Μπίρες και Καλαµαράκια
Μη νιώθεις άσχηµα, δεν είσαι ο µόνος που όταν θυµάται διακοπές, θυµάται ταβέρνες.
Μερικές αναµνήσεις από τον ουρανίσκο…
l Η καλύτερη παρουσίαση µενού στον «Πλάτανο» (Ικαρία) - Πλατεία Αγίου ∆ηµητρίου. Θα κάτσεις. Θα περιµένεις. Θα περιµένεις λίγο ακόµα. Και τότε θα έρθει η κυρία Μαρία και ποιητικά θα σου µιλήσει για τα χρώµατα των φαγητών που «έχει φτιάξει σήµερα ο µάγειρας». Και µετά θα περιµένεις. Όταν φτάσουν στο τραπέζι σου οι µαγειρευτές λιχουδιές, θα αξίζουν κάτι παραπάνω από τον κόπο της αναµονής. Και µετά θα ζητήσεις λογαριασµό. Και θα περιµένεις λίγο ακόµα, αλλά µη στραβώνεις, φίλε, εδώ είναι Ικαρία… Π.Μ.
l Μαµαδίστικα µαγειρευτά στον Αγροτουριστικό Συνεταιρισµό Γυναικών Πέτρας (Λέσβος) Top-chef οµάδα γυναικών επιµελείται χειροποίητες, παραδοσιακές συνταγές µε τα καλύτερα ντόπια υλικά, στις καλύτερες τιµές. (22530 41238) ∆.Τ.
l «∆ε σερβίρουµε τηγανητές πατάτες, ντοµάτες “τριαντάφυλλο” και Κόκα-Κόλα» στο «Τσαγκαράδικο» (Χώρα Αµοργού) Τα απαγορεύει ρητά ο κατάλογος. Αλλά τι σε νοιάζει µπροστά στα φρεσκότατα ψάρια, στα εξαιρετικά πιάτα ηµέρας (δοκίµασε µοσχαράκι σούπα καταλόκαιρο) και σε ανεπιτήδευτες γκουρµεδιές, όπως την αξεπέραστη καπνιστή χοιρινή µπριζόλα. Π.Μ.
l Χωριάτικη µακαρονάδα στο «Κλιµάκι» (Καµαρίτσα, Εύβοια) Από Χαλκίδα προς Βόρεια Εύβοια στο δρόµο µε τις ατελείωτες, ιλιγγιώδεις στροφές υπάρχουν µερικές από τις καλύτερες ταβέρνες του νησιού µε ποιητικά κοψίδια και καταπληκτική χωριάτικη µακαρονάδα – τα µακαρόνια πασπαλίζονται µε ντόπια µυζήθρα. Εδώ, µπόνους µπριζόλες σε µέγεθος ρακέτας και άψογα εκτελεσµένο τυροπιτάρι (ευβοιώτικη παραδοσιακή συνταγή). ∆ύσκολα πάνω από € 15. ∆.Τ.
l Εξοχικό-υπερπαραγωγή στο «Πλακόστρωτο» (Σύρος) Στο χωριό Σαν Μιχάλη, οπότε θα δοκιµάσεις το οµώνυµο τυρί. Έπειτα µε εντυπωσιακή θέα και όσο πρέπει φιλικό/γρήγορο σέρβις θα φας καλοµαγειρεµένα πιάτα, όπως εξοχικό κατσικάκι στη λαδόκολα, ντόπιο κουνέλι µε δενδρολίβανο, χοιρινό µε µάραθο και άλλα καλά… Π.Μ.
l Τα µάτια (και τα πιάτα) της Μαρίας στην «Κληµαταριά» (Αντίπαρος) Στο µέσο της διαδροµής (πασαρέλας) λιµάνι - κεντρική πλατεία Αντιπάρου. Όχι µόνο επειδή το φαγητό είναι καλό, αλλά και γιατί θα σε σερβίρει η Μαρία, το πιο ωραίο κορίτσι του νησιού. Τ.Σ.
l Φρουτάλια στο «Μπαλκόνι του Αιγαίου» (Άνδρος) Η παραδοσιακή κυκλαδίτικη (ας την πούµε) οµελέτα µε το εξεζητηµένο, πλην νόστιµο, ντόπιο λουκάνικο σε µία από τις πιο φηµισµένες ταβέρνες του Αιγαίου. Στο χωριό Άνω Απρόβατο… Π.Μ.
l Μωρόπουλα στη «Spiaggia» (Κεφαλονιά) Στο χωριό Βάτσα, τα «µωρόπουλα» αντιστοιχούν στο λήµµα κολοκυθάκια… Π.Μ.
l Γλυκό από ανθό λεµονιάς (Χίος)…µαζί βέβαια µε τις απαραίτητες µαστίχες στον «Κόρακα» και το «Mastic Culture». Π.Μ.
l Λουκούµια στον κύριο Νίκο (Σίφνος) Ο πατέρας του τού έµαθε να τα φτιάχνει στη Σύρο. Λ.Χ.
l Τζιζκέικ κι εσπρέσο στην «Καλλιστώ» (Αµοργός) Τιµηµένο ζαχαροπλαστείο στη Χώρα. Με τα καλύτερα γλυκά του νησιού και το προσωπικό να σου τα συστήνει ένα προς ένα, να σε ενηµερώνει πώς φτιάχνονται και λοιπά… Τ.Σ.
ΜΑΚΑΡΟΝΩ, ΜΑΚΑΡΟΝΕΙΣ, ΜΑΚΑΡΟΝΙ
Θαφτά, Μάνη Μακαρόνια θαµµένα σε µυζήθρα. Σερβίρονται µε κόκορα.
Ματσάτα, Φολέγανδρος Χειροποίητα ζυµαρικά (κάπως σαν χυλοπίτες) που βράζονται και σερβίρονται µε κοκκινιστό κόκορα ή κουνέλι. (Θα πρέπει να...) Παρασκευάζονται στο χέρι την ίδια ηµέρα που θα µαγειρευτούν.
Μαγγίρι, Κρήτη ∆εν περιέχει αβγά και συνοδεύεται µε τυρί, κυρίως ανθότυρο. Καταναλωνόταν σε εποχές φτώχειας και ανέχειας.
Μακαρούνες Αιγαίου Χειροποίητα σπιτικά ζυµαρικά που έφτιαχναν οι νοικοκυρές του νότιου Αιγαίου. Η ονοµασία καθιερώθηκε στην Κάρπαθο.
Κουφωτά, Ψαρά Τα χειροποίητα µακαρόνια που γίνονται συνοδεία ζωντανής µουσικής.
Αφτούδια, Χίος Απλή ζύµη από αλεύρι και νερό στην οποία δίνουν το σχήµα των «αφτιών», από τα οποία προκύπτει και το όνοµά τους.
Νιόκος, Ιόνιο Ιόνια σπεσιαλιτέ, είναι ένα είδος όρζο, δηλαδή ζυµαρικό σε σχήµα ρυζιού.
Σχιουφιχτά, Κρήτη Κρητικό είδος ζυµαρικού µε µικρό σπειροειδές σχήµα.
Φλοµάρια, Λήµνος Οι παραδοσιακές χυλοπίτες του νησιού, που φτιάχνονται από ντόπιο σκληρό σιτάρι. Λ.Χ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εδώ θα ανακαλύψεις από δεκάδες noodles μέχρι τσιπς από φύκια
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.