City Bistro, αέρας Μητρόπολης στη Στοά Σπυρομήλιου
Η Νενέλα Γεωργελέ τρώει την Αθήνα με το κουτάλι
Η Νενέλα Γεωργελέ γράφει για το City Bistro.
Αγαπάω τη πόλη μου και μ’ αρέσει όταν τη βλέπω όμορφη και ζωντανή. Η κεντρικότατη Στοά Σπυρομήλιου στο City Link, ας πούμε, έγινε ξανά το κόσμημα της πόλης. Η τελευταία «πέτρα» που μπήκε στο δαχτυλίδι είναι το ολοκαίνουργιο City Bistro. Το νέο all day café restaurant υπογράφει ο έμπειρος Τάσος Ιωαννίδης (Matsuhisa Athens, Nobu και Belvedere στη Μύκονο), ενώ τα του χώρου επιμελήθηκαν δύο εξαιρετικοί αρχιτέκτονες, οι Θεοφάνης και Λουκάς Μπομπότης. Πριν καν μπω μέσα, βλέπω την ανοιχτή κουζίνα από τις πλαϊνές τζαμαρίες και μέσα στην πολύβουη στοά παρακολουθώ σεφ και βοηθούς με τις στολές τους να δουλεύουν –χωρίς ήχο– πυρετωδώς…
Μπαίνοντας, πέφτω πάνω σε παλιό γνώριμο, ο υπέροχος κύριος Λαδάς, ίσως ο καλύτερος «οικοδεσπότης» της Αθήνας, είναι εδώ, διευθύνει τα πάντα με τρόπο μοναδικό και με ξεναγεί. Ο χώρος είναι πανέμορφος, έχει αέρα υπέρκομψης πολυτέλειας, έχει πολυέλαιους, οροφές με βιτρό κι ένα καταπληκτικό μπαρ από σφυρήλατο κασσίτερο και σκούρα, με εντυπωσιακά νερά μάρμαρα. Παρόλα αυτά διαλέγω «έξω», είναι δροσερά, έχει καναπέδες και ευχάριστο χάζι. Το μενού στο City Bistro επιμελείται ο Νίκος Ζερβός, ενώ ο σεφ Γιώργος Φτάκλας καθημερινά δημιουργεί πιάτα που βασίζονται στην κλασική bistro κουζίνα, με σύγχρονη όμως γαστρονομική ματιά. Από το πρωί προσφέρει κρουασάν, μπριός, κέικ, γλυκά, όλα από τον in house φούρνο που διαθέτει και όλα φτιαγμένα από τον (καταπληκτικό μετά τη δοκιμή) pastry chef Θοδωρή Μωυσίδη.
Διαλέγω σαλάτα «Σπανακόπιτα», δηλαδή τρυφερά φύλλα από σπανάκι σε στρώσεις, ενδιάμεσα τραγανά φύλλα σφολιάτας και ντρέσινγκ άνηθου (€13). Στο τραπέζι ακουμπάει και ένα αυθεντικά ιταλικό vitello tonnato, λεπτή φέτα από μοσχάρι γάλακτος με σάλτσα τόνου και έντονο άρωμα κάπαρης (€17). Συνεχίζουμε με καρπάτσιο λευκού ψαριού με αχινό και μικρά φυλλαράκια – microgreens (€17). Το πιάτο έπαιρνε όσκαρ γεύσης, ο αχινός ήταν ό,τι πιο φρέσκο θαλασσινό έχω φάει εδώ και καιρό, η presentation καταπληκτική. Κλείσαμε με πιάτο ημέρας, ραγού από μοσχάρι με λαζάνια και κρέμα παρμεζάνας. Πεντανόστιμο, πληθωρικό, θύμιζε παλιακό κυριακάτικο τραπέζι και μαζί είχε αέρα σύγχρονης υψηλής γαστρονομίας. Το ψάχνουνε πολύ το θέμα των πρώτων υλών στο City Bistro, σε όλα τα επίπεδα…
Ας πούμε, τα πλατό τους, που μπορεί κάποιος να συνοδέψει με κρασί (μεγάλη ποικιλία από ελληνικό και διεθνή αμπελώνα, και σε ποτήρι) έχουν τυριά και αλλαντικά από τα καλύτερα ελληνικά μέχρι τα πιο φημισμένα ξένα, ενώ για το λάδι έγινε μηνών έρευνα μέχρι να καταλήξουν σ’ αυτό το έξτρα μυρωδάτο από τη Λακωνία. Στη δε υπέροχη μπάρα που λέγαμε, τα κοκτέιλ ακούνε σε ονόματα όπως «Hey, Greece I love you», «Something to talk about», «When I met your lips», και υπογράφονται από τους γνωστούς mixologists Αλέξανδρο Γκικόπουλο και Σπύρο Κερκύρα. Μαθαίνω δε ότι μέχρι τις αρχές Ιουλίου ετοιμάζονται να ανοίξουν και ένα deli με εκλεκτά προϊόντα, καθώς και ένα wine bar. Συστήνεται ανεπιφύλακτα το City Bistro για όλα του… Για τη διακόσμηση, για την υψηλή του γαστρονομία, για το φινετσάτο και ευγενέστατο σέρβις του, για μια στάση ανάμεσα στη βόλτα και το shopping, για brunch ή για βραδινή έξοδο στην ατμοσφαιρική Στοά Σπυρομήλιου, σημείο που συνδέει την Αθήνα του χθες με το σήμερα.
Στοά Σπυρομήλιου, City Link, 210 3211315
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.