- CITY GUIDE
- PODCAST
-
20°
Ο Δημήτρης Ξανθούλης μένει σπίτι, μαγειρεύει και μας στέλνει τη συνταγή για ξηρό μπακαλιάρο μπιάνκο
Τι να σας πω; Σιχάθηκα και τις μαγειρικές και τις σειρές στο Netflix και να τακτοποιώ τα συρτάρια και όλα… Θέλω να τρώω μόνο μακαρόνια, πατάτες, βούτυρα και camembert. Στο τέλος θα με βγάλουν με γερανό από εδώ μέσα!
Τέλος πάντων. Την παρακάτω συνταγή σας την είχα έτοιμη για την Κυριακή των Βαΐων που καταλύεται το ψάρι σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του Αγίου Θεόδωρου του Στουδίτη (759 - 826), επειδή θεωρείται Δεσποτική εορτή. Με τα αρνιά όμως και τις μαγειρίτσες δεν πρόλαβα και επειδή είναι μια συνταγή για όλο τον χρόνο δοκιμάστε την. Στα συν προσθέστε και το ότι δεν κάνεις και το σπίτι σου ψησταριά από την τσίκνα, να μαζεύουν υπογραφές από την πολυκατοικία να σε πετάξου έξω!
Είναι πολύ νόστιμη!
Υλικά
- 1 κιλό περίπου φιλέτα βακαλάου ξαρμυρισμένα
- 750γρ. πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε ροδέλες
- 5 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
- ½ μάτσο μαϊντανός ψιλοκομμένος
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- χυμός από 1 μέτριο λεμόνι
- ½ κ.γλ. αλάτι
- ½ κ. γλ. κόκκοι πιπεριού
Εκτέλεση
- Βάζουμε σε ένα βαθύ τηγάνι ή wok, τις πατάτες, τη μία σκελίδα σκόρδο, το αλάτι, το πιπέρι, το ελαιόλαδο και προσθέτουμε νερό να τις καλύπτει.
- Σκεπάζουμε και βράζουμε για περίπου 15 λεπτά.
- Δοκιμάζουμε να δούμε εάν έχουν γίνει, συμπληρώνουμε με ζεστό νερό εάν χρειαστεί, έτσι ώστε να μην ξεπερνά τις πατάτες.
- Τοποθετούμε τα φιλέτα του μπακαλιάρου με το δέρμα από την κάτω πλευρά (βγάζει κόλλα που βοηθά στο δέσιμο της σάλτσας).
- Σκεπάζουμε και βράζουμε για 15 λεπτά.
- Αναμιγνύουμε το χυμό του λεμονιού με το σκόρδο και περιχύνουμε το φαγητό.
- Κουνάμε περιμετρικά το τηγάνι, με προσοχή, έτσι ώστε να μην διαλυθούν τα φιλέτα του ψαριού, για να πάει παντού το μίγμα του λεμονιού με το σκόρδο.
- Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό.
- Σκεπάζουμε και το αφήνουμε να σταθεί στην (σβησμένη) εστία για 5 λεπτά
Το ίδιο ακριβώς, είναι εξαιρετικό με φιλέτα σφυρίδας, ή οποιουδήποτε λευκού ψαριού με σφιχτό κρέας. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να αλατίσετε τα φιλέτα του ψαριού στο στάδιο 4 αφού τα τοποθετήσετε στο τηγάνι και να συνεχίσετε κανονικά τη διαδικασία μαγειρέματος ανεβάζοντας, εάν είναι χοντρά, τον χρόνο βρασμού στα 20 λεπτά.
Την έχω κάνει βέβαια και με ψαροκεφαλή σφυρίδας! Πεντανόστιμη, αλλά είναι για τους πολύ σκληροπυρηνικούς…
Το κερασάκι όμως στην τούρτα της παρασκευής του μπιάνκο ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδοχή, που την έφαγα όμως, δεν δοκίμασα να την κάνω, μια βροχερή Άνοιξη, στο ειδυλλιακό Salò: Την παλιά πρωτεύουσα της «Ιταλικής Κοινωνικής Δημοκρατίας» (1943-1945) του Μουσολίνι – κράτους μαριονέτα των ναζί στην λίμνη Garda στην Λομβαρδία:
Καθισμένοι πάνω στη λίμνη και πίνοντας chiaretto, το απαλό ροζέ κρασί της περιοχής, την ώρα που ο ήλιος έδυε στα βουνά πίσω μας, δοκιμάσαμε το ίδιο σχεδόν φαγητό, μόνο που στις πατάτες είχαν προσθέσει και φέτες από καρδιές αγκινάρας μισό-μισό και λίγο ξύσμα από λεμόνι. Θεσπέσια γεύση!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Ιδιορρυθμίες, λόγοι συναισθηματικοί και άλλοι που δεν τρώμε κάποια φαγητά
Ένα από τα ομορφότερα σημεία να απολαύσεις τη θέα της Ακρόπολης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.