10 έξυπνα και νόστιμα τρικ για να τρως περισσότερα λαχανικά
Δυνατοί συνδυασμοί, γεύσεις, χρώματα και υγεία
![115054-643439.jpg 115054-643439.jpg](/images/120x120/3/jpg/sites/default/files/contributor/115054-643439.jpg)
![10 έξυπνοι τρόποι να προσθέσεις περισσότερα λαχανικά στη διατροφή σου 10 έξυπνα και νόστιμα τρικ για να τρως περισσότερα λαχανικά](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2020/10/13/nadine-primeau-yrlcgb_boam-unsplash.jpg)
10 έξυπνοι τρόποι να προσθέσεις περισσότερα λαχανικά στη διατροφή σου
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να προσθέσεις λαχανικά στην καθημερινή σου διατροφή, κάποιοι απλοί, τρυπώνουν στη συνταγή χωρίς πολλά πολλά δράματα (όπως ο μαϊντανός), άλλοι πιο δημιουργικοί χαρίζουν γεύσεις, υφές και χρώματα στο πιάτο. Όλοι όμως έχουν ένα κοινό. Τα οφέλη που αποκομίζεις από την κατανάλωσή τους.
Δες παρακάτω τι ωραίο, νόστιμο και με πολλές «πρασινάδες» μπορείς να προσθέσεις στην καθημερινή σου διατροφή …
Σούπες λαχανικών
![10 έξυπνοι τρόποι να προσθέσεις περισσότερα λαχανικά στη διατροφή σου Σούπα με μπρόκολο](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/samee-anderson-x4l4u-phf9s-unsplash.jpg)
Όσο προχωρά το φθινόπωρο, οι σούπες βρίσκουν ξανά χώρο στο μενού, ενώ αποτελούν ένα από τα λίγα πιάτα με …«ελεύθερο θέμα». Από μπρόκολο και σπανάκι, μέχρι κολοκύθα, καρότα, πατάτες, γλυκοπατάτες, κολοκυθάκια, κουνουπίδι, πράσο, πιπεριές, κρεμμύδια, οι επιλογές είναι πολλές, γευστικές και ενδιαφέρουσες. Με τα κατάλληλα μυρωδικά και την αντίστοιχη πρωτεΐνη - κοτόπουλο ή ψάρι, έχεις ένα υπέροχο, ολοκληρωμένο και ελαφρύ γεύμα, πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία.
Σάλτσες και ντρέσινγκ
![10 έξυπνοι τρόποι να προσθέσεις περισσότερα λαχανικά στη διατροφή σου Σάλτσα με ντομάτα](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/jaikishan-patel-fpejsj9mxaw-unsplash.jpg)
Ένας εύκολος τρόπος να φας περισσότερα λαχανικά σε ένα πιάτο είναι να προσθέσεις περισσότερα στη σάλτσα που ετοιμάζεις (είτε κόκκινη, είτε άσπρη). Ψιλοκομμένα κρεμμύδια, πιπεριές πολύχρωμες, σπανάκι, μανιτάρια. Επιπλέον, εάν ανακατέψεις στο ντρέσινγκ σου μικρές δόσεις πουρέ από καρότα ή γλυκοπατάτες, ραπανάκια ή παντζάρια, εκτός από έξτρα βελούδινη υφή θα πετύχεις και ένα συγκλονιστικό χρώμα.
Smoothies λαχανικών
![10 έξυπνοι τρόποι να προσθέσεις περισσότερα λαχανικά στη διατροφή σου Smoothie με αβοκάντο](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/louis-hansel-shotsoflouis-byo9v_bwcp0-unsplash.jpg)
Δημοφιλή και υγιεινά, τα γευστικά, παγωμένα smoothies σε βοήθησαν να αυξήσεις την κατανάλωση φρούτων. Γιατί όμως να περιοριστείς στα φρούτα; Είτε πρόκειται για πρωινό ή για σνακ, πρόσθεσε στο μπλέντερ και λαχανικά. Ταίριαξε τα χρώματα (ή και όχι), βάλε νερό ή γάλα και πάγο και δοκίμασε μια νέα δυναμωτική εμπειρία. Μερικές ιδέες: αγγούρι, kale, σπανάκι, καρότο, κολοκυθάκι, αβοκάντο, ραπανάκι, κολοκύθα… Σκέψου μόνο πως, μόλις μια κούπα σπανάκι, περίπου 25γρ., περιέχει παραπάνω βιταμίνη Κ από την ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα και μισή από την ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα βιταμίνης Α. Τα ίδια, πάλι, γραμμάρια kale περιέχουν υψηλά ποσοστά βιταμινών Α, C και Κ.
Η βρώμη… αλλιώς
![10 έξυπνοι τρόποι να προσθέσεις περισσότερα λαχανικά στη διατροφή σου Βρώμη με λαχανικά](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/shreyak-singh-aoit4bspbni-unsplash.jpg)
Στην ίδια λογική με το προηγούμενο, ένα μπολ βρώμη δεν χρειάζεται να είναι αποκλειστικά πρωινή «απόλαυση», ούτε είναι απαραίτητο να είναι και γλυκιά η απόλαυση. Σε μια παραλλαγή του κλασικού γιαουρτιού με βρώμη (μπανάνα και μέλι) εσύ πρόσθεσε αυγά και λαχανικά: μανιτάρια, kale, σπανάκι, ελιές, πιπεριές… να σου πω και για τα μανιτάρια πως είναι πλούσια πηγή πρωτεΐνης και βιταμινών D και Β12.
Λαχανικά στην ομελέτα
![10 έξυπνοι τρόποι να προσθέσεις περισσότερα λαχανικά στη διατροφή σου Ομελέτα με λαχανικά](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/igor-miske-n0u8blrb_-g-unsplash.jpg)
Οι ομελέτες είναι εύκολες, γρήγορες και χορταστικές, ενώ το «καλόβολο» αυγό δύσκολα σνομπάρει άλλα υλικά, κοινώς ταιριάζει με πολλά. Στην ομελέτα σου εκτός από τα θρεπτικά συστατικά του αυγού μπορείς να ωφελείσαι και από εκείνα των λαχανικών. Δοκίμασε να την εμπλουτίσεις με σπανάκι, κρεμμύδι, μανιτάρια, πιπεριές, τομάτες. Θα ταιριάξουν τέλεια με κατσικίσιο τυρί, το κοτόπουλο ή το μπέικον ή το λουκάνικο…
Στο κλασικό γουακαμόλε
Το γουακαμόλε είναι ένα αγαπημένο ντιπ που θα φτιάξεις με ώριμα αβοκάντο, θαλασσινό αλάτι, χυμό λεμονιού ή λάιμ, σκόρδο και μπαχαρικά. Μην σταματάς εκεί. Μια μεγάλη ποικιλία λαχανικών δένει ευχάριστα με την κλασική μεξικάνικη συνταγή, όπως πολύχρωμες πιπεριές, τομάτες, κρεμμύδια… Ένα «ενισχυμένο» γουακαμόλε θα προσθέσει χρώμα, όγκο και γεύση σε μια λιτή σαλάτα ή πάνω στις ψητές πατάτες ή τις γλυκοπατάτες σου.
Στο κεφτεδάκι ή το μπιφτέκι σου
Αν και υπάρχουν διάφορες παραλλαγές παρασκευής ανάλογα και με το πώς τον έφτιαχνε η γιαγιά ή η μαμά σου, στον κιμά συνήθως θα βάλεις αυγά, δυόσμο, κρεμμύδι, ψωμί, αλάτι και πιπέρι. Σε μια ολοδική σου βερσιόν, θα προσθέσεις επιπλέον και ψιλοκομμένα λαχανικά, όπως πιπεριές, καρότο, κολοκυθάκι ή σπανάκι, λίγη τριμμένη ντομάτα που τα κάνει και πιο αφράτα, και έτσι θα έχεις ένα εντελώς «νέο» κεφτεδάκι, συν τα οφέλη από την κατανάλωση των λαχανικών.
Κολοκυθάκι, το νέο «ζυμαρικό»
Με λίγη φαντασία φτιάχνεις ζυμαρικά - που δεν είναι ζυμαρικά - από κολοκυθάκια. Τα μακαρόνια είναι τρόφιμο με πολύ υψηλό φορτίο υδατανθράκων και επιπλέον, δύσκολα το συνδυάζεις (στο μυαλό σου) με λαχανικά … Αν όμως το ίδιο το μακαρόνι είναι ένα λαχανικό; Εμφανισιακά δεν διαφέρει πολύ. Και θα είναι ένα λαχταριστό πιάτο, με τη λευκή ή την κόκκινη σάλτσα του, με τον κιμά του και την παρμεζάνα του, αλλά πλούσιο σε βιταμίνες Β και C, φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία. Ξεφλούδισε με ένα πίλερ τα κολοκυθάκια σε χοντρές λωρίδες τις οποίες θα αλατίσεις, θα αφήσεις για περίπου 15 λεπτά σε χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν το έξτρα νερό τους και θα τις βράσεις ίσα να μαλακώσουν (όχι να λιώσουν, γιατί χάνουν, ως γνωστόν, τα θρεπτικά τους συστατικά)… το τι θα ρίξεις από πάνω μετά είναι δική σου επιλογή. Με τον ίδιο τρόπο μπορείς να φτιάξεις «ζυμαρικά» από κολοκύθα, καρότα, γλυκοπατάτες κ.α.
Πίτσα… από κουνουπίδι
Μια βάση για πίτσα από κουνουπίδι! Πόσο γκουρμέ μπορεί να γίνει πια το σπιτικό σου “junk-food”; Ψιλοκόβεις το κουνουπίδι στο πολυμίξερ (το διαλύεις σχεδόν), προσθέτεις αυγά, αλεύρι, αλατοπίπερο και όποιο άλλο μπαχαρικό σου αρέσει για έξτρα άρωμα και στρώνεις την πρωτότυπη βάση σου όπως θα άπλωνες ένα κλασικό ζυμάρι πίτσας. Προσθέτεις από πάνω τα υλικά που θέλεις, αλλαντικά, τυριά, τομάτα και ψήνεις έως ότου πάρει ένα ομοιόμορφο χρυσαφένιο χρώμα. Μια κούπα κουνουπίδι περιέχει μόλις 5γρ. υδατάνθρακες και 26 θερμίδες, αντίθετα είναι φορτωμένη με φυτικές ίνες, βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και μεταλλικά στοιχεία.
…και ρύζι από κουνουπίδι
Όχι μόνο οι γνωστοί σεφ στα εστιατόριά τους, γιατί όχι κι εσύ στην καθημερινή σου μαγειρική; Βάλε ξανά τα φουντάκια του κουνουπιδιού στο πολυμίξερ να τα ψιλοκόψεις μέχρι να γίνουν μικροί «κόκκοι». Στη νέα του πλέον μορφή, μπορείς να βράσεις το κουνουπίδι για λίγα μόλις λεπτά και να προσθέσεις κατόπιν στο πιάτο σου ότι θα πρόσθετες και σε ένα πιάτο ρύζι. Το ρύζι από κουνουπίδι έχει πολύ μικρότερη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες από το… ρύζι, μόλις 5γρ. η κούπα, σε σύγκριση με τα 53γρ. που έχει αντίστοιχα μια κούπα κλασικό άσπρο ρύζι. Επιπλέον έχεις τα οφέλη των βιταμινών C και K, του φολικού οξέως και του καλίου. Με τον ίδιο τρόπο μπορείς να φτιάξεις «ρύζι» και από άλλα λαχανικά, όπως το μπρόκολο, τα καρότα, τα παντζάρια, τις γλυκοπατάτες, το κολοκυθάκι (πιάτα με ιδιαίτερο χρώμα επίσης).
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ψήνονται στη σχάρα κατευθείαν από το ποτάμι, ή τηγανίζονται για τους μερακλήδες
Υλικά και άνθρωποι, ιστορία και παράδοση, γεύσεις και συνταγές δημιουργούν το κατάλληλο σκηνικό ώστε κάθε τόπος να αποτελεί έναν γαστρονομικό προορισμό
«Στην Ελλάδα, το φαγητό δεν είναι απλώς τροφή – είναι ιστορία, πολιτισμός, συναίσθημα.. Κάθε γεύμα φέρνει κοντά τους ανθρώπους και κάθε τραπέζι είναι μια γιορτή ζωής»
Μπαίνουμε στην κουζίνα και μαγειρεύουμε με διάσημα τοπικά προϊόντα από 30 γωνιές της Ελλάδος
Λαχταριστά μπέργκερς, φοβερές πίτσες, άπαιχτα σουβλάκια, ακόμα και σπιτικό φαγητό, όλα είναι εδώ
Φτιάξε και απόλαυσε τις καλύτερε μακαρονάδες ενόψη Ολυμπιακών Αγώνων
Για σουβλάκια, πίτσα, burger ή ό,τι σου έρθει στο μυαλό, μπες στο fagi.gr
Aυθεντικές ιταλικές γεύσεις, μαμαδίστικα πιάτα και American street food
Συνταγές βασισμένες στην εποχικότητα, άριστες πρώτες ύλες και value for money τιμές
Η νέα street food λιχουδιά της Αθήνας συμβαίνει στο Fuddy Duddy Pizza, στην οδό Λέκκα
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Έχει γεύση «πανάκριβη», εστέτ και γκουρμέ
Στο κέντρο της Χώρας, θα το εντοπίσεις και θα το αγαπήσεις αμέσως
Εδώ δεν θα φας «χθεσινό» παγωτό, μόνο υπέροχες γεύσεις με χαμηλά λιπαρά και τόσο όσο ζάχαρη, που φτιάχτηκαν την ημέρα που θα το επισκεφθείς
Ένας ολόκληρος κόσμος νοστιμιάς, πλασμένος από υλικά του πιο λαχταριστού ονείρου
Θα δοκιμάσεις εξαιρετικό French Toast με βατόμουρα και κρέμα πατισερί, αλλά και αλμυρά αβγοπιάτα και φρέσκα σάντουιτς.
Εδώ το φαγητό είναι μοίρασμα που φέρνει κοντά την παρέα και τα cocktails είναι κλασικά και δημιουργούνται με βάση τις αυθεντικές συνταγές
Ξεκινά με γευστικό και αρωματικό πρωινό και εκλεκτούς καφέδες, συνεχίζοντας με δροσιστικά και απολαυστικά cocktails
Cocktails, μοναδική θέα, και αξέχαστα βράδια
Ο σεφ του εστιατορίου The Lost Sheep εξηγεί γιατί στα πιάτα του γεύεσαι τη γαστρονομική κουλτούρα της πατρίδας του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.