- CITY GUIDE
- PODCAST
-
31°
City Bistro, αέρας Μητρόπολης στη Στοά Σπυρομήλιου
Η Νενέλα Γεωργελέ τρώει την Αθήνα με το κουτάλι
![68481-152095.jpg 68481-152095.jpg](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2014/05/21/68481-152095.jpg)
Η Νενέλα Γεωργελέ γράφει για το City Bistro.
Αγαπάω τη πόλη μου και μ’ αρέσει όταν τη βλέπω όμορφη και ζωντανή. Η κεντρικότατη Στοά Σπυρομήλιου στο City Link, ας πούμε, έγινε ξανά το κόσμημα της πόλης. Η τελευταία «πέτρα» που μπήκε στο δαχτυλίδι είναι το ολοκαίνουργιο City Bistro. Το νέο all day café restaurant υπογράφει ο έμπειρος Τάσος Ιωαννίδης (Matsuhisa Athens, Nobu και Belvedere στη Μύκονο), ενώ τα του χώρου επιμελήθηκαν δύο εξαιρετικοί αρχιτέκτονες, οι Θεοφάνης και Λουκάς Μπομπότης. Πριν καν μπω μέσα, βλέπω την ανοιχτή κουζίνα από τις πλαϊνές τζαμαρίες και μέσα στην πολύβουη στοά παρακολουθώ σεφ και βοηθούς με τις στολές τους να δουλεύουν –χωρίς ήχο– πυρετωδώς…
Μπαίνοντας, πέφτω πάνω σε παλιό γνώριμο, ο υπέροχος κύριος Λαδάς, ίσως ο καλύτερος «οικοδεσπότης» της Αθήνας, είναι εδώ, διευθύνει τα πάντα με τρόπο μοναδικό και με ξεναγεί. Ο χώρος είναι πανέμορφος, έχει αέρα υπέρκομψης πολυτέλειας, έχει πολυέλαιους, οροφές με βιτρό κι ένα καταπληκτικό μπαρ από σφυρήλατο κασσίτερο και σκούρα, με εντυπωσιακά νερά μάρμαρα. Παρόλα αυτά διαλέγω «έξω», είναι δροσερά, έχει καναπέδες και ευχάριστο χάζι. Το μενού στο City Bistro επιμελείται ο Νίκος Ζερβός, ενώ ο σεφ Γιώργος Φτάκλας καθημερινά δημιουργεί πιάτα που βασίζονται στην κλασική bistro κουζίνα, με σύγχρονη όμως γαστρονομική ματιά. Από το πρωί προσφέρει κρουασάν, μπριός, κέικ, γλυκά, όλα από τον in house φούρνο που διαθέτει και όλα φτιαγμένα από τον (καταπληκτικό μετά τη δοκιμή) pastry chef Θοδωρή Μωυσίδη.
Διαλέγω σαλάτα «Σπανακόπιτα», δηλαδή τρυφερά φύλλα από σπανάκι σε στρώσεις, ενδιάμεσα τραγανά φύλλα σφολιάτας και ντρέσινγκ άνηθου (€13). Στο τραπέζι ακουμπάει και ένα αυθεντικά ιταλικό vitello tonnato, λεπτή φέτα από μοσχάρι γάλακτος με σάλτσα τόνου και έντονο άρωμα κάπαρης (€17). Συνεχίζουμε με καρπάτσιο λευκού ψαριού με αχινό και μικρά φυλλαράκια – microgreens (€17). Το πιάτο έπαιρνε όσκαρ γεύσης, ο αχινός ήταν ό,τι πιο φρέσκο θαλασσινό έχω φάει εδώ και καιρό, η presentation καταπληκτική. Κλείσαμε με πιάτο ημέρας, ραγού από μοσχάρι με λαζάνια και κρέμα παρμεζάνας. Πεντανόστιμο, πληθωρικό, θύμιζε παλιακό κυριακάτικο τραπέζι και μαζί είχε αέρα σύγχρονης υψηλής γαστρονομίας. Το ψάχνουνε πολύ το θέμα των πρώτων υλών στο City Bistro, σε όλα τα επίπεδα…
Ας πούμε, τα πλατό τους, που μπορεί κάποιος να συνοδέψει με κρασί (μεγάλη ποικιλία από ελληνικό και διεθνή αμπελώνα, και σε ποτήρι) έχουν τυριά και αλλαντικά από τα καλύτερα ελληνικά μέχρι τα πιο φημισμένα ξένα, ενώ για το λάδι έγινε μηνών έρευνα μέχρι να καταλήξουν σ’ αυτό το έξτρα μυρωδάτο από τη Λακωνία. Στη δε υπέροχη μπάρα που λέγαμε, τα κοκτέιλ ακούνε σε ονόματα όπως «Hey, Greece I love you», «Something to talk about», «When I met your lips», και υπογράφονται από τους γνωστούς mixologists Αλέξανδρο Γκικόπουλο και Σπύρο Κερκύρα. Μαθαίνω δε ότι μέχρι τις αρχές Ιουλίου ετοιμάζονται να ανοίξουν και ένα deli με εκλεκτά προϊόντα, καθώς και ένα wine bar. Συστήνεται ανεπιφύλακτα το City Bistro για όλα του… Για τη διακόσμηση, για την υψηλή του γαστρονομία, για το φινετσάτο και ευγενέστατο σέρβις του, για μια στάση ανάμεσα στη βόλτα και το shopping, για brunch ή για βραδινή έξοδο στην ατμοσφαιρική Στοά Σπυρομήλιου, σημείο που συνδέει την Αθήνα του χθες με το σήμερα.
Στοά Σπυρομήλιου, City Link, 210 3211315
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Το πρώτο φεστιβάλ γαστρονομίας και οίνου του νησιού
Με τα Ikaria Coffee kiosk και Ikaria Park μαθαίνει στους Ολλανδούς τα ελληνικά φαγητά και κρασιά
Premium συσκευασμένο παγωτό από την Ιταλία κατευθείαν σπίτι σου
Εδώ θα βρεις εξαιρετικής ποιότητας νωπά κοτόπουλα, αλλά και χειροποίητη κοτόπιτα, τραγανά buffalo wings και το περίφηµο «κοτοσούβλι»
Η καλύτερη ποιότητα στις ζύμες, αλλά και μια εμπειρία που διεγείρει όλες τις αισθήσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Όσα φαστ-φουντ και να παρελάσουν από τις μόδες, η μπουγάτσα του Ιορδάνη, δεν κινδυνεύει. Γιατί στα Χανιά έχει ρίζες πιο στέρεες και από τον Φάρο.
Το ζαχαροπλαστείο που αλλάζει το τοπίο στα γλυκά
Με ασημένια μαχαιροπίρουνα, αστακό thermidor και την έννοια της φιλοξενίας του ‘70
Ας κάνουμε μια δροσερή βουτιά στην ιστορία της ψαροφαγίας, μια και το ψάρι είναι η αγαπημένη τροφή των Ελλήνων από την αρχαιότητα
Σπαρταριστή τσιπούρα, λαβράκι, κρανιός, φακρί έρχονται απευθείας από τις ελληνικές θάλασσες στο πιάτο μας και αποτελούν την τέλεια λύση για να εντάξουμε το καλό ψάρι στο καθημερινό μας τραπέζι
Είτε είναι ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας είτε ελεύθερης αλιείας, αποτελεί μια πολύτιμη πηγή βιταμινών και μετάλλων
Υπάρχουν υπερσύγχρονες μονάδες που παράγουν φρέσκο ψάρι, ψάρι ημέρας και ένα μελίσσι ανθρώπινου δυναμικού που αποτελείται από ιχθυοκαλλιεργητές, τους «βοσκούς της θάλασσας»
Ψητό, τηγανητό ή παστό, το κάθε ψάρι έχει τη νοστιμιά του
Και το προτιμά μαγειρεμένο στην πιο λιτή, μεστή, αλλά και γρήγορη νοστιμιά του
«Αυτή η φρέσκια γεύση του ψαριού, η βαθιά κρουστή, ιωδιούχα και θαλασσινή, έχει γραφτεί ανεξίτηλα στο γευστικό dna των Ελλήνων»
Σε περιμένει με ένα μοναδικό σκηνικό στην καρδιά του λιμανιού
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.