. Είναι κατ εξοχήν το φαγητό που τρώει κανείς έξω, στις ταβέρνες και τα εστιατόρια (συχνά πολύ μέτρια), γιατί στο σπίτι, άστα να πάνε, μυρίζει τηγανίλα για μέρες… Έτσι αυτή την φορά είπα να μην ακολουθήσω την πεπατημένη και τσικνίσω πάλι την πολυκατοικία και θυμήθηκα έναν αγαπημένο μεζέ που σερβίρουν στα τάπας μπαρ της Ισπανίας, τα Calamares a la plancha, καθώς επίσης και ένα άλλο αγαπημένο μου κινέζικο: τηγανητό ρύζι με καλαμαράκια – εντάξει, ως συνήθως είχα αγοράσει περισσότερα από όσα χρειαζόμουν….
Καλαμάρια ψημένα στην πλάκα
Calamares a la plancha
Η συνταγή απαιτεί αυτήν τη μαντεμένια πλάκα που τη βάζεις στο μάτι και είναι πολύ πρακτική, γιατί το μαντέμι διαχέει ομοιόμορφα τη θερμότητα σε όλη την επιφάνεια. Εάν δεν την έχετε – όπως εγώ, χρησιμοποιήστε ένα αντικολλητικό ευρύχωρο τηγάνι με ελάχιστο ελαιόλαδο. Η συνταγή γίνεται με φρέσκα μικρά καλαμαράκια, που είναι πάντα πιο νόστιμα και έχουν αυτή τη μαστιχωτή υφή που ταιριάζει στη συνταγή. Εάν βρείτε μεγαλύτερα, τα κόβετε σε ροδέλες – αλλά πάντως και αυτά δεν θα πρέπει να είναι τεράστια (ναι, μας κάνουν και τα κατεψυγμένα).
Υλικά για 2 μερίδες
- 400γρ. μικρά καλαμαράκια, καθαρισμένα (χωρίζετε τα πλοκάμια από το σώμα, αφαιρείτε τα μάτια και βγάζετε την κάπως πιο σκούρα μεμβράνη που καλύπτει το σώμα τους, αφαιρείτε το κεντρικό κόκαλο)
- 5 κ. σ. ελαιόλαδο
- 1 σκελίδα σκόρδο λειωμένη
- 4 κ. σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
- 1 κ. γλ. μπούκοβο (προαιρετικά)
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Αλατίζουμε καλά τα καλαμαράκια και τα βάζουμε στο ψυγείο να μαριναριστούν με το αλάτι για μισή ώρα.
- Σε ένα μπολ βάζουμε 3 κ. σ. ελαιόλαδο, το σκόρδο και τον μαϊντανό και ανακατεύουμε.
- Βγάζουμε τα καλαμαράκια από το ψυγείο και τα στεγνώνουμε καλά με μία πετσέτα κουζίνας.
- Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε 2 κ. σ. ελαιόλαδο και το βάζουμε στο μεγάλο μάτι να κάψει πολύ – 3 με 4 λεπτά, μέχρι το λάδι να αρχίσει να καπνίζει. Εάν έχετε μαντεμένια πλάκα, ακόμα καλύτερα – αυτό απαιτεί άλλωστε η αυθεντική συνταγή…
- Ρίχνουμε τα σώματα τους πρώτα, θα πρέπει να είναι μία στρώση, να μην υπερκαλύπτει δηλαδή το ένα το άλλο, τα γυρίζουμε και τα ανακατεύουμε για 4 λεπτά περίπου, μέχρι να αλλάξουν χρώμα και από οπάκ που είναι να ασπρίζουν.
- Προσθέτουμε και τα πλοκάμια και ανακατεύουμε για άλλα δύο λεπτά, έως ότου «σγουρύνουν» και αυτά.
- Τα βγάζουμε από τη φωτιά και τα περιχύνουμε με το μείγμα λάδι, σκόρδο, μαϊντανό, προσθέτουμε πιπέρι και προαιρετικά λίγο μπούκοβο και ανακατεύουμε.
- Σερβίρουμε αμέσως, με φρυγανισμένο χωριάτικο ψωμί και προαιρετικά, με φέτες λεμονιού…
Τηγανιτό ρύζι με καλαμαράκια
Υλικά για 2 μερίδες
- 250γρ. καλαμαράκια καθαρισμένα και εάν είναι μεγάλα (όχι τεράστια πάντως), κομμένα σε ροδέλες.
- 3 εκ. τζίντζερ, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 1 μικρή καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
- 1½ φλιτζάνι ρύζι ατμού (μπασμάτι, καρολίνα, νυχάκι, Jasmine) κρύο – βγαλμένο από το ψυγείο δηλαδή
- 1 κ. σ. σάλτσα σόγιας
- 3 κ. σ. ελαιόλαδο
- Λαχανικά: ότι έχετε στο ψυγείο σας κομμένα σε μικρά μπαστουνάκια (julienne). Θα πρέπει σε όγκο να μην ξεπερνούν το 1/3 -1/4 του όγκου του ρυζιού (εγώ στη συγκεκριμένη συνταγή, έβαλα 1 μικρό καρότο, μία ρέβα και ένα κλαδάκι σέλερι)
- Για το σερβίρισμα: ψιλοκομμένος κόλιανδρος, (ή μαϊντανός, εάν δεν σας αρέσει ο κόλιανδρος), φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
- Μαρινάρουμε να καλαμαράκια με αλάτι, όπως στην προηγούμενη συνταγή.
- Σε ένα βαθύ τηγάνι ή γουόκ ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά 2 κ.σ. ελαιόλαδο και προσθέτουμε το τζίντζερ και το σκόρδο.
- Σοτάρουμε για 2 λεπτά, δυναμώνουμε τη φωτιά στο τέρμα και προσθέτουμε τα καλαμαράκια, ανακατεύοντας για άλλα 3-4 λεπτά.
- Τα βγάζουμε με μία σπάτουλα, προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι και μόλις κάψει, ρίχνουμε τα λαχανικά και σοτάρουμε 2-3 λεπτά.
- Προσθέτουμε το κρύο ρύζι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2 λεπτά.
- Προσθέτουμε τα καλαμαράκια και τη σάλτσα σόγιας, ανακατεύουμε και σοτάρουμε για άλλα 2 λεπτά για να ενσωματωθούν οι γεύσεις.
- Το βγάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τον κόλιαντρο, το κρεμμυδάκι, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
Υ.Γ.1 Η ίδια συνταγή, μπορεί να γίνει και με γαρίδες, ή ακόμα και με μικρά φιλέτα ψαριού, ή με ένα μείγμα από αυτά (καλαμαράκια – γαρίδες λ.χ.).
Υ.Γ.2 Στο στάδιο 5 μπορείτε να προσθέσετε και ένα αυγό ωμό και να ανακατέψετε – ταιριάζει πολύ.
Υ.Γ.3 Στο σερβίρισμα, μπορείτε να προσθέσετε και 1-2 κουταλιές της σούπας χοντροκομμένα και καβουρντισμένα, ανάλατα φιστίκια.
Υ.Γ.4 Επίσης, εάν έχετε, 1-2 κουταλάκια του τσαγιού λάδι από καβουρντισμένο σουσάμι – είναι πολύ αρωματικό (θα το βρείτε στα καταστήματα που πωλούν ασιατικά προϊόντα).
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.