- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
8+1 μεγάλες αυλές για μια νόστιμη (κι ασφαλή) Κυριακή
Ένα νόστιμο και προσωρινό αντίο στα όμορφα στέκια της Αθήνας
9 στέκια της Αθήνας με αυλή και νόστιμη κουζίνα: Άμα Λάχει, Μυστικός Κήπος, Μαντανία, Αυγό του Κόκκορα, Πυρολίκι, Piu Verde, Λοκάλι, Κισσός, Πράσινη Τέντα
Μέσα στα νέα μέτρα με σκοπό την εμπόδιση της εξάπλωσης του COVID-19, που ανακοινώθηκαν το Σάββατο 31 Οκτωβρίου, είναι και η αναστολή όλων των εστιατορίων, bar και χώρων διασκέδασης στο μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας. Δεν νομίζω ότι κανείς χάρηκε με αυτή την εξέλιξη, ούτε όμως και με την καταγραφή των 2.056 νέων κρουσμάτων. Θέλω να πω ότι, αν είναι να γλιτώσουμε την ανοδική πορεία αυτού του αριθμού, μπορούμε να αποχωριστούμε για ένα μήνα τα στέκια μας.
Από την Τρίτη 3 Νοεμβρίου και για ένα μήνα θα βλέπουμε πάλι εστιατόρια, café και bar με κατεβασμένα ρολά. Μέχρι τότε, όμως, έχουμε μπροστά μας ακόμα μια θαυμάσια Κυριακή. Ένα μεσημέρι Κυριακής που μπορούμε να το περάσουμε έξω, όχι μόνο για χάρη της δικής μας ψυχολογίας, αλλά και για να δώσουμε στην εστίαση μια μικρή πνοή. Πάντα προσεκτικά, πάντα με τις απαραίτητες αποστάσεις και τα μέτρα ασφαλείας. Σε αυτό το άρθρο, λοιπόν, συγκεντρώσαμε 9 αθηναϊκά στέκια με μεγάλες, χρωματιστές αυλές και νόστιμους μεζέδες, να έχουμε να θυμόμαστε (και να λιγουρευόμαστε) τις μέρες που έρχονται…
Άμα Λάχει
Η αγαπημένη αυλή των Εξαρχείων, από το καλοκαίρι και μετά ανοίγει από το πρωί σερβίροντας καφέ και brunch. Τα μεσημέρια και τα απογεύματα ωστόσο ανήκουν στα ελληνικά μεζεδάκια που όλοι αγαπήσαμε. Καλλιδρομίου 69, Εξάρχεια, 210 3845978
Μυστικός Κήπος
Στην καρδιά του Χαλανδρίου υπάρχει μια κρυφή αυλή. Δεν την παίρνεις είδηση από την είσοδο επί της Καραολή Δημητρίου, αν προσπεράσεις, όμως, τη λευκή σάλα, την ανοιχτή κουζίνα και προχωρήσεις στα ενδότερα, θα μείνεις με το στόμα ανοιχτό. Εδώ, ανάμεσα σε λεμονιές και γιασεμιά, θα δοκιμάσεις μια άψογη ελληνική-δημιουργική κουζίνα σε τιμές… μεζεδοπωλείου. Είναι όλα πεντανόστιμα, έξτρα πόντους για τις μπρουσκέτες με γαύρο μαρινάτο και μους ταραμά… Καραολή Δημητρίου 21, Χαλάνδρι, 213 0370929
Μαντανία
Café, εστιατόριο και bar με την ωραιότερη αυλή –που έχω δει εγώ τουλάχιστον- στην Αθήνα. Η ρομαντική αυτή αυλή με το χαλικάκι, με τις λουλουδιασμένες γλάστρες, και το νοσταλγικό περίπτερο του ’60 είναι τόσο μεγάλη που καταλαμβάνει μισό οικοδομικό τετράγωνο. Οπότε… ευχαριστήσου τις νοστιμιές του καταλόγου, δίχως φόβο και πάθος. Αγίου Δημητρίου 17, Άγιος Δημήτριος, 210 9715598
Το Αυγό του Κόκκορα
Από τα κλασικά και αγαπημένα στέκια της Αθήνας, βρισκόταν για χρόνια στην Κυψέλη, τα τελευταία 2-3 χρόνια, όμως, μετακόμισε στο Μεταξουργείο. Στα τραπεζάκια πάνω στην πλατεία Αυδή θα δοκιμάσεις όλα τα πιάτα της ελληνικής κουζίνας που ονειρεύεσαι τα κυριακάτικα μεσημέρια. Μυλέρου 25 &Λεωνίδου, Μεταξουργείο, 217 7050103
Πυρολίκι
#finally#piroliki#yard#food#crete#seeyousoon#
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Piroliki (@piroliki_restaurant) στις
Το Μεταξουργείο χάρη στις γοητευτικές μονοκατοικίες του προσφέρει πολλές αυλές. Λίγες, όμως, τόσο νόστιμες (και «τίμιες» όσον αφορά τη σχέση «ποιότητας-τιμής») όσο αυτή εδώ. Θα βρεις πολλά μεζεδάκια, καλομαγειρεμένα και με ωραία ελληνικά προϊόντα. Παράγγειλε οπωσδήποτε το μπιφτέκι προβατίνας με τις πατάτες οφτές, θα με θυμηθείς… Μεγάλου Αλεξάνδρου 117, Μεταξουργείο, 210 3420293
Piu Verde
Μόλις δέκα λεπτά από το κέντρο της Αθήνας σε χωρίζουν από αυτή την πράσινη όαση. Το Piu Verde μέσα στο Άλσος Παπάγου είναι περιτριγυρισμένο από πεύκα και τρεχούμενα νερά (θα συναντήσεις ακόμα και μια τεχνητή λίμνη!). Θα έρθεις για καφέ, brunch και πιάτα της μεσογειακής κουζίνας και το μόνο σίγουρο είναι ότι θα ξεσκάσεις! Άλσος Παπάγου, Παπάγου, 210 6546185
Το Λοκάλι
Με αυτή την αυλή που θυμίζει παλιό αθηναϊκό σινεμά (χαλικάκι, δεντράκια, μαρμάρινα τραπεζάκια κλπ.) και το αστείρευτο κέφι του, το Λοκάλι είναι πάντα έτοιμο να σου αλλάξει τη διάθεση. Για αυτό άλλωστε έγινε και στέκι σε χρόνο ντε τε, παρόλο που έβαλε τηγανιτές μπάμιες στο μενού του (ή ίσως εξαιτίας αυτού). Πολλά μεζεδάκια, μπόλικη νοστιμιά, και για εσάς που αγαπάτε τη συνήθεια του brunch το μενού έχει και δεκατιανό αλά ελληνικά. Αμ πώς! Σαρρή 44, Ψυρρή, 6970600167
Κισσός
Πλακόστρωτη αυλή, φουντωτές πρασινάδες και μια μαγείρισσα-ιδιοκτήτρια που βάζει το χεράκι της και όλα τα κάνει πιο νόστιμα. Θα βρεις πολλά μαγειρευτά (που στις μέρες που έρχονται θα τρως με delivery), πιάτα της ώρας και τα νοστιμότερα σουτζουκάκια. Ρούμελης 28, Χαλάνδρι, 2106840288
Πράσινη Τέντα
Το τελευταίο στέκι δεν είναι ακριβώς αυλή, βρίσκεται, όμως, στο χείλος του Λυκαβηττού με όλη την απαραίτητη… «άπλα» και το πλεονέκτημα της καλύτερης (μακράν) θέας και των πιο συγκλονιστικών ηλιοβασιλεμάτων. Είναι καινούργια άφιξη στην πόλη (σχεδόν, γιατί οι παλιότεροι Αθηναίοι πιθανώς να το θυμούνται ως το ουζερί-ορόσημο της Αθήνας που έκλεισε το 2003) δυστυχώς, όμως, δεν θα προλάβουμε να το χαρούμε όσο θα θέλαμε. Δεν πειράζει… Ας ανέβουμε για ακόμη μια φορά στο Λυκαβηττό, ας δοκιμάσουμε τα νόστιμα πιάτα με έμφαση στα ελληνικά προϊόντα της σεφ Ξένιας Μπουζαραμίδου, κι ας ελπίσουμε ότι το αυριανό ηλιοβασίλεμα να είναι καλύτερο απ’ το σημερινό… Λόφος Λυκαβηττού, 210 3635400
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Ιδιορρυθμίες, λόγοι συναισθηματικοί και άλλοι που δεν τρώμε κάποια φαγητά
Ένα από τα ομορφότερα σημεία να απολαύσεις τη θέα της Ακρόπολης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.