- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Πού θα βρεις online χιλιάδες, vintage βιβλία μαγειρικής (δωρεάν);
Στο Cookbook and Home Economics Collection υπάρχουν βιβλία συνταγών από τον 16ο αιώνα!
Cookbook and Home Economics Collection: η ηλεκτρονική βιβλιοθήκη με τα χιλιάδες βιβλία μαγειρικής που ξεκινούν από τον 16ο αιώνα και φτάνουν ως τις μέρες μας
Σε μια εποχή όπου μπορεί ο καθένας να βρει εκατομμύρια συνταγές με μία πρόχειρη αναζήτηση, είναι δύσκολο να αντιληφθούμε την τεράστια σημασία που είχαν τα βιβλία μαγειρικής του προηγούμενου αιώνα. Όταν, όμως, το 1926 ο Νικόλαος Τσελεμεντές εξέδιδε τον ομώνυμο Οδηγό Μαγειρικής του στην πραγματικότητα άλλαζε τη ρότα της ελληνικής κουζίνας για πάντα. Δεν είναι τυχαίο που το όνομά του είναι συνώνυμο με τα βιβλία μαγειρικής, ακόμα και σήμερα, σχεδόν έναν αιώνα μετά.
Τα βιβλία μαγειρικής, λοιπόν, πριν την εποχή του Ίντερνετ είχαν αυτή τη δύναμη: να διαμορφώνουν κουζίνες ολόκληρων εθνών, να διδάσκουν μαγειρική παιδεία (κι αντίληψη), αλλά και να καταγράφουν συνταγές που μέχρι τότε μεταπηδούσαν από γενιά σε γενιά μέσω της προφορικής παράδοσης. Αν ανατρέξουμε ακόμα πιο πίσω, όμως, τα βιβλία μαγειρικής έχουν και μια άλλη δυνατότητα, πολύ πιο πολύτιμη... Γίνονται ένα παράθυρο στην ιστορία, δίνοντας στον σημερινό αναγνώστη πληροφορίες για την κοινωνική τάξη της εποχής κατά την οποία εκδόθηκαν, για το πώς έμοιαζε η καθημερινή ζωή τότε, για τις διατροφικές συνήθειες, τις προτιμήσεις, τα υλικά, τα γεύματα μιας συνηθισμένης μέρας. Με λίγα λόγια λειτουργούν ως στιγμιότυπα μιας εκάστοτε πολιτιστικής ταυτότητας σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές… Μικρές, νόστιμες κλειδαρότρυπες στον χρόνο.
Με όλα αυτά κατά νου, το μόνο σίγουρο είναι ότι όσοι ασχολούνται με τη μαγειρική (τόσο ερασιτεχνικά, όσο κι επαγγελματικά), αλλά και οι πεινασμένοι αναγνώστες της ιστορίας θα λατρέψουν την ηλεκτρονική πλατφόρμα Cookbook and Home Economics Collection. Η εν λόγω πλατφόρμα ψηφιοποίησε χιλιάδες βιβλία μαγειρικής που βρίσκονται σε ειδικές συλλογές, καλά φυλαγμένες στις βιβλιοθήκες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας (UCLA) και στη βιβλιοθήκη Prelinger, τη δημοτική βιβλιοθήκη του Σαν Φρανσίσκο. Σε αυτά τα ψηφιακά ράφια μπορεί να βρει κανείς βιβλία μαγειρικής που ξεκινούν από το 1529 (!) και φτάνουν ως τις μέρες μας, με όλες τις ενδιάμεσες χρονολογικές στάσεις, που στην ουσία έδωσαν στις κουζίνες του κόσμου τη μορφή που έχουν σήμερα.
Ο επίδοξος αναγνώστης θα βρει από έναν οδηγό για τα μανιτάρια του 1923 και ένα βιβλίο με συνταγές της Αμερικάνικης κουζίνας που εκδόθηκε το 1922 και καταγράφει προφορικές συνταγές μέχρι κι έναν αιώνα πριν, μέχρι έναν οδηγό του 1911 με συνταγές που μπορείς να δημιουργήσεις με ό,τι περίσσεψε (προς χάριν της οικιακής οικονομίας), και ένα βιβλίο με πρακτικές συνταγές της ιταλικής κουζίνας, με έτος έκδοσης το 1919. Και αυτά είναι μόλις μερικοί ελάχιστα, ενδεικτικά παραδείγματα, καθώς στην πραγματικότητα η πλατφόρμα περιλαμβάνει περίπου ό, τι μπορείς να φανταστείς σε σχέση με τη μαγειρική και τις ποικίλες εκφάνσεις της.
Τα περισσότερα βιβλία είναι στα αγγλικά (πάνω από 10.000 τίτλοι), ακολουθούν τα γαλλικά, τα ισπανικά, τα γερμανικά, και 25 ακόμα γλώσσες, μεταξύ των οποίων και τα ελληνικά! Δυστυχώς, στη γλώσσα μας περιλαμβάνεται μόλις ένας τίτλος, «Η Μεγάλη Αμερικάνικη Μαγειρική δια μαγείρους και οικογένειας», του Μιχαήλ Γκίνη, που ωστόσο έχει αρκετό ενδιαφέρον…
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Ιδιορρυθμίες, λόγοι συναισθηματικοί και άλλοι που δεν τρώμε κάποια φαγητά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.