Θεματα

13 τρόφιμα μακράς διαρκείας ή χωρίς ημερομηνία λήξης

Ή αλλιώς πώς να φτιάξεις το ντουλάπι του προνοητικού…

115054-643439.jpg
Γεωργία Σκαμάγκα
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ζυμαρικά
Φωτογραφία: Rebeca G. Sendroiu/ Unsplash

13 τρόφιμα που μπορούν να αντέξουν για καιρό στο ντουλάπι της κουζίνας σου

Δεν θέλω να σε «μαυρίσω» με σκέψεις αρνητικές και απαισιόδοξες, αλλά να, έρχεται ένα lockdown (και δεύτερο), ακούς και για μια πλημμύρα που κόβει πόλεις στα δυο και αναρωτιέσαι, μήπως εκείνοι που ψωνίζουν με τις κούτες τα μακαρόνια από το σούπερ μάρκετ δεν είναι τελικά τόσο «υπερβολικοί»; Ή έστω, πού βρίσκεται η ισορροπία σε όλα αυτά; Η ισορροπία βρίσκεται σε μερικά συνηθισμένα προϊόντα που καλύπτουν αξιοπρεπώς τις διατροφικές σου ανάγκες - το χαρτί υγείας δεν είναι ανάμεσά τους - και μπορείς να προμηθεύεσαι ανά πάσα ώρα και στιγμή (για να δημιουργήσεις ένα ικανοποιητικό στοκ), ώστε να νοιώθεις «αυτάρκης» σε περιόδους που οι μετακινήσεις σου… περιορίζονται:

Φυστικοβούτυρο

Φυστικοβούτυρο

Εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, το φυστικοβούτυρο είναι επίσης πλούσιο σε καλά λιπαρά, φυτικές ίνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και είναι ένα τρόφιμο που δεν χρειάζεται ψυγείο μετά το άνοιγμα (εκτός και αν αναγράφεται διαφορετικά στη συσκευασία, διάβασέ τη).

Παξιμάδια και κράκερς

Κράκερς
Φωτογραφία: Anita Peeples/ Unsplash

Τα παξιμάδια όπως και τα κράκερς με ουδέτερη γεύση θα αντικαταστήσουν, και γευστικά και ουσιαστικά, το ψωμί. Προτίμησε ολικής άλεσης ώστε να παίρνεις και τις φυτικές ίνες που, εκτός των ευεργετικών για το σώμα ιδιοτήτων τους, θα σε χορτάσουν.  

Ξηροί καρποί

Φουντούκια
Φωτογραφία: Erol Ahmed/ Unsplash

Χαρίζουν ενέργεια και σημαντικές για τον οργανισμό βιταμίνες. Θα διατηρήσεις τη φρεσκάδα τους περισσότερο καιρό εάν τα αποθηκεύσεις αντικαθιστώντας την αρχική τους συσκευασία με συσκευασίες vacuum (κενό αέρος) - εκτός κι αν είναι ήδη έτσι συσκευασμένα. Με αυτό τον τρόπο αποτρέπεις την οξείδωσή τους που συνεπάγεται με το «μπαγιάτεμα».

Πολυδημητριακά

Δημητριακά
Φωτογραφία: Yvens Banatte/ Unsplash

Έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, εφόσον δεν ανοίξεις τη σακούλα  στην οποία είναι συσκευασμένα. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και απαραίτητες βιταμίνες και μπορείς - πρακτικά - να τα απολαύσεις οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.

Αποξηραμένα φρούτα

Αποξηραμένα φρούτα
Φωτογραφία:Yulia Khlebnikova/ Unsplash

Εάν δεν έχεις τη δυνατότητα να προμηθευτείς φρέσκα, τα αποξηραμένα φρούτα, όπως σταφίδες, βερίκοκα, παπάγια, μπανάνες, κράμπερις, μάνγκο, δαμάσκηνα, χουρμάδες, γίνονται ένα θρεπτικό και αρκετά βολικό σνακ πλούσιο σε βιταμίνες. Προτίμησε αυτά που δεν περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη (ή δεν είναι συσκευασμένα σε σιρόπι καλαμποκιού που περιέχει φρουκτόζη).

Τόνος και σολομός σε κονσέρβα

Διατηρούν τα θρεπτικά τους συστατικά - που είναι πολλά και σημαντικά - ενώ καλύπτουν περίπου το 50% της ημερήσιας ανάγκης σε πρωτεΐνες. Έχουν έως και 2 χρόνια ζωής στο ντουλάπι. Το ίδιο ισχύει και για το κονσερβοποιημένο χοιρινό, βοδινό ή κοτόπουλο (luncheon meat) που επίσης αποτελούν πηγή πρωτεϊνών και βιταμινών. Στα μείον είναι η περιεκτικότητά τους σε αλάτι (και συντηρητικά) αλλά δεν τα καταναλώνεις και συνέχεια… είπαμε, για μια ώρα ανάγκης. (Εάν επιλέξεις να διατηρήσεις μερίδες κρεάτων στο ψυγείο, οι σακούλες κενού αέρα θα το προφυλάξουν για τουλάχιστον 6 μήνες).

Όσπρια και λαχανικά σε κονσέρβα

Κονσέρβα
Φωτογραφία: Paweł Czerwiński/ Unsplash

Όταν το φρέσκο δεν είναι «επιλογή», θα βρεις την ποικιλία σε κονσερβοποιημένα όσπρια (φασόλια, ρεβύθια κ.α.) και λαχανικά (αρακάς, καλαμπόκι) αρκετά ικανοποιητική. Διατηρούν τις φυτικές ίνες, τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες και τις βιταμίνες τους, ωστόσο, πριν τα καταναλώσεις, καλό θα είναι να τα ξεπλένεις με νερό για να μειώσεις την περιεκτικότητά τους σε νάτριο (αλάτι). Μεγάλη διάρκεια ζωής έχουν και τα τυποποιημένα όσπρια, αρκεί να φυλάσσονται σε ξηρό και σκοτεινό μέρος στην αρχική τους συσκευασία.

Μακαρόνια και ρύζι

Ρύζι
Φωτογραφία: Sophie Mikat/ Unsplash

Μπορεί να «βαρύνουν» τη διατροφή σου με υδατάνθρακες, αλλά περιέχουν και σίδηρο, φώσφορο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Έχουν ελάχιστα λιπαρά και μικρή περιεκτικότητα σε νάτριο. Μαγειρεύονται εύκολα και γρήγορα και μπορούν να διατηρηθούν, στην αρχική τους συσκευασία, για 1 με 2 χρόνια. Τα μακαρόνια ολικής άλεσης, από την άλλη, και το καστανό ρύζι, πλούσια και σε απαραίτητες φυτικές ίνες, διατηρούνται για περίπου 6 μήνες.

Γάλα εβαπορέ ή σε σκόνη
Όσο παράξενο κι αν σου ακούγεται, το γάλα σε σκόνη, λόγω της ειδικής επεξεργασίας του, δεν χάνει τη θρεπτική του αξία, ενώ μπορεί να αποθηκευτεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το ίδιο ισχύει και για το γάλα εβαπορέ, το οποίο αποστειρώνεται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες και μπορεί να διατηρηθεί έως και 1 χρόνο.

Ζάχαρη κι αλάτι

Ζάχαρη σε κύβους
Φωτογραφία: Mae Mu/ Unsplash

Δεν χαλάνε ποτέ, δεν αλλοιώνεται η γεύση τους. Ιδανικά τα διατηρείς στην αρχική τους συσκευασία ή σε δοχεία που κλείνουν αεροστεγώς ώστε να τα προστατεύσεις από την υγρασία. Ωστόσο, τόσο η ζάχαρη όσο και το αλάτι μπορούν να απορροφήσουν υγρασία και να σκληρύνουν, αυτό όμως δεν σημαίνει πως έχουν χαλάσει.

Μπαχαρικά

Μπαχαρικά
Φωτογραφία: Andra Ion/ Unsplash

Δίνουν γεύση, χρώμα και επιπλέον θρεπτικά στοιχεία στο πιάτο, όσο απλό κι αν είναι, και μπορούν να αποθηκευτούν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, κλειστά στην αρχική τους συσκευασία.

Μέλι

Μέλι
Φωτογραφία: Lindsay Moe/ Unsplash

Ο διατροφικός θησαυρός που ζει «αιώνια». Μπορεί να σκληρύνει με τον καιρό ή να ζαχαρώσει ή να σου φανεί πως αλλάζει το χρώμα του, αλλά το μέλι δεν χαλάει, χάρη στις αντιβιοτικές, αντιμικροβιακές, αντιοξειδωτικές του ιδιότητες που εκτός από εσένα, προστατεύουν και το ίδιο. 

Σάλτσες τομάτας, πελτές, κέτσαπ

Κόκκινες σάλτσες σε βάζα
Φωτογραφία: Anshu A/ Unsplash

Ο λόγος που η κέτσαπ έγινε τόσο διάσημη από τη στιγμή που ανακαλύφθηκε ήταν αυτός ακριβώς, η μεγάλη διάρκεια ζωής της. Πελτέδες και σάλτσες τομάτας σε κονσέρβα διατηρούνται επίσης για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα στο ντουλάπι και εκτός από τα θρεπτικά τους συστατικά, δημιουργούν και γευστικά πιάτα αφού αποτελούν τη βάση πολλών συνταγών.

Άλλα προϊόντα με μεγάλη διάρκεια ζωής, για τη λίστα σου:

-Στιγμιαίος καφές

-Τσάι

-Κακάο

-Αλεύρι (αρκεί να παραμείνει κλειστό στη συσκευασία του σε μέρος σκοτεινό και στεγνό)

-Μαγειρική σόδα και baking powder

-Ελαιόλαδο (και άλλα λάδια)

-Βρώμη

-Εμφιαλωμένο νερό

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.