Ο Δημήτρης Ξανθούλης μένει σπίτι, μαγειρεύει και μας στέλνει τη συνταγή για ξηρό μπακαλιάρο μπιάνκο
Τι να σας πω; Σιχάθηκα και τις μαγειρικές και τις σειρές στο Netflix και να τακτοποιώ τα συρτάρια και όλα… Θέλω να τρώω μόνο μακαρόνια, πατάτες, βούτυρα και camembert. Στο τέλος θα με βγάλουν με γερανό από εδώ μέσα!
Τέλος πάντων. Την παρακάτω συνταγή σας την είχα έτοιμη για την Κυριακή των Βαΐων που καταλύεται το ψάρι σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του Αγίου Θεόδωρου του Στουδίτη (759 - 826), επειδή θεωρείται Δεσποτική εορτή. Με τα αρνιά όμως και τις μαγειρίτσες δεν πρόλαβα και επειδή είναι μια συνταγή για όλο τον χρόνο δοκιμάστε την. Στα συν προσθέστε και το ότι δεν κάνεις και το σπίτι σου ψησταριά από την τσίκνα, να μαζεύουν υπογραφές από την πολυκατοικία να σε πετάξου έξω!
Είναι πολύ νόστιμη!
Υλικά
- 1 κιλό περίπου φιλέτα βακαλάου ξαρμυρισμένα
- 750γρ. πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε ροδέλες
- 5 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
- ½ μάτσο μαϊντανός ψιλοκομμένος
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- χυμός από 1 μέτριο λεμόνι
- ½ κ.γλ. αλάτι
- ½ κ. γλ. κόκκοι πιπεριού
Εκτέλεση
- Βάζουμε σε ένα βαθύ τηγάνι ή wok, τις πατάτες, τη μία σκελίδα σκόρδο, το αλάτι, το πιπέρι, το ελαιόλαδο και προσθέτουμε νερό να τις καλύπτει.
- Σκεπάζουμε και βράζουμε για περίπου 15 λεπτά.
- Δοκιμάζουμε να δούμε εάν έχουν γίνει, συμπληρώνουμε με ζεστό νερό εάν χρειαστεί, έτσι ώστε να μην ξεπερνά τις πατάτες.
- Τοποθετούμε τα φιλέτα του μπακαλιάρου με το δέρμα από την κάτω πλευρά (βγάζει κόλλα που βοηθά στο δέσιμο της σάλτσας).
- Σκεπάζουμε και βράζουμε για 15 λεπτά.
- Αναμιγνύουμε το χυμό του λεμονιού με το σκόρδο και περιχύνουμε το φαγητό.
- Κουνάμε περιμετρικά το τηγάνι, με προσοχή, έτσι ώστε να μην διαλυθούν τα φιλέτα του ψαριού, για να πάει παντού το μίγμα του λεμονιού με το σκόρδο.
- Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό.
- Σκεπάζουμε και το αφήνουμε να σταθεί στην (σβησμένη) εστία για 5 λεπτά
Το ίδιο ακριβώς, είναι εξαιρετικό με φιλέτα σφυρίδας, ή οποιουδήποτε λευκού ψαριού με σφιχτό κρέας. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να αλατίσετε τα φιλέτα του ψαριού στο στάδιο 4 αφού τα τοποθετήσετε στο τηγάνι και να συνεχίσετε κανονικά τη διαδικασία μαγειρέματος ανεβάζοντας, εάν είναι χοντρά, τον χρόνο βρασμού στα 20 λεπτά.
Την έχω κάνει βέβαια και με ψαροκεφαλή σφυρίδας! Πεντανόστιμη, αλλά είναι για τους πολύ σκληροπυρηνικούς…
Το κερασάκι όμως στην τούρτα της παρασκευής του μπιάνκο ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδοχή, που την έφαγα όμως, δεν δοκίμασα να την κάνω, μια βροχερή Άνοιξη, στο ειδυλλιακό Salò: Την παλιά πρωτεύουσα της «Ιταλικής Κοινωνικής Δημοκρατίας» (1943-1945) του Μουσολίνι – κράτους μαριονέτα των ναζί στην λίμνη Garda στην Λομβαρδία:
Καθισμένοι πάνω στη λίμνη και πίνοντας chiaretto, το απαλό ροζέ κρασί της περιοχής, την ώρα που ο ήλιος έδυε στα βουνά πίσω μας, δοκιμάσαμε το ίδιο σχεδόν φαγητό, μόνο που στις πατάτες είχαν προσθέσει και φέτες από καρδιές αγκινάρας μισό-μισό και λίγο ξύσμα από λεμόνι. Θεσπέσια γεύση!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τρώγοντας ρύζι, tofu και spring rolls σε μια καλύβα του Βόρειου Βιετνάμ
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
3 αθηναϊκά πιάτα με κουνουπίδι που βάζουν κάτω τις μπριζόλες
Στην κουζίνα δεν πετάμε τίποτα, ούτε καν τους κουραμπιέδες!
Κανένας δεν έχει πολλή όρεξη να φάει την γαλοπούλα που περίσσεψε, και ποτέ δεν περισσεύει κάτι το οποίο έχει πολλή όρεξη να φάει κανένας, άλλος ή ο ίδιος
Της οικογένειας Κουτσουκτώνη, λειτουργεί από τη δεκαετία του 1950
Ψηφίστε και αναδείξτε τους νικητές. Τα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν στο τέλος Ιανουαρίου 2025
Τα μπραντσάδικα είναι τα νέα ρεϊβάδικα
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ξεχωρίσαμε τους καλύτερους
Το ιδανικό σημείο αναφοράς για specialty coffee κι όχι μόνο
Στην A.V. είμαστε γλυκατζήδες και αυτά είναι τα γλυκά που λατρεύουμε
Φέτος το δικό σου γιορτινό τραπέζι θα είναι και το πιο νόστιμο
Άνοιξε ελεύθερα το σπίτι σου να μπει η γιορτή!
Μισός αιώνας και οι Αθηναίοι αντιμετωπίζουν το θρυλικό μπαρ σαν εκκλησία ή ναό
To Zuckerl Werkstatt ακολουθεί τεχνικές χειροτεχνίας 150 ετών και συνταγές του 18ου αιώνα
Γλυκές ιστορίες για χριστουγεννιάτικες γεύσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Μυστικά για το ψήσιμο, δοσολογίες και χρόνοι και μια υπερτέλεια συνταγή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.