- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Αγαπημένο πρασόρυζο, τώρα που είναι ο καιρός του πράσου
Τα πιλάφια ήρθαν από την Ανατολή, τα αγαπήσαμε κι εμείς οι Έλληνες
Ο Δημήτρης Ξανθούλης μας δίνει τη συνταγή για πρασόρυζο
Όλη αυτή η ιδέα των πιλαφιών, είτε με λαχανικά, είτε ψημένα και σερβιρισμένα μέσα σε λαχανικά (γεμιστά), είτε τυλιγμένα σε λαχανικά (ντολμαδάκια), ήρθε στη μαγειρική μας από την Ανατολή, από τις χώρες των πιλαφιών – την Περσία, μάλλον, και με ενδιάμεσο σταθμό την Οθωμανική αυτοκρατορία μεταφέρθηκε στην χώρα μας κυρίως από τους Έλληνες πρόσφυγες. Είναι τα ελληνικά risotti που από τότε αποτελούν ένα αναπόσπαστο και αγαπημένο από όλους κομμάτι της Ελληνικής κουζίνας.
Φτιαγμένα με βούτυρα εκεί, με κρέας ή χωρίς, προσαρμόστηκαν στον ελληνικό τρόπο παρασκευής, δηλαδή με ελαιόλαδο και τα αρωματικά χόρτα του ελληνικού κήπου και είναι το άκρον άωτον μιας εκλεπτυσμένης επιτήδευσης της γαστρονομικής μας καθημερινότητας.
Απλά στην παρασκευή, αλλά και δύσκολα ταυτόχρονα, γιατί στο τελικό αποτέλεσμα τα λαχανικά θα πρέπει να κρατούν την υφή τους και το ρύζι, θα πρέπει να έχει «μελώσει» μεν, αλλά ταυτόχρονα να «κρατάει» ακόμα στο κέντρο του…
Πιο κάτω σας δίνω τη συνταγή μου για πρασόρυζο μια και τα πράσα είναι ιδιαίτερα γλυκά και νόστιμα αυτήν την εποχή και είναι από τα αγαπημένα μου λαχανικά..
Υλικά
- 5 μέτρια πράσα (περίπου 1 κιλό)
- 2 καρότα (ναι, το ξέρω, είναι εγκληματικά τα καρότα με όλα αυτά τα φυτοφάρμακα κλπ που απορροφούνε από το χώμα, προτιμήστε τα βιολογικά, αν και την τελευταία φορά, τα βιολογικά που πήρα για τη συγκεκριμένη συνταγή, ήταν το πιο άνοστα καρότα που έχω φάει στη ζωή μου…)
- 1 μικρό κρεμμύδι
- 1 φλυτζανάκι του καφέ ρύζι μπασμάτι (είναι πολύ πιο αρωματικό…) ή καρολίνα
- 1 κουταλάκι του καφέ αλάτι
- 1 κουταλάκι του καφέ ζάχαρη
- 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 4 φλυτζανάκια του καφέ νερό ζεστό
- Ψιλοκομμένο μαϊντανό ή άνηθο
- ½ λεμόνι στυμμένο και το ξύσμα από 1 λεμόνι
Εκτέλεση
- Ξεπλένουμε καλά το ρύζι για να φύγει όλη η κόλα του, μέχρι το νερό του να βγει διαυγές και το βάζουμε να μουσκέψει σε χλιαρό αλατόνερο για 15 λεπτά.
- Καθαρίζουμε τα πράσα, κρατώντας το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος τους και τα κόβουμε σε ροδέλες περίπου 2-3 εκατοστών.
- Καθαρίζουμε και κόβουμε τα καρότα σε μπαστουνάκια.
- Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι.
- Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά προσθέτουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3 λεπτά.
- Σουρώνουμε και προσθέτουμε το ρύζι και το σοτάρουμε μαζί με το κρεμμύδι για να το θωρακίσουμε, για άλλα 2 λεπτά.
- Προσθέτουμε τα λαχανικά, το αλάτι και τη ζάχαρη.
- Τα ανακατεύουμε όλα μαζί για 2 λεπτά.
- Προσθέτουμε το νερό και τα σκεπάζουμε.
- Μόλις αρχίσουν να κοχλάζουν χαμηλώνουμε πολύ τη φωτιά και τα βράζουμε έως ότου «γίνει» το ρύζι (10 με 15 λεπτά).
- Μόλις γίνει, το βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού, τον μαϊντανό και τον χυμό.
- Ανακατεύουμε.
- Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πριν το σερβίρουμε (θερμοκρασία δωματίου)
- Το σερβίρουμε με φρέσκο πιπέρι και φέτες λεμονιού για όποιον θέλει και τυρί φέτα φυσικά.
- Λένε ότι είναι καλύτερο την επόμενη μέρα, αλλά μέχρι τώρα δεν έχω καταφέρει να το κρατήσω….
- Τρώγεται πάντοτε κρύο.
- Είναι επίσης εξαιρετικό συνοδευτικό για ψάρι, ψητό ή του ατμού.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Hot εστιατόρια, λαχταριστά street food στέκια και λαμπερά ξενοδοχεία
Ένα ξεχωριστό pop-up bakery στον 6ο όροφο του ξενοδοχείου St. George Lycabettus
Δεν έχει σημασία αν το δώρο είναι μικρό ή μεγάλο… Σημασία έχει η όμορφη κίνηση του να προσφέρεις, είτε αυτό είναι κάτι ακριβό είτε απλώς μια μακαρονάδα
Καλοφτιαγμένο, καθημερινό φαγητό, με συνέπεια και χωρίς περιττές εντυπώσεις
Τρεις εμβληματικοί χώροι, τρεις διαφορετικές προτάσεις διασκέδασης για αυτές τις γιορτές
Βουτυρένιοι κουραμπιέδες, λαχταριστά μελομακάρονα, αφράτα πανετόνε και πολλές ακόμα λιχουδιές
Από ξηρούς καρπούς μέχρι εκλεκτά τυριά και βιολογικό κρέας
Τα αστεράτα ξενοδοχεία και τα καλά εστιατόρια της Αθήνας έχουν ήδη ετοιμάσει τα εορταστικά μενού τους και μας περιμένουν για αξέχαστες βραδιές
Εδώ θα ανακαλύψεις τα αγαπημένα γλυκά των γιορτών
Οι έμπειροι σοκολατιέ, Ιωάννα και Δημήτρης, δημιουργούν σοκολατάκια bonbon, με γεμίσεις από πραλίνες, ganache και φρέσκα ζελέ φρούτων, χρησιμοποιώντας σοκολάτα υψηλής ποιότητας
Η ιδανική πρόταση για τα πιο γλυκά Χριστούγεννα!
Στα ράφια έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους τα μελομακάρονα, ζουμερά και αρωματικά, και οι κουραμπιέδες με φρέσκο ελληνικό βούτυρο, την ίδια συνταγή που τιμά ο φούρνος εδώ και δεκαετίες
Όλα τα γλυκά που λαχταράς για το γιορτινό τραπέζι
Ένα από τα πλέον ιστορικά ζαχαροπλαστεία της πόλης, με τρία καταστήματα
Ένα σύγχρονο γαστρονομικό concept με έδρα το Μονακό, που εστιάζει στο private dining, τα themed dinners και τις cooking classes
Θα βρείτε εκλεκτά τυριά, ανάμεσά τους μια μεγάλη ποικιλία από φέτα αλλά και κασέρι, με εκείνη τη γεύση που θυμούνται οι παλιοί, βούτυρο γάλακτος, ιδανικό για τους χριστουγεννιάτικους κουραμπιέδες, αληθινό στραγγιστό γιαούρτι και άλλα πολλά
Τα εκλεκτά βιολογικά κρέατα των ευβιότοπων είναι εγγύηση
Οι ξηροί καρποί και τα αποξηραμένα φρούτα που θα βρείτε είναι ελληνικής προέλευσης, φρεσκοψημένοι και ιδανικοί για να πρωταγωνιστήσουν στα γλυκά των γιορτών
Μέσα στις γιορτές όλοι θα πάμε σε ένα τουλάχιστον γιορτινό τραπέζι – κι αν είμαστε τυχεροί, θα πάμε σε περισσότερα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.