Θεματα

Fοοd Blogging

Η βραβευμένη foodblogger «gourmelita» μιλάει στην A.V.

61232-134405.jpg
Τζένη Σταυροπούλου
ΤΕΥΧΟΣ 484
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
69031-153385.jpg

Η βραβευμένη foodblogger gourmelita σε μια συνέντυεξη στην Athens Voice.

Ο κόσμος του ελληνικού food blogging είναι νεανικός, φρέσκος, δημιουργικός, γεμάτος χρώματα και μυρωδάτος! Ανακαλύψτε τον.

Στο φαγητό, όπως και στη μόδα άλλωστε, οι τάσεις έρχονται και παρέρχονται. Μερικές φορές όμως αποκτούν τέτοια δύναμη που σαρώνουν καθετί προηγούμενο. Το food blogging είναι ένα τέτοιο φαινόμενο. Καθόλου τυχαίο που η βιομηχανία τροφίμων, οι ιθύνοντες των εστιατόριων και τα μεγάλα γαστρονομικά περιοδικά διεθνώς τρέχουν να προλάβουν τις τάσεις που εκφράζουν οι απανταχού food bloggers. Μέχρι πριν από λίγες δεκαετίες το βιβλιαράκι με τις συνταγές της γιαγιάς αποτελούσε κρυμμένο μυστικό και αντικείμενο κληρονομικής διαμάχης. Στον αιώνα της τεχνολογίας, όμως, οι food bloggers τα λένε όλα. Με το ένα χέρι στην κατσαρόλα και το άλλο στο πληκτρολόγιο τα βγάζουν όλα στη φόρα. Eίναι επιδειξιομανείς, είναι η μόδα ή συμβαίνει κάτι άλλο; Ζητήσαμε από μία ειδική και βραβευμένη foodblogger, τη Μαριλίτα Χατζηβασιλείου (www.gourmelita.gr), της οποίας το blog ψηφίστηκε ανάμεσα στα δέκα καλύτερα ελληνικά Food blogs, να μας εξηγήσει τη νέα τάση.

«Πρόσφατα με ρώτησαν τι σημαίνει το να είσαι blogger. Νόμιζα ότι είναι απλή η απάντηση: blogger είναι αυτός που μοιράζεται τις όποιες σκέψεις του με το κοινό γράφοντάς τες σε ένα ηλεκτρονικό “ημερολόγιο” στο οποίο έχει πρόσβαση ο καθένας.  Όταν όμως σκέφτηκα τι σημαίνει το να είσαι food blogger, είδα ότι η απάντηση δεν είναι τόσο απλή. Food blogger είναι αυτός που μοιράζεται σκέψεις, συνταγές, φωτογραφίες και άλλα σχετικά με το φαγητό. Το food blogging είναι ένας τρόπος να εκφράσουν οι άνθρωποι που αγαπούν τη μαγειρική –ανάμεσα τους και εγώ– το πάθος τους. Είναι επίσης ένας σύγχρονος τρόπος να μοιραστούν τις γνώσεις και τις απόψεις τους πάνω στο φαγητό με πολλούς ανθρώπους. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη άνθιση στα blog μαγειρικής.

n

Ο κόσμος τα προτιμάει, τα ακολουθεί, και πραγματικά φτιάχνει τις συνταγές που του τραβούν το ενδιαφέρον. Να λάβουμε υπόψη μας ότι στα περισσότερα blog οι συνταγές είναι πάντα αληθινές και “βγαίνουν” όπως φαίνονται στις φωτογραφίες, πράγμα που είναι πολύ σημαντικό. Ένας από τους λόγους που ξεκίνησα το δικό μου blog ήταν αυτός ακριβώς! Είχα βαρεθεί να φτιάχνω συνταγές από βιβλία και περιοδικά που έβγαιναν εντελώς διαφορετικές από τις φωτογραφίες τους στην καλύτερη των περιπτώσεων ή δεν τρωγόντουσαν στη χειρότερη... Τα πιο πολλά ελληνικά blogs μαγειρικής προσφέρουν πρωτότυπες, προσωπικές συνταγές των δημιουργών τους, και για αυτό ακριβώς τα αγαπάει ο κόσμος: είναι συνταγές δοσμένες σε εκείνους από εκείνους.

Οι bloggers είμαστε εσείς: η φίλη σας, η μαμά σας, η κόρη σας, ο αδερφός σας, ο γείτονάς σας. Αγαπάμε το καλό φαγητό, ενθουσιαζόμαστε όταν ανακαλύπτουμε νέες γεύσεις, καλά εστιατόρια και εξαιρετικές πρώτες ύλες. 

Με το food blog υπάρχει μια άμεση επαφή με τον αναγνώστη μας και, τελικά, αυτός είναι ο μεγαλύτερος κριτής. Αυτός επιλέγει ποιον από εμάς θα διαβάσει, ποιανού συνταγή θα δοκιμάσει να φτιάξει, ποιον θα κριτικάρει θετικά ή αρνητικά. Η επιβράβευση του foodblogger έχει πάντοτε να κάνει με αυτή την επαφή: ένα θετικό σχόλιο, κάποιο mail από την άλλη άκρη της γης λέγοντάς του πόσο αγαπούν τις συνταγές του, είναι αυτά που τον κάνουν ευτυχή. Η αλήθεια είναι ότι τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη χαρά της προετοιμασίας ενός γεύματος που θα το μοιραστούμε με άλλους. Η φράση “Το έφτιαξα με τα χεράκια μου” κρύβει, τελικά, εκτός από λίγη υπερηφάνεια και πολλή αγάπη.

n

Το blogging, όμως, είναι και προσφορά. Όχι μόνο επειδή μοιραζόμαστε τις συνταγές μας, αλλά επειδή μπορεί να είναι και κοινωνικά υπεύθυνο. Για παράδειγμα τον τελευταίο χρόνο με πρωτοβουλια της Funky cook, δημιουργήθηκε η ομάδα Food for Good (funkycook.gr, wonderfoodland.gr, sugarbuzz.gr, elenascooking.gr, saborconna.blogspot.gr, thefoodiecorner.gr, gourmelita.gr) και διοργανώνει εκδηλώσεις στις οποίες προσκαλούνται κι άλλοι food bloggers να μαγειρέψουν. Τα έσοδα από την πώληση των φαγητών και γλυκών, που δίνονται έναντι ενός πολύ μικρού αντιτίμου, πάνε εξ ολοκλήρου σε φιλανθρωπικά ιδρύματα ή ΜΚΟ. Το να ανήκω σε αυτή την ομάδα κάνει για εμένα το food blogging ακόμα πιο σημαντικό. Το food for good όχι μόνο προσφέρει, αλλά και ενώνει πολλούς bloggers κάθε φορά για έναν κοινό, καλό, σκοπό.

Στον κόσμο των bloggers δεν θα πω ότι δεν υπάρχουν ζήλιες, ανταγωνισμοί, κλεμμένες φωτογραφίες και συνταγές. Όλα αυτά υπάρχουν. Υπάρχει όμως και μεγάλη αγάπη για το φαγητό, δημιουργία, πρωτοτυπία, νοστιμιά, φιλία, ομαδικότητα, προσφορά, χαρά κι ενθουσιασμός».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.