- CITY GUIDE
- PODCAST
-
32°
Μπίρες και Καλαµαράκια
Μη νιώθεις άσχηµα, δεν είσαι ο µόνος που όταν θυµάται διακοπές, θυµάται ταβέρνες.
![Μπίρες και καλαμαράκια Μπίρες και καλαμαράκια](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2020/09/17/mpures-kai-kalamarakia.jpg)
Μερικές αναµνήσεις από τον ουρανίσκο…
l Η καλύτερη παρουσίαση µενού στον «Πλάτανο» (Ικαρία) - Πλατεία Αγίου ∆ηµητρίου. Θα κάτσεις. Θα περιµένεις. Θα περιµένεις λίγο ακόµα. Και τότε θα έρθει η κυρία Μαρία και ποιητικά θα σου µιλήσει για τα χρώµατα των φαγητών που «έχει φτιάξει σήµερα ο µάγειρας». Και µετά θα περιµένεις. Όταν φτάσουν στο τραπέζι σου οι µαγειρευτές λιχουδιές, θα αξίζουν κάτι παραπάνω από τον κόπο της αναµονής. Και µετά θα ζητήσεις λογαριασµό. Και θα περιµένεις λίγο ακόµα, αλλά µη στραβώνεις, φίλε, εδώ είναι Ικαρία… Π.Μ.
l Μαµαδίστικα µαγειρευτά στον Αγροτουριστικό Συνεταιρισµό Γυναικών Πέτρας (Λέσβος) Top-chef οµάδα γυναικών επιµελείται χειροποίητες, παραδοσιακές συνταγές µε τα καλύτερα ντόπια υλικά, στις καλύτερες τιµές. (22530 41238) ∆.Τ.
l «∆ε σερβίρουµε τηγανητές πατάτες, ντοµάτες “τριαντάφυλλο” και Κόκα-Κόλα» στο «Τσαγκαράδικο» (Χώρα Αµοργού) Τα απαγορεύει ρητά ο κατάλογος. Αλλά τι σε νοιάζει µπροστά στα φρεσκότατα ψάρια, στα εξαιρετικά πιάτα ηµέρας (δοκίµασε µοσχαράκι σούπα καταλόκαιρο) και σε ανεπιτήδευτες γκουρµεδιές, όπως την αξεπέραστη καπνιστή χοιρινή µπριζόλα. Π.Μ.
l Χωριάτικη µακαρονάδα στο «Κλιµάκι» (Καµαρίτσα, Εύβοια) Από Χαλκίδα προς Βόρεια Εύβοια στο δρόµο µε τις ατελείωτες, ιλιγγιώδεις στροφές υπάρχουν µερικές από τις καλύτερες ταβέρνες του νησιού µε ποιητικά κοψίδια και καταπληκτική χωριάτικη µακαρονάδα – τα µακαρόνια πασπαλίζονται µε ντόπια µυζήθρα. Εδώ, µπόνους µπριζόλες σε µέγεθος ρακέτας και άψογα εκτελεσµένο τυροπιτάρι (ευβοιώτικη παραδοσιακή συνταγή). ∆ύσκολα πάνω από € 15. ∆.Τ.
l Εξοχικό-υπερπαραγωγή στο «Πλακόστρωτο» (Σύρος) Στο χωριό Σαν Μιχάλη, οπότε θα δοκιµάσεις το οµώνυµο τυρί. Έπειτα µε εντυπωσιακή θέα και όσο πρέπει φιλικό/γρήγορο σέρβις θα φας καλοµαγειρεµένα πιάτα, όπως εξοχικό κατσικάκι στη λαδόκολα, ντόπιο κουνέλι µε δενδρολίβανο, χοιρινό µε µάραθο και άλλα καλά… Π.Μ.
l Τα µάτια (και τα πιάτα) της Μαρίας στην «Κληµαταριά» (Αντίπαρος) Στο µέσο της διαδροµής (πασαρέλας) λιµάνι - κεντρική πλατεία Αντιπάρου. Όχι µόνο επειδή το φαγητό είναι καλό, αλλά και γιατί θα σε σερβίρει η Μαρία, το πιο ωραίο κορίτσι του νησιού. Τ.Σ.
l Φρουτάλια στο «Μπαλκόνι του Αιγαίου» (Άνδρος) Η παραδοσιακή κυκλαδίτικη (ας την πούµε) οµελέτα µε το εξεζητηµένο, πλην νόστιµο, ντόπιο λουκάνικο σε µία από τις πιο φηµισµένες ταβέρνες του Αιγαίου. Στο χωριό Άνω Απρόβατο… Π.Μ.
l Μωρόπουλα στη «Spiaggia» (Κεφαλονιά) Στο χωριό Βάτσα, τα «µωρόπουλα» αντιστοιχούν στο λήµµα κολοκυθάκια… Π.Μ.
l Γλυκό από ανθό λεµονιάς (Χίος)…µαζί βέβαια µε τις απαραίτητες µαστίχες στον «Κόρακα» και το «Mastic Culture». Π.Μ.
l Λουκούµια στον κύριο Νίκο (Σίφνος) Ο πατέρας του τού έµαθε να τα φτιάχνει στη Σύρο. Λ.Χ.
l Τζιζκέικ κι εσπρέσο στην «Καλλιστώ» (Αµοργός) Τιµηµένο ζαχαροπλαστείο στη Χώρα. Με τα καλύτερα γλυκά του νησιού και το προσωπικό να σου τα συστήνει ένα προς ένα, να σε ενηµερώνει πώς φτιάχνονται και λοιπά… Τ.Σ.
ΜΑΚΑΡΟΝΩ, ΜΑΚΑΡΟΝΕΙΣ, ΜΑΚΑΡΟΝΙ
Θαφτά, Μάνη Μακαρόνια θαµµένα σε µυζήθρα. Σερβίρονται µε κόκορα.
Ματσάτα, Φολέγανδρος Χειροποίητα ζυµαρικά (κάπως σαν χυλοπίτες) που βράζονται και σερβίρονται µε κοκκινιστό κόκορα ή κουνέλι. (Θα πρέπει να...) Παρασκευάζονται στο χέρι την ίδια ηµέρα που θα µαγειρευτούν.
Μαγγίρι, Κρήτη ∆εν περιέχει αβγά και συνοδεύεται µε τυρί, κυρίως ανθότυρο. Καταναλωνόταν σε εποχές φτώχειας και ανέχειας.
Μακαρούνες Αιγαίου Χειροποίητα σπιτικά ζυµαρικά που έφτιαχναν οι νοικοκυρές του νότιου Αιγαίου. Η ονοµασία καθιερώθηκε στην Κάρπαθο.
Κουφωτά, Ψαρά Τα χειροποίητα µακαρόνια που γίνονται συνοδεία ζωντανής µουσικής.
Αφτούδια, Χίος Απλή ζύµη από αλεύρι και νερό στην οποία δίνουν το σχήµα των «αφτιών», από τα οποία προκύπτει και το όνοµά τους.
Νιόκος, Ιόνιο Ιόνια σπεσιαλιτέ, είναι ένα είδος όρζο, δηλαδή ζυµαρικό σε σχήµα ρυζιού.
Σχιουφιχτά, Κρήτη Κρητικό είδος ζυµαρικού µε µικρό σπειροειδές σχήµα.
Φλοµάρια, Λήµνος Οι παραδοσιακές χυλοπίτες του νησιού, που φτιάχνονται από ντόπιο σκληρό σιτάρι. Λ.Χ.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι σύμβουλοι-οινολόγοι της Zoumboulis & Associates φιλοξένησαν στην Ελλάδα τον νευροεπιστήμονα καθηγητή Gabriel Lepousez στο Μουσείο Οίνου Μάρκου
Η Καλαμάτα συνδυάζει ομορφιά, ιστορία, γλυκιά ζωή, όλα στα μέτρα του ανθρώπου
Το chef exchange experience που ζήσαμε στο Olea All Suite Hotel στη Ζάκυνθο & στο Dexamenes Seaside Hotel στην Ηλεία
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Το πρώτο φεστιβάλ γαστρονομίας και οίνου του νησιού
Με τα Ikaria Coffee kiosk και Ikaria Park μαθαίνει στους Ολλανδούς τα ελληνικά φαγητά και κρασιά
Premium συσκευασμένο παγωτό από την Ιταλία κατευθείαν σπίτι σου
Εδώ θα βρεις εξαιρετικής ποιότητας νωπά κοτόπουλα, αλλά και χειροποίητη κοτόπιτα, τραγανά buffalo wings και το περίφηµο «κοτοσούβλι»
Η καλύτερη ποιότητα στις ζύμες, αλλά και μια εμπειρία που διεγείρει όλες τις αισθήσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Όσα φαστ-φουντ και να παρελάσουν από τις μόδες, η μπουγάτσα του Ιορδάνη, δεν κινδυνεύει. Γιατί στα Χανιά έχει ρίζες πιο στέρεες και από τον Φάρο.
Το ζαχαροπλαστείο που αλλάζει το τοπίο στα γλυκά
Με ασημένια μαχαιροπίρουνα, αστακό thermidor και την έννοια της φιλοξενίας του ‘70
Ας κάνουμε μια δροσερή βουτιά στην ιστορία της ψαροφαγίας, μια και το ψάρι είναι η αγαπημένη τροφή των Ελλήνων από την αρχαιότητα
Σπαρταριστή τσιπούρα, λαβράκι, κρανιός, φακρί έρχονται απευθείας από τις ελληνικές θάλασσες στο πιάτο μας και αποτελούν την τέλεια λύση για να εντάξουμε το καλό ψάρι στο καθημερινό μας τραπέζι
Είτε είναι ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας είτε ελεύθερης αλιείας, αποτελεί μια πολύτιμη πηγή βιταμινών και μετάλλων
Υπάρχουν υπερσύγχρονες μονάδες που παράγουν φρέσκο ψάρι, ψάρι ημέρας και ένα μελίσσι ανθρώπινου δυναμικού που αποτελείται από ιχθυοκαλλιεργητές, τους «βοσκούς της θάλασσας»
Ψητό, τηγανητό ή παστό, το κάθε ψάρι έχει τη νοστιμιά του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.