Ψητά Κυδώνια σε Σαμιώτικο κρασί
Ο αδιαμφισβήτητος βασιλιάς των γλυκών του φθινόπωρου είναι τα ψητά κυδώνια στον φούρνο
Ο Δημήτρης Ξανθούλης μας δίνει τη συνταγή για γλυκά ψητά κυδώνια
Η μυρωδιά τους, την ώρα που ψήνονται, είναι για μένα η μυρωδιά των παλιών φθινόπωρων… Κάνοντάς τα, κάθε χρόνο, είναι με κάποιο τρόπο η δικιά μου εισαγωγή στις μαγειρικές του χειμώνα, εγκαινιάζοντας έτσι τη σεζόν! Βέβαια τα παλιά τα χρόνια, η συνταγή του σπιτιού ήταν πολύ πιο απλή: κυδώνια με τόνους ζάχαρης, άντε και κανένα μπαστουνάκι κανέλας, ψημένα για ώρες σε χαμηλή θερμοκρασία στον φούρνο μέχρι να μελώσουν… Συγκλονιστικά! Όμως είχε ξεμείνει και μαράζωνε στο ψυγείο μου, ένα πραγματικά μεγάλο κρασί: Samos Nectar, γλυκό, λιαστό μοσχάτο άσπρο κρασί, που κάθε φορά που το πρότεινα για απεριτίφ στους καλεσμένους μου ξίνιζαν περιφρονητικά τη μούρη τους… Λες και είχαν δει καλύτερα…
Ορμώμενος από αυτό αλλά και από κάτι θαυμάσια κυδώνια από τα Γιάννενα που είχα βρει στον μανάβη, είπα να κάνω μια παραλλαγή, προσαρμόζοντας μια συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου, για την οποία τρέφω μεγάλη εκτίμηση!
Ψητά Κυδώνια σε Σαμιώτικο κρασί
Υλικά
- 3 μεγάλα κυδώνια
- 1 ποτήρι γλυκό Σαμιώτικο κρασί
- 1 μπαστουνάκι κανέλα
- 2 star anise (αστεροειδής γλυκάνισος)
- 1 ποτήρι του κρασιού νερό
- 100γρ. ζάχαρη
- Τον χυμό από μισό λεμόνι και τη λεμονόκουπα
Εκτέλεση
- Κόβουμε τα κυδώνια στα 4 με τη φλούδα.
- Αφαιρούμε το εσωτερικό τους, την «καρδιά» δηλαδή με τα κουκούτσια, τα κρατάμε όμως, και τα βάζουμε σε ένα κομμάτι γάζα και τη δένουμε. Έχουν πολύ πηκτίνη που θα την απελευθερώσουν στο ψήσιμο…
- Επιλέγουμε ένα μικρό ταψί έτσι ώστε να χωράνε σφιχτά.
- Πασπαλίζουμε τον πάτο του ταψιού με τη μισή ζάχαρη.
- Βάζουμε τα κυδώνια, τα μπαχαρικά, τη λεμονόκουπα.
- Περιχύνουμε με τον χυμό λεμονιού το κρασί και το νερό.
- Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη ζάχαρη.
- «Σφραγίζουμε» το ταψί με βρεγμένη λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο από πάνω.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 3 ώρες.
- Στον μισό χρόνο τα γυρίζουμε μία φορά.
- Όταν ψηθούν αφαιρούμε τα μπαχαρικά και τη γάζα με τα κουκούτσια.
- Τα σερβίρω κρύα με crème anglaise ή με σαντιγί (και σκέτα, φυσικά)
- Τους ταιριάζει πολύ το ροζ πιπέρι.
Υ.Γ. 1 Η αγαπημένη μου Μαρία Χαραμή τα έψηνε σε ροζέ κρασί – τους ταιριάζει πολύ!
Υ.Γ.2 Κάπως άσχετο, αλλά ενδιαφέρον: ένας βοηθός που είχα, Έλληνας από την Τασκένδη, μου είχε δώσει τη συνταγή για ένα πολύ νόστιμο πιλάφι (Uzbek plov), που το έψηνε βάζοντας επάνω στο ρύζι μισό κυδώνι, που το αφαιρούσε μόλις το πιλάφι ήταν έτοιμο. Έδινε στο φαγητό ένα θαυμάσιο άρωμα!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ψήνονται στη σχάρα κατευθείαν από το ποτάμι, ή τηγανίζονται για τους μερακλήδες
Υλικά και άνθρωποι, ιστορία και παράδοση, γεύσεις και συνταγές δημιουργούν το κατάλληλο σκηνικό ώστε κάθε τόπος να αποτελεί έναν γαστρονομικό προορισμό
«Στην Ελλάδα, το φαγητό δεν είναι απλώς τροφή – είναι ιστορία, πολιτισμός, συναίσθημα.. Κάθε γεύμα φέρνει κοντά τους ανθρώπους και κάθε τραπέζι είναι μια γιορτή ζωής»
Μπαίνουμε στην κουζίνα και μαγειρεύουμε με διάσημα τοπικά προϊόντα από 30 γωνιές της Ελλάδος
Λαχταριστά μπέργκερς, φοβερές πίτσες, άπαιχτα σουβλάκια, ακόμα και σπιτικό φαγητό, όλα είναι εδώ
Φτιάξε και απόλαυσε τις καλύτερε μακαρονάδες ενόψη Ολυμπιακών Αγώνων
Για σουβλάκια, πίτσα, burger ή ό,τι σου έρθει στο μυαλό, μπες στο fagi.gr
Aυθεντικές ιταλικές γεύσεις, μαμαδίστικα πιάτα και American street food
Συνταγές βασισμένες στην εποχικότητα, άριστες πρώτες ύλες και value for money τιμές
Η νέα street food λιχουδιά της Αθήνας συμβαίνει στο Fuddy Duddy Pizza, στην οδό Λέκκα
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Έχει γεύση «πανάκριβη», εστέτ και γκουρμέ
Στο κέντρο της Χώρας, θα το εντοπίσεις και θα το αγαπήσεις αμέσως
Εδώ δεν θα φας «χθεσινό» παγωτό, μόνο υπέροχες γεύσεις με χαμηλά λιπαρά και τόσο όσο ζάχαρη, που φτιάχτηκαν την ημέρα που θα το επισκεφθείς
Ένας ολόκληρος κόσμος νοστιμιάς, πλασμένος από υλικά του πιο λαχταριστού ονείρου
Θα δοκιμάσεις εξαιρετικό French Toast με βατόμουρα και κρέμα πατισερί, αλλά και αλμυρά αβγοπιάτα και φρέσκα σάντουιτς.
Εδώ το φαγητό είναι μοίρασμα που φέρνει κοντά την παρέα και τα cocktails είναι κλασικά και δημιουργούνται με βάση τις αυθεντικές συνταγές
Ξεκινά με γευστικό και αρωματικό πρωινό και εκλεκτούς καφέδες, συνεχίζοντας με δροσιστικά και απολαυστικά cocktails
Cocktails, μοναδική θέα, και αξέχαστα βράδια
Ο σεφ του εστιατορίου The Lost Sheep εξηγεί γιατί στα πιάτα του γεύεσαι τη γαστρονομική κουλτούρα της πατρίδας του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.