Θεματα

Μαμά, γιατί βάφεις κόκκινο το αυγό;

Τα έθιμα του Πάσχα και η προέλευσή τους

56855-123975.JPG
Κατερίνα Βνάτσιου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
65864-132818.jpg

Κόκκινα Αυγά

Όταν μαθεύτηκε πως αναστήθηκε ο Χριστός, μια γυναίκα που κράταγε ένα καλάθι με αυγά, και ήταν και λίγο δύσπιστη, είπε: «Αν αναστήθηκε, μπορεί τα αυγά να γίνουν κόκκινα;» Και…έγιναν.

Αρνί

Αρχικά, συμβολίζει το Χριστό αφού ο Ιωάννης ο Βαπτιστής είχε παρομοιάσει τον Ιησού με τον αμνό του Θεού, που θα πάρει τις πλάτες του τις αμαρτίες του κόσμου. Το έθιμο έχει επίσης ρίζες και στο εβραϊκό Πάσχα, τότε που θυσιάσανε έναν αμνό για να βάψουν με το αίμα τους τις πόρτες, τη νύχτα της εξόδου από την Αίγυπτο. Τέλος, το κακόμοιρο το αρνί αποτελεί από την αρχαιότητα, ένα μυθικό σύμβολο για την αθωότητα και την αγνότητα. Ο διαμελισμός του και η βρώση του από τους ανθρώπους, λένε ότι οδηγεί στην πνευματική αγνότητα.

Μαγειρίτσα

Η πεντανόστιμη αυτή σούπα είναι ένα ευφυής τρόπος για να προετοιμαστεί το πεπτικό σύστημα μετά από 40 μέρες νηστείας (και που το στομάχι έχει συνηθίσει να χωνεύει μόνο φυτά), για την κρεατοφαγία που θα ακολουθήσει την επόμενη μέρα.

Τσουρέκι

Το τσουρέκι πάλι, αντιπροσωπεύει την ανάσταση του Χριστού, καθώς το αλεύρι ζωντανεύει και μεταμορφώνεται σε γλυκό ψωμί. Το σχήμα που δίνουμε στο τσουρεκάκι (πλεξούδα και κόμποι), προέρχεται από τους ειδωλολατρικούς χρόνους όταν χρησιμοποιούνταν ως σύμβολα που θα κρατούσαν μακριά τα κακά πνεύματα. Αλλά και στο Βυζάντιο έφτιαχναν ειδικά ψωμιά για το Πάσχα, στα οποία έβαζαν στο κέντρο τους ένα αυγό.

Σοκολατένιο Αυγό

Τούτο εδώ είναι ξενόφερτο έθιμο από τη Δυτική Ευρώπη, που έκρυβαν σοκολατένια αυγά και λαγούς στους κήπους, για να τα βρουν τα πιτσιρίκια.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 7: Η ιστορία του ψαριού
Η ιστορία του ψαριού

Ας κάνουμε μια δροσερή βουτιά στην ιστορία της ψαροφαγίας, μια και το ψάρι είναι η αγαπημένη τροφή των Ελλήνων από την αρχαιότητα

Συνταγές του μίξερ για ψάρι και γλυκά που ταιριάζουν
Μίξερ από την Ελένη Ψυχούλη και τον Στέλιο Παρλιάρο: 5 συνταγές με ψάρι και 5 επιδόρπια που ταιριάζουν

Σπαρταριστή τσιπούρα, λαβράκι, κρανιός, φακρί έρχονται απευθείας από τις ελληνικές θάλασσες στο πιάτο μας και αποτελούν την τέλεια λύση για να εντάξουμε το καλό ψάρι στο καθημερινό μας τραπέζι

Μίξερ 7: Η ελληνική Ιχθυοκαλλιέργεια
Η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια σήμερα: Υγιεινό ψάρι, υψηλής ποιότητας σε προσιτές τιμές

Υπάρχουν υπερσύγχρονες μονάδες που παράγουν φρέσκο ψάρι, ψάρι ημέρας και ένα μελίσσι ανθρώπινου δυναμικού που αποτελείται από ιχθυοκαλλιεργητές, τους «βοσκούς της θάλασσας»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.