- CITY GUIDE
- PODCAST
-
28°
Γκίκας Ξενάκης: «Η Άνοιξη οργιάζει στο μποστάνι του μπαλκονιού μου!»
Ο διάσημος σεφ έγινε επίμονος κηπουρός τις μέρες της καραντίνας
![32014-72458.jpg 32014-72458.jpg](/images/120x120/3/jpg/sites/default/files/contributor/32014-72458_0.jpg)
![Ο σεφ Γκίκας Ξενάκης μας περιγράφει τις μέρες του στην καραντίνα Ο σεφ Γκίκας Ξενάκης](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2020/05/01/gkikas_xenakis.jpg)
Ο σεφ Γκίκας Ξενάκης μένει σπίτι, ασχολείται με την κηπουρική και μας δίνει τη συνταγή για το τρομερό μιλφέιγ του Aleria
Η μαγειρική είναι πολύ δημιουργικό αλλά και πολύ δύσκολο επάγγελμα, σε ρουφάει. Θέλει αφοσίωση, και αυτό όπως καταλαβαίνετε σε κάνει να λείπεις πολλές ώρες από το σπίτι σου. Όταν λόγω της κατάστασης κλείσαμε το Aleria, δεν το κρύβω, κόντεψα να τρελαθώ, μου έλειψαν οι εξοντωτικοί ρυθμοί, η ένταση, αλλά και η χαρά της φιλοξενίας, έχει πολύ hospitality η δουλειά μας και αυτό μου αρέσει...
![Ο σεφ Γκίκας Ξενάκης μας περιγράφει τις μέρες του στην καραντίνα Ο Γκίκας Ξενάκης μαζί με τα παιδιά του](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/gikas1.jpg)
![Ο σεφ Γκίκας Ξενάκης μας περιγράφει τις μέρες του στην καραντίνα Τα παιδιά του σεφ Γκίκα Ξενάκη](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/gikas3.jpg)
Όμως η καραντίνα, αν φυσικά εξαιρέσεις τους θανάτους και την τεράστια οικονομική κρίση που επέφερε, στάθηκε για μένα η τέλεια ευκαιρία να ζήσω ξαφνικά πολλές ώρες με την οικογένειά μου, να χαρώ τη γυναίκα μου και τα μωρά μου. Είμαστε πολύ τυχεροί γιατί μένουμε στα Γλυκά Νερά οπότε δίπλα μας έχουμε το βουνό, πάμε πεζοπορίες, για τρέξιμο εγώ, βόλτες με το ποδήλατο. Σε κανονικούς καιρούς στα παιδιά μαγειρεύει κατά κανόνα η γυναίκα μου, συχνά και εγώ. Τώρα το μαγείρεμα του σπιτιού το έχω αναλάβει αποκλειστικά εγώ και τους φτιάχνω καθημερινά νοστιμιές που τους αρέσουν πολύ, αδειάζουν τα πιάτα...
![Ο σεφ Γκίκας Ξενάκης μας περιγράφει τις μέρες του στην καραντίνα Ο σεφ Γκίκας Ξενάκης](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/gikas4.jpg)
Φέτος αποφάσισα να φτιάξω και ένα μικρό μποστάνι στο μπαλκόνι μας! Εδώ στην περιοχή μας τώρα που πάω πολλές βόλτες με το ποδήλατο, βλέπω πως όλες οι αυλές των παλιών σπιτιών έχουν το μποστάνι τους, γιατί όχι και εμείς; Εντάξει, δεν είναι το ίδιο, αλλιώς πιάνει στο χώμα το φυτό, αλλιώς στη γλάστρα. Όμως θα τα καταφέρουμε!
![Ο σεφ Γκίκας Ξενάκης μας περιγράφει τις μέρες του στην καραντίνα Ο Γκίκας Ξενάκης και τα φυτά του](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/gikas6.jpg)
Κατάγομαι από τη Θήβα, από οικογένεια που ασχολιόταν με τα γεωργικά-κτηνοτροφικά και θυμάμαι πως πάντα τα καλοκαίρια βάζαμε ένα μποστάνι με όλα τα καλά, έχω πολύ ωραίες αναμνήσεις από όλα αυτά... Είχα ξαναπροσπαθήσει να βάλω μποστάνι στο μπαλκόνι αλλά...χμμμ... όχι με πολύ καλά αποτελέσματα. Δεν είναι απλή υπόθεση και δεν είναι πάντα σίγουρη η επιτυχία. Φέτος όμως που έχω καιρό έχω ρίξει και το σχετικό διάβασμα, οπότε είμαι πιο αισιόδοξος για τη συγκομιδή!
![Ο σεφ Γκίκας Ξενάκης μας περιγράφει τις μέρες του στην καραντίνα Το μποστάνι του Γκίκα Ξενάκη](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/gikas7.jpg)
Έχω και τα δυο μου μικρά για βοηθούς, τους αρέσει πολύ. Ο μεγάλος -4 χρονών-, όλο και κάτι κάνει, ο μικρός -2,5 χρονών-, μας παίρνει από πίσω και είναι...ο μεγάλος καταστροφέας! Μόλις ξυπνάει τρέχει γραμμή στις φράουλες κι άμα δει να έχει βγει κανά μικρό φραουλάκι, τσουπ το κόβει και το τρώει!
![Ο σεφ Γκίκας Ξενάκης μας περιγράφει τις μέρες του στην καραντίνα Οι φράουλες του Γκίκα Ξενάκη](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/gikas5.jpg)
Έχουμε βάλει πολλά: κόκκινες και άσπρες φράουλες, τα άπαντα από μυρωδικά, δυόσμους, δεντρολίβανα και βασιλικά, σαμπούκες και καπουτσίνους, μελιτζάνες, πιπεριές, ντομάτες. Για να δω...θα φτιάξουμε φέτος λαδερά από το μποστάνι μας; Τρελαίνομαι για τα λαδερά, μάλιστα πέρυσι που έκανα δίαιτα -έχασα 40 κιλά-, είχα κόψει το κρέας και έτρωγα πολλά λαχανικά, είχα γίνει vegan! Δεν έτρωγα και ζάχαρη, ούτε γλουτένη, ούτε λάδι. Όχι μόνο αδυνάτισα, αλλά μου πέρασαν και διάφορα, όπως μια ιγμορίτιδα, ας πούμε, που με ταλαιπωρούσε. Τέλος πάντων, να σου φτιάξω φασολάκια και αρακά χωρίς λάδι να μην καταλάβεις τίποτα και να γλείφεις τα δάχτυλά σου! Είναι όνειρο ζωής για μένα να φτιάξω κάποτε ένα εστιατόριο που να τροφοδοτείται αποκλειστικά από το δικό του μποστάνι.
![Ο σεφ Γκίκας Ξενάκης μας περιγράφει τις μέρες του στην καραντίνα Το μποστάνι του Γκίκα Ξενάκη](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/gikas8.jpg)
Ναι, όλοι περιμένουμε πώς και τι να ξανανοίξουν τα εστιατόρια και να επανέλθουμε στην κανονική μας ζωή. Εμείς στο Aleria είμαστε από τους τυχερούς, μια και έχουμε την υπέροχη αυλή ενώ και ο χειμωνιάτικος χώρος απλώνει τραπέζια σε δύο ορόφους. Τώρα πειραματιζόμαστε και στήνουμε τα πιάτα του καλοκαιρινού μενού. Πιστεύω πως τώρα, μετά από τόσο κλείσιμο, ο κόσμος θα βγει τρελαμένος και θα πάει στα εστιατόρια. Τα δύσκολα θα γίνουν από Οκτώβρη, τότε που θα μπούμε μέσα. Φυσικά σκεφτόμαστε διάφορα πάνω στη δουλειά μας, το delivery ας πούμε ή και να εκτείνουμε τα ωράρια λειτουργίας ανοίγοντας και το μεσημέρι, αλλά όλα θα τα δούμε στην πορεία.
![Ο σεφ Γκίκας Ξενάκης μας περιγράφει τις μέρες του στην καραντίνα Ο Γκίκας Ξενάκης μαζί με τα παιδιά του](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/gikas2.jpg)
Δεν μας φοβάμαι, γεροί και δυνατοί να είμαστε και είμαστε όλοι άξιοι να τα ξαναφτιάξουμε όλα. Πάντα μετά από μια καταστροφή έρχεται και πάλι η ζωή!
Μέχρι τότε σας δίνω και τη συνταγή από το μιλφέιγ μου, είναι ένα γλυκό που το φτιάχνω χρόνια, άρεσε πολύ στον αλησμόνητο Αλβέρτο Αρούχ, τον Επίκουρο, έναν άνθρωπο που πίστεψε πολύ σε μένα. Είναι πολύ εύκολο να το κάνετε κι εσείς και θα σας γλυκάνει:
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το chef exchange experience που ζήσαμε στο Olea All Suite Hotel στη Ζάκυνθο & στο Dexamenes Seaside Hotel στην Ηλεία
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Το πρώτο φεστιβάλ γαστρονομίας και οίνου του νησιού
Με τα Ikaria Coffee kiosk και Ikaria Park μαθαίνει στους Ολλανδούς τα ελληνικά φαγητά και κρασιά
Premium συσκευασμένο παγωτό από την Ιταλία κατευθείαν σπίτι σου
Εδώ θα βρεις εξαιρετικής ποιότητας νωπά κοτόπουλα, αλλά και χειροποίητη κοτόπιτα, τραγανά buffalo wings και το περίφηµο «κοτοσούβλι»
Η καλύτερη ποιότητα στις ζύμες, αλλά και μια εμπειρία που διεγείρει όλες τις αισθήσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Όσα φαστ-φουντ και να παρελάσουν από τις μόδες, η μπουγάτσα του Ιορδάνη, δεν κινδυνεύει. Γιατί στα Χανιά έχει ρίζες πιο στέρεες και από τον Φάρο.
Το ζαχαροπλαστείο που αλλάζει το τοπίο στα γλυκά
Με ασημένια μαχαιροπίρουνα, αστακό thermidor και την έννοια της φιλοξενίας του ‘70
Ας κάνουμε μια δροσερή βουτιά στην ιστορία της ψαροφαγίας, μια και το ψάρι είναι η αγαπημένη τροφή των Ελλήνων από την αρχαιότητα
Σπαρταριστή τσιπούρα, λαβράκι, κρανιός, φακρί έρχονται απευθείας από τις ελληνικές θάλασσες στο πιάτο μας και αποτελούν την τέλεια λύση για να εντάξουμε το καλό ψάρι στο καθημερινό μας τραπέζι
Είτε είναι ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας είτε ελεύθερης αλιείας, αποτελεί μια πολύτιμη πηγή βιταμινών και μετάλλων
Υπάρχουν υπερσύγχρονες μονάδες που παράγουν φρέσκο ψάρι, ψάρι ημέρας και ένα μελίσσι ανθρώπινου δυναμικού που αποτελείται από ιχθυοκαλλιεργητές, τους «βοσκούς της θάλασσας»
Ψητό, τηγανητό ή παστό, το κάθε ψάρι έχει τη νοστιμιά του
Και το προτιμά μαγειρεμένο στην πιο λιτή, μεστή, αλλά και γρήγορη νοστιμιά του
«Αυτή η φρέσκια γεύση του ψαριού, η βαθιά κρουστή, ιωδιούχα και θαλασσινή, έχει γραφτεί ανεξίτηλα στο γευστικό dna των Ελλήνων»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.