- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
4 μεγάλοι λογοτέχνες και οι συνταγές των αγαπημένων τους γλυκών
Απόψε φτιάξε τη φρουτόπιτα του Ernest Hemingway
Η συνταγή για κέικ της Emily Dickinson, οι πουτίγκες του George Orwell και του Roal Dahl, η φρουτόπιτα του Ernest Hemingway
Φανταζόμαστε τους μεγάλους λογοτέχνες σαν πλάσματα αποκομμένα από αυτόν τον κόσμο. Τις περισσότερες φορές ξεχνάμε ότι είναι ή υπήρξαν άνθρωποι με ελαττώματα, με πάθη και κοινές αδυναμίες, τόσο συνηθισμένες όσο τα… γλυκά. Ναι, αρκετοί από τους μεγαλύτερους συγγραφείς που γέννησε η ανθρωπότητα ήταν τρομεροί… λιχούδηδες, περνούσαν ατέλειωτες ώρες στις κουζίνες τους, και κάποιοι κατάφεραν να αναπτύξουν τις δικές τους συνταγές για σπιτικά, αμαρτωλά γλυκά.
Το κέικ καρύδας της Emily Dickinson
Η Emily Dickinson πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της μη βγαίνοντας καν από το σπίτι της στο Άμερστ της Μασαχουσέτης. Πιθανότατα οι ώρες της καθημερινότητάς της μοιράζονταν ανάμεσα στο γράψιμο (πολυγραφότατη, άφησε πίσω της περισσότερα από 800 ποιήματα, τα οποία εκδόθηκαν μετά τον θάνατό της) και στο… ψήσιμο. Η παραπάνω, χειρόγραφη συνταγή για κέικ καρύδας ανήκει στην ίδια, ενώ είχε επίσης τις δικές της συνταγές για gingerbread, ντόνατς και πολλά ακόμα κέικ.
Η χριστουγεννιάτικη πουτίγκα του George Orwell
«Γενικά, οι Βρετανοί προτιμούν τις γλυκές γεύσεις από τις αλμυρές» γράφει το 1946 ο George Orwell. «Τα γλυκά –όπως τα κέικ, οι πουτίγκες, οι μαρμελάδες, τα μπισκότα και οι γλυκές σος- είναι όλη η δόξα της βρετανικής κουζίνας. Ωστόσο, παραδέχεται ότι «αυτός ο εθνικός εθισμός στη ζάχαρη δεν έχει κάνει και πολύ καλό στον βρετανικό ουρανίσκο». Έτσι, προτείνει την παραπάνω συνταγή για χριστουγεννιάτικη πουτίγκα που περιέχει μόνο 1 λίβρα (περίπου 300γρ.) ζάχαρη.
Η Kit-Kat πουτίγκα του Roald Dahl
O Roald Dahl δεν έκρυψε ποτέ το πάθος του για τη ζάχαρη. Ίσα-ίσα: ο δημιουργός του «Ο Τσάρλι και το Εργοστάσιο σοκολάτας» δεν μπορούσε να καταστήσει πιο σαφές ότι τρελαίνεται για γλυκά. Η αγαπημένη του λιχουδιά; Μία μπάρα Kit-Kat. Τόσο μεγάλη αδυναμία είχε στο συγκεκριμένο γλύκισμα που έφτασε στο σημείο να εφεύρει το δικό του γλυκό ψυγείου, το οποίο και ονόμασε «Πουτίγκα Kit Kat». Η συνταγή είναι η ακόλουθη: «Χτίσε ένα πύργο με όσες Kit-Kat θέλεις, χρησιμοποιώντας σαντιγί για να τις κολλήσεις μεταξύ τους. Μετά, βάλε το όλο πράγμα στην κατάψυξη μέχρι να σταθεροποιηθεί». Λιτά πράγματα.
H φρουτόπιτα του Ernest Hemingway
Το 1926, λίγο πριν εκδώσει το “The Sun Αlso Rises” («Ο ήλιος ανατέλλει ξανά», εκδ. Καστανιώτης, 2004) το πρώτο σημαντικό έργο του, ο Ernest Hemingway γράφει ένα άρθρο στην εφημερίδα Toronto Daily Star με συμβουλές για camping. Σε αυτό αναφέρονται και αρκετές συνταγές, ιδανικές για μαγείρεμα στην ύπαιθρο. Ανάμεσά τους και η συνταγή της φρουτόπιτας για την οποία ο Hemingway γράφει: «Αν οι φίλοι σου είναι Γάλλοι, θα σε φιλήσουν». Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο και αναλυτικά τη συνταγή εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Hot εστιατόρια, λαχταριστά street food στέκια και λαμπερά ξενοδοχεία
Ένα ξεχωριστό pop-up bakery στον 6ο όροφο του ξενοδοχείου St. George Lycabettus
Δεν έχει σημασία αν το δώρο είναι μικρό ή μεγάλο… Σημασία έχει η όμορφη κίνηση του να προσφέρεις, είτε αυτό είναι κάτι ακριβό είτε απλώς μια μακαρονάδα
Καλοφτιαγμένο, καθημερινό φαγητό, με συνέπεια και χωρίς περιττές εντυπώσεις
Τρεις εμβληματικοί χώροι, τρεις διαφορετικές προτάσεις διασκέδασης για αυτές τις γιορτές
Βουτυρένιοι κουραμπιέδες, λαχταριστά μελομακάρονα, αφράτα πανετόνε και πολλές ακόμα λιχουδιές
Από ξηρούς καρπούς μέχρι εκλεκτά τυριά και βιολογικό κρέας
Τα αστεράτα ξενοδοχεία και τα καλά εστιατόρια της Αθήνας έχουν ήδη ετοιμάσει τα εορταστικά μενού τους και μας περιμένουν για αξέχαστες βραδιές
Εδώ θα ανακαλύψεις τα αγαπημένα γλυκά των γιορτών
Οι έμπειροι σοκολατιέ, Ιωάννα και Δημήτρης, δημιουργούν σοκολατάκια bonbon, με γεμίσεις από πραλίνες, ganache και φρέσκα ζελέ φρούτων, χρησιμοποιώντας σοκολάτα υψηλής ποιότητας
Η ιδανική πρόταση για τα πιο γλυκά Χριστούγεννα!
Στα ράφια έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους τα μελομακάρονα, ζουμερά και αρωματικά, και οι κουραμπιέδες με φρέσκο ελληνικό βούτυρο, την ίδια συνταγή που τιμά ο φούρνος εδώ και δεκαετίες
Όλα τα γλυκά που λαχταράς για το γιορτινό τραπέζι
Ένα από τα πλέον ιστορικά ζαχαροπλαστεία της πόλης, με τρία καταστήματα
Ένα σύγχρονο γαστρονομικό concept με έδρα το Μονακό, που εστιάζει στο private dining, τα themed dinners και τις cooking classes
Θα βρείτε εκλεκτά τυριά, ανάμεσά τους μια μεγάλη ποικιλία από φέτα αλλά και κασέρι, με εκείνη τη γεύση που θυμούνται οι παλιοί, βούτυρο γάλακτος, ιδανικό για τους χριστουγεννιάτικους κουραμπιέδες, αληθινό στραγγιστό γιαούρτι και άλλα πολλά
Τα εκλεκτά βιολογικά κρέατα των ευβιότοπων είναι εγγύηση
Οι ξηροί καρποί και τα αποξηραμένα φρούτα που θα βρείτε είναι ελληνικής προέλευσης, φρεσκοψημένοι και ιδανικοί για να πρωταγωνιστήσουν στα γλυκά των γιορτών
Μέσα στις γιορτές όλοι θα πάμε σε ένα τουλάχιστον γιορτινό τραπέζι – κι αν είμαστε τυχεροί, θα πάμε σε περισσότερα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.