- CITY GUIDE
- PODCAST
-
20°
Αρνάκι του Πάσχα με μέντα, στη λαδόκολλα
Ο Δημήτρης Ξανθούλης μας στέλνει τη συνταγή του για αρνάκι με μέντα στη λαδόκολλα
Mια γευστική και εύκολη συνταγή!
Ένας πονετικός φίλος και γείτονας μου έστειλε τις προάλλες ένα κομμάτι από μικρό ερίφιο -το μπροστινό μέρος- χεράκι όπως το λένε ή épaule, με πολλά pedigree… Ξέρετε, από αυτές τις φάρμες που είναι τόσο της μόδας τελευταία και που σου κοστίζει το κρέας ένα τάλιρο η πιρουνιά.
Βέβαια θα πρέπει να σας πω, ότι ήταν όντως πολύ νόστιμο!
Για τις ανάγκες του άρθρου – για να είμαστε ασορτί με τις άγιες μέρες που διανύουμε – το βάφτισα αρνάκι, για να «κάνει» πιο εορταστικό και γιατί φυσικά δεν διαφέρει και πολύ και γίνεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Γενική δοκιμή λοιπόν για το Πάσχα που έρχεται οσονούπω…
Μια και ήταν σχετικά μικρό το κομμάτι (έβγαλε 3 μερίδες) και γίνεται εύκολα, σκέφτηκα ότι θα είναι ιδανικό για όσους μένουν, όπως εγώ, μόνοι. Το αφιερώνω λοιπόν σε αυτούς!
Υλικά:
- ώμος, ή πλάτη, ή χεράκι, από μικρό αρνάκι, ή κατσικάκι περίπου 1 ½ με 2 κιλά
- Τις σκελίδες από ένα κεφάλι σκόρδο με το τσόφλι τους
- μάτσο δυόσμος ή ανάμεικτα, ό,τι φρέσκα μυριστικά έχετε (μαϊντανό, άνηθο,
- δεντρολίβανο, φασκόμηλο, ξερό δυόσμο, λίγη ρίγανη, βασιλικό, κλπ)
- Χοντρό αλάτι, χοντροαλεσμένο πιπέρι
- Ελαιόλαδο
Θα χρειαστείτε:
- Δύο μικρά ταψιά, 2 μεγάλα παραλληλόγραμμα κομμάτια λαδόκολλα και σπάγκο
Εκτέλεση:
- Βάζουμε το ένα ταψί γεμάτο με νερό στο κάτω μέρος του φούρνου και τον προθερμαίνουμε στον αέρα, στους 250°C
- Αφήνουμε το κρέας 1 ώρα περίπου εκτός ψυγείου, μέχρι να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου
- Τρίβουμε πολύ καλά το κρέας με χοντρό αλάτι και πιπέρι, κάνοντας τρόπον τινά ένα είδος μασάζ με αυτά
- Σχηματίζουμε με τις λαδόκολλες έναν σταυρό
- Βάζουμε μία κουταλιά λάδι στο κέντρο, από πάνω τα σκόρδα σε μία στρώση και επάνω τους το μισό μάτσο δυόσμου (εγώ, όπως θα δείτε στις φωτογραφίες, δεν είχα δυόσμο και έβαλα ότι μυριστικό είχε επιβιώσει από τον Χειμώνα στο μικρό μπαλκόνι μου. Γίνεται εξίσου καλό…)
- Τοποθετούμε το κρέας επάνω σε αυτά και το λαδώνουμε ελαφρά
- Βάζουμε τον υπόλοιπο δυόσμο επάνω του και το τυλίγουμε σε ένα σφιχτό πακέτο, δένοντάς το με τον σπάγκο
- Το βάζουμε στο ταψί και στον φούρνο
- Μετά από 15 λεπτά κατεβάζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 160-170 βαθμούς -εξαρτάται από τον φούρνο- και ψήνουμε για 3 ώρες
Βγαίνει περίπου 3 με 4 μερίδες. Το συνόδεψα και για να κόψω λίγο θερμίδες και γιατί είναι πολύ πιο νόστιμο, με ψητά σπαράγγια και φρέσκα φασολάκια βουτύρου, που είναι και της εποχής.
Ψητά σπαράγγια
- Κόβουμε ή καθαρίζουμε το κάτω σκληρό μέρος από τα σπαράγγια
- Τα λαδώνουμε και τα ψήνουμε στην πλάκα-γκριλιέρα που την έχουμε προθερμάνει στο τέρμα, για 3-4 λεπτά γυρίζοντάς τα, μία φορά.
- Τα πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι.
Φρέσκα φασολάκια βουτύρου
- Καθαρίζουμε τα φασολάκια και τα κόβουμε σε κομμάτια 3-4 εκατοστών
- Τα ζεματάμε σε αλατισμένο νερό που βράζει για 4 λεπτά
- Τα σουρώνουμε και τα ρίχνουμε σε μία λεκάνη με κρύο νερό, για να σταματήσει ο βρασμός
- Ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι λίγο φρέσκο βούτυρο (μπορούμε να προσθέσουμε και μία σκελίδα σκόρδου εάν θέλουμε) και τα σοτάρουμε ελαφρά
- Τα πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό, χοντρό αλάτι και πιπέρι
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Ιδιορρυθμίες, λόγοι συναισθηματικοί και άλλοι που δεν τρώμε κάποια φαγητά
Ένα από τα ομορφότερα σημεία να απολαύσεις τη θέα της Ακρόπολης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.