Θεματα

Μόνο... φαγητό και αγάπη

Eπιμέλεια: ΝΕΝΕΛΑ ΓΕΩΡΓΕΛΕ/ Συνεργάστηκαν: Ζιζή Σφυρή, Τζένη Σταυροπούλου, Δήμητρα Τριανταφύλλου, Ναταλία Δούκα

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ Winter Guide 2012
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μονο... Φαγητό και αγάπη
Εικονογράφηση: Tomek, tomek.gr

Όταν έρχονται γιορτές η Αθήνα ξεχύνεται στους δρόμους...

Ένα νόστιμο 2012 μας χτυπάει την πόρτα

Κρίση-ξεκρίση, η Αθήνα δεν πτοείται. Προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα, χαμηλώνει τις τιμές, παρακολουθεί τις διεθνείς τάσεις, αλλά τώρα πια ακούει και τις… εγχώριες. Κι όταν έρχονται γιορτές ξεχύνεται στους δρόμους, επιλέγει τα καλύτερα και του δίνει και καταλαβαίνει! 

Tάσεις 2012 νεα χρονια - νεο μενου

Φτηνό, το νέο τρεντ. Είναι περίεργο, αλλά αυτοί ακριβώς που όλα τα προηγούμενα χρόνια επιζητούσαν το ιδιαίτερο, το μοναδικό, το ακριβό, είναι οι ίδιοι που τώρα ψάχνουν μετά μανίας το φθηνότερο, πάντα μέσα σε ποιοτικά πλαίσια. Μαζί τους και όλος ο κόσμος που γυρνάει πια την πλάτη σε όσα εστιατόρια τολμούν και διατηρούν τιμές στα ύψη – τιμές προ κρίσης.

Μικρά εστιατόρια με προσωπικότητα. Ή το τέλος του «overdecorating». Τα καινούργια εστιατόρια στερούνται υπερπολυτελών διακοσμήσεων και σπέσιαλ εφέ, είναι κατά κανόνα απλά, προτιμούν το ντεκόρ τους να έχει χαρακτήρα και να αποπνέει χαλαρή, easy living ατμόσφαιρα. Εξίσου απλό αλλά πάντα νόστιμο είναι και το φαγητό τους, που είναι «εύκολο», καθημερινό και με δυνατότητα μικρότερης μερίδας - μικρότερης τιμής. Τρανό παράδειγμα το Mama Roux που άνοιξε στην Αιόλου πριν λίγο καιρό, είναι ήδη talk of the town και σερβίρει μέσα στο όμορφα «casual» σκηνικό του φαγητό απ’ όλο τον κόσμο σε πολύ καλές τιμές.

Αμ πίτσα, αμ μπαρ. Μετά τα σουβλατζίδικα, ήρθε και η ώρα της πάντα αγαπημένης πίτσας. Τα μικρά ιταλικά ristorante ξεφυτρώνουν στην πόλη, έχουν όμορφο ιταλιάνικου ταμπεραμέντου ντεκόρ, σερβίρουν πίτσα σε πρωτότυπες εκδοχές και με πολύ καλές πρώτες ύλες, διαθέτουν όμως και ένα πολύ καλό μπαρ που φτιάχνει εξαιρετικά ποτά και κοκτέιλ. Δίνουν έτσι τη δυνατότητα μιας εξόδου με τα όλα της: φαγητό καλό που η παρέα μπορεί να μοιραστεί και ατμόσφαιρα που ευνοεί το flirting ή ένα ξαφνικό πάρτι μέχρι τα ξημερώματα.

Το κέντρο ζωντανεύει και πάλι. Ύστερα από δύο χειμώνες με επεισόδια, πορείες, απεργίες να εξοντώνουν τα εστιατόριά του, το κέντρο αντεπιτίθεται. Μικρά ή μεγαλύτερα εστιατόρια ανοίγουν σε όλους τους δρόμους, από το Σύνταγμα και την πλατεία Αγίας Ειρήνης μέχρι το Κολωνάκι, που τούτες τις μέρες ζει έναν οργασμό από απανωτά openings καινούργιων resto όλων των κατηγοριών.

Ελληνική κουζίνα with a twist. Αποφασισμένοι να διώξουμε πίσω στις μακρινές τους χώρες σολομούς και Black Angus πέσαμε με τα μούτρα στην παλιά μας αλλά και παντοτινή αγάπη, την ελληνική κατσαρόλα. Τα καινούργια εστιατόρια έχουν σαν βάση την ελληνική κουζίνα, την οποία όμως προχωρούν παραπέρα προσθέτοντάς της ένα ανεπαίσθητο «πείραγμα» που της δίνει όψη και γεύση «φρέσκια». Στο Duo, το καινούργιο εστιατόριο εκεί που μέχρι πριν λίγο βρισκόταν το ιταλικό Al Milanese, ο σταρ και εξαιρετικός σεφ Λευτέρης Λαζάρου παραδίδει μαθήματα ελληνικής «αλλιώς» νοστιμιάς – ριζότο με μελάνι σουπιάς μέσα σε κονσέρβα.

Σπίτια εστιατόρια. Τα guerilla dinners χτυπούν απρόοπτα μέσω mail στο κομπιούτερ σου ή μαθεύονται κυκλοφορώντας από στόμα σε στόμα. Και αποκτούν το δικό τους κοινό, ενώ βάζουν σε όλους μας ιδέες για καινούργιες… μπίζνες. Προς το παρόν και μέχρι να μετατρέψουμε τα σπίτια μας σε εστιατόρια, τα φιλικά τραπέζια γνωρίζουν νέα άνθηση και μαζεύουν τις παρέες ενωμένες πάνω από τσιμπούσια σπιτικά, με όλου του κόσμου τα καλά – ο καθένας έχει φέρει και το «ρεφενέ» του…

Bring your own wine. Σε μια προσπάθεια να μειώσουν το λογαριασμό και έτσι να προσελκύσουν μεγαλύτερο κοινό, πολλά είναι τα εστιατόρια που σε προτρέπουν να φέρεις από το σπίτι το δικό σου αγαπημένο κρασί που αυτά θα στο σερβίρουν με όλες τις τιμές στα δικά τους κολονάτα ποτήρια. Το καινούργιο και πολυακουσμένο Fabrizios’ του διάσημου Ιταλού σεφ Φαμπρίτσιο Μπουλιάνι στο Κολωνάκι δεν αρκείται μόνο στις προσιτές τιμές, ευχαρίστως σε δέχεται και με το κρασί σου υπό μάλης.  -Ν.Γ.


Last year

* Φυσικά δέντρα 2 μέτρων
* Λίστες εστιατορίων με τέσσερις σειρές εκφώνηση σε κάθε πιάτο
* Ξένες κουζίνες
* Χαβιάρι
* Σαμπάνια
* Ψωμιά μπριός και άλλα γαλλικά από επώνυμους φούρνους
Ακριβά εμφιαλωμένα
* Deli από όλο τον κόσμo
* Catering και καλέσματα άνω των είκοσι ατόμων
* Σπίτια ζεστά, καλοριφέρ στο φουλ κι ο παππούς με το φανελάκι
* Ταξίδια στη Γη του Πυρός και την πατρίδα του Αϊ-Βασίλη
* Σκι στην Αυστρία

This year

* Γλαστρούλες με αλεξανδριανά και φωτάκια
* Σουβλάκια φορ έβερ
* Ελληνική κουζίνα στα όπα της
* Αυγοτάραχο Μεσολογγίου
* Προσέκο
* Φέτος μπορεί και να ζυμώσω
* Χύμα από την κάβα της γειτονιάς
* Ελληνικά deli
* Ρεφενέ ρεβεγιόν με λίγους και καλούς
* Οι άνθρωποι ζεσταίνουν την ατμόσφαιρα
* Βόλτες στην πόλη, καφέδες σε σπίτια φίλων, βραδιές σινεμά
* Για χιονοπόλεμο στην Πάρνηθα - Ζ.Σ.


6 κρασιά για το γιορτινό τραπέζι

Όλα τους υπέροχα και ελληνικά. Θα τα βρείτε στις κάβες και στα σούπερ μάρκετ.

* «Κτήμα Παπαργυρίου Ασύρτικο», λευκό, ποικιλία Μοσχούρι, περίπου € 7 l «Κτήμα Μποσινάκη Μαντινεία», λευκό, Μοσχοφίλερο, € 7 l «Εάν», το ροζέ του Σιγάλα από τη Σαντορίνη, ποικιλία Μανδηλάρι, € 7,60

* Grand Reserve του Μπουτάρη, κόκκινο, all time classic, περίπου € 20 (αλλά είναι εξαιρετικό!)

* «Μετόχι» του Τσάνταλη, κόκκινο, Cabernet, Sauvignon με Λημνιό, € 18 l «Αμαλία», Κτήμα Τσέλεπου, λευκός αφρώδης, φτιαγμένος με τη μέθοδο της Καμπανίας, € 11,90

Ευχαριστούμε τον αγαπημένο μας sommelier Γιάννη Καημενάκη (Cucina Povera) για τα... φώτα του.

* Οι τιμές είναι ενδεικτικές  -Ν.Γ.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.