5 στέκια της Αθήνας που έχουν ακόμα καλοκαίρι: Balthazar, Stellar, Retir, Μαντανία, Σαρδελάκι με θέα
Φέτος έχουμε έναν παραπάνω λόγο να θέλουμε πεισματικά να κρατήσουμε την ανεμελιά του καλοκαιριού. Ποιος θέλει να επιστρέψει σε έναν αβέβαιο Σεπτέμβρη;
Balthazar
Ο κήπος των θαυμάτων
Ένας κήπος πνιγμένος στα εντυπωσιακά, (ψεύτικα μεν, πολύ αληθινά δε) πολύχρωμα λουλούδια που μπλέκονται με τις φουντωτές πρασιές και τους φοίνικες, μουσική της χαράς που δεν σου παίρνει τα αυτιά αλλά δημιουργεί αλέγκρα, καλοκαιρινή και flirty διάθεση, τραπέζια σε σωστή απόσταση και κόσμος που πηγαινοέρχεται, μια μπάρα με υπέροχα signature cocktails πάντα ζωντανή παρά το ότι φέτος χρειάζεσαι κράτηση για να καθίσεις σε κάποιο από τα stools της. Το Balthazar είναι εδώ και πολλά χρόνια ο πιο όμορφος και κοσμοπολίτικος κήπος της Αθήνας, το place to be για όσους θέλουν ακόμη και μέσα στην Αθήνα να ζήσουν το καλοκαίρι έτσι όπως του αξίζει. Φέτος είναι ομορφότερο παρά ποτέ και ο σεφ του, ο φοβερός και τρομερός Χριστόφορος Πέσκιας, στην πιο δυνατή και νόστιμη μαγειρική στιγμή του! Ξεκίνα με κάποια από τις σαλάτες που άνετα στέκονται και ως κύριο πιάτο, δοκίμασε τα υπέροχα fish tacos του, πάρε τα «αλλιώτικα» σμυρναίικα σουτζουκάκια (από ταρτάρ μοσχαρίσιο) για να δεις τι πραγματικά σημαίνει fusion, βάλε όμως στα οπωσδήποτε το ceviche λαυράκι, με αυγοτάραχο, αχινούς, ελαιόλαδο, καρδιές ώριμης ντομάτας, ελαιόλαδο και passion fruit, δίπλα ζεστές φρυγανισμένες μπουκιές για βούτες στην απόλυτη νοστιμιά – το καλύτερο πιάτο του φετινού αθηναϊκού καλοκαιριού! Τσόχα 27, 2106412300-9
Stellar
Σινεμά με street food από... χέρι
Ο Πάνος Ιωαννίδης, ο Γιάννης Μαρκαδάκης και ο Δημήτρης Κοντόπουλος, γνωστοί και καταξιωμένοι σεφ, είναι φίλοι και έχουν ευρηματικές ιδέες που μας αρέσουν πολύ. Σινεφίλ και οι τρεις τους σκέφτηκαν να ταιριάξουν τη γαστρονομία με το σινεμά και έστησαν το pop up store Stellar στον πολυχώρο Τ16, κάτω στο Γκάζι. Το οποίον, για μέχρι τον Οκτώβρη ή μέχρι να έρθουν οι πρώτες δυνατές βροχές, προβάλλουν στο roof του πολυχώρου κλασικά αριστουργήματα της 7ης Τέχνης τα οποία συνδυάζουν με μοναδικές street food εμπειρίες αλλά και κοκτέιλ παίρνοντας έμπνευση από τις ίδιες τις ταινίες ή και τις πόλεις που αυτές διαδραματίζονται. Οι γαστρονομικές προβολές που ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα –φυσικά με αποστάσεις ασφαλείας–, με το «Χαμένοι στην μετάφραση» και το «Breakfast at Tiffany’s», συνεχίζονται και για την εβδομάδα 17-23/9 με τις ταινίες «In the mood for love», «2046», «The Lunch Box» και προσφέρουν asian μενού. Ξεκινάνε με welcome drink –bellini με mango–, και συνεχίζουν με μενού 4 πιάτων, όλα, μαζί και η ταινία με €31 το άτομο. Η προσέλευση γίνεται 19.30-20.00, η προβολή και το σταδιακό σερβίρισμα αρχίζουν στις 20.30, το μπαρ μένει ανοιχτό σε όλη τη διάρκεια αλλά και μετά την προβολή της ταινίας. Εισιτήρια θα βρείτε στα Public και στο ticket.public.gr, Τζαφέρη 16, Γκάζι, 6974581408, 2103422006
Retire
Η Ακρόπολη στο κάδρο
Με το που το Ergon ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει την ταράτσα του, έγινε χαλασμός. Όχι άδικα. Με την ομάδα του The Clumsies (βραβευμένο ως ένα από τα καλύτερα bar του κόσμου, θυμίζουμε) να επιμελείται τα του bar και αυτή τη φαντασμαγορική θέα στην Ακρόπολη, πώς να μη γίνει το hot νέο του καλοκαιριού; Ανοίγει από το απόγευμα, έχει ρομαντικό χαλικάκι στο πάτωμα και εξίσου ρομαντικά λαμπιόνια να κρέμονται πάνω από το κεφάλι σου, έχει τρομερά cocktail και μια τροχήλατη καντίνα να ξεφουρνίζει νόστιμα burgers. Και πάνω απ’ όλα έχει όλο αυτόν τον ουρανό που σε κάνει να ξεχνάς ότι βρίσκεσαι στην Αθήνα…
Μητροπόλεως 23, Σύνταγμα, 2100109090
Μαντανία
Αυλή παλιάς αθηναϊκής γειτονιάς
Από την είσοδο επί της Αγίου Δημητρίου δεν τη βλέπεις, ούτε καν μπορείς να φανταστείς πόσο όμορφη είναι η αυλή που σε περιμένει από πίσω. Τεράστια (καταλαμβάνει σχεδόν μισό οικοδομικό τετράγωνο), ρομαντική (χαλίκι κάτω, δέντρα και ανθισμένα αναρριχητικά φυτά ολόγυρα), με την αύρα παλιάς, αθηναϊκής γειτονιάς. Εδώ, βγαίνεις όντως σε άλλη εποχή και με την κυριολεκτική και με τη μεταφορική έννοια της λέξης: πίνακες ελλήνων ζωγράφων αντί για τραπέζια, μπουφέδες-αντίκες αντί για μπαρ, αφίσες του ΕΟΤ από το ’60 στους τοίχους, αναπαυτικές και εντελώς νοσταλγικές φερ φορζέ να σου θυμίζουν αγνούς, ανέμελους καιρούς. Θα έρθεις για καφέ, brunch, ωραία μεζεδάκια, και ποτό το βραδάκι και όταν βγεις ξανά στον έξω κόσμο θα τσεκάρεις δυο φορές την ημερομηνία στο ημερολόγιο.
Αγίου Δημητρίου 17& Ηροδότου, Δάφνη, 2109715598
Σαρδελάκι με θέα
Μπροστά στη θάλασσα
Λευκά τραπέζια κάτω από ελιές και πεύκα, το κύμα να σκάει δίπλα στα πόδια σου, και μπροστά σου να απλώνεται όλο το μπλε του κόσμου. Πόσο πιο καλοκαιρινό να γίνει το σκηνικό; Εδώ θα φας τα άπαντα του ψαρομεζέ (όχι ότι λείπουν τα μεγάλα ψάρια), ενώ ωραία πινελιά είναι ο πατροπαράδοτος δίσκος με τα μεζεδάκια που έρχεται στην αρχή για να διαλέξεις. Καλοκαίρι για πάντα. Ποσειδώνος 18, Βουλιαγμένης, 21096709143
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένα βιβλίο μαγειρικής με ιστορία, γεμάτο συνταγές της δικής μου ιστορίας
Τρώγοντας ρύζι, tofu και spring rolls σε μια καλύβα του Βόρειου Βιετνάμ
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
3 αθηναϊκά πιάτα με κουνουπίδι που βάζουν κάτω τις μπριζόλες
Στην κουζίνα δεν πετάμε τίποτα, ούτε καν τους κουραμπιέδες!
Κανένας δεν έχει πολλή όρεξη να φάει την γαλοπούλα που περίσσεψε, και ποτέ δεν περισσεύει κάτι το οποίο έχει πολλή όρεξη να φάει κανένας, άλλος ή ο ίδιος
Της οικογένειας Κουτσουκτώνη, λειτουργεί από τη δεκαετία του 1950
Ψηφίστε και αναδείξτε τους νικητές. Τα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν στο τέλος Ιανουαρίου 2025
Τα μπραντσάδικα είναι τα νέα ρεϊβάδικα
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ξεχωρίσαμε τους καλύτερους
Το ιδανικό σημείο αναφοράς για specialty coffee κι όχι μόνο
Στην A.V. είμαστε γλυκατζήδες και αυτά είναι τα γλυκά που λατρεύουμε
Φέτος το δικό σου γιορτινό τραπέζι θα είναι και το πιο νόστιμο
Άνοιξε ελεύθερα το σπίτι σου να μπει η γιορτή!
Μισός αιώνας και οι Αθηναίοι αντιμετωπίζουν το θρυλικό μπαρ σαν εκκλησία ή ναό
To Zuckerl Werkstatt ακολουθεί τεχνικές χειροτεχνίας 150 ετών και συνταγές του 18ου αιώνα
Γλυκές ιστορίες για χριστουγεννιάτικες γεύσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.