Θεματα

Λαχανοντολμάδες με λάχανο τουρσί

Ελεύθερες πολιορκημένες #4

portrait_ioanna_nikolareizi_1.jpg
Δημήτρης Ξανθούλης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Λαχανοντολμάδες με λάχανο τουρσί

Ο Δημήτρης Ξανθούλης μένει σπίτι, μαγειρεύει λαχανοντολμάδες με λάχανο τουρσί και μας στέλνει τη συνταγή

Πρώτη φορά στη ζωή μου ασχολούμαι τόσο συστηματικά με το φαγητό. Άπειρος χρόνος στο σπίτι, που δεν έχω μάθει ακόμα να τον διαχειρίζομαι… Αυτό σε συνδυασμό με μια νοσταλγία με τα παλιά, γνήσιος Θρακιώτης βλέπετε, λίγο γιαλαντσί γιατί έχουν περάσει άπειρα χρόνια από τότε, αλλά Θρακιώτης. Έτσι, τις προάλλες όπως περπατούσα αμέριμνος στην οδό Αθηνάς, συνδυάζοντας το Νο 2 του SMS, προμήθειες δηλαδή, με λίγο περπάτημα γα να ξεπιαστώ, έπεσα επάνω σε έναν που πουλούσε λάχανο τουρσί. Δεν ξέρω τι με έπιασε, κάτι σαν να υπνωτίστηκα, κάτι μεταξύ νέας sonnambula και σιελόρροιας, θυμήθηκα το αγαπημένο μου – ένα από τα αγαπημένα μου φαγητά της εποχής εκείνης: τους λαχανοντολμάδες με λάχανο τουρσί. Αγόρασα το λάχανο και τα υπόλοιπα υλικά και αμέσως βιάστηκα να επιστρέψω στο σπίτι για να ετοιμάσω τη συνταγή: την πάτησα λίγο με την πάπρικα γιατί μπερδεύτηκα και αντ’ αυτής, έβαλα ένα σούπερ καυτερό πιπέρι καγιέν που έχω, που έχουν το ίδιο χρώμα. Κατακάηκα αλλά τους έφαγα με μία μαζοχιστική ευχαρίστηση…

Περιέργως είναι ένα φαγητό, αν και λίγο χειμωνιάτικο, πολύ ελαφρύ και επίσης το λάχανο τουρσί είναι και η καλύτερη προβιοτική τροφή. Θα εξοικονομήσει και τα λεφτά του φαρμακείου σε όσους αγαπούν να παίρνουν συμπληρώματα διατροφής…

Λαχανοντολμάδες με λάχανο τουρσί
Το λάχανο τουρσί είναι και η καλύτερη προβιωτική τροφή

Υλικά για περίπου 4 μερίδες (16-18 ντολμάδες):

  • Λάχανο τουρσί (θα το βρείτε σε μαγαζιά με τουρσιά, στην οδό Αθηνάς, στην λαχαναγορά έχει…)
  • ½ κιλό χοιρινός κιμάς χοντροαλεσμένος
  • Φλιτζανάκι του καφέ κοφτό ρύζι για γεμιστά
  • Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • Καρότο τριμμένο
  • Μικρό ματσάκι με μυριστικά της αρεσκείας σας (μαϊντανός, δυόσμος, άνηθος) ψιλοκομμένο
  • Κουταλιά της σούπας γλυκιά πάπρικα
  • Φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • ½ Κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
  • ½ Κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Για τη σάλτσα:

  • 2 Κρόκους αυγού
  • 2 Κουταλιές της σούπας κοφτές κορν-φλάουρ
  • 1 Κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
  • 500ml  Ζωμός (ο ζωμός που έχει μείνει στην κατσαρόλα που θα τον συμπληρώσετε εάν δεν είναι αρκετός με ζωμό από κοτόπουλο)
  • Για το σερβίρισμα: ψιλοκομμένος μαϊντανός και ροζ πιπέρι

Λαχανοντολμάδες με λάχανο τουρσί
Κρεμμύδι και μυρωδικά για τους λαχανοντολμάδες

Εκτέλεση:

  1.        Αφαιρούμε- ξεχωρίζουμε τα φύλλα του λάχανου και τα ξεπλένουμε πολύ καλά
  2.        Ξεπλένουμε πολύ καλά το ρύζι για να φύγει η κόλα του
  3.        Στο λάδι σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να ροδίσει ελαφρά
  4.        Προσθέτουμε το ρύζι και το σοτάρουμε για 3-4 λεπτά
  5.        Το αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε
  6.        Πλάθουμε τους ντολμάδες και τους στρώνουμε σε μία στρώση σε μία φαρδιά κατσαρόλα
  7.        Τους καλύπτουμε με ζεστό νερό και τοποθετούμε ένα βαρύ πιάτο από πάνω
  8.        Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 45 με μία ώρα, ελέγχοντας το ζουμί. Εάν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό
  9.        Τους βγάζουμε με μία τρυπητή κουτάλα σε μία πιατέλα και τους διατηρούμε ζεστούς μέχρι να κάνουμε τη σάλτσα

Λαχανοντολμάδες με λάχανο τουρσί
Όταν βάλουμε τους λαχανοντολμάδες στην κατσαρόλα, φροντίζουμε να τους καλύψουμε με ζεστό νερό και να τοποθετήσουμε ένα βαρύ πιάτο από πάνω

Η σάλτσα:

  1.        Χτυπάμε τους κρόκους με το κορν-φλάουρ
  2.        Προσθέτουμε λίγο λίγο  χτυπώντας, τον ζεστό ζωμό
  3.        Προσθέτουμε το κρεμμυδάκι
  4.        Ξαναβάζουμε τους ντολμάδες στην κατσαρόλα και τους περιχύνουμε με τη σάλτσα
  5.        Ζεσταίνουμε για λίγα λεπτά σε χαμηλή φωτιά έως ότου δέσει η σάλτσα
  6.        Τους σερβίρουμε πασπαλίζοντάς τους με μαϊντανό και ροζ πιπέρι

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.