Θεματα

Αγαπημένο πρασόρυζο, τώρα που είναι ο καιρός του πράσου

Τα πιλάφια ήρθαν από την Ανατολή, τα αγαπήσαμε κι εμείς οι Έλληνες

Δημήτρης Ξανθούλης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Δημήτρης Ξανθούλης μας δίνει τη συνταγή για πρασόρυζο

Όλη αυτή η ιδέα των πιλαφιών, είτε με λαχανικά, είτε ψημένα και σερβιρισμένα μέσα σε λαχανικά (γεμιστά), είτε τυλιγμένα σε λαχανικά (ντολμαδάκια),  ήρθε στη μαγειρική μας από την Ανατολή, από τις χώρες των πιλαφιών – την Περσία, μάλλον, και με ενδιάμεσο σταθμό την Οθωμανική αυτοκρατορία μεταφέρθηκε στην χώρα μας κυρίως από τους Έλληνες πρόσφυγες. Είναι τα ελληνικά risotti που από τότε αποτελούν ένα αναπόσπαστο και αγαπημένο από όλους κομμάτι της Ελληνικής κουζίνας.

Φτιαγμένα με βούτυρα εκεί, με κρέας ή χωρίς, προσαρμόστηκαν στον ελληνικό τρόπο παρασκευής, δηλαδή με ελαιόλαδο και τα αρωματικά χόρτα του ελληνικού κήπου και είναι το άκρον άωτον μιας εκλεπτυσμένης επιτήδευσης της γαστρονομικής μας καθημερινότητας.

Απλά στην παρασκευή, αλλά και δύσκολα ταυτόχρονα, γιατί στο τελικό αποτέλεσμα τα λαχανικά θα πρέπει να κρατούν την υφή τους και το ρύζι, θα πρέπει να έχει «μελώσει» μεν, αλλά ταυτόχρονα να «κρατάει» ακόμα στο κέντρο του…

Πιο κάτω σας δίνω τη συνταγή μου για πρασόρυζο μια και τα πράσα είναι ιδιαίτερα γλυκά και νόστιμα αυτήν την εποχή και είναι από τα αγαπημένα μου λαχανικά..

Υλικά

  • 5 μέτρια πράσα (περίπου 1 κιλό)
  • 2 καρότα (ναι, το ξέρω, είναι εγκληματικά τα καρότα με όλα αυτά τα φυτοφάρμακα κλπ που  απορροφούνε από το χώμα, προτιμήστε τα βιολογικά, αν και την τελευταία φορά, τα βιολογικά που πήρα για τη συγκεκριμένη συνταγή, ήταν το πιο άνοστα καρότα που έχω φάει στη ζωή μου…)
  • 1 μικρό κρεμμύδι
  • 1  φλυτζανάκι του καφέ ρύζι μπασμάτι (είναι πολύ πιο αρωματικό…) ή καρολίνα
  • 1 κουταλάκι του καφέ αλάτι
  • 1 κουταλάκι του καφέ ζάχαρη
  • 4  κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 4  φλυτζανάκια του καφέ νερό ζεστό
  • Ψιλοκομμένο μαϊντανό ή άνηθο
  • ½  λεμόνι στυμμένο και το ξύσμα από 1 λεμόνι

Εκτέλεση

  1. Ξεπλένουμε καλά το ρύζι για να φύγει όλη η κόλα του, μέχρι το νερό του να βγει διαυγές και το βάζουμε να μουσκέψει σε χλιαρό αλατόνερο για 15 λεπτά.
  2. Καθαρίζουμε τα πράσα, κρατώντας το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος τους και τα κόβουμε σε ροδέλες περίπου 2-3 εκατοστών.
  3. Καθαρίζουμε και κόβουμε τα καρότα σε μπαστουνάκια.
  4. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι.
  5. Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά προσθέτουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3 λεπτά.
  6. Σουρώνουμε και προσθέτουμε το ρύζι και το σοτάρουμε μαζί με το κρεμμύδι για να το θωρακίσουμε, για άλλα 2 λεπτά.
  7. Προσθέτουμε τα λαχανικά, το αλάτι και τη ζάχαρη.
  8. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί για 2 λεπτά.
  9. Προσθέτουμε το νερό και τα σκεπάζουμε.
  10. Μόλις αρχίσουν να κοχλάζουν χαμηλώνουμε πολύ τη φωτιά και τα βράζουμε έως ότου «γίνει» το ρύζι (10 με 15 λεπτά).
  11. Μόλις γίνει, το βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού, τον μαϊντανό και τον χυμό.
  12. Ανακατεύουμε.
  13. Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πριν το σερβίρουμε (θερμοκρασία δωματίου)
  14. Το σερβίρουμε με φρέσκο πιπέρι και φέτες λεμονιού για όποιον θέλει και τυρί φέτα φυσικά.
  15. Λένε ότι είναι καλύτερο την επόμενη μέρα, αλλά μέχρι τώρα δεν έχω καταφέρει να το κρατήσω….
  16. Τρώγεται πάντοτε κρύο.
  17. Είναι επίσης εξαιρετικό συνοδευτικό για ψάρι, ψητό ή του ατμού.