![65601-132208.jpg 65601-132208.jpg](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2014/04/14/65601-132208.jpg)
Έφυγε από τη ζωή ο Αλβέρτος Αρούχ, γνωστός σε όλους ως Επίκουρος. Ο Αρούχ ήταν κριτικός εστιατορίων και συγγραφέας γαστρονομικών βιβλίων αλλά και βιβλίων οικονομίας καθώς ήταν και καθηγητής οικονομικών στο Αμερικανικό Κολέγιο.
Ξεκίνησε να γράφει κριτικές εστιατορίων το 1992 και γρήγορα έγινε γνωστός τόσο για την «καυστική» του πένα όσο και για την αγάπη του στην ελληνική κουζίνα. Πέρασε από αρκετά περιοδικά ενώ εξέδωσε το τελευταίο του βιβλίο το 2012. Θέμα του η «Νέα Ελληνική Κουζίνα».
Ο Επίκουρος ήταν πάντα αναλυτικός, από τους πιο βαθείς γνώστες των γαστρονομικών τάσεων διεθνώς, και τον διέκρινε ο καθαρός και μαζί γλαφυρός λόγος του. Προσπαθούσε χρόνια να σκιαγραφήσει τις γεύσεις και κυρίως την εξέλιξη της νέας ελληνικής κουζίνας μέσα από απολαυστικές διαδρομές, αναφορές σε προϊόντα, τοπικές κουζίνες, παλιούς και νέους Έλληνες διάσημους σεφ.
Ήταν συγγραφέας αρκετών βιβλίων για τη γεύση και τη γαστρονομία ενώ το βιβλίο του «Art Cuisine: Το φαγητό ως τέχνη» κέρδισε το πρώτο παγκόσμιο βραβείο στην κατηγορία Food Literature των Gourmand World Cookbook Awards 2007.
Όταν η Athens Voice γιόρτασε τα 10 χρόνια της, ο Επίκουρος αντικατέστησε για μία φορά τη Νενέλα Γεωργελέ στο Taste Police και μέσα σε λίγες λέξεις περιέγραψε πώς λειτουργεί η γαστρονομική μόδα στην Ελλάδα…
«Έχουμε γίνει εξπέρ στα σούσι και στα σασίμι ̇ ο ελληνικός λαός (και Κολωνάκι) περίμενε το πλήρωμα του χρόνου για να εκπληρώσει το γαστρονομικό του κάρμα στην εξόχως μοδάτη και στιλάτη jap-fusion cuisine, η οποία κυριαρχεί την ώρα τούτη στον εστιατορικό ορίζοντα της χώρας, ο οποίος ως γνωστόν αρχίζει από την παραλία της Ψαρρούς και καταλήγει στην πλατεία της Δεξαμενής. Όπως όλα τα πράγματα στη χώρα μας, από τα tapas μέχρι τη ρόκα-παρμεζάνα, έτσι και τα σούσι είναι μόδα και, ως γνωστό, ό,τι είναι μόδα συνήθως περνάει. Sictransit mundi, όπως έλεγαν οι γαστρονομικά πιο ψαγμένοι Ρωμαίοι.»
To 2011 η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών διοργανώνει την εκδήλωση «Ιστορίες γύρω από ένα τραπέζι: Η τέχνη του φαγητού και των σχέσεων» και ο Αλβέρτος Αρουχ μίλησε για την μεσογειακή κουζίνα. Δείτε στο βίντεο την ομιλία του
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ψήνονται στη σχάρα κατευθείαν από το ποτάμι, ή τηγανίζονται για τους μερακλήδες
Υλικά και άνθρωποι, ιστορία και παράδοση, γεύσεις και συνταγές δημιουργούν το κατάλληλο σκηνικό ώστε κάθε τόπος να αποτελεί έναν γαστρονομικό προορισμό
«Στην Ελλάδα, το φαγητό δεν είναι απλώς τροφή – είναι ιστορία, πολιτισμός, συναίσθημα.. Κάθε γεύμα φέρνει κοντά τους ανθρώπους και κάθε τραπέζι είναι μια γιορτή ζωής»
Μπαίνουμε στην κουζίνα και μαγειρεύουμε με διάσημα τοπικά προϊόντα από 30 γωνιές της Ελλάδος
Λαχταριστά μπέργκερς, φοβερές πίτσες, άπαιχτα σουβλάκια, ακόμα και σπιτικό φαγητό, όλα είναι εδώ
Φτιάξε και απόλαυσε τις καλύτερε μακαρονάδες ενόψη Ολυμπιακών Αγώνων
Για σουβλάκια, πίτσα, burger ή ό,τι σου έρθει στο μυαλό, μπες στο fagi.gr
Aυθεντικές ιταλικές γεύσεις, μαμαδίστικα πιάτα και American street food
Συνταγές βασισμένες στην εποχικότητα, άριστες πρώτες ύλες και value for money τιμές
Η νέα street food λιχουδιά της Αθήνας συμβαίνει στο Fuddy Duddy Pizza, στην οδό Λέκκα
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Έχει γεύση «πανάκριβη», εστέτ και γκουρμέ
Στο κέντρο της Χώρας, θα το εντοπίσεις και θα το αγαπήσεις αμέσως
Εδώ δεν θα φας «χθεσινό» παγωτό, μόνο υπέροχες γεύσεις με χαμηλά λιπαρά και τόσο όσο ζάχαρη, που φτιάχτηκαν την ημέρα που θα το επισκεφθείς
Ένας ολόκληρος κόσμος νοστιμιάς, πλασμένος από υλικά του πιο λαχταριστού ονείρου
Θα δοκιμάσεις εξαιρετικό French Toast με βατόμουρα και κρέμα πατισερί, αλλά και αλμυρά αβγοπιάτα και φρέσκα σάντουιτς.
Εδώ το φαγητό είναι μοίρασμα που φέρνει κοντά την παρέα και τα cocktails είναι κλασικά και δημιουργούνται με βάση τις αυθεντικές συνταγές
Ξεκινά με γευστικό και αρωματικό πρωινό και εκλεκτούς καφέδες, συνεχίζοντας με δροσιστικά και απολαυστικά cocktails
Cocktails, μοναδική θέα, και αξέχαστα βράδια
Ο σεφ του εστιατορίου The Lost Sheep εξηγεί γιατί στα πιάτα του γεύεσαι τη γαστρονομική κουλτούρα της πατρίδας του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.