![portrait_ioanna_nikolareizi_1.jpg portrait_ioanna_nikolareizi_1.jpg](/images/120x120/3/jpg/sites/default/files/portrait_ioanna_nikolareizi_1.jpg)
![Ο Δημήτρης Ξανθούλης μένει σπίτι, μαγειρεύει και μας στέλνει τη συνταγή του για ρεβιθοκεφτέδες Ο Δημήτρης Ξανθούλης μένει σπίτι και μαγειρεύει](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2020/04/16/falafel.jpg)
Ο Δημήτρης Ξανθούλης μένει σπίτι, μαγειρεύει και μας στέλνει τη συνταγή του για τραγανά falafel
Falafel πρωτοδοκίμασα προς το τέλος της δεκαετίας του ’70 στο Παρίσι. Περίεργο γιατί πιο μπροστά είχα ήδη ταξιδέψει σε χώρες της Μέσης Ανατολής στην Αίγυπτο και στο Μαρόκο και προφανώς είχα πέσει επάνω τους, μια και είναι το κατ΄ εξοχήν φαγητό του δρόμου σε όλες αυτές τις χώρες. Τους έβλεπα λαχταριστούς και φρεσκοτηγανισμένους και φοβόμουν να τους δοκιμάσω μήπως και πάθω καμιά δηλητηρίαση και τρέχω στις τουαλέτες – ο θεός να τις κάνει τουαλέτες – σε εστιατόρια, ξενοδοχεία 3ης κατηγορίας και καραβάν σεράι που έμενα την εποχή εκείνη…
Στην οδό των τριανταφυλλιών, στο Marais, στην εβραϊκή συνοικία, ανάμεσα από φούρνους Yiddish, εβραϊκά βιβλιοπωλεία και εστιατόρια, ένα χαμάμ και πολύ πριν γίνει η συνοικία της μόδας, υπήρχε αυτό το μικρό μαγαζάκι που μάζευε όλο το Παρίσι και ετοίμαζε αυτά τα σάντουιτς με ζεστές πίτες γεμισμένες με φαλάφελ, σάλτσα ταχινιού, τηγανητές μελιτζάνες και τουρσιά. Πεντανόστιμο, φτηνό και χορταστικό που γρήγορα έγινε το αγαπημένο μας φαγητό (μετά από πρόβες για να το μάθει να το τρώει κανείς σωστά, χωρίς να ρίξει το μισό ταχίνι στα ρούχα του), τις μικρές πρωινές ώρες μετά τις νυχτερινές κραιπάλες στα night clubs της εποχής.
Στην Ελλάδα τα δοκίμασα πολύ αργότερα στο Καστελόριζο, ρεβιθοκεφτέδες τους λένε, που λίγο πολύ, είναι η ίδια συνταγή με αυτήν της Μέσης Ανατολής και ακόμα πιο μετά στην Αθήνα στην οδό Σοφοκλέους όταν άνοιξε το πρώτο «βρώμικο» ταχυφαγείο με φαλάφελ για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των αραβοφώνων και μη, μεταναστών που συγκεντρώνονταν στα στενά κάτω από την Ομόνοια.
Ετσι, όταν ανακάλυψα κάτι ξεχασμένα ρεβίθια σε ένα ντουλάπι, ούτε και θυμάμαι από πότε, σε συνδυασμό με μια νοσταλγία που με έχει πιάσει για τις παλιές βραδιές στην οδό των τριανταφυλλιών – πρώτη φορά μένω μόνος τόσο πολύ καιρό και καταλαβαίνετε, το μυαλό μου φτερουγίζει ανεξέλεγκτο - έκανα αυτήν τη συνταγή: νηστήσιμη για όσους νηστεύουν, kosher για τους εβραίους, αγαπημένη στους πιο πολλούς Μεσογειακούς πληθυσμούς, vegan και χωρίς χοληστερίνες εάν τηγανιστεί σωστά σε παρθένο ελαιόλαδο…
![Η τέλεια συνταγή για ρεβιθοκεφτέδες από τον Δημήτρη Ξανθούλη Ο Δημήτρης Ξανθούλης μένει σπίτι, μαγειρεύει και μας στέλνει συνταγές](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/falafel-2.jpg)
Υλικά
- ½ κιλό ρεβίθια
- 1 μικρό κρεμμύδι χοτροκομμένο
- ½ μάτσο μαϊντανό χοντροκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδα
- 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
- ½ κ. γλ. μπέικιν πάουντερ
- 1 ½ κ. γλ. αλάτι
- 1 κ. γλ. κύμινο
- 1 κ. γλ. κόλιαντρο
- ½ κ. γλ. μαύρο πιπέρι
- 4 καρπούς κάρδαμου (τους σπόρους)
- Ελαιόλαδο για τηγάνισμα
- 1 κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα
Για τη σάλτσα:
- 4 κουταλιές της σούπας ταχίνι
- 4 κουταλιές της σούπας νερό
- 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
- 1 σκελίδα σκόρδου πολτοποιημένη
- αλάτι
Εκτέλεση για τη σάλτσα: Ανακατεύουμε όλα τα υλικά
![Ο Δημήτρης Ξανθούλης μένει σπίτι, μαγειρεύει και μας στέλνει τη συνταγή του για ρεβιθοκεφτέδες Ο Δημήτρης Ξανθούλης μένει σπίτι και μαγειρεύει](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/melitzanes.jpg)
Εκτέλεση
- Μουσκεύουμε τα ρεβίθια αποβραδίς
- Την επομένη, τα σουρώνουμε και τα ξαναμουσκεύουμε με τη μαγειρική σόδα για μισή ώρα. Ξεπλένουμε πολύ καλά.
- Καβουρντίζουμε σε μέτρια φωτιά, για μερικά λεπτά, το κύμινο, το πιπέρι, το κάρδαμο και το κόλιαντρο
- Αναμειγνύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ
- «Κονιορτοποιούμε» εάν τα μπαχαρικά μας είναι σε σπόρους στο multi
- Βάζουμε όλα τα υλικά στο κάδο του μίξερ και τα πολτοποιούμε
- Πλάθουμε με το μείγμα μικρά κεφτεδάκια και τα βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά να «ξεκουραστούν»
- Τα τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά μέχρι να ροδίσουν από την μία πλευρά και τα γυρίζουμε για άλλα μερικά λεπτά να ροδίσουν και από την άλλη
- Τους σερβίρουμε ζεστούς μαζί με τη σάλτσα.
Tip: Θα τους συνοδέψετε με ζεστές πίτες, τηγανιτές μελιτζάνες, τζατζίκι και τουρσιά
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ψήνονται στη σχάρα κατευθείαν από το ποτάμι, ή τηγανίζονται για τους μερακλήδες
Υλικά και άνθρωποι, ιστορία και παράδοση, γεύσεις και συνταγές δημιουργούν το κατάλληλο σκηνικό ώστε κάθε τόπος να αποτελεί έναν γαστρονομικό προορισμό
«Στην Ελλάδα, το φαγητό δεν είναι απλώς τροφή – είναι ιστορία, πολιτισμός, συναίσθημα.. Κάθε γεύμα φέρνει κοντά τους ανθρώπους και κάθε τραπέζι είναι μια γιορτή ζωής»
Μπαίνουμε στην κουζίνα και μαγειρεύουμε με διάσημα τοπικά προϊόντα από 30 γωνιές της Ελλάδος
Λαχταριστά μπέργκερς, φοβερές πίτσες, άπαιχτα σουβλάκια, ακόμα και σπιτικό φαγητό, όλα είναι εδώ
Φτιάξε και απόλαυσε τις καλύτερε μακαρονάδες ενόψη Ολυμπιακών Αγώνων
Για σουβλάκια, πίτσα, burger ή ό,τι σου έρθει στο μυαλό, μπες στο fagi.gr
Aυθεντικές ιταλικές γεύσεις, μαμαδίστικα πιάτα και American street food
Συνταγές βασισμένες στην εποχικότητα, άριστες πρώτες ύλες και value for money τιμές
Η νέα street food λιχουδιά της Αθήνας συμβαίνει στο Fuddy Duddy Pizza, στην οδό Λέκκα
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Έχει γεύση «πανάκριβη», εστέτ και γκουρμέ
Στο κέντρο της Χώρας, θα το εντοπίσεις και θα το αγαπήσεις αμέσως
Εδώ δεν θα φας «χθεσινό» παγωτό, μόνο υπέροχες γεύσεις με χαμηλά λιπαρά και τόσο όσο ζάχαρη, που φτιάχτηκαν την ημέρα που θα το επισκεφθείς
Ένας ολόκληρος κόσμος νοστιμιάς, πλασμένος από υλικά του πιο λαχταριστού ονείρου
Θα δοκιμάσεις εξαιρετικό French Toast με βατόμουρα και κρέμα πατισερί, αλλά και αλμυρά αβγοπιάτα και φρέσκα σάντουιτς.
Εδώ το φαγητό είναι μοίρασμα που φέρνει κοντά την παρέα και τα cocktails είναι κλασικά και δημιουργούνται με βάση τις αυθεντικές συνταγές
Ξεκινά με γευστικό και αρωματικό πρωινό και εκλεκτούς καφέδες, συνεχίζοντας με δροσιστικά και απολαυστικά cocktails
Cocktails, μοναδική θέα, και αξέχαστα βράδια
Ο σεφ του εστιατορίου The Lost Sheep εξηγεί γιατί στα πιάτα του γεύεσαι τη γαστρονομική κουλτούρα της πατρίδας του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.