- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Πού θα φάτε αυτήν την εποχή στην Αθήνα.
Μπαίνει η καλύτερη εποχή του χρόνου. Οι μέρες μεγαλώνουν και η φύση το γιορτάζει. Δεν μπορεί να μην πρόσεξες τις ανθισμένες νεραντζιές στα πεζοδρόμια και τις παπαρούνες που φουντώνουν παθιασμένες και κατακόκκινες, όπου τις παίρνει. Τα πρώτα μπουμπούκια σκάνε καμαρωτά στα μπαλκόνια και ο ερωτισμός πλανιέται σαν αισθησιακό ζέπελιν πάνω από την πόλη. Η άνοιξη είναι εδώ και σε τραβάει «έξω». Βάλε λοιπόν τα μεταξωτά (κι ας μη φυσάει), πάρε και τον έρωτά σου από το χέρι και ξεχύσου στα στενά, να πιάσεις τον Μάη με βόλτες και χαμόγελα. Και επειδή άνοιξη χωρίς τραπεζάκια έξω, αυλές και κήπους, δεν λέει, βρήκαμε τα πιο ανθισμένα στέκια της πόλης, για να την υποδεχτείς όπως της αξίζει...
Στην αυλή της Ροζαλίας θα βρεις έναν από τους πιο όμορφους κήπους της Αθήνας, που αυτή την εποχή μοσχοβολά ολάνθιστος. Εκτός από λουλούδια θα βρεις και μαγειρευτό φαγητό, που θυμίζει τα παιδικά μας χρόνια, εξαιρετικό κρέας αλλά και ψαράκι, πολύ καλό χύμα κρασί και τιμές που σε κάνουν να πας και να ξαναπάς. Όλα μαγειρεμένα με φρέσκα και αγνά υλικά. Στον όμορφο πεζόδρομο της Βαλτετσίου και στον αριθμό 54, μια ανάσα από την πλατεία Εξαρχείων. (210 3302133)
Πιο πέρα, στη Σκουφά 29, στο Κολωνάκι, θα πέσεις πάνω στο νόστιμο It, που αυτή την εποχή του χρόνου εξαφανίζει την τζαμαρία του, βγάζει τα τραπεζάκια του έξω και γίνεται μια μεγάλη παρέα με το δρόμο. Με eco friendly design, γήινα χρώματα, jazz μουσικές, υγιεινά πιάτα, σου δίνει την ευκαιρία να γιορτάζεις την άνοιξη κάθε μέρα. Ακόμη και με μια σαλάτα, όποια και να διαλέξεις είναι υπέροχη, ή δοκιμάζοντας κάποιες από τις άλλες light & healthy νοστιμιές του. Στα ράφια του θα βρεις και πολλά προϊόντα delicatessen Ελλήνων παραγωγών. 210 3635773
Αν αναρωτιέσαι πώς ήταν η άνοιξη στην παλιά Αθήνα, κάνε μια βόλτα από την Παληά Αθήνα στο Παγκράτι να σου λυθεί η απορία. Η Παληά Αθήνα, ρακάδικο και μεζεδοκαφενές από τα λίγα, στεγάζεται εδώ και 20 χρόνια σε μονοκατοικία του 1925, με πανέμορφη αυλή, διακοσμημένη με αντικείμενα από την προπολεμική και μεταπολεμική Αθήνα, που σε συνδυασμό με τους μεζέδες και την καλή ρακή, όλα σε πολύ χαμηλές τιμές, σε κάνουν να νομίζεις ότι βρίσκεσαι σε σκηνικό ελληνικής ταινίας της Φίνος Φιλμς. Δευτέρα κλειστά, Κυριακή μόνο μεσημέρι. Εμπεδοκλέους 75 (πίσω από τα Jumbo), 210 7518869
Πάντα οι καλύτερες βόλτες καταλήγουν γύρω από την Ακρόπολη και την Αιόλου με την περατζάδα της, οπότε κάτσε να πάρεις μια ανάσα στο Πέρα Café. Στρογγυλοκάθισε αναπαυτικά, μέσα ή έξω (έξω λέω εγώ), και πιες το καφεδάκι σου. Μη φύγεις χωρίς να δοκιμάσεις το φημισμένο λαχματζούν, από αυθεντική πολίτικη συνταγή με φρέσκο μοσχαρίσιο κιμά ή με μανιτάρια, αν είσαι χορτοφάγος. Αν πάλι η όρεξή σου τραβάει γλυκάκι, δοκίμασε το προφιτερόλ τους, επίσης ξακουστό και πεντανόστιμο.
Η αλήθεια είναι ότι όσο απομακρύνεσαι από το κέντρο, τόσο περισσότερο πράσινο βρίσκεις. Σε πάω Αιγάλεω, λοιπόν, και στο Πατινάζ με τον πολύ ανοιξιάτικο κήπο του. Βρίσκεται στο άλσος Μπαρουτάδικο και εκτείνεται μέσα σε 700 τ.μ. με δέντρα, λουλούδια και πρασινάδα, μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι. Χώρος αναψυχής και όχι μόνο, που φιλοξενεί στην πράσινη αυτή φωλιά κάθε είδους εκδήλωση. Θα βρεις ποικιλίες κρεατικών και ποικιλίες για ουζάκια, σαλάτες και διάφορα είδη σάντουιτς. Ιδανικό και για τα πιτσιρίκια, που όχι μόνο μπορούν να αλωνίσουν όσο θέλουν, αλλά και να παίξουν μέχρι τελικής πτώσης στον παιδότοπο που θα ετοιμαστεί ειδικά για αυτά, μέσα στον επόμενο μήνα.
Μια που είσαι Αιγάλεω, κάνε στάση στη Ρακαδημία, που είναι από τους πρώτους που βγάζει τραπεζάκια στον πεζόδρομο και μαγειρεύει μεζεδονοστιμιές... λουκουμάδες με ποικιλία τυριών, κεμπαπάκια με γιαούρτι, κοντοσούβλι με χοιρινό και πανσέτα, μοσχαρίσιο σουβλάκι με πλιγούρι και άλλα πολλά. Με μότο το «save water, drink raki» υπόσχεται καλό φαγητό σε καλές τιμές. Ανοιχτά καθημερινά από τις 18.00, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή από το πρωί. Αγίας Λαύρας 9 & Αγίου Κωνσταντίνου 4, Αιγάλεω, 210 5909809
Αν μερακλωθείς πολύ και σ’ αρέσει η ρακή, μην ξεχνάς τις Ρακοθεωρίες. Πολύχρωμα τραπεζάκια, πεζόδρομος, καλή μουσική και φαγητό. Πέρνα από τη θεωρία στην πράξη, με την περίφημη παγωμένη ρακή τους και με μια μεγάλη ποικιλία σε μεζέδες, σαλάτες, πιτούλες και κρεατικά. Ανοιχτό κάθε μέρα, από τις 12 το μεσημέρι έως 2 τη νύχτα. Πεζόδρομος Αγίας Λαύρας 9, Αιγάλεω, 210 5902290
Επόμενη στάση στα νότια, γιατί άνοιξη σημαίνει καλός καιρός και ο καλός καιρός ταιριάζει γάντι με βόλτες και αραλίκι στην παραλία. Εκεί στον Νότο, λοιπόν, και στην καρδιά της Γλυφάδας, μόλις μπεις στο Vincenzo θα δεις έναν καταπράσινο κήπο που θα σε αφήσει με το στόμα ανοιχτό. Με δεντράκια και πλακόστρωτο που παραπέμπουν σε μεσογειακό όνειρο, αποτελεί ένα από τα ιδανικότερα μέρη για να δοκιμάσεις αυθεντική ιταλική κουζίνα. Με τα ζυμαρικά al dente και την πίτσα όπως πρέπει να είναι, κρατσανιστή. Μεγάλη ποικιλία σε ετικέτες κρασιών επίσης, γιατί, όπως και να το κάνουμε, μια ανοιξιάτικη βραδιά το τραβάει το κρασάκι της... Γιαννιτσοπούλου 1, Γλυφάδα, 210 8941425
Τα Βόρεια προάστια, από την άλλη, προσφέρονται με όλη την πράσινη καρδιά τους για λαχταριστούς περιπάτους στη φύση. Με μια βόλτα προς τα πάνω θα βρεις και τα απαραίτητα για το μαγιάτικο στεφάνι σου. Αν αναρωτιέσαι πώς γιορτάζουν την άνοιξη σε άλλες γωνιές του κόσμου, πήγαινε στο Altamira. Ετοιμάσου για ένα πολυεθνικό ταξίδι γεύσης, από το Μεξικό ως την Ινδία και από τις αραβικές χώρες μέχρι τη νοτιανατολική Ασία. Και όλα αυτά στον πράσινο, δροσερό κήπο ενός παλιού αρχοντικού στο Μαρούσι. Καθημερινά, υπάρχει μενού 2 πιάτων μαζί με ποτό, στα € 14,50, ενώ κάθε Κυριακή, θα βρεις ανοιχτό μπουφέ με 22 διαφορετικές γεύσεις (και γλυκά) με € 17/άτομο. Αλλά και μόνο για ποτό και ethnic μουσικές να πας καλά θα κάνεις, μια και εδώ η μαργαρίτα, το mojito και η caipirinha είναι φημισμένα και κοστίζουν €5-6. Ανοιχτά κάθε μέρα από τις 19.00 και τις Κυριακές από τις 13.30. Περικλέους 28, Μαρούσι, 210 6128841/ Κολωνάκι, Τσακάλωφ 36Α, 210 3614695
Αν επιμένεις ελληνικά κάτσε στα πολύχρωμα τραπεζάκια του Τζίτζικα και του Μέρμηγκα, στο πεζόδρομο της Δροσίνη, στην Κηφισιά. Πλακόστρωτο, με όμορφες καρεκλίτσες και τραπεζάκια, σαν μικρογραφία ζεστής γειτονιάς, από εκείνες που φέρνουν στο νου ασβεστωμένα γλαστράκια στα κατώφλια. Την ειδυλλιακή εικόνα συμπληρώνει τέλεια το φαγητό του Τζίτζικα και Μέρμηγκα, με τα νόστιμα μεζεδάκια του και τα ελληνικά για όλα τα γούστα πιάτα του. Ενωθείτε όλοι πάνω από ένα τραπέζι και καλή άνοιξη… Δροσίνη 12-14, Κηφισιά, 210 6230080
Μια που μιλάμε για ασβεστωμένες αυλές, ώρα να συστηθείς με τον Ασβεστόλακο. Κουτούκι από τα πιο παλιά στο Μαρούσι, με ιστορία από το 1948, πήρε το όνομά του από τους πελάτες του που έβλεπαν καθημερινά την κυρα-Μαρία να ασπρίζει την είσοδο του υπόγειου μαγαζιού, δημιουργώντας την εικόνα ότι πρόκειται για λάκκο από ασβέστη. Εδώ θα φας αυθεντική φάβα Σαντορίνης, πικάντικη γραβιέρα σαγανάκι και άλλους εκλεκτούς μεζέδες, που θα συνδυάσεις με 7 επώνυμες ποικιλίες σε χύμα κρασί αλλά και ζωντανή μουσική που παίζει κάθε μέρα. Βασ. Σοφίας & Κοιμήσεως Θεοτόκου 4, 210 8025298
Με τόσα πάνω κάτω και με τις ζέστες να πλησιάζουν, σίγουρα θες παγωτό... Δεν χρειάζεται να φύγεις από τα Βόρεια, μια που στο Χαλάνδρι θα βρεις ένα από τα καλύτερα παγωτά της Αθήνας. Στην ξακουστή πια κρεπερί Crepe Diem, πέρα από λουκουμάδες φτιαγμένους με την παραδοσιακή συνταγή, γίνονται στο χέρι και γεμίζονται με σοκολάτα bueno, και φυσικά τις κρέπες, θα δοκιμάσεις παγωτό «ουάο». Τουτέστιν, παγωτό μηχανής με extra σοκολάτα bueno, merenda, μπισκότο Oreo και Caprice, που θα σε στείλει αδιάβαστο... Σωκράτους 6, Χαλάνδρι, 210 6858418
Πριν η βόλτα σου τελειώσει και η άνοιξη περάσει, θυμήσου να κλέψεις ένα λουλούδι από κάθε γειτονιά, για να θυμάσαι και τη βόλτα και την άνοιξη, με ένα μπουκέτο στο βάζο σου…
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.