- CITY GUIDE
- PODCAST
-
32°
Αρνάκι του Πάσχα με μέντα, στη λαδόκολλα
Ο Δημήτρης Ξανθούλης μας στέλνει τη συνταγή του για αρνάκι με μέντα στη λαδόκολλα
![portrait_ioanna_nikolareizi_1.jpg portrait_ioanna_nikolareizi_1.jpg](/images/120x120/3/jpg/sites/default/files/portrait_ioanna_nikolareizi_1.jpg)
![Ο Δημήτρης Ξανθούλης μένει σπίτι, μαγειρεύει και μας στέλνει τις συνταγές του Ο Δημήτρης Ξανθούλης μένει σπίτι και μαγειρεύει](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2020/04/14/arnaki_ksanthoulis-1.jpg)
Mια γευστική και εύκολη συνταγή!
Ένας πονετικός φίλος και γείτονας μου έστειλε τις προάλλες ένα κομμάτι από μικρό ερίφιο -το μπροστινό μέρος- χεράκι όπως το λένε ή épaule, με πολλά pedigree… Ξέρετε, από αυτές τις φάρμες που είναι τόσο της μόδας τελευταία και που σου κοστίζει το κρέας ένα τάλιρο η πιρουνιά.
Βέβαια θα πρέπει να σας πω, ότι ήταν όντως πολύ νόστιμο!
Για τις ανάγκες του άρθρου – για να είμαστε ασορτί με τις άγιες μέρες που διανύουμε – το βάφτισα αρνάκι, για να «κάνει» πιο εορταστικό και γιατί φυσικά δεν διαφέρει και πολύ και γίνεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Γενική δοκιμή λοιπόν για το Πάσχα που έρχεται οσονούπω…
Μια και ήταν σχετικά μικρό το κομμάτι (έβγαλε 3 μερίδες) και γίνεται εύκολα, σκέφτηκα ότι θα είναι ιδανικό για όσους μένουν, όπως εγώ, μόνοι. Το αφιερώνω λοιπόν σε αυτούς!
![Ο Δημήτρης Ξανθούλης μαγειρεύει αρνάκι στη λαδόκολλα με μέντα για το Πάσχα Ο Δημήτρης Ξανθούλης μένει σπίτι, μαγειρεύει και μας στέλνει συνταγές](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/arnaki_menta.jpg)
Υλικά:
- ώμος, ή πλάτη, ή χεράκι, από μικρό αρνάκι, ή κατσικάκι περίπου 1 ½ με 2 κιλά
- Τις σκελίδες από ένα κεφάλι σκόρδο με το τσόφλι τους
- μάτσο δυόσμος ή ανάμεικτα, ό,τι φρέσκα μυριστικά έχετε (μαϊντανό, άνηθο,
- δεντρολίβανο, φασκόμηλο, ξερό δυόσμο, λίγη ρίγανη, βασιλικό, κλπ)
- Χοντρό αλάτι, χοντροαλεσμένο πιπέρι
- Ελαιόλαδο
Θα χρειαστείτε:
- Δύο μικρά ταψιά, 2 μεγάλα παραλληλόγραμμα κομμάτια λαδόκολλα και σπάγκο
![Ο Δημήτρης Ξανθούλης μένει σπίτι, μαγειρεύει και μας στέλνει τις συνταγές του Ο Δημήτρης Ξανθούλης μένει σπίτι και μαγειρεύει](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/skorda.jpg)
Εκτέλεση:
- Βάζουμε το ένα ταψί γεμάτο με νερό στο κάτω μέρος του φούρνου και τον προθερμαίνουμε στον αέρα, στους 250°C
- Αφήνουμε το κρέας 1 ώρα περίπου εκτός ψυγείου, μέχρι να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου
- Τρίβουμε πολύ καλά το κρέας με χοντρό αλάτι και πιπέρι, κάνοντας τρόπον τινά ένα είδος μασάζ με αυτά
- Σχηματίζουμε με τις λαδόκολλες έναν σταυρό
- Βάζουμε μία κουταλιά λάδι στο κέντρο, από πάνω τα σκόρδα σε μία στρώση και επάνω τους το μισό μάτσο δυόσμου (εγώ, όπως θα δείτε στις φωτογραφίες, δεν είχα δυόσμο και έβαλα ότι μυριστικό είχε επιβιώσει από τον Χειμώνα στο μικρό μπαλκόνι μου. Γίνεται εξίσου καλό…)
- Τοποθετούμε το κρέας επάνω σε αυτά και το λαδώνουμε ελαφρά
- Βάζουμε τον υπόλοιπο δυόσμο επάνω του και το τυλίγουμε σε ένα σφιχτό πακέτο, δένοντάς το με τον σπάγκο
- Το βάζουμε στο ταψί και στον φούρνο
- Μετά από 15 λεπτά κατεβάζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 160-170 βαθμούς -εξαρτάται από τον φούρνο- και ψήνουμε για 3 ώρες
Βγαίνει περίπου 3 με 4 μερίδες. Το συνόδεψα και για να κόψω λίγο θερμίδες και γιατί είναι πολύ πιο νόστιμο, με ψητά σπαράγγια και φρέσκα φασολάκια βουτύρου, που είναι και της εποχής.
Ψητά σπαράγγια
![Το αρνάκι στη λαδόκολλα μπορεί να συνοδευτεί με ψητά σπαράγγια Ο Δημήτρης Ξανθούλης μένει σπίτι και μαγειρεύει](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/sparagia.jpg)
- Κόβουμε ή καθαρίζουμε το κάτω σκληρό μέρος από τα σπαράγγια
- Τα λαδώνουμε και τα ψήνουμε στην πλάκα-γκριλιέρα που την έχουμε προθερμάνει στο τέρμα, για 3-4 λεπτά γυρίζοντάς τα, μία φορά.
- Τα πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι.
Φρέσκα φασολάκια βουτύρου
![Το αρνάκι στη λαδόκολλα μπορεί να συνοδευτεί με φασολάκια βουτύρου Ο Δημήτρης Ξανθούλης μένει σπίτι, μαγειρεύει και μας στέλνει συνταγές](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/fasolakia.jpg)
- Καθαρίζουμε τα φασολάκια και τα κόβουμε σε κομμάτια 3-4 εκατοστών
- Τα ζεματάμε σε αλατισμένο νερό που βράζει για 4 λεπτά
- Τα σουρώνουμε και τα ρίχνουμε σε μία λεκάνη με κρύο νερό, για να σταματήσει ο βρασμός
- Ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι λίγο φρέσκο βούτυρο (μπορούμε να προσθέσουμε και μία σκελίδα σκόρδου εάν θέλουμε) και τα σοτάρουμε ελαφρά
- Τα πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό, χοντρό αλάτι και πιπέρι
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Το πρώτο φεστιβάλ γαστρονομίας και οίνου του νησιού
Με τα Ikaria Coffee kiosk και Ikaria Park μαθαίνει στους Ολλανδούς τα ελληνικά φαγητά και κρασιά
Premium συσκευασμένο παγωτό από την Ιταλία κατευθείαν σπίτι σου
Εδώ θα βρεις εξαιρετικής ποιότητας νωπά κοτόπουλα, αλλά και χειροποίητη κοτόπιτα, τραγανά buffalo wings και το περίφηµο «κοτοσούβλι»
Η καλύτερη ποιότητα στις ζύμες, αλλά και μια εμπειρία που διεγείρει όλες τις αισθήσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Όσα φαστ-φουντ και να παρελάσουν από τις μόδες, η μπουγάτσα του Ιορδάνη, δεν κινδυνεύει. Γιατί στα Χανιά έχει ρίζες πιο στέρεες και από τον Φάρο.
Το ζαχαροπλαστείο που αλλάζει το τοπίο στα γλυκά
Με ασημένια μαχαιροπίρουνα, αστακό thermidor και την έννοια της φιλοξενίας του ‘70
Ας κάνουμε μια δροσερή βουτιά στην ιστορία της ψαροφαγίας, μια και το ψάρι είναι η αγαπημένη τροφή των Ελλήνων από την αρχαιότητα
Σπαρταριστή τσιπούρα, λαβράκι, κρανιός, φακρί έρχονται απευθείας από τις ελληνικές θάλασσες στο πιάτο μας και αποτελούν την τέλεια λύση για να εντάξουμε το καλό ψάρι στο καθημερινό μας τραπέζι
Είτε είναι ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας είτε ελεύθερης αλιείας, αποτελεί μια πολύτιμη πηγή βιταμινών και μετάλλων
Υπάρχουν υπερσύγχρονες μονάδες που παράγουν φρέσκο ψάρι, ψάρι ημέρας και ένα μελίσσι ανθρώπινου δυναμικού που αποτελείται από ιχθυοκαλλιεργητές, τους «βοσκούς της θάλασσας»
Ψητό, τηγανητό ή παστό, το κάθε ψάρι έχει τη νοστιμιά του
Και το προτιμά μαγειρεμένο στην πιο λιτή, μεστή, αλλά και γρήγορη νοστιμιά του
«Αυτή η φρέσκια γεύση του ψαριού, η βαθιά κρουστή, ιωδιούχα και θαλασσινή, έχει γραφτεί ανεξίτηλα στο γευστικό dna των Ελλήνων»
Σε περιμένει με ένα μοναδικό σκηνικό στην καρδιά του λιμανιού
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.