- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Ο Λουμίδης κλείνει φέτος τα 100 του χρόνια και θυμόμαστε πόσες αναμνήσεις έχουμε μαζί του
Δεν φτάνω τον πάγκο της κουζίνας. Τα δάχτυλά μου μόλις που αγγίζουν την ξύλινη επιφάνεια, τα μάτια μου, όμως, έχουν όλη τη θέα του κόσμου. Ο μπαμπάς μου (τόσο πολύ ψηλός που φτάνει τα πάνω- πάνω ντουλάπια!) στέκεται ακριβώς δίπλα μου και έχει ξεκινήσει την απογευματινή ιεροτελεστία: δύο κουταλιές καφέ, δύο ζάχαρη πέφτουν στο μπρίκι με το νερό. Ο μπαμπάς, όρθιος, ανακατεύει. Κοιτάω μία εκείνον, μία το γκαζάκι. Ο μπαμπάς, που πάντα πιάνει στον αέρα τις σκανταλιές που πρόκειται να συμβούν, χαμογελάει πονηρά. Βουτάει μια καρέκλα, με μία γρήγορη κίνηση με ανεβάζει πάνω της. Πιάνει με τα χέρια του τα χέρια μου, μου δείχνει πώς να κρατάω το μπρίκι, πώς να ανακατεύω με το κουτάλι. Με καθοδηγεί. «Κοίτα πώς φουσκώνει!», τον ακούω να λέει, «αυτό σημαίνει ότι ο καφές του μπαμπά είναι έτοιμος!». Πιάνει την αγαπημένη του κούπα, με μια κίνηση αδειάζει το μπρίκι. «Τώρα εγώ, εγώ, εγώ!» τσιρίζω με μανία, αλλά εκείνος απομακρύνει το γκαζάκι, σηκώνει ψηλά την κούπα με τον καφέ. «Υπομονή…!», μου λέει και με κοιτάζει με αυτό το τρυφερό, γαλάζιο βλέμμα του: «Εσύ, όταν μεγαλώσεις!».
Ναι, καλά! Σιγά που θα περίμενα να μεγαλώσω. Εξάλλου ήμουν ήδη αρκετά μεγάλη, είχα μόλις μάθει να διαβάζω! Όλο το βράδυ κατέστρωνα το σχέδιο, το επόμενο απόγευμα ήμουν κιόλας έτοιμη. Ο μπαμπάς κοιμάται το μεσημέρι. Όταν ξύπναγε θα έβρισκε τον καφέ του έτοιμο. Με δυσκολία σπρώχνω την καρέκλα ως τον πάγκο. Τα καταφέρνω όμως... Σκαρφαλώνω και ω, τι χαρά, όλος ο πάγκος είναι στο ύψος μου! Πιάνω το πράσινο σακουλάκι του καφέ. «Λ-ο-υ-μ-ί-δ-η-σ-σ-ς», συλλαβίζω σέρνοντας τον δείκτη πάνω στα γράμματα, «ΛΟΥΜΙΔΗΣ ΠΑΠΑΓΑΛΟΣ!», αναφωνώ περήφανη και είμαι έτοιμη για όλα.
Δεν είχα υπολογίσει το μπρίκι στο ψηλό ντουλάπι. Τεντώνομαι, αλλά αδύνατον να το φτάσω. Και τότε έρχεται η αναλαμπή: «Και γιατί το χρειάζομαι; Αφού η κούπα είναι ήδη εδώ, στην άκρη του πάγκου!». Δύο κουταλιές «ΛΟΥΜΙΔΗΣ ΠΑΠΑΓΑΛΟΣ» (μεγάλη περηφάνια που το έμαθα), δύο κουταλιές ζάχαρη, νερό, όλα μαζί στην πορσελάνινη κούπα.
Και τώρα πώς ανάβει ο αναπτήρας; Ώχου μπελάδες… Αρχίζω να θυμώνω, τελικά είναι πολύ δύσκολο να φτιάξεις ελληνικό καφέ! «Τιιιιι κάνεις εκεί;;;» η αγουροξυπνημένη φωνή του μπαμπά με βρίσκει όρθια πάνω στην καρέκλα με τον αναπτήρα στο χέρι. Τρομαγμένη που με πιάσανε στα πράσα πριν τα καταφέρω, πηδάω από την καρέκλα, μαζί παρασέρνω και την αγαπημένη κούπα με τον καφέ ΛΟΥΜΙΔΗΣ ΠΑΠΑΓΑΛΟΣ, που καταλήγει στο πάτωμα. Αυτό ήταν. Από τότε το γκαζάκι και ο ΛΟΥΜΙΔΗΣ αλλάξανε θέση, μεταφέρθηκαν στο πιο ψηλό ράφι και εκεί παραμένουν ακόμα και σήμερα, 25 χρόνια μετά από αυτή την ιστορία.
Από τότε, βέβαια, οι δυο μας έχουμε γράψει πολλές ιστορίες με ελληνικούς καφέδες. Ο μπαμπάς μου, βλέπετε, είναι φιλόσοφος ακόμα κι αν ο ίδιος καλά-καλά δεν το ξέρει. Τα απογεύματα που επιστρέφω στο πατρικό μου κι εκείνος σηκώνεται από τον μεσημεριανό ύπνο (ποτέ δεν άλλαξε αυτή του τη συνήθεια) του αρέσει να ψήνει καφέ, να τον μοιράζει σε δύο κούπες, τη δική μου και τη δική του, κι ύστερα να αναρωτιέται ( «Πώς θα αντιλαμβανόμασταν τον χρόνο στις 4 διαστάσεις;», «Λες να υπάρχουν παράλληλα σύμπαντα;») ή να αποφαίνεται («καμία στιγμή δεν είναι ίδια με την προηγούμενη, καλά έλεγε ο Ηράκλειτος, τα πάντα ρει!»). Αυτές τις στιγμές σπάνια μιλάμε για όσα συμβαίνουν στη ζωή μας. Για αυτά τα μικρά ή μεγάλα νέα έχουμε τα καθημερινά τηλεφωνήματα. Οι στιγμές που βρισκόμαστε ο ένας απέναντι στον άλλον, όμως, ανήκουν σε αυτούς, τους φιλοσοφημένους ελληνικούς καφέδες…
Κατά τις 7, αφού τελειώνουν όλα τα ερωτήματα, τα αποφθέγματα και ο καφές, έρχεται η ώρα του δεύτερου ελληνικού. Και τότε τον ρωτάω αν θέλει να του φτιάξω εγώ έναν ελληνικό αυτή τη φορά. Είναι το αστείο μας. «Εσύ όταν μεγαλώσεις!» απαντάει και μου σκάει ένα φιλί στο μέτωπο. Ύστερα σηκώνεται και πιάνει τα σύνεργα: το μπρίκι, τη ζάχαρη, τον ελληνικό καφέ και τη νέα αγαπημένη του κούπα που πάνω της γράφει «ο καλύτερος μπαμπάς του κόσμου». Και το εννοεί όσο τίποτα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Ιδιορρυθμίες, λόγοι συναισθηματικοί και άλλοι που δεν τρώμε κάποια φαγητά
Ένα από τα ομορφότερα σημεία να απολαύσεις τη θέα της Ακρόπολης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.