Θεματα

Μια γλυκόπικρη ιστορία

Το εστιατόριο που «γέννησε» το τιραμισού βάζει λουκέτο

41521-93503.jpg
Αγγελική Νικολάρη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
63795-128321.jpg

Τη δεκαετία του ’60 η Άντα και ο Άλντο Καμπεόλ, ιδιοκτήτες του εστιατορίου «Le Beccherie» στο Τρεβίζο της Ιταλίας, εμπλουτίζουν το μενού τους μ’ ένα ολοκαίνουργιο και πρωτοποριακό για την εποχή του επιδόρπιο. Φτιαγμένο με παραδοσιακά ιταλικά σαβαγιάρ, τυρί κρέμα μασκαρπόνε, πλούσια γεύση καφέ και από πάνω σκόνη κακάο το ονομάζουν tiramisu. Στα ιταλικά σημαίνει 'σήκωσέ με', καθώς είναι ελαφρύ στη γεύση και στη χώνεψη. Πενήντα τέσσερα χρόνια μετά το εστιατόριο, το οποίο έφερε το τιραμισού στον κόσμο πρόκειται να κλείσει τις πόρτες του στις 30 Μαρτίου λόγω της σημαντικής  μείωσης πελατών, που έχει υποστεί.

n

Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη η συνεχής πτώση του τζίρου οφείλεται στην έλλειψη τουρισμού και στην αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών μετά το ξεκίνημα της οικονομικής κρίσης στα τέλη του 2007.«Υπάρχει μια πτώση», όπως δήλωνει ο ίδιος. «Έχουμε χάσει πια τον πολιτικό κόσμο και τα δημόσια πρόσωπα». Ενώ συμπληρώνει πως αυτή η κατάσταση είναι πολύ θλιβερή καθώς αυτό το μέρος ιδρύθηκε από τον παππού του.

n

Πέρσι το Σεπτέμβρη το Τρεβιζό ζήτησε να χαρακτηριστεί επίσημα από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως η γενέτειρα του Τιραμισού και να αναγνωριστεί το γλυκό ως παραδοσιακή σπεσιαλιτέ του τόπου όπως συμβαίνει και στη Γαλλία με τη σαμπάνια.

n

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.