- CITY GUIDE
- PODCAST
-
35°
![portrait_ioanna_nikolareizi_1.jpg portrait_ioanna_nikolareizi_1.jpg](/images/120x120/3/jpg/sites/default/files/portrait_ioanna_nikolareizi_1.jpg)
![Ο Δημήτρης Ξανθούλης μένει σπίτι, μαγειρεύει και μας στέλνει τις συνταγές του Γαύρος με δύο τρόπους](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2020/04/06/thumbnail_img_6196.jpg)
Ο Δημήτρης Ξανθούλης μένει σπίτι, μαγειρεύει και μας στέλνει τις καλύτερες συνταγές του
Δεν το είχα ξαναδεί τόσο μεγάλο γαύρο! Σε μέγεθος, ας πούμε, μεγάλης σαρδέλας μετά συγχωρήσεως. Στη Βαρβάκειο όλα αυτά, στην ψαραγορά, που τα πιο πολλά ψαράδικα είναι ανοιχτά, οι τιμές έχουν λιγάκι πέσει και ο κόσμος λιγοστός. Κυκλοφορεί και ψωνίζει κανείς εύκολα, διατηρώντας τις αποστάσεις του κ.Τσιόδρα.
![Ο Δημήτρης Ξανθούλης μαγειρεύει γαύρο με δύο τρόπους Γαύρος μαγειρεμένος με δύο τρόπους](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/thumbnail_img_6200.jpg)
Δεν ξέρω αν στο Νο2 του SMS, στις προμήθειες δηλαδή, εντάσσεται και η επίσκεψη στη Βαρβάκειο, που αν μη τι άλλο είναι το στομάχι της πόλης. Κανονικά θα έπρεπε και για όσους δεν μένουν σε κοντινή απόσταση. Αν μη τι άλλο η ατμόσφαιρα της αγοράς εξακολουθεί να είναι κάπως χαρούμενη και θα ξεδώσετε για λίγο από τη μαυρίλα των ημερών…
Αγόρασα αμέσως ένα κιλό προς 2 ευρώ και επιστρέφοντας, τον μαγείρεψα με δύο τρόπους:
Τρόπος Νο1
Γαύρος μελίπαστος
Υλικά
- ½ κιλό Μεγάλο γαύρο
- 2 Σκελίδες σκόρδο
- Ρίγανη
- Χοντρό αλάτι
- Ελαιόλαδο
Για το σερβίρισμα:
- Μαύρο φρυγανισμένο ψωμί
- Cream cheese light ή αλμυρό βούτυρο ή σάλτσα μουστάρδας*
- Ψιλοκομμένος άνηθος
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε και φιλετάρουμε τον γαύρο, αφαιρώντας πρώτα το κεφάλι και τα εντόσθια
- Τον στεγνώνουμε πολύ καλά με απορροφητικό χαρτί κουζίνας
- Πασπαλίζουμε ελαφρά με χοντρό αλάτι μια κάπως βαθιά πιατέλα
- Τοποθετούμε επάνω τα φιλέτα του γαύρου
- Πασπαλίζουμε πάλι ελαφρά με χοντρό αλάτι
- Το καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη
- Το αφήνουμε στο ψυγείο για 24 ώρες
- Βγάζουμε τα φιλέτα από την πιατέλα και τα στεγνώνουμε πάλι καλά
- Τα βάζουμε σε ένα δοχείο στου οποίου τον πάτο ψιλοκόβουμε το σκόρδο
- Τα πασπαλίζουμε με λίγη ρίγανη, κόκκους πιπέρι και τα καλύπτουμε με ελαιόλαδο
- Τα αφήνουμε να μαριναριστούν στο ψυγείο για 24 ώρες
- Τα σερβίρουμε πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί, είτε με cream cheese, είτε με αλμυρό βούτυρο, είτε με σάλτσα μουστάρδας*
- Τα πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο άνηθο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
![Γαύρος πασπαλισμένος με χοντρό αλάτι Ο Δημήτρης Ξανθούλης μένει σπίτι και μαγειρεύει](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/thumbnail_img_6199.jpg)
Σάλτσα μουστάρδας*
- 60γρ. Μουστάρδα Dijon
- κουταλάκι του τσαγιού μουστάρδα σκόνη
- 40γρ. ζάχαρη
- 30ml ξύδι από λευκό κρασί
- 5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- Ψιλοκομμένος άνηθος
Εκτέλεση
Αναμιγνύουμε τα υλικά
Τρόπος Νο2
Γαύρος σαγανάκι
Υλικά
- 1/2 κιλό Γαύρος
- Σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- Ποτηράκι λευκό κρασί
- Κουταλιές της σούπας κάπαρη
- Κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- Μισό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- Αλάτι, πιπέρι
![Ο Δημήτρης Ξανθούλης μένει σπίτι, μαγειρεύει και μας στέλνει τις συνταγές του Ο Δημήτρης Ξανθούλης μένει σπίτι και μαγειρεύει](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/thumbnail_img_6198.jpg)
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε τον γαύρο, αφαιρώντας το κεφάλι και τα εντόσθια
- Σοτάρουμε το σκόρδο με την κάπαρη
- Σβήνουμε με το κρασί
- Μόλις εξατμισθεί το αλκοόλ του κρασιού, προσθέτουμε τον γαύρο, τον μισό μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι
- Το σκεπάζουμε και το βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει να βράζει
- Προσθέτουμε τον υπόλοιπο μαϊντανό και σερβίρουμε
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Ψήνονται στη σχάρα κατευθείαν από το ποτάμι, ή τηγανίζονται για τους μερακλήδες
Υλικά και άνθρωποι, ιστορία και παράδοση, γεύσεις και συνταγές δημιουργούν το κατάλληλο σκηνικό ώστε κάθε τόπος να αποτελεί έναν γαστρονομικό προορισμό
«Στην Ελλάδα, το φαγητό δεν είναι απλώς τροφή – είναι ιστορία, πολιτισμός, συναίσθημα.. Κάθε γεύμα φέρνει κοντά τους ανθρώπους και κάθε τραπέζι είναι μια γιορτή ζωής»
Μπαίνουμε στην κουζίνα και μαγειρεύουμε με διάσημα τοπικά προϊόντα από 30 γωνιές της Ελλάδος
Λαχταριστά μπέργκερς, φοβερές πίτσες, άπαιχτα σουβλάκια, ακόμα και σπιτικό φαγητό, όλα είναι εδώ
Φτιάξε και απόλαυσε τις καλύτερε μακαρονάδες ενόψη Ολυμπιακών Αγώνων
Για σουβλάκια, πίτσα, burger ή ό,τι σου έρθει στο μυαλό, μπες στο fagi.gr
Aυθεντικές ιταλικές γεύσεις, μαμαδίστικα πιάτα και American street food
Συνταγές βασισμένες στην εποχικότητα, άριστες πρώτες ύλες και value for money τιμές
Η νέα street food λιχουδιά της Αθήνας συμβαίνει στο Fuddy Duddy Pizza, στην οδό Λέκκα
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Έχει γεύση «πανάκριβη», εστέτ και γκουρμέ
Στο κέντρο της Χώρας, θα το εντοπίσεις και θα το αγαπήσεις αμέσως
Εδώ δεν θα φας «χθεσινό» παγωτό, μόνο υπέροχες γεύσεις με χαμηλά λιπαρά και τόσο όσο ζάχαρη, που φτιάχτηκαν την ημέρα που θα το επισκεφθείς
Ένας ολόκληρος κόσμος νοστιμιάς, πλασμένος από υλικά του πιο λαχταριστού ονείρου
Θα δοκιμάσεις εξαιρετικό French Toast με βατόμουρα και κρέμα πατισερί, αλλά και αλμυρά αβγοπιάτα και φρέσκα σάντουιτς.
Εδώ το φαγητό είναι μοίρασμα που φέρνει κοντά την παρέα και τα cocktails είναι κλασικά και δημιουργούνται με βάση τις αυθεντικές συνταγές
Ξεκινά με γευστικό και αρωματικό πρωινό και εκλεκτούς καφέδες, συνεχίζοντας με δροσιστικά και απολαυστικά cocktails
Cocktails, μοναδική θέα, και αξέχαστα βράδια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.