Θεματα

4 μεγάλοι λογοτέχνες και οι συνταγές των αγαπημένων τους γλυκών

Απόψε φτιάξε τη φρουτόπιτα του Ernest Hemingway

56855-123975.JPG
Κατερίνα Βνάτσιου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τα αγαπημένα γλυκά 4 μεγάλων λογοτεχνών
Κέικ καρύδας, Φωτογραφία: David Holifield/ Unsplash

Η συνταγή για κέικ της Emily Dickinson, οι πουτίγκες του George Orwell και του Roal Dahl, η φρουτόπιτα του Ernest Hemingway

Φανταζόμαστε τους μεγάλους λογοτέχνες σαν πλάσματα αποκομμένα από αυτόν τον κόσμο. Τις περισσότερες φορές ξεχνάμε ότι είναι ή υπήρξαν άνθρωποι με ελαττώματα, με πάθη και κοινές αδυναμίες, τόσο συνηθισμένες όσο τα… γλυκά. Ναι, αρκετοί από τους μεγαλύτερους συγγραφείς που γέννησε η ανθρωπότητα ήταν τρομεροί… λιχούδηδες, περνούσαν ατέλειωτες ώρες στις κουζίνες τους, και κάποιοι κατάφεραν να αναπτύξουν τις δικές τους συνταγές για σπιτικά, αμαρτωλά γλυκά.

Το κέικ καρύδας της Emily Dickinson

Τα αγαπημένα γλυκά 4 μεγάλων λογοτεχνών
Η χειρόγραφη συνταγή για κέικ καρύδας της Emily Dickinson

Η Emily Dickinson πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της μη βγαίνοντας καν από το σπίτι της στο Άμερστ της Μασαχουσέτης. Πιθανότατα οι ώρες της καθημερινότητάς της μοιράζονταν ανάμεσα στο γράψιμο (πολυγραφότατη, άφησε πίσω της περισσότερα από 800 ποιήματα, τα οποία εκδόθηκαν μετά τον θάνατό της) και στο… ψήσιμο. Η παραπάνω, χειρόγραφη συνταγή για κέικ καρύδας ανήκει στην ίδια, ενώ είχε επίσης τις δικές της συνταγές για gingerbread, ντόνατς και πολλά ακόμα κέικ.

Η χριστουγεννιάτικη πουτίγκα του George Orwell

Τα αγαπημένα γλυκά 4 μεγάλων λογοτεχνών
Η συνταγή για χριστουγεννιάτικη πουτίγκα του George Orwell

«Γενικά, οι Βρετανοί προτιμούν τις γλυκές γεύσεις από τις αλμυρές» γράφει το 1946 ο George Orwell. «Τα γλυκά –όπως τα κέικ, οι πουτίγκες, οι μαρμελάδες, τα μπισκότα και οι γλυκές σος- είναι όλη η δόξα της βρετανικής κουζίνας. Ωστόσο, παραδέχεται ότι «αυτός ο εθνικός εθισμός στη ζάχαρη δεν έχει κάνει και πολύ καλό στον βρετανικό ουρανίσκο». Έτσι, προτείνει την παραπάνω συνταγή για χριστουγεννιάτικη πουτίγκα που περιέχει μόνο 1 λίβρα (περίπου 300γρ.) ζάχαρη.

Η Kit-Kat πουτίγκα του Roald Dahl

Τα αγαπημένα γλυκά 4 μεγάλων λογοτεχνών
Αριστερά: Roald Dahl, Δεξιά: η πουτίγκα του

O Roald Dahl δεν έκρυψε ποτέ το πάθος του για τη ζάχαρη. Ίσα-ίσα: ο δημιουργός του «Ο Τσάρλι και το Εργοστάσιο σοκολάτας» δεν μπορούσε να καταστήσει πιο σαφές ότι τρελαίνεται για γλυκά. Η αγαπημένη του λιχουδιά; Μία μπάρα Kit-Kat. Τόσο μεγάλη αδυναμία είχε στο συγκεκριμένο γλύκισμα που έφτασε στο σημείο να εφεύρει το δικό του γλυκό ψυγείου, το οποίο και ονόμασε «Πουτίγκα Kit Kat». Η συνταγή είναι η ακόλουθη: «Χτίσε ένα πύργο με όσες Kit-Kat θέλεις, χρησιμοποιώντας σαντιγί για να τις κολλήσεις μεταξύ τους. Μετά, βάλε το όλο πράγμα στην κατάψυξη μέχρι να σταθεροποιηθεί». Λιτά πράγματα.

H φρουτόπιτα του Ernest Hemingway
Το 1926, λίγο πριν εκδώσει το “The Sun Αlso Rises” («Ο ήλιος ανατέλλει ξανά», εκδ. Καστανιώτης, 2004) το πρώτο σημαντικό έργο του, ο Ernest Hemingway γράφει ένα άρθρο στην εφημερίδα Toronto Daily Star με συμβουλές για camping. Σε αυτό αναφέρονται και αρκετές συνταγές, ιδανικές για μαγείρεμα στην ύπαιθρο. Ανάμεσά τους και η συνταγή της φρουτόπιτας για την οποία ο Hemingway γράφει: «Αν οι φίλοι σου είναι Γάλλοι, θα σε φιλήσουν». Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο και αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.