Δείπνο με τον κύριο Πρέσβη
Δεν χρειάζεται να ταξιδέψεις, ο γύρος του κόσμου μπορεί να γίνει και με ένα πιρούνι στην Αθήνα. Ζητήσαμε από 4 πρέσβεις να μας ξεναγήσουν στην κουζίνα της χώρας τους.
Δεν χρειάζεται να ταξιδέψεις, ο γύρος του κόσμου μπορεί να γίνει και με ένα πιρούνι στην Αθήνα. Ζητήσαμε από 4 πρέσβεις να μας ξεναγήσουν στην κουζίνα της χώρας τους.
1. Για ποιους λόγους έχει γίνει γνωστή η κουζίνα της χώρας σας διεθνώς;
2. Πώς θα την περιγράφατε με δέκα λέξεις;
3. Ποιο είναι το αγαπημένο σας πιάτο και ποια ήταν η αγαπημένη σας παιδική γεύση;
4. Στην Αθήνα πού τρώτε φαγητά της πατρίδας σας;
5. Μια εύκολη και γρήγορη συνταγή της μαμάς σας;
Gebran Michel Soufan, πρέσβης του Λιβάνου
1. Είναι διάσημη γιατί είναι μία απ’ τις πιο ισορροπημένες διατροφικά κουζίνες του κόσμου. Τα πιάτα της είναι πολύ υγιεινά και ταυτόχρονα πολύ νόστιμα.
2. Τα γεύματα είναι νόστιμα και φρέσκα, χωρίς πολλά μπαχαρικά. Τα φρούτα είναι φυσικά, γλυκά με άρωμα Μεσογείου. Τα γλυκά είναι τέλεια, χωρίς σιρόπια.
3. Tabboulé, είναι ένα από τα αγαπημένα μου και είναι αποκλειστικά λιβανέζικο. Σαν παιδί λάτρευα το σπιτικό παγωτό Αshta από annone cherimoya (εξωτικό φρούτο σαν mango) – το πιο νόστιμο φρούτο είχε πει ο Mark Twain…
4. Υπάρχουν πολλά λιβανέζικα εστιατόρια και φυσικά στην πρεσβεία μας.
5. Hommos (Χούμους): Βράζουμε τα ρεβίθια μέχρι να μαλακώσουν. Τα περνάμε από το μύλο, προσθέτουμε ταχίνι, λίγο νερό, λεμόνι και αλάτι, ανάλογα πώς το θέλουμε. Προαιρετικά και λίγο σκόρδο. Για να βγει καλό το πιάτο πρέπει τα συστατικά να είναι σε ισορροπία. Σερβίρουμε, γαρνίρουμε με ελαιόλαδο και λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό. Καλή όρεξη εκ μέρους της λιβανέζικης κουζίνας.
Paul Koller- Hauser, πρέσβης της Ελβετίας
Αν και θα μπορούσε να θεωρηθεί λίγο επιπόλαιο να μιλάμε για μαγείρεμα εν μέσω οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα μας/σας, ωστόσο πρέπει να συνεχίσουμε να τρώμε. Μαζί με τις καλύτερες ευχές μου προς τον ελληνικό λαό, σας δίνω και τις απαντήσεις μου.
1. Για την ποιότητα, την εφευρετικότητα, την επαφή και τις επιρροές της από τις γειτονικές χώρες, Αυστρία, Γερμανία, Ιταλία και Γαλλία. Αν και έχει τις ρίζες της στις τοπικές παραδόσεις και στην κουλτούρα του λαού, με τα χρόνια διαφοροποιήθηκε από περιοχή σε περιοχή και ενσωμάτωσε τις επιρροές που δέχτηκε από τις γειτονικές χώρες, οπότε έχει από μόνη της διεθνή χαρακτήρα.
2. Πικάντικη, πλούσια, βουτυρώδης, αλμυρή, πικρή, γλυκόξινη, ντελικάτη.
3. Αν και δύσκολο να αποφασίσω… θα σας πω το κλασικό πιάτο Zürcher Geschnetzeltes. Είναι κρέας, ίσως και κοτολέτες νεφρού, με μανιτάρια και πικάντικη κρέμα γάλακτος σαν σος. Όταν ήμουν παιδί μου άρεσαν πολύ τα St. Galler Bratwurst, πικάντικα μοσχαρίσια λουκάνικα. Στα δέκατα γενέθλιά μου έφαγα τόσα πολλά, που μετά δεν ήθελα να ξαναφάω. Αυτό που είχε πει ο Αριστοτέλης «παν μέτρον άριστον» σημάδεψε το τέλος της παιδικής μου ηλικίας και την αρχή της ενηλικίωσης. Εντωμεταξύ τα αγάπησα ξανά.
4. Στο σπίτι μου! Δεν γνωρίζω κανέναν Ελβετό σεφ στην Aθήνα, με εξαίρεση τη σχολή τουριστικών επιχειρήσεων “Swiss Alpine School”, αλλά λόγω του διεθνούς χαρακτήρα της ελβετικής κουζίνας μπορώ να βρω πολλές παραλλαγές σε μεγάλα ξενοδοχεία.
5. Rösti
Για 2-4 άτομα: 1 κιλό πατάτες βρασμένες με τη φλούδα τους τουλάχιστον 1 ημέρα πριν ● 2 κ.σ. βούτυρο, 1/4 κ.γ. αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι ● αν θέλετε, ½ κρεμμύδι ψιλοκομμένο και 2 φέτες μπέικον
Εκτέλεση: Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις περνάμε απ’ τη χοντρή πλευρά του τρίφτη και τις ρίχνουμε στο τηγάνι. Προσθέτουμε ψιλοκομμένο κρεμμύδι και μπέικον προαιρετικά, και τις γυρίζουμε συχνά μέχρι να ροδίσουν. Προσθέτουμε βούτυρο και τις πιέζουμε προς τα κάτω με το πίσω μέρος της σπάτουλας. Πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε να ψηθεί σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
Γυρίζουμε την «τηγανίτα» –καλύτερα με ένα flat καπάκι, για βοήθεια–, ξαναπασπαλίζουμε με αλατοπίπερο και το αφήνουμε άλλα 10 λεπτά. Σερβίρουμε στο πιάτο. Το Rösti συχνά σερβίρεται συνήθως ως γαρνιτούρα (π.χ. με βραστά, ψητά ή τυπικά “Zürcher Geschnetzeltes”), αλλά αν προσθέσουμε περισσότερα κρεμμύδια, μυρωδικά, ζαμπόν, τηγανητά αυγά, κομμάτια ψητού κρέατος ή ό,τι άλλο σας αρέσει μπορεί να γίνει ένα κύριο γεύμα μαζί με σαλάτα, για βιταμίνες και μέταλλα. Καλή όρεξη!
Tae Shin Jang, πρέσβης της Δημοκρατίας της Νότιας Κορέας
1. Έγινε γνωστή χάρη στο Kimchi και το Bulgogi (τρόπος ψησίματος). Το πρώτο είναι ένα από τα πιο υγιεινά φαγητά, αφού γίνεται από κινέζικο λάχανο, ραπανάκι και αγγούρια. Τα συστατικά είναι αλατισμένα και καρυκευμένα με σκόνη τσίλι, πιπέρι, σκόρδο, τζίντζερ και άλλα μπαχαρικά. Έχει πολλές βιταμίνες Α, Β και C, αλλά και το βακτήριο γαλακτοβάκιλλο, που υπάρχει στο γιαούρτι και βοηθάει στην πέψη, αποτρέπει τις μολύνσεις και την ανάπτυξη καρκίνου – σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες.
2. Καυτή και πικάντικη – απ’ το τσίλι, το τριμμένο πιπέρι το σκόρδο.
Ωμή και φυσική γεύση – απ’ τα ωμά ψάρια.
Αρωματική – απ’ το ψημένο σουσάμι.
Ξινή – απ’ το Kimchi.
Υγιεινές γεύσεις – όπως τα αλεσμένα φασόλια.
Φρουτώδης – απ’ τα τραγανά, αρωματικά φρούτα.
Γλυκιά – απ’ τα βιολογικά φρούτα.
Πικρή – απ’ το Ginseng.
Πολύχρωμη – απ’ τα διάφορα λαχανικά.
Μαλακιά και βουτυρώδης – απ’ το κουκουνάρι.
3. Αγαπημένο μου πιάτο είναι το Doenjang Jigae (Bean Paste Stew), δηλαδή φασόλια στιφάδο. Όταν ήμουν μικρός περίμενα με αγωνία και χαρά τις ημέρες γενεθλίων, τις παραδοσιακές γιορτές, οικογενειακές συγκεντρώσεις κ.λπ., γιατί η μαμά μου έφτιαχνε τις σπεσιαλιτέ της. Το δικό μου αγαπημένο ήταν το Tteok, κέικ ρυζιού αρωματισμένο με κόκκινα φασόλια και mung (πράσινα ξερά φασόλια).
4. Υπάρχουν πολλά κορεάτικα εστιατόρια στην Αθήνα, όπου θα μπορούσε κανείς να δοκιμάσει αυθεντική κουζίνα. Δύο από αυτά είναι το “Dosirak”, το οποίο βρίσκεται κοντά στην πλατεία Συντάγματος (Βουλής 33) και το “Seoul House Restaurant” στον Άλιμο (Λ. Ελευθερίας 34-36).
5. Doenjang Jigae (Πάστα από φασόλια σόγιας στην κατσαρόλα)
Για 4 άτομα, χρόνος 20'
● 8 φλιτζάνια νερό ● 40 γρ. αποξηραμένες μικρές αντσούγιες, καλά πλυμένες ● 6 κουταλιές πάστα από φασόλια σόγιας (doenjang) ● 3 πατάτες αποφλοιωμένες σε κύβους ● 1 κρεμμύδι σε κύβους ● 1 κολοκύθι, κομμένο σε φέτες ● 6 φρέσκα μανιτάρια ● 1 μικρό πράσινο chili ψιλοκομμένο ● 250 γρ. μαλακό τόφου, κομμένo σε κύβους ● 1 φρέσκο κρεμμυδάκι κομμένο σε ροδέλες
Εκτέλεση: Βάζουμε νερό σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε τις αντσούγιες και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 5 λεπτά. Βγάζουμε τις αντσούγιες και στο βρασμένο νερό προσθέτουμε τη σόγια πελτέ και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί καλά. Προσθέτουμε την πατάτα, το κρεμμύδι, τα κολοκύθια, τα μανιτάρια και το τσίλι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε ανακατεύοντας συχνά για 5-10΄ μέχρι τα λαχανικά να είναι τρυφερά.
Στο τέλος προσθέτουμε το τόφου και το φρέσκο κρεμμυδάκι και σιγοβράζουμε για άλλο 1΄ . Κλείνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι για άλλα 2΄ για να δέσει πριν το σερβίρουμε.
Ahmad Rusdi, πρέσβης της Ινδονησίας
1. Λόγω της εξωτικής της γεύσης. Το μυστικό της επιτυχίας κρύβεται στη μεγάλη ποικιλία μπαχαρικών και βοτάνων, που δίνουν μια ντελικάτη γεύση. Πολλά απ’ αυτά είναι μοναδικά και δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο, παρά μόνο στο Ινδονησιακό Αρχιπέλαγος. Οι συνταγές της ινδονησιακής κουζίνας είναι πάρα πολλές και παραλλάσσονται από περιοχή σε περιοχή.
2. Εξωτική κουζίνα που σε κάνει να σου τρέχουν τα σάλια, και δεν μπορεί κανένας ουρανίσκος να αντισταθεί.
3. Όταν ήμουν παιδί αγαπημένο ήταν το Nasi Goreng ή ινδονησιακό τηγανητό ρύζι, με τη γλυκιά γεύση που παίρνει από τη σος σόγιας. Και, επίσης, Satay – μοιάζει σαν το ελληνικό σουβλάκι-καλαμάκι, μόνο που τα κομμάτια είναι μικρότερα και σερβίρεται με σος φιστίκι.
4. Υπάρχουν πολλά ασιατικά εστιατόρια που σερβίρουν τηγανητό ρύζι εδώ στην Αθήνα. Αλλά το πιο original ινδονησιακό εστιατόριο είναι το “Matahari”, που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη.
5. Indonesian Nasi Goreng (τηγανητό ρύζι)
Για 4 άτομα
● 400 γρ. (2 φλιτζάνια) μακρύκοκκο λευκό ρύζι ● 1 κουταλιά σούπας φυτικό λάδι ή φιστικέλαιο ● 2 (περίπου 275 γρ.) φιλέτα κοτόπουλου μπούτι, με το λιπάκι του να φαίνεται, κομμένο σε φέτες 2 εκ. περίπου ●175 γρ. μπέικον κομμένο σε λεπτές φέτες ● 5 eschalots (μικρά κρεμμύδια), κομμένα σε λεπτές φέτες ● 2 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε λεπτές φέτες ● 1 καρότο, ψιλοκομμένο σε κύβους ● 1 ματσάκι σέλινο σε κομματάκια ● 200 γρ. μικρές γαρίδες καθαρισμένες και βρασμένες ● 40 γρ. ψιλοκομμένο κινέζικο λάχανο ● 80 γρ. φύτρες φασολιών ● 2 κ.σ. τηγανητά κρεμμύδια (μάρκα Maesri) ● 2 κ.σ. γλυκιά σάλτσα σόγιας (kecap manis) ● 1 κ.σ. απλή σάλτσα σόγιας ● 4 αυγά
Εκτέλεση: Βράζουμε το ρύζι σε αλατισμένο νερό και μόλις γίνει το απλώνουμε σε 2 ταψιά σε μια πολύ λεπτή στρώση και το αφήνουμε να κρυώσει για 2 ώρες. Ρίχνουμε το κοτόπουλο σε wok, αφού έχει κάψει το λάδι, το τσιγαρίζουμε για 3΄ ανακατεύοντας μέχρι να ροδοκοκκινίσει και το βγάζουμε. Τσιγαρίζουμε το μπέικον για 2΄ και μόλις γίνει τραγανό το βγάζουμε απ’ τη φωτιά.
Βάζουμε στο wok το υπόλοιπο λάδι και μόλις κάψει ρίχνουμε τα eschalots και το σκόρδο και τσιγαρίζουμε για 2´ μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το καρότο και το σέλινο και τσιγαρίζουμε για 3´. Προσθέτουμε τις γαρίδες για άλλα 2´ μέχρι να ροδίσουν. Ρίχνουμε στο wok το κοτόπουλο, το μπέικον, βάζουμε και το λάχανο και το τσιγαρίζουμε για 3΄ να μαραθεί. Προσθέτουμε το ρύζι –που είχαμε αφήσει να κρυώσει–, τις φύτρες φασολιών, τα μισά τηγανητά κρεμμύδια και τη γλυκιά σος σόγιας. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί για 3´, τα μεταφέρουμε σε μπολ, τα σκεπάζουμε για να μείνουν ζεστά. Τηγανίζουμε 4 αυγά «μάτια» σε άλλο, αντικολλητικό τηγάνι, ώστε να γίνουν μελάτα ή όπως τα θέλετε. Σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα, βάζουμε στην κορφή το αβγό τηγανητό και από πάνω τα υπόλοιπα τηγανητά κρεμμύδια. Έτοιμο.
Εικονογράφηση: Sydney International Food Festival, www.siff .com.au
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένα βιβλίο μαγειρικής με ιστορία, γεμάτο συνταγές της δικής μου ιστορίας
Τρώγοντας ρύζι, tofu και spring rolls σε μια καλύβα του Βόρειου Βιετνάμ
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
3 αθηναϊκά πιάτα με κουνουπίδι που βάζουν κάτω τις μπριζόλες
Στην κουζίνα δεν πετάμε τίποτα, ούτε καν τους κουραμπιέδες!
Κανένας δεν έχει πολλή όρεξη να φάει την γαλοπούλα που περίσσεψε, και ποτέ δεν περισσεύει κάτι το οποίο έχει πολλή όρεξη να φάει κανένας, άλλος ή ο ίδιος
Της οικογένειας Κουτσουκτώνη, λειτουργεί από τη δεκαετία του 1950
Ψηφίστε και αναδείξτε τους νικητές. Τα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν στο τέλος Ιανουαρίου 2025
Τα μπραντσάδικα είναι τα νέα ρεϊβάδικα
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ξεχωρίσαμε τους καλύτερους
Το ιδανικό σημείο αναφοράς για specialty coffee κι όχι μόνο
Στην A.V. είμαστε γλυκατζήδες και αυτά είναι τα γλυκά που λατρεύουμε
Φέτος το δικό σου γιορτινό τραπέζι θα είναι και το πιο νόστιμο
Άνοιξε ελεύθερα το σπίτι σου να μπει η γιορτή!
Μισός αιώνας και οι Αθηναίοι αντιμετωπίζουν το θρυλικό μπαρ σαν εκκλησία ή ναό
To Zuckerl Werkstatt ακολουθεί τεχνικές χειροτεχνίας 150 ετών και συνταγές του 18ου αιώνα
Γλυκές ιστορίες για χριστουγεννιάτικες γεύσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.