Η Εβίτα Παπαχαραλάμπους και η συνταγή του πιο comfort γλυκού
Τάρτα με ξυνόμηλο κι ελαιόλαδο για τις δύσκολες ώρες…
![Δημήτρης Παπαδόπουλος Δημήτρης Παπαδόπουλος](/images/120x120/3/jpg/files/2022-07-12/dimitris-papadopoulos.jpg)
![Η pastry chef Εβίτα Παπαχαραλάμπους μας δίνει τη συνταγή για τάρτα με ξυνόμηλο κι ελαιόλαδο H pastry chef Εβίτα Παπαχαραλάμπους](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2020/11/06/evita_papacharalabous.jpg)
Η αγαπημένη pastry chef Εβίτα Παπαχαραλάμπους μας δίνει τη συνταγή του δικού της comfort γλυκού: τάρτα με ξυνόμηλο κι ελαιόλαδο
Γνωριστήκαμε πριν δυο χρόνια τηλεφωνικώς και μάλιστα ενώ ετοιμαζόμουν για ταξίδι και της έριξα δυο- τρεις φορές τη γραμμή. Επέμεινε ευτυχώς κι έτσι συναντηθήκαμε στο εργαστήριο της Evita loves cakes στο Χαλάνδρι ανάμεσα στα υπέροχα κουλουράκια που φτιάχνει, αγαλματάκια από ζαχαρόπαστα και τσέρκια, μαρίζ και κουπάτ. Η Εβίτα είναι ταλαντούχα pastry chef και πρέσβειρα μιας ενέργειας που πλημμυρίζει τον χώρο και δεν αφήνει στεναχώρια να πιάσει εκατοστό. Είναι και αληθινή πρέσβειρα, της Renshaw, της βρετανικής εταιρείας με είδη ζαχαροπλαστικής, τίτλος που απέκτησε μέσα από διαγωνισμό. «Είναι εξαιρετικό να αναγνωρίζεται η επαγγελματική αξία κάποιου από τους ειδικούς του χώρου, νιώθω πολύ όμορφα», λέει η ίδια.
![Η pastry chef Εβίτα Παπαχαραλάμπους μας δίνει τη συνταγή για τάρτα με ξυνόμηλο κι ελαιόλαδο Τούρτα της pastry chef Εβίτα Παπαχαραλάμπους](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/thumbnail_4_16.jpg)
![Η pastry chef Εβίτα Παπαχαραλάμπους μας δίνει τη συνταγή για τάρτα με ξυνόμηλο κι ελαιόλαδο Τούρτα της pastry chef Εβίτα Παπαχαραλάμπους](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/thumbnail_5_9.jpg)
Το τελευταίο διάστημα η σελίδα της στο YouTube γέμισε με απολαυστικά how to βίντεο: πώς να φτιάξεις μια τούρτα Halloween, «αυτήν την παραδοσιακή γιορτή που στο χωριό μου τη γιορτάζαμε μέρες» όπως λέει και η ίδια στο βίντεο, πώς να σκαλίσεις ένα σωστό βαμπίρ, πώς να φτιάξεις μια τούρτα μακαρονάδα. Χιούμορ και γνώση στο μίξερ της μαζί με αισθητική, ενσυναίσθηση και αγάπη για τη δουλειά της: από τούρτες γενεθλίων, γαμήλιες, μέχρι cupcakes για events και βαπτίσεις. «Τούρτα για διαζύγιο ήταν η πιο παράξενη αφορμή για γλυκό που μου ζητήθηκε». Problem solved έγραφε επάνω της.
![Η pastry chef Εβίτα Παπαχαραλάμπους μας δίνει τη συνταγή για τάρτα με ξυνόμηλο κι ελαιόλαδο Τούρτα της pastry chef Εβίτα Παπαχαραλάμπους](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/thumbnail_3_26.jpg)
Της ζητώ μια συνταγή, ένα δικό της comfort γλυκό. Μαγιά αγοράσαμε, φορμάκια είχαμε από το προηγούμενο lockdown, το μόνο που μένει (εκτός από δύναμη να αντεπεξέλθουμε στη νέα συνθήκη και την ευχή να είμαστε όλοι καλά) είναι η πινελιά της.
Τάρτα με ξυνόμηλο κι ελαιόλαδο
Υλικά για τη ζύμη
- 260 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 100 γρ. βρώμη
- 80 γρ. ζάχαρη καστανή
- 2 κ.σ. ξύδι λευκό
- 60 γρ. Ταχίνι
- 130 γρ. ελαιόλαδο
- Ξύσμα από μισό λεμόνι
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1/2 κ.γ. σόδα
Για τη γέμιση
- Χυμός από 2 μέτρια λεμόνια
- 1 κιλό μήλα καθαρισμένα και κομμένασε λεπτές φέτες
- 1 κ.γ. κανέλα
- 80 γρ. ζάχαρη καστανή
- 100 γρ. μέλι
- 1 κ.σ. κολοκυθόσπορο
Εκτέλεση
Για τη ζύμη
Ρίχνουμε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ και ανακατεύουμε με το φτερό
εώς ότου ομογενοποιηθούν. Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα. (Αν δεν έχουμε μίξερ ζυμώνουμε με τα χέρια σ΄ ένα μεγάλο μπολ).
Για τη γέμιση
Ρίχνουμε τα μήλα με την κανέλα σ' ένα αντικολλητικό τηγάνι ή κατσαρόλα
και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να βγάλουν τα μήλα όλα τους τα υγρά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά αφήνουμε λίγο να κρυώσουν. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
Συναρμολόγηση
Απλώνουμε τη ζύμη με τα χέρια μας πάνω σε μία κόλλα ψησίματος την οποία έχουμε τοποθετήσει πάνω σε αλουμινόχαρτο. (Φροντίζουμε η κόλλα αλλά και το αλουμινόχαρτο να είναι αρκετά μεγάλα ώστε να μπορούν να καλύψουν το πάνω μέρος της τάρτας).Δημιουργούμε με τα χέρια μας ένα τοίχωμα περιφερικά της ζύμης. Ρίχνουμε τη ζάχαρη στα μήλα και ανακατεύουμε. Τοποθετούμε τα μήλα πάνω στην τάρτα και ρίχνουμε τους κολοκυθόσπορους. Καλύπτουμε απαλά με το αντικολλητικό χαρτί και το αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε στους 160 οC για 40’. Αφαιρούμε την τάρτα από τον φούρνο και ρίχνουμε από πάνω το μέλι.
Evita loves cakes, Καραολή & Δημητρίου 23Α, Χαλάνδρι, www.evitalovescakes.gr
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ψήνονται στη σχάρα κατευθείαν από το ποτάμι, ή τηγανίζονται για τους μερακλήδες
Υλικά και άνθρωποι, ιστορία και παράδοση, γεύσεις και συνταγές δημιουργούν το κατάλληλο σκηνικό ώστε κάθε τόπος να αποτελεί έναν γαστρονομικό προορισμό
«Στην Ελλάδα, το φαγητό δεν είναι απλώς τροφή – είναι ιστορία, πολιτισμός, συναίσθημα.. Κάθε γεύμα φέρνει κοντά τους ανθρώπους και κάθε τραπέζι είναι μια γιορτή ζωής»
Μπαίνουμε στην κουζίνα και μαγειρεύουμε με διάσημα τοπικά προϊόντα από 30 γωνιές της Ελλάδος
Λαχταριστά μπέργκερς, φοβερές πίτσες, άπαιχτα σουβλάκια, ακόμα και σπιτικό φαγητό, όλα είναι εδώ
Φτιάξε και απόλαυσε τις καλύτερε μακαρονάδες ενόψη Ολυμπιακών Αγώνων
Για σουβλάκια, πίτσα, burger ή ό,τι σου έρθει στο μυαλό, μπες στο fagi.gr
Aυθεντικές ιταλικές γεύσεις, μαμαδίστικα πιάτα και American street food
Συνταγές βασισμένες στην εποχικότητα, άριστες πρώτες ύλες και value for money τιμές
Η νέα street food λιχουδιά της Αθήνας συμβαίνει στο Fuddy Duddy Pizza, στην οδό Λέκκα
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Έχει γεύση «πανάκριβη», εστέτ και γκουρμέ
Στο κέντρο της Χώρας, θα το εντοπίσεις και θα το αγαπήσεις αμέσως
Εδώ δεν θα φας «χθεσινό» παγωτό, μόνο υπέροχες γεύσεις με χαμηλά λιπαρά και τόσο όσο ζάχαρη, που φτιάχτηκαν την ημέρα που θα το επισκεφθείς
Ένας ολόκληρος κόσμος νοστιμιάς, πλασμένος από υλικά του πιο λαχταριστού ονείρου
Θα δοκιμάσεις εξαιρετικό French Toast με βατόμουρα και κρέμα πατισερί, αλλά και αλμυρά αβγοπιάτα και φρέσκα σάντουιτς.
Εδώ το φαγητό είναι μοίρασμα που φέρνει κοντά την παρέα και τα cocktails είναι κλασικά και δημιουργούνται με βάση τις αυθεντικές συνταγές
Ξεκινά με γευστικό και αρωματικό πρωινό και εκλεκτούς καφέδες, συνεχίζοντας με δροσιστικά και απολαυστικά cocktails
Cocktails, μοναδική θέα, και αξέχαστα βράδια
Ο σεφ του εστιατορίου The Lost Sheep εξηγεί γιατί στα πιάτα του γεύεσαι τη γαστρονομική κουλτούρα της πατρίδας του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.