- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Ο Δημήτρης Ξανθούλης μένει σπίτι, μαγειρεύει και μας στέλνει τις καλύτερες συνταγές του
Δεν το είχα ξαναδεί τόσο μεγάλο γαύρο! Σε μέγεθος, ας πούμε, μεγάλης σαρδέλας μετά συγχωρήσεως. Στη Βαρβάκειο όλα αυτά, στην ψαραγορά, που τα πιο πολλά ψαράδικα είναι ανοιχτά, οι τιμές έχουν λιγάκι πέσει και ο κόσμος λιγοστός. Κυκλοφορεί και ψωνίζει κανείς εύκολα, διατηρώντας τις αποστάσεις του κ.Τσιόδρα.
Δεν ξέρω αν στο Νο2 του SMS, στις προμήθειες δηλαδή, εντάσσεται και η επίσκεψη στη Βαρβάκειο, που αν μη τι άλλο είναι το στομάχι της πόλης. Κανονικά θα έπρεπε και για όσους δεν μένουν σε κοντινή απόσταση. Αν μη τι άλλο η ατμόσφαιρα της αγοράς εξακολουθεί να είναι κάπως χαρούμενη και θα ξεδώσετε για λίγο από τη μαυρίλα των ημερών…
Αγόρασα αμέσως ένα κιλό προς 2 ευρώ και επιστρέφοντας, τον μαγείρεψα με δύο τρόπους:
Τρόπος Νο1
Γαύρος μελίπαστος
Υλικά
- ½ κιλό Μεγάλο γαύρο
- 2 Σκελίδες σκόρδο
- Ρίγανη
- Χοντρό αλάτι
- Ελαιόλαδο
Για το σερβίρισμα:
- Μαύρο φρυγανισμένο ψωμί
- Cream cheese light ή αλμυρό βούτυρο ή σάλτσα μουστάρδας*
- Ψιλοκομμένος άνηθος
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε και φιλετάρουμε τον γαύρο, αφαιρώντας πρώτα το κεφάλι και τα εντόσθια
- Τον στεγνώνουμε πολύ καλά με απορροφητικό χαρτί κουζίνας
- Πασπαλίζουμε ελαφρά με χοντρό αλάτι μια κάπως βαθιά πιατέλα
- Τοποθετούμε επάνω τα φιλέτα του γαύρου
- Πασπαλίζουμε πάλι ελαφρά με χοντρό αλάτι
- Το καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη
- Το αφήνουμε στο ψυγείο για 24 ώρες
- Βγάζουμε τα φιλέτα από την πιατέλα και τα στεγνώνουμε πάλι καλά
- Τα βάζουμε σε ένα δοχείο στου οποίου τον πάτο ψιλοκόβουμε το σκόρδο
- Τα πασπαλίζουμε με λίγη ρίγανη, κόκκους πιπέρι και τα καλύπτουμε με ελαιόλαδο
- Τα αφήνουμε να μαριναριστούν στο ψυγείο για 24 ώρες
- Τα σερβίρουμε πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί, είτε με cream cheese, είτε με αλμυρό βούτυρο, είτε με σάλτσα μουστάρδας*
- Τα πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο άνηθο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Σάλτσα μουστάρδας*
- 60γρ. Μουστάρδα Dijon
- κουταλάκι του τσαγιού μουστάρδα σκόνη
- 40γρ. ζάχαρη
- 30ml ξύδι από λευκό κρασί
- 5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- Ψιλοκομμένος άνηθος
Εκτέλεση
Αναμιγνύουμε τα υλικά
Τρόπος Νο2
Γαύρος σαγανάκι
Υλικά
- 1/2 κιλό Γαύρος
- Σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- Ποτηράκι λευκό κρασί
- Κουταλιές της σούπας κάπαρη
- Κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- Μισό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε τον γαύρο, αφαιρώντας το κεφάλι και τα εντόσθια
- Σοτάρουμε το σκόρδο με την κάπαρη
- Σβήνουμε με το κρασί
- Μόλις εξατμισθεί το αλκοόλ του κρασιού, προσθέτουμε τον γαύρο, τον μισό μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι
- Το σκεπάζουμε και το βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει να βράζει
- Προσθέτουμε τον υπόλοιπο μαϊντανό και σερβίρουμε
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.