- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Αγαπημένο πρασόρυζο, τώρα που είναι ο καιρός του πράσου
Τα πιλάφια ήρθαν από την Ανατολή, τα αγαπήσαμε κι εμείς οι Έλληνες
Ο Δημήτρης Ξανθούλης μας δίνει τη συνταγή για πρασόρυζο
Όλη αυτή η ιδέα των πιλαφιών, είτε με λαχανικά, είτε ψημένα και σερβιρισμένα μέσα σε λαχανικά (γεμιστά), είτε τυλιγμένα σε λαχανικά (ντολμαδάκια), ήρθε στη μαγειρική μας από την Ανατολή, από τις χώρες των πιλαφιών – την Περσία, μάλλον, και με ενδιάμεσο σταθμό την Οθωμανική αυτοκρατορία μεταφέρθηκε στην χώρα μας κυρίως από τους Έλληνες πρόσφυγες. Είναι τα ελληνικά risotti που από τότε αποτελούν ένα αναπόσπαστο και αγαπημένο από όλους κομμάτι της Ελληνικής κουζίνας.
Φτιαγμένα με βούτυρα εκεί, με κρέας ή χωρίς, προσαρμόστηκαν στον ελληνικό τρόπο παρασκευής, δηλαδή με ελαιόλαδο και τα αρωματικά χόρτα του ελληνικού κήπου και είναι το άκρον άωτον μιας εκλεπτυσμένης επιτήδευσης της γαστρονομικής μας καθημερινότητας.
Απλά στην παρασκευή, αλλά και δύσκολα ταυτόχρονα, γιατί στο τελικό αποτέλεσμα τα λαχανικά θα πρέπει να κρατούν την υφή τους και το ρύζι, θα πρέπει να έχει «μελώσει» μεν, αλλά ταυτόχρονα να «κρατάει» ακόμα στο κέντρο του…
Πιο κάτω σας δίνω τη συνταγή μου για πρασόρυζο μια και τα πράσα είναι ιδιαίτερα γλυκά και νόστιμα αυτήν την εποχή και είναι από τα αγαπημένα μου λαχανικά..
Υλικά
- 5 μέτρια πράσα (περίπου 1 κιλό)
- 2 καρότα (ναι, το ξέρω, είναι εγκληματικά τα καρότα με όλα αυτά τα φυτοφάρμακα κλπ που απορροφούνε από το χώμα, προτιμήστε τα βιολογικά, αν και την τελευταία φορά, τα βιολογικά που πήρα για τη συγκεκριμένη συνταγή, ήταν το πιο άνοστα καρότα που έχω φάει στη ζωή μου…)
- 1 μικρό κρεμμύδι
- 1 φλυτζανάκι του καφέ ρύζι μπασμάτι (είναι πολύ πιο αρωματικό…) ή καρολίνα
- 1 κουταλάκι του καφέ αλάτι
- 1 κουταλάκι του καφέ ζάχαρη
- 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 4 φλυτζανάκια του καφέ νερό ζεστό
- Ψιλοκομμένο μαϊντανό ή άνηθο
- ½ λεμόνι στυμμένο και το ξύσμα από 1 λεμόνι
Εκτέλεση
- Ξεπλένουμε καλά το ρύζι για να φύγει όλη η κόλα του, μέχρι το νερό του να βγει διαυγές και το βάζουμε να μουσκέψει σε χλιαρό αλατόνερο για 15 λεπτά.
- Καθαρίζουμε τα πράσα, κρατώντας το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος τους και τα κόβουμε σε ροδέλες περίπου 2-3 εκατοστών.
- Καθαρίζουμε και κόβουμε τα καρότα σε μπαστουνάκια.
- Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι.
- Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά προσθέτουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3 λεπτά.
- Σουρώνουμε και προσθέτουμε το ρύζι και το σοτάρουμε μαζί με το κρεμμύδι για να το θωρακίσουμε, για άλλα 2 λεπτά.
- Προσθέτουμε τα λαχανικά, το αλάτι και τη ζάχαρη.
- Τα ανακατεύουμε όλα μαζί για 2 λεπτά.
- Προσθέτουμε το νερό και τα σκεπάζουμε.
- Μόλις αρχίσουν να κοχλάζουν χαμηλώνουμε πολύ τη φωτιά και τα βράζουμε έως ότου «γίνει» το ρύζι (10 με 15 λεπτά).
- Μόλις γίνει, το βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού, τον μαϊντανό και τον χυμό.
- Ανακατεύουμε.
- Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πριν το σερβίρουμε (θερμοκρασία δωματίου)
- Το σερβίρουμε με φρέσκο πιπέρι και φέτες λεμονιού για όποιον θέλει και τυρί φέτα φυσικά.
- Λένε ότι είναι καλύτερο την επόμενη μέρα, αλλά μέχρι τώρα δεν έχω καταφέρει να το κρατήσω….
- Τρώγεται πάντοτε κρύο.
- Είναι επίσης εξαιρετικό συνοδευτικό για ψάρι, ψητό ή του ατμού.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Ιδιορρυθμίες, λόγοι συναισθηματικοί και άλλοι που δεν τρώμε κάποια φαγητά
Ένα από τα ομορφότερα σημεία να απολαύσεις τη θέα της Ακρόπολης
Πρώτος καλεσμένος ο Γρηγόρης Χέλμης την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου
Τα μέλια των Τομ Κορόγιαννου και Νίκου Καλδάνη θα έπρεπε να κάνουν ήδη διεθνή καριέρα
Αν προορισμός σου είναι η Αράχοβα, η Ιτέα ή το Γαλαξίδι, μείνε στη Λιβαδειά!
Σοκολατόπιτες, γαλακτομπούρεκο και θεϊκό προφιτερόλ. Αυτά τα ζαχαροπαλστεία έχουν τα γλυκά που ονειρεύεσαι
Ένα gelato bar με υπέροχη αισθητική και πολλές λιχουδιές
Εδώ θα βρεις την περίφημη Saint Honoré!
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.