- CITY GUIDE
- PODCAST
-
27°
Όλοι θυμόμαστε τα καλοκαίρια με τη φάβα της Σαντορίνης, τα ρεβίθια της Σίφνου, το βωλάκι της Τήνου, τις μακαρούνες της Καρπάθου… Τα ελληνικά προϊόντα είναι στις δόξες τους, και τώρα μπορούν να φτάνουν στην πόρτα μας. Ας μην ξεχνάμε ότι η γαστρονομία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την κουλτούρα ενός τόπου και όχι ξέχωρο κομμάτι του. Ήδη οι εξαιρετικές συσκευασίες των ελληνικών προϊόντων ταξιδεύουν προς τα έξω. Ήρθε η ώρα να τα μάθουμε και εμείς λίγο καλύτερα.
Τις μέρες που έρχονται, 9- 10-11 Μαΐου, η Πειραιώς θα γεμίσει χρώματα και αρώματα και θα αντηχεί από γουργουρητά ικανοποιημένων στομαχιών.
Δύο είναι τα φεστιβάλ της γεύσης. Το ένα γίνεται στο Μουσείο Μπενάκη και είναι οι Ημέρες Γαστρονομίας 2014. Το δεύτερο στην Τεχνόπολη, με το κωδικό όνομα «Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις» και το διοργανώνει το περιοδικό Αθηνόραμα.
Οι Ημέρες Γαστρονομίας, με τιμώμενο γαστρονομικό προορισμό τις Κυκλάδες, είναι μια ευκαιρία για να γνωρίσουμε τα ελληνικά προϊόντα που ξεκινούν καριέρα στο διεθνές στερέωμα της γεύσης: κυκλαδικά τυριά, κρασί, μέλι, αρωματικά φυτά, βότανα και τόσα άλλα καλούδια, που ακτινοβολούν περήφανα την εντοπιότητα, την εποχικότητα και τη μοναδικότητά τους.
Το φεστιβάλ, περιλαμβάνει και εκδηλώσεις γευσιγνωσίας, συζητήσεις, εκπαιδευτικά εργαστήρια και σεμινάρια, φυσικά εκθέσεις παραγωγών και το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Γαστρονομικού Κινηματογράφου Αθήνας ενώ δεν θα λείπει και το 1ο Συνέδριο Αιγαιοπελαγίτικης Γαστρονομίας, όπου θα παρουσιαστεί το δίκτυο Aegean Cuisine.
Στο φεστιβάλ Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις, θα υπάρχουν 120 εξαιρετικοί Έλληνες παραγωγοί και τα ακόμα πιο εξαιρετικά προϊόντα τους. Αβγοτάραχα, λουκάνικα, προσούτα και σαλάμια, μέλι, λάδι, κρασί, ξεχωριστά ελληνικά τυριά, ούζο και τσίπουρο, καπνιστά ψάρια και πολλά άλλα. Μαζί με αυτά και μαθήματα μαγειρικής από βραβευμένους σεφ, «πειραγμένο» ελληνικό street food (όπως ψητές σαρδέλες σε σάντουιτς και ντοματοκεφτέδες σε πίτα), έκθεση φωτογραφίας και μουσικά happenings ενώ στο τέλος ψηφίζουμε τα προϊόντα που μας άρεσαν περισσότερο, κερδίζοντας πλούσια (να φανταστούμε γευστικά) δώρα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το πρώτο φεστιβάλ γαστρονομίας και οίνου του νησιού
Με τα Ikaria Coffee kiosk και Ikaria Park μαθαίνει στους Ολλανδούς τα ελληνικά φαγητά και κρασιά
Premium συσκευασμένο παγωτό από την Ιταλία κατευθείαν σπίτι σου
Εδώ θα βρεις εξαιρετικής ποιότητας νωπά κοτόπουλα, αλλά και χειροποίητη κοτόπιτα, τραγανά buffalo wings και το περίφηµο «κοτοσούβλι»
Η καλύτερη ποιότητα στις ζύμες, αλλά και μια εμπειρία που διεγείρει όλες τις αισθήσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Όσα φαστ-φουντ και να παρελάσουν από τις μόδες, η μπουγάτσα του Ιορδάνη, δεν κινδυνεύει. Γιατί στα Χανιά έχει ρίζες πιο στέρεες και από τον Φάρο.
Το ζαχαροπλαστείο που αλλάζει το τοπίο στα γλυκά
Με ασημένια μαχαιροπίρουνα, αστακό thermidor και την έννοια της φιλοξενίας του ‘70
Ας κάνουμε μια δροσερή βουτιά στην ιστορία της ψαροφαγίας, μια και το ψάρι είναι η αγαπημένη τροφή των Ελλήνων από την αρχαιότητα
Σπαρταριστή τσιπούρα, λαβράκι, κρανιός, φακρί έρχονται απευθείας από τις ελληνικές θάλασσες στο πιάτο μας και αποτελούν την τέλεια λύση για να εντάξουμε το καλό ψάρι στο καθημερινό μας τραπέζι
Είτε είναι ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας είτε ελεύθερης αλιείας, αποτελεί μια πολύτιμη πηγή βιταμινών και μετάλλων
Υπάρχουν υπερσύγχρονες μονάδες που παράγουν φρέσκο ψάρι, ψάρι ημέρας και ένα μελίσσι ανθρώπινου δυναμικού που αποτελείται από ιχθυοκαλλιεργητές, τους «βοσκούς της θάλασσας»
Ψητό, τηγανητό ή παστό, το κάθε ψάρι έχει τη νοστιμιά του
Και το προτιμά μαγειρεμένο στην πιο λιτή, μεστή, αλλά και γρήγορη νοστιμιά του
«Αυτή η φρέσκια γεύση του ψαριού, η βαθιά κρουστή, ιωδιούχα και θαλασσινή, έχει γραφτεί ανεξίτηλα στο γευστικό dna των Ελλήνων»
Σε περιμένει με ένα μοναδικό σκηνικό στην καρδιά του λιμανιού
Ο αγαπημένος αθηναϊκός κήπος αλλάζει διαχείριση, αλλά όχι χρήση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.