Θεματα

Fusion του καλοκαιριού: Μελιτζάνες με σκόρδο και τζίντζερ

Η διαφορετική εκδοχή μιας κλασικής κινέζικης συνταγής

portrait_ioanna_nikolareizi_1.jpg
Δημήτρης Ξανθούλης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μελιτζάνες με σκόρδο και τζίντζερ, μια καλοκαιρινή συνταγή
Μελιτζάνες με σκόρδο και τζίντζερ

Ο Δημήτρης Ξανθούλης μας δίνει τη συνταγή για μελιτζάνες με σκόρδο και τζίντζερ

Ημίφως το μεσημέρι, με κλεισμένα παντζούρια και το φως να μπαίνει από τις γρίλιες, δροσερή κουζίνα και στο τραπέζι, μικροί λόφοι από τηγανισμένα λαχανικά: μελιτζάνες, κολοκυθάκια και πιπεριές, σε θερμοκρασία δωματίου, σάλτσα ντομάτας ξεχωριστά και κρύο, από το ψυγείο, γιαούρτι – αληθινό φυσικά, είναι για μένα η απόλυτη γαστρονομική μνήμη των παλιών Καλοκαιριών.

Μελιτζάνες με σκόρδο και τζίντζερ, μια καλοκαιρινή συνταγή
Ένα κεραμικό της συλλογής μου με μελιτζάνες. Αγιάσος, Λέσβος, δεκαετία του ‘60

Οι μελιτζάνες κυρίως, το πιο αγαπημένο λαχανικό του Καλοκαιριού, μαγειρεμένες με  πολλούς τρόπους, (τηγανητές, στον φούρνο, κοκκινιστές, με κρέας, σε πουρέ με κοκκινιστό, μελιτζανοσαλάτα, ψητές στα κάρβουνα κλπ. κλπ.), υπήρχαν στο τραπέζι σχεδόν καθημερινά.

Αυτό φαίνεται να μου έχει μείνει από τότε και πάντα για ασφάλεια τις αγοράζω να υπάρχουν στο ψυγείο και τις μαγειρεύω με χίλιους τρόπους. Κάτι σαν ελιξίριο εναντίον του καύσωνα ή σαν αποτρεπτικό φυλαχτό στις δύσκολες μέρες που φαίνεται ότι έρχονται… Δεν μου το βγάζετε από το μυαλό ότι το healing είναι και ψυχολογικό!

Μελιτζάνες με σκόρδο και τζίντζερ, μια καλοκαιρινή συνταγή

Πιο κάτω σας δίνω μια δικιά μου εκδοχή μιας κλασικής κινέζικης συνταγής: μελιτζάνες με σκόρδο (红烧茄子),  όπου αντικατέστησα το άχρωμο κινέζικο λάδι, με αρωματικό ελαιόλαδο από τη Μάνη και πρόσθεσα βασιλικό, κλείνοντας έτσι το μάτι στο άλλο αγαπημένο μου καλοκαιρινό φαγητό: το ratatouille ή τουρλού, και προσθέτοντας καυτερές πιπεριές, από τον αγαπημένο μου μανάβη από το Μπαγκλαντές στην οδό Σωκράτους, που πολύ συχνά, όταν δεν έχει χάλκινα κέρματα μου τις δίνει αντί για ρέστα…

Στη Μάνη παρεμπιπτόντως, από όπου και γύρισα εχθές, αρκεί να πεις τη λέξη μόνο «καυτερή»  και θα καλέσουν το 100… σιχαίνονται οτιδήποτε πικάντικο!

Μελιτζάνες με σκόρδο και τζίντζερ, μια καλοκαιρινή συνταγή
Μελιτζάνες με σκόρδο και τζίντζερ

Υλικά για 2 μερίδες:

  • 4-5    Μελιτζάνες τσακώνικες, περίπου 750 – 800 γρ.
  • 1 πράσινη πιπεριά
  • 6-7  τοματίνια
  • 2  σκελίδες σκόρδο
  • 3εκ.  περίπου τζίντζερ
  • 1 καυτερή πιπεριά προαιρετικά (ή όσο αντέχετε)..
  • 1½ καστανή ζάχαρη
  • 1κ. σ. σόγια
  • 2κ. σ. ξύδι
  • 4κ. σ. ελαιόλαδο
  • Φύλλα βασιλικού, ή κόλιαντρο, ή μαϊντανός

Μελιτζάνες με σκόρδο και τζίντζερ, μια καλοκαιρινή συνταγή
Κόβουμε τις μελιτζάνες σε μεγάλα μπαστουνάκια

Εκτέλεση:

  1. Κόβουμε τις μελιτζάνες σε μεγάλα μπαστουνάκια
  2. Τις αλατίζουμε καλά και τις αφήνουμε να σταθούν κανένα μισάωρο (αυτό τις εμποδίζει από το να ρουφήξουν πολύ λάδι στο τηγάνισμα)
  3. Κόβουμε την πιπεριά σε λωρίδες και τα τοματίνια εγκάρσια
  4. Ψιλοκόβουμε το σκόρδο, το τζίντζερ και την καυτερή πιπεριά
  5. Ξεπλένουμε τα μπαστουνάκια μελιτζάνας από το αλάτι και τα στεγνώνουμε καλά με μία πετσέτα κουζίνας
  6. Σοτάρουμε τις μελιτζάνες και την πιπεριά, σε ένα αντικολλητικό γουόκ, ή βαθύ τηγάνι, σε δύο η τρεις δόσεις – ανάλογα με το μέγεθος του γουόκ με μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο την κάθε φορά, μέχρι να μαλακώσουν και να «αρπάξουν» ελαφρά
  7. Τις βάζουμε σε στρώματα, με χαρτί κουζίνας ενδιάμεσα, έτσι ώστε να απορροφήσουν τα λάδια..
  8. Σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά στο τηγάνι, με μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, το σκόρδο το τζίντζερ και την καυτερή πιπεριά
  9. Προσθέτουμε τα σοταρισμένα λαχανικά, τα τοματίνια και τη ζάχαρη και σοτάρουμε για 2 λεπτά, ή μέχρι να καραμελώσουν ελαφρά
  10. «Σβήνουμε» με τη σόγια και το ξύδι και ανακατεύουμε για 1 λεπτό
  11. Βγάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε τα φύλλα βασιλικού
  12. Τις σερβίρουμε με ρύζι ατμού

Ρύζι ατμού

Μελιτζάνες με σκόρδο και τζίντζερ, μια καλοκαιρινή συνταγή
Σερβίρουμε τις μελιτζάνες μαζί με ρύζι ατμού

Για να μην σας ξαναβγεί λαπάς το ρύζι:

  1. Μουσκεύουμε το ρύζι σε αλατόνερο κανένα εικοσάλεπτο
  2. Το ξεπλένουμε καλά σε τρεχούμενο νερό, μέχρι το νερό να βγαίνει «καθαρό»
  3. Το βάζουμε σε κατσαρόλα μαζί με ίση ποσότητα νερού
  4. Το βάζουμε ξεσκέπαστο στο ηλεκτρικό μάτι στο δυνατό, μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει
  5. Σκεπάζουμε, σβήνουμε και το αφήνουμε στο μάτι για κανένα 15λεπτο
  6. Ανακατεύουμε για να «πάρει» αέρα, το σκεπάζουμε πάλι και το αφήνουμε στο μάτι της κουζίνας, για άλλα 5 λεπτά
  7. Το κάνω συνήθως με μπασμάτι…

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.