Healthies: Άνοιξε στο Κουκάκι και σερβίρει λαχταριστό street food
Το υγιεινό ποτέ δεν ήταν τόσο νόστιμο
Healthies στο Κουκάκι: για υγιεινό αλλά νόστιμο street food με hot dogs και burgers
Λίγο πριν και λίγο μετά την καραντίνα, μία κουκακιώτικη γωνία άρχισε να χτίζεται από την αρχή, με λαμπερούς ροζ τοίχους (το trend της εποχής) και τα πιο ωραία παράθυρα που έχω δει σε κατάστημα, εντός και εκτός της γειτονιάς. Ο χώρος φαινόταν από την αρχή ντιζαινάτος και σύγχρονος, ενώ σιγά-σιγά ξεκίνησαν οι συζητήσεις ανάμεσα στους μόνιμους κάτοικους για το τι ακριβώς θα ανοίξει. Άλλοι ήταν σίγουροι πως πρόκειται για boutique, άλλοι για εστιατόριο, άλλοι στοιχημάτιζαν πως θα προκύψει ένα concept store (το δεύτερο trend της εποχής), που θα τα συνδυάζει όλα. Ένα μεσημέρι λοιπόν, πηγαίνοντας προς το σούπερ μάρκετ, πέρασα μπροστά από το κατάστημα-ερωτηματικό και άκουσα κάποιον να φωνάζει το όνομά μου. Μπροστά μου βρέθηκε ο σεφ Γαβριήλ Νικολαΐδης και ξαφνικά όλα έβγαζαν νόημα.
Το Healthies λοιπόν ήρθε να εμπλουτίσει τον γευστικό χάρτη του Κουκακίου με κάτι το τελείως καινούργιο και ενδιαφέρον: φαγητό στο χέρι με όλη την street νοστιμιά που έχουμε μάθει να αναμένουμε, αλλά μαγειρεμένο εξολοκλήρου με υγιεινά υλικά. Και ναι, αναγνωρίζω πως για ένα τεράστιο μέρος των foodies της Αθήνας (και του κόσμου ολάκερου), η λέξη healthy προκαλεί μία έντονη ενόχληση, όμως μπορώ να εγγυηθώ πως εδώ θα βρεις πολλά παραπάνω από ακριβή πρασινάδα σε ένα takeaway μπολ.
Ο Γαβριήλ (πασίγνωστος λάτρης ανάλογων γεύσεων και ευφάνταστων συνδυασμών στις συνταγές του) ξεκίνησε να πειραματίζεται με την ιδέα και κουλτούρα του 'όρθιου' φαγητού με υγιεινή προσέγγιση και κατέληξε στο εξής συμπέρασμα: δεν υπάρχει κανένας κανόνας ή μπούσουλας που οφείλεις να ακολουθήσεις. Μπήκε έτσι στην κουζίνα και δημιούργησε ένα μενού με πραγματικά πρωτότυπες και αληθινά νόστιμες συνταγές, οι οποίες απευθύνονται τόσο σε εκείνους που θέλουν ένα light μεσημεριανό όσο και σε εκείνους που αγαπούν τις επικές μάσες.
Προκύπτει έτσι μία πληθώρα επιλογών, όπως η τρομερή φακοσαλάτα με αβοκάντο, μάνγκο, φρέσκο κρεμμυδάκι, κουκουνάρι, δυόσμο και ρόδι, που είναι ικανή να σε χορτάσει αλλά ταυτόχρονα σου προσφέρει κάτι το ελαφρύ και δροσερό. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η κολοκυθοσαλάτα (ό,τι πρέπει για καλοκαιρινό γεύμα) ενώ την προσοχή τραβάει επίσης η vegan εκδοχή της Ceasar, με σπιτική μαγιονέζα, αβοκάντο, κρουτόν από κουλούρι Θεσσαλονίκης, τραγανά ρεβύθια και λιαστές ντομάτες. Εξαιρετική.
Γρήγορα θα προσέξεις πως τα περισσότερα φαγητά του καταλόγου δηλώνουν vegan και ίσως προκληθεί και μία δεύτερη ενόχληση. Όμως ακόμα και αν είσαι κρεατοφάγος πρέπει οπωσδήποτε να συνεχίσεις να εξερευνάς τα οψιόν σου, καθώς θα βρεθείς αντιμέτωπος με πολλές, νοστιμότατες εκπλήξεις. Μεγάλο best seller του μαγαζιού είναι τα διάφορα πεϊνιρλί και συγκεκριμένα εκείνο με γέμιση από vegan σπετζοφάι, αποτελούμενο από λουκάνικο Beyond και πιπεριές σε κόκκινη σάλτσα. Τόσο μεγάλο όσο χρειάζεται για να παραγγείλεις και δεύτερο. Σίγουρα δοκίμασε και το wrap με ψητο κοτόπουλο, χούμους παντζαριού και καραμελωμένα κρεμμύδια, κυρίως αν βιάζεσαι και θέλεις κάτι γρήγορο (αλλά υπέροχο) για να σε κρατήσει.
Ας περάσουμε όμως στο παρασύνθημα, δηλαδή τις επικές μάσες που υποσχέθηκα. Για πρώτο γύρο έχουμε ένα απίστευτο mac 'n' cheese burger με μπιφτέκι τόσο ζουμερό και meaty που δυσκολεύεσαι να πιστέψεις πως είναι vegan. Έξτρα πόντοι για τους γλυκοπατάτες που το συνοδεύουν.
Στην συνέχεια περνάμε στον προσωπικό αγαπημένο πρωταγωνιστή της όλης προσπάθειας, το hot dog. Αχ αυτό το hot dog. Συναρμολογημένο από σαλάτα coleslaw, καραμελωμένα κρεμμύδια, cheddar melt και πέστο κάνναβης (!!!), είναι σίγουρα από τα καλύτερα που έχω δοκιμάσει και ακόμα αναφωνώ 'ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ' κάθε φορά που θυμάμαι ότι είναι vegan. Ζουμερό, τεράστιο, κολασμένα νόστιμο και χωρίς να σε κάνει να αισθάνεσαι τύψεις αφού το καταβροχθίσεις. Κατά την άποψή μου, αποτελεί το αστέρι του μενού.
Το κερασάκι στην τούρτα ήταν μία πολύ ευχάριστη (και sugar free) μους σοκολάτας με καραμέλα από χουρμά και παγωτό βανίλιας. Εξαφανίστηκε αρκετά γρήγορα.
Μιλώντας με τον Γαβριήλ για τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ένα εγχείρημα σαν το Healthies, καταλήξαμε πως το μεγαλύτερο στοίχημα είναι να εδραιώσει στην συνείδηση του πελάτη πως το υγιεινό δεν σημαίνει και βαρετό. Και πως ένα πιάτο μπορεί να έχει φτιαχτεί εξολοκλήρου με θρεπτικά συστατικά αλλά να παραμένει τόσο νόστιμο όσο και μία ζαβολιά.
Μέσα από μία μεγάλη ποικιλία επιλογών που βασίζονται στα super foods, την vegan κουζίνα και τους εναλλακτικούς τρόπους μαγειρέματος, το Healthies τολμάει να φέρει το κάτι αληθινά καινούργιο στην πόλη και σίγουρα αξίζει την προσοχή μας.
Δημητρακοπούλου 81 και Ζίννη, Κουκάκι
210 9223999
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τρώγοντας ρύζι, tofu και spring rolls σε μια καλύβα του Βόρειου Βιετνάμ
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
3 αθηναϊκά πιάτα με κουνουπίδι που βάζουν κάτω τις μπριζόλες
Στην κουζίνα δεν πετάμε τίποτα, ούτε καν τους κουραμπιέδες!
Κανένας δεν έχει πολλή όρεξη να φάει την γαλοπούλα που περίσσεψε, και ποτέ δεν περισσεύει κάτι το οποίο έχει πολλή όρεξη να φάει κανένας, άλλος ή ο ίδιος
Της οικογένειας Κουτσουκτώνη, λειτουργεί από τη δεκαετία του 1950
Ψηφίστε και αναδείξτε τους νικητές. Τα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν στο τέλος Ιανουαρίου 2025
Τα μπραντσάδικα είναι τα νέα ρεϊβάδικα
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ξεχωρίσαμε τους καλύτερους
Το ιδανικό σημείο αναφοράς για specialty coffee κι όχι μόνο
Στην A.V. είμαστε γλυκατζήδες και αυτά είναι τα γλυκά που λατρεύουμε
Φέτος το δικό σου γιορτινό τραπέζι θα είναι και το πιο νόστιμο
Άνοιξε ελεύθερα το σπίτι σου να μπει η γιορτή!
Μισός αιώνας και οι Αθηναίοι αντιμετωπίζουν το θρυλικό μπαρ σαν εκκλησία ή ναό
To Zuckerl Werkstatt ακολουθεί τεχνικές χειροτεχνίας 150 ετών και συνταγές του 18ου αιώνα
Γλυκές ιστορίες για χριστουγεννιάτικες γεύσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Μυστικά για το ψήσιμο, δοσολογίες και χρόνοι και μια υπερτέλεια συνταγή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.