Θεματα

Μιαμ…η Αθήνα σε ρυθμούς γαστρονομίας

Τα φεστιβάλ της πόλης που μας κάνουν να λιγουρευόμαστε

56855-123975.JPG
Κατερίνα Βνάτσιου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
67279-135691.jpg

Όλοι θυμόμαστε τα καλοκαίρια με τη φάβα της Σαντορίνης, τα ρεβίθια της Σίφνου, το βωλάκι της Τήνου, τις μακαρούνες της Καρπάθου… Τα ελληνικά προϊόντα είναι στις δόξες τους, και τώρα μπορούν να φτάνουν στην πόρτα μας. Ας μην ξεχνάμε ότι η γαστρονομία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την κουλτούρα ενός τόπου και όχι ξέχωρο κομμάτι του. Ήδη οι εξαιρετικές συσκευασίες των ελληνικών προϊόντων ταξιδεύουν προς τα έξω. Ήρθε η ώρα να τα μάθουμε και εμείς λίγο καλύτερα.

Τις μέρες που έρχονται, 9- 10-11 Μαΐου, η Πειραιώς θα γεμίσει χρώματα και αρώματα και θα αντηχεί από γουργουρητά ικανοποιημένων στομαχιών.

Δύο είναι τα φεστιβάλ της γεύσης. Το ένα γίνεται στο Μουσείο Μπενάκη και είναι οι Ημέρες Γαστρονομίας 2014. Το δεύτερο στην Τεχνόπολη, με το κωδικό όνομα «Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις» και το διοργανώνει το περιοδικό Αθηνόραμα.

Οι Ημέρες Γαστρονομίας, με τιμώμενο γαστρονομικό προορισμό τις Κυκλάδες, είναι μια ευκαιρία για να γνωρίσουμε τα ελληνικά προϊόντα που ξεκινούν καριέρα στο διεθνές στερέωμα της γεύσης: κυκλαδικά τυριά, κρασί, μέλι, αρωματικά φυτά, βότανα και τόσα άλλα καλούδια, που ακτινοβολούν περήφανα την εντοπιότητα, την εποχικότητα και τη μοναδικότητά τους.

n

Το φεστιβάλ, περιλαμβάνει και εκδηλώσεις γευσιγνωσίας, συζητήσεις, εκπαιδευτικά εργαστήρια και σεμινάρια, φυσικά εκθέσεις παραγωγών και το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Γαστρονομικού Κινηματογράφου Αθήνας ενώ δεν θα λείπει και το 1ο Συνέδριο Αιγαιοπελαγίτικης Γαστρονομίας, όπου θα παρουσιαστεί το δίκτυο Aegean Cuisine.

Στο φεστιβάλ Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις, θα υπάρχουν 120 εξαιρετικοί Έλληνες παραγωγοί και τα ακόμα πιο εξαιρετικά προϊόντα τους. Αβγοτάραχα, λουκάνικα, προσούτα και σαλάμια, μέλι, λάδι, κρασί, ξεχωριστά ελληνικά τυριά, ούζο και τσίπουρο, καπνιστά ψάρια και πολλά άλλα. Μαζί με αυτά και μαθήματα μαγειρικής από βραβευμένους σεφ, «πειραγμένο» ελληνικό street food (όπως ψητές σαρδέλες σε σάντουιτς και ντοματοκεφτέδες σε πίτα), έκθεση φωτογραφίας και μουσικά happenings ενώ στο τέλος ψηφίζουμε τα προϊόντα που μας άρεσαν περισσότερο, κερδίζοντας πλούσια (να φανταστούμε γευστικά) δώρα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.