Θεματα

Lady Butcher: Η 28χρονη κρεοπώλης μας συστήνει το burger κάνναβης

Kρεοπώλης, fashion designer, food stylist και τυροκόμος, η Κυπαρισσία Αντωνάρα από τη Θεσσαλονίκη, έχει βραβευτεί για το καλύτερο burger στον κόσμο.

manos_athens_voice_1.jpg
Μάνος Νομικός
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Lady Butcher
© Lady Butcher

Συνέντευξη με την Κυπαρισσία Αντωνάρα ή αλλιώς Lady Butcher. H 28χρονη κρεοπώλης και food stylist από τη Θεσσαλονίκη μας συστήνει το burger κάνναβης.

Πριν δύο χρόνια, στο Μπέλφαστ της Ιρλανδίας, μία ελληνική ομάδα «σήκωσε» το τρόπαιο για το Καλύτερο Burger στον Kόσμο στον παγκόσμιο διαγωνισμό κρεοπωλών. Σίγουρα, μία σημαντική διάκριση, ιδιαίτερα αν σκεφτούμε ότι ήταν η πρώτη φορά που η Ελλάδα έπαιρνε μέρος σε ανάλογο διαγωνισμό.

Lady Butcher
© Lady Butcher

Ανάμεσα στα μέλη της νικητήριας ελληνικής ομάδας (Λεωνίδας Μαθιουλάκης, Ιωάννης Καζάς, Παναγιώτης Μαριόλης, Νίκος Βρεττός, Ευθύμης Σκαράκης), η νεαρή Κυπαρισσία Αντωνάρα από το Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης, που έβαλε το δικό της λιθαράκι για την κατάκτηση της πρώτης θέσης, κατακτώντας, η ίδια, και έναν άλλο τίτλο ή πιο σωστά ένα νέο όνομα: Lady Butcher.

Στα 28 της χρόνια, η  Κυπαρισσία Αντωνάρα μας καλεί να δούμε και να γευτούμε το κρέας αλλιώς, πάντοτε κρατώντας τα παραδοσιακά στοιχεία και αξίες που κληρονόμησε από την οικογενειακή επιχείρηση. Το πρώτο burger κάνναβης στην Ελλάδα είναι δικό της δημιούργημα, προσελκύοντας πολύ θετικά σχόλια για τη γεύση του και τις ευεργετικές ιδιότητες, ενώ μοναδικές είναι οι φωτογραφίες-συνθέσεις και food styling με κύριο θέμα, τι άλλο, το κρέας

Η Κυπαρισσία Αντωνάρα ή αλλιώς Lady Butcher μίλησε στην ATHENS VOICE

Lady Butcher
© Lady Butcher

Το όνομα Lady Butcher εσύ τον διάλεξες ή σου το έδωσαν άλλοι;
Η ιστορία του ονόματος βρίσκεται κάπου στην Ιρλανδία και μπορώ να πω πως ξεκίνησε ως ένα χαριτωμένο αστείο. Το 2018 ήμουν η μόνη γυναίκα μέλος της ελληνικής ομάδας που συμμετείχε στον παγκόσμιο διαγωνισμό κρεοπωλών που πραγματοποιήθηκε στο Μπέλφαστ της Ιρλανδίας. Το Burger μας κέρδισε τις εντυπώσεις και κατέκτησε το 1ο Βραβείο για το καλύτερο Burger στον κόσμο. Δεν ήταν όμως μόνο το βραβείο. Εγώ κέρδισα επιπλέον και ένα όνομα. Κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού  πολλοί ήταν οι συνάδελφοι από τις ομάδες των άλλων χωρών που με αποκαλούσαν Lady Butcher. Ήταν ας πούμε… το παρατσούκλι μου. Όπως καταλαβαίνετε, το όνομα αυτό έχει ιδιαίτερη αξία για εμένα, καθώς συνδέεται με μία απίστευτη εμπειρία της ζωής μου και προέρχεται από συναδέλφους που εκτιμώ.

Lady Butcher
© Lady Butcher

Μεγάλωσες, κυριολεκτικά, σε ένα κρεοπωλείο, στην οικογενειακή σας επιχείρηση, αλλά δεν αποφάσισες να ακολουθήσεις άλλο επαγγελματικό δρόμο. Τι σε κράτησε;
Μεγάλωσα όπως ακριβώς το αναφέρετε. Στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης και με καθημερινά ερεθίσματα από το επάγγελμα του κρεοπώλη. Λόγω του επαγγέλματος του πατέρα μου (γνωστός χονδρέμπορος κρεάτων της πόλης μας), είχα την ευκαιρία και την τύχη να γνωρίσω και να αγαπήσω τον κλάδο με τον πλέον φυσικό τρόπο. Ένιωθα πως με κάποιο τρόπο δεν μπορώ να ξεφύγω από αυτό και να σας πω την αλήθεια… δεν το ήθελα και καθόλου! Γι’ αυτό, αποφάσισα όχι απλά να το σπουδάσω, αλλά και να το εξελίξω με τον δικό μου τρόπο. Στόχος μου ήταν πάντοτε - και συνεχίζει να είναι - να αφήσω το δικό μου μοναδικό στίγμα στο χώρο του καλού φαγητού.

Lady Butcher
© Lady Butcher

Ένας νέος άνθρωπος σαν εσένα, τι νέο έχει να φέρει στο χώρο του κρέατος; Ένας χώρος που πολλές φορές είναι παρεξηγημένος.
Μπορεί να σας φανεί παράξενο, αλλά από μικρή ηλικία θυμάμαι να έβλεπα τον κόσμο του κρέατος μέσα από το πρίσμα της μόδας… Γι’ αυτό το λόγο, με πολλή προσοχή και μεράκι επέλεξα να σπουδάσω κρεοπώλης, fashion designer, food stylist και τυροκόμος, με μοναδικό στόχο να συνδέσω τις δύο μεγάλες μου αγάπες, τη μόδα και το καλό φαγητό, αφήνοντας το δικό μου στίγμα στον χώρο.

Από την άλλη, αυτό που  πρακτικά επιδιώκω να προσθέσω στον χώρο μου, είναι ο τρόπος σκέψης μου σε σχέση με την καινοτομία και η συνεχής αγάπη και προσπάθεια μου για κάθε τι καινούργιο που θα καταφέρει να αλλάξει προς το καλύτερο την καθημερινότητα των ανθρώπων που μας εμπιστεύονται.

Με πραγματική αγάπη και σκληρή δουλειά, ακόμη και κόσμοι που στην αρχή μπορεί να φαντάζουν τόσο διαφορετικοί ή και παρεξηγημένοι, μπορούν να συνδυαστούν αρμονικά και πολύ δημιουργικά.

Lady Butcher
Τούρτες και πάστες από κρέας © Lady Butcher

Πώς διαλέγετε το κρέας που πουλάτε; Έχετε συνεργασία χρόνων με συγκεκριμένους κτηνοτρόφους;
Η αλήθεια είναι πως είμαστε αρκετά απαιτητικοί στο κρέας που επιλέγουμε. Ο χώρος των τροφίμων γενικότερα δεν αφήνει περιθώρια για λάθη και για μέτριες λύσεις, γι’ αυτό και οι έλεγχοι ποιότητας είναι συχνοί. Η ποιότητα των προϊόντων μας αποτελεί για εμάς δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη σταθερή αξία για όσους μας εμπιστεύονται. Αυτός είναι και ο λόγος που επιλέγουμε πολύ προσεχτικά όλους τους προμηθευτές μας, με σαφή προτίμηση στις μικρές παραγωγικές μονάδες της περιοχής μας. Πιστεύουμε άλλωστε πολύ σε όλα τα οφέλη που προκύπτουν από τις μακροχρόνιες συνεργασίες, γι’ αυτό και με το μεγαλύτερο ποσοστό των προμηθευτών μας δουλεύουμε χρόνια μαζί, προσαρμοζόμαστε και αναπτυσσόμαστε παρέα. Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως αποκλείουμε και τις νέες συνεργασίες. Η επιχείρηση μεγαλώνει, αναπτύσσουμε συνεχώς νέα προϊόντα και κατά συνέπεια εξετάζουμε με προσοχή κάθε νέο προμηθευτή.

Lady Butcher
© Lady Butcher

Ποια είναι τα συστατικά για τη δημιουργία του τέλειου burger που μπορούμε όλοι να φτιάξουμε στο σπίτι μας;
Είναι αλήθεια πως τα burgers έχουν μπει για τα καλά στις γαστρονομικές επιλογές κάθε σπιτιού, αφού είναι αγαπητά από μικρούς και μεγάλους. Δύο όμως είναι για εμένα τα μεγαλύτερα μυστικά που μπορούν να απογειώσουν γευστικά ένα burger και να κάνουν το γεύμα μας στο σπίτι άκρως απολαυστικό.

Το πρώτο συνδέεται με τη συνταγή τους, αλλά και με τα συστατικά τους. Υπάρχουν πολλές και νόστιμες συνταγές που μπορεί να βρει κανείς στο διαδίκτυο από πολλούς και καταξιωμένους σεφ και για όλα τα γαστρονομικά γούστα. Αυτό που κάνει για εμένα όμως τη μεγάλη διαφορά είναι η ποιότητα των συστατικών με τα οποία επιλέγουμε να πλάσουμε τα burgers μας. Η ποιότητα των υλικών που θα χρησιμοποιήσουμε μπορεί να απογειώσει ή να… προσγειώσει γευστικά ένα burger, ακόμη κι αν η συνταγή μας είναι η ίδια. Αυτό είναι και το δικό μου μεγάλο μυστικό σε όλα μου τα burgers.

Επιτρέψτε μου όμως να μοιραστώ μαζί σας και κάτι ακόμη που συμβάλλει σημαντικά στην επιτυχία των burgers και δεν είναι άλλο από το ψήσιμό τους. Το ψήσιμο γενικότερα αποτελεί κλειδί στην επιτυχία ενός πιάτου με κρέας και πιστεύω πως μ’ αυτό θα συμφωνήσει μαζί μου κάθε απαιτητικός κρεατοφάγος. Ως γενική συμβουλή, λοιπόν, κρατήστε πως τα burgers απαιτούν γρήγορο ψήσιμο. Ιδανικά, το ψήσιμο στα κάρβουνα θεωρείται ο καλύτερος τρόπος ψησίματος, καθώς ό,τι ψήνεται στα κάρβουνα είναι νοστιμότερο και μας δίνει συνήθως την ευκαιρία να το συνδυάσουμε και με καλή παρέα. Ωστόσο, όλοι οι τρόποι ψησίματος είναι αποδεκτοί, αρκεί να προσέξουμε κάποια μικρά μυστικά.

Περισσότερες πληροφορίες για τους τρόπους ψησίματος μπορεί κανείς να βρει στο σχετικό άρθρο στο blog της Lady Butcher.

Lady Butcher
© Lady Butcher

Τι είναι το burger κάνναβης που λάνσαρες πρόσφατα και ποια η διαφορά από τα υπόλοιπα;
Το Burger κάνναβης παρουσιάστηκε για πρώτη φορά εδώ και ενάμιση χρόνο περίπου στο 14ο Συνέδριο Καινοτομίας & Ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη, ενώ πολύ πρόσφατα κατοχυρώθηκε και με Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας για την αποκλειστική παραγωγή εκμετάλλευσής του.

Από 100% μοσχαρίσιο κιμά, το burger κάνναβης χαρακτηρίζεται από την πλούσια γεύση του, ενώ ξεχωρίζει για την υψηλή διατροφική του αξία σε σχέση με ένα παραδοσιακό burger. Πιο συγκεκριμένα, περιέχει 33% παραπάνω πρωτεΐνη, η οποία μάλιστα είναι φυτικής προέλευσης και πλούσια σε απαραίτητα αμινοξέα. Ταυτόχρονα, συγκεντρώνει πολλά ευεργετικά χαρακτηριστικά, διότι έχει αυξημένη πρωτεϊνική αξία, μεγάλη περιεκτικότητα σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, σε ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων.

Αξίζει να αναφέρω επίσης πως η «βιομηχανική́ κάνναβη (hemp)» που χρησιμοποιείται στο burger έχει σημαντική́ μακροδιατροφική αξία στις διάφορες βρώσιμες εναλλακτικές που προσφέρεται, περιέχει αμελητέα ποσότητα σε THC, χωρίς ψυχοτρόπες ιδιότητες και καλλιεργείται νόμιμα σε διάφορες χώρες εντός και εκτός της ΕΕ.

Lady Butcher
© Lady Butcher

Το κρέας είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής διατροφής και παράδοσης. Είναι καιρός να το δούμε αλλιώς; Υπάρχει χώρος για καινοτομία και πειραματισμό στο κρέας;
Το κρέας αποτελεί αναμφίβολα αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής διατροφής, με τα προϊόντα της ελληνικής γης να κρύβουν πολλούς γευστικούς θησαυρούς και μυστικά. Αγαπώ να τα ανακαλύπτω, να τα συνδυάζω και να τα εντάσσω στις γεύσεις μου με καινοτόμο και δημιουργικό τρόπο. Φυσικά και υπάρχει περιθώριο για καινοτομία και πειραματισμό στο χώρο των κρεατοσκευασμάτων. Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως το burger κάνναβης το παρουσίασα για 1η φορά στο κοινό στο 14ο Συνέδριο Καινοτομίας.

Ωστόσο, κατά την άποψή μου, η καινοτομία δεν γνωρίζει επιχειρηματικούς κλάδους και δεν αφορά συγκεκριμένα προϊόντα ή υπηρεσίες. Αποτελεί για εμένα τρόπο σκέψης, αλλά και τρόπο ζωής γενικότερα. Σκέφτομαι συνεχώς νέους τρόπους που θα μπορούσαν να πάνε τη Lady Butcher ένα βήμα πιο μπροστά, είτε αυτές οι σκέψεις αφορούν καινούργια προϊόντα και συνταγές, είτε πρωτοποριακές συσκευασίες, είτε κανάλια διανομής (όπως το www.ladybutcher.gr), είτε οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να αλλάξει την καθημερινότητα τη δική μου, αλλά και των ανθρώπων που μας εμπιστεύονται. Με λίγα λόγια, η καινοτομία δεν αποτελεί απλά μία στιγμιαία ωραία ιδέα, αλλά έχει βάθος, πολύ ενδιαφέρον για τον άνθρωπο και την καλύτερη εξυπηρέτησή του, συνέχεια και εξέλιξη.

Περισσότερα για τη διατροφική σύσταση και την παρουσία προϊόντος βιομηχανικής κάνναβης στο συγκεκριμένο burger, μπορείτε να διαβάσετε στο σχετικό άρθρο του blog της Lady Butcher.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.