Οι διάσημοι σεφ το καλοκαίρι ταξιδεύουν και μαγεύουν στα νησιά
Μεγάλα ονόματα της αθηναϊκής σκηνής στήνουν υπέροχα καλοκαιρινά μενού
Σε ποια νησιά μαγειρεύουν φέτος οι διάσημοι σεφ
Από τη μια οι -εξαιρετικά- μειωμένες αφίξεις των ξένων τουριστών κι από την άλλη εμείς οι ίδιοι οι Έλληνες που ακόμα ψαχνόμαστε για το πώς θα κινηθούμε στις διακοπές, και προς στιγμή φάνηκε πως τα νησιά φέτος θα είναι πιο «ήσυχα» από μεταγραφές διάσημων σεφ της υψηλής γαστρονομίας. Όμως το ελληνικό καλοκαίρι είναι εδώ, είναι παντοδύναμο και ακολουθεί τις δικές του επιταγές. Και φέτος λοιπόν είναι πολλά τα μεγάλα ονόματα της αθηναϊκής γαστρονομικής σκηνής που ταξιδεύουν στα νησιά και βάζουν τη σφραγίδα τους στα μενού των νησιωτικών μας προορισμών. Ας δούμε ποιους θα συναντήσουμε πού:
Ο Γρηγόρης Χέλμης και το team του διάσημου βολιώτικου τσιπουράδικου Με Ζεν τα καλοκαίρια αγαπούν τις Κυκλάδες και πιο πολύ τα εξωτικά και εναλλακτικά Κουφονήσια. Εκεί, στο δημοφιλές Σορόκο πάνω στο λιμάνι, ξεκινούν από το πρωί και βάζουν τη σφραγίδα τους στα πάντα. Από τα πρωινά που είναι φουλ στα ντόπια προϊόντα μέχρι τα πιάτα που θυμίζουν τάπας αλλά έχουν κυκλαδίτικη ψυχή. Σουξέ ήδη σημειώνει, όπως μαθαίνουμε, το χοτ ντογκ χταπόδι!
Και ο Σήφης Μανουσέλης... κολυμπάει στα Κουφονήσια και ανοίγει το δικό του εστιατόριο, το Laska, σερβίροντας πιάτα που αξιοποιούν τα τοπικά προϊόντα, έχουν τη φιλοσοφία της «μοιρασιάς», δεν τους λείπουν και κάποιες νότες πολυτέλειας. Ο Έκτορας Μποτρίνι φέτος πετάει για Κρήτη και επιμελείται το μενού του Almyvita στην Αλμυρίδα έξω από τα Χανιά προτείνοντας μεσογειακές γεύσεις από τις οποίες δεν λείπουν οι κρητικές αναφορές –από ριζότο με βούτυρο αστακού μέχρι αργοψημένο ντόπιο κατσικάκι.
Ο Γκίκας Ξενάκης φέτος συνεργάζεται για 4η χρονιά με τον όμιλο Luxurius στην Ίο και επιμελείται το μενού του beach bar Erego με πιάτα ελληνικής μοντέρνας κουζίνας, σουξέ το ριζότο φέτα-καρπούζι αλλά και το μελωμένο αρνάκι με φάβα, γιαούρτι και σάλτσα μαστίχας, σεφ ο Μάκης Κοντοκώστας. Ταξιδεύει όμως και στην Μύκονο και επιμελείται το μενού στο Lady Finger του ξενοδοχείου Andronikos με πιάτα ελληνικής κουζίνας που αναδεικνύουν τα κυκλαδίτικα προϊόντα, σεφ ο Μιχάλης Μάργαρης. Και πάλι στην Μύκονο, ο Γκίκας ακουμπάει το μαγικό του χέρι και στο ιταλικής κουζίνας –και γνωστό από την Αθήνα- I Fratti με ωραία ριζότι, φρέσκα χειροποίητα ζυμαρικά και πολύ καλή πίτσα, σεφ ο Θωμάς Δρακονταειδής.
Τον ευρηματικό, ανατρεπτικό και πολύ πολύ νόστιμο Αλέξανδρο Τσιοτίνη θα τον γευτείς και φέτος στο Mr. E μέσα στο ξενοδοχείο Istoria στον Περίβολο στη Σαντορίνη αλλά και στο Mr. E μέσα στο ξενοδοχείο Parilio στις Κολυμπήθρες στην Πάρο. Ο ταλαντούχος σεφ Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος πάει Φολέγανδρο και στήνει ένα καταπληκτικό μενού στο Sea Sense του ξενοδοχείου Ανέμη. Ο Δήμος Μπαλόπουλος πάει φέτος στην Πάρο όπου επιμελείται το μενού του all day Saline στην Αλυκή της Πάρου και στήνει μια κατάσταση που ξεκινάει από το πρωί με brunch, συνεχίζει με all day menu μεσογειακής κατεύθυνσης με έμφαση στις ντόπιες πρώτες ύλες και το ψάρι –όχι ότι λείπουν και τα κρεατικά. Ο ίδιος επιμελείται και το μενού του καινούργιου Caliya στα Φηρά εκεί που ήταν παλιά ο γνωστός Κουκούμαυλος. Πάνω στην καλντέρα με μεσογειακή κουζίνα, ψάρι αλλά και premium κοπές κρεάτων.
Ο Παναγιώτης Γιακαλής επιμελείται τα πιάτα του μενού στο Idol στα Φηρά στη Σαντορίνη συνδυάζοντας ρουστίκ τόνους και θαλασσινές απολαύσεις. Τον Χριστόφορο Πέσκια θα απολαύσουμε στο κοσμοπολίτικο Jackie O στη Μύκονο με πιάτα fusion κατεύθυνσης την οποία ο εξαιρετικός σεφ παίζει στα δάχτυλα και την απογειώνει με γερές δόσεις ελληνικότητας.
Ο Ολιβιέ Καμπανά μεταφέρεται για το καλοκαίρι στο εστιατόριο του ατμοσφαιρικού και ιστορικού ξενοδοχείου Ποσειδώνιον στις Σπέτσες που φέτος εκτός του κυρίως εστιατορίου του άνοιξε και το Paradise Beach Spetses στην πολυσύχναστη πλαζ της Αγίας Μαρίνας. Ο Γάλλος σεφ στην παραλία προτείνει ελληνικά - μεσογειακά πιάτα μέσα από ένα μεγάλο κατάλογο, το βράδυ, στο εστιατόριο του ξενοδοχείου, στήνει ένα μενού υψηλής γαστρονομίας, όλα όμως πατούν στις εξαιρετικές πρώτες ύλες της φάρμας που διατηρεί στο νησί το ξενοδοχείο.
Στις Σπέτσες και στο δημοφιλές Bikini …ξεκαλοκαιριάζει και ο Γιώργος Ηλιού ο πολύ καλός chef-patron του αθηναϊκού Poly Maggoo. Ο Μανώλης Παπουτσάκης από Θεσσαλονίκη πετάει για Φαλάσαρνα Κρήτης (Χανιά), και ετοιμάζει απίστευτες νοστιμιές στο καινούργιο, ειδυλλιακό και πάνω στη συγκλονιστική θάλασσα της περιοχής all day Λιοκάλυβο.
Στην Τήνο, που τα τελευταία χρόνια γνωρίζει μεγάλες γαστρονομικές δόξες, ο Δημήτρης Κατριβέσης μαζί με τη γυναίκα του τη Μαριάντα Πετρίδη μόλις έκαναν το δικό τους …θάμα! Το εστιατόριό τους Thama βρίσκεται στη Χώρα, έχει μπροστά του τη θάλασσα κι εκεί ο έμπειρος σεφ αξιοποιεί τις εξαιρετικές πρώτες ύλες του νησιού προσθέτοντας τις δικές του δημιουργικές πινελιές. Τον Λεωνίδα Κουτσόπουλο θα βρούμε στην αγαπημένη του Αντίπαρο. Το εστιατόριο με όνομα Samano –για να μην ξεχνάμε και το διαδικτυακό ραδιόφωνο του σεφ-, βρίσκεται μέσα στο ξενοδοχείο Kouros Village, έχει θέα θάλασσα, ανοίγει από το πρωί, προσφέρει και brunch, συνεχίζει με μεσογειακά πιάτα πειραγμένα κατά την έμπνευση του σεφ.
Ο Χρόνης Δαμαλάς είναι εδώ και χρόνια executive chef στα πολυτελή ξενοδοχεία Cavo Tagoo, στο Ovac δηλαδή στο Ημεροβίγλι της Σαντορίνης στο μενού του οποίου συνδυάζει με μεγάλη μαεστρία ασιατικά με μεσογειακά στοιχεία, και στη Μύκονο όπου φέτος φιλοξενείται ως pop up το περίφημο ιαπωνικής κατεύθυνσης Zuma του Λονδίνου. Τέλος, τον εξαιρετικό Κυκλαδίτη σεφ Γιάννη Γαβαλά θα γευτούμε φέτος στο νησί του την Ηρακλειά, στην ταβέρνα του Araklia, όπου μαζεύει τα καλύτερα προιόντα από όλες τις Κυκλάδες και παρουσιάζει πιάτα αυθεντικής αιγιοπελαγίτικης κουζίνας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένα βιβλίο μαγειρικής με ιστορία, γεμάτο συνταγές της δικής μου ιστορίας
Τρώγοντας ρύζι, tofu και spring rolls σε μια καλύβα του Βόρειου Βιετνάμ
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
3 αθηναϊκά πιάτα με κουνουπίδι που βάζουν κάτω τις μπριζόλες
Στην κουζίνα δεν πετάμε τίποτα, ούτε καν τους κουραμπιέδες!
Κανένας δεν έχει πολλή όρεξη να φάει την γαλοπούλα που περίσσεψε, και ποτέ δεν περισσεύει κάτι το οποίο έχει πολλή όρεξη να φάει κανένας, άλλος ή ο ίδιος
Της οικογένειας Κουτσουκτώνη, λειτουργεί από τη δεκαετία του 1950
Ψηφίστε και αναδείξτε τους νικητές. Τα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν στο τέλος Ιανουαρίου 2025
Τα μπραντσάδικα είναι τα νέα ρεϊβάδικα
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ξεχωρίσαμε τους καλύτερους
Το ιδανικό σημείο αναφοράς για specialty coffee κι όχι μόνο
Στην A.V. είμαστε γλυκατζήδες και αυτά είναι τα γλυκά που λατρεύουμε
Φέτος το δικό σου γιορτινό τραπέζι θα είναι και το πιο νόστιμο
Άνοιξε ελεύθερα το σπίτι σου να μπει η γιορτή!
Μισός αιώνας και οι Αθηναίοι αντιμετωπίζουν το θρυλικό μπαρ σαν εκκλησία ή ναό
To Zuckerl Werkstatt ακολουθεί τεχνικές χειροτεχνίας 150 ετών και συνταγές του 18ου αιώνα
Γλυκές ιστορίες για χριστουγεννιάτικες γεύσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.