Θεματα

Ψητά Κυδώνια σε Σαμιώτικο κρασί

Ο αδιαμφισβήτητος βασιλιάς των γλυκών του φθινόπωρου είναι τα ψητά κυδώνια στον φούρνο

portrait_ioanna_nikolareizi_1.jpg
Δημήτρης Ξανθούλης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Συνταγή για ψητά κυδώνια

Ο Δημήτρης Ξανθούλης μας δίνει τη συνταγή για γλυκά ψητά κυδώνια

Η μυρωδιά τους, την ώρα που ψήνονται, είναι για μένα η μυρωδιά των παλιών φθινόπωρων… Κάνοντάς τα, κάθε χρόνο, είναι με κάποιο τρόπο η δικιά μου εισαγωγή στις μαγειρικές του χειμώνα, εγκαινιάζοντας έτσι τη σεζόν! Βέβαια τα παλιά τα χρόνια, η συνταγή του σπιτιού ήταν πολύ πιο απλή: κυδώνια με τόνους ζάχαρης, άντε και κανένα μπαστουνάκι κανέλας, ψημένα για ώρες σε χαμηλή θερμοκρασία στον φούρνο μέχρι να μελώσουν… Συγκλονιστικά! Όμως είχε ξεμείνει και μαράζωνε στο ψυγείο μου, ένα πραγματικά μεγάλο κρασί: Samos Nectar, γλυκό, λιαστό μοσχάτο άσπρο κρασί, που κάθε φορά που το πρότεινα για απεριτίφ στους καλεσμένους μου ξίνιζαν περιφρονητικά τη μούρη τους… Λες και είχαν δει καλύτερα…

Ορμώμενος από αυτό αλλά και από κάτι θαυμάσια κυδώνια από τα Γιάννενα που είχα βρει στον μανάβη, είπα να κάνω μια παραλλαγή, προσαρμόζοντας μια συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου, για την οποία τρέφω μεγάλη εκτίμηση!

Ψητά Κυδώνια σε Σαμιώτικο κρασί

Συνταγή για ψητά κυδώνια

Υλικά

  • 3 μεγάλα κυδώνια
  • 1 ποτήρι γλυκό Σαμιώτικο κρασί
  • 1 μπαστουνάκι κανέλα
  • 2 star anise (αστεροειδής γλυκάνισος)
  • 1 ποτήρι του κρασιού νερό
  • 100γρ. ζάχαρη
  • Τον χυμό από μισό λεμόνι και τη λεμονόκουπα

Συνταγή για ψητά κυδώνια

Εκτέλεση

  1. Κόβουμε τα κυδώνια στα 4 με τη φλούδα.
  2. Αφαιρούμε το εσωτερικό τους, την «καρδιά» δηλαδή με τα κουκούτσια, τα κρατάμε όμως, και τα βάζουμε σε ένα κομμάτι γάζα και τη δένουμε. Έχουν πολύ πηκτίνη που θα την απελευθερώσουν στο ψήσιμο…
  3. Επιλέγουμε ένα μικρό ταψί έτσι ώστε να χωράνε σφιχτά.
  4. Πασπαλίζουμε τον πάτο του ταψιού με τη μισή ζάχαρη.
  5. Βάζουμε τα κυδώνια, τα μπαχαρικά, τη λεμονόκουπα.
  6. Περιχύνουμε με τον χυμό λεμονιού το κρασί και το νερό.
  7. Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη ζάχαρη.
  8. «Σφραγίζουμε» το ταψί με βρεγμένη λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο από πάνω.
  9. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 3 ώρες.
  10. Στον μισό χρόνο τα γυρίζουμε μία φορά.
  11. Όταν ψηθούν αφαιρούμε τα μπαχαρικά και τη γάζα με τα κουκούτσια.
  12. Τα σερβίρω κρύα με crème anglaise ή με σαντιγί (και σκέτα, φυσικά)
  13. Τους ταιριάζει πολύ το ροζ πιπέρι.

Υ.Γ. 1 Η αγαπημένη μου Μαρία Χαραμή τα έψηνε σε ροζέ κρασί – τους ταιριάζει πολύ!

Υ.Γ.2 Κάπως άσχετο, αλλά ενδιαφέρον: ένας βοηθός που είχα, Έλληνας από την Τασκένδη, μου είχε δώσει τη συνταγή για ένα πολύ νόστιμο πιλάφι (Uzbek plov), που το έψηνε βάζοντας επάνω στο ρύζι μισό κυδώνι, που το αφαιρούσε μόλις το πιλάφι ήταν έτοιμο. Έδινε στο φαγητό ένα θαυμάσιο άρωμα!

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 8: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τα ελληνικά προϊόντα
Δημιουργώντας με ξακουστά τοπικά υλικά από 30 γωνιές της Ελλάδας με τον Στέλιο Παρλιάρο

Υλικά και άνθρωποι, ιστορία και παράδοση, γεύσεις και συνταγές δημιουργούν το κατάλληλο σκηνικό ώστε κάθε τόπος να αποτελεί έναν γαστρονομικό προορισμό

Στέλιος Παρλιάρος
Ο Στέλιος Παρλιάρος μας παίρνει μαζί του σε ένα ταξίδι γεύσης σε 30 γωνιές της Ελλάδος

«Στην Ελλάδα, το φαγητό δεν είναι απλώς τροφή – είναι ιστορία, πολιτισμός, συναίσθημα.. Κάθε γεύμα φέρνει κοντά τους ανθρώπους και κάθε τραπέζι είναι μια γιορτή ζωής»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.