- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Μήπως άλλαξε ο τρόπος που μιλάμε στο τηλέφωνο;
Όλα άλλαξαν στην εποχή του κορωνοϊού, ακόμα και οι τηλεφωνικές μας συνομιλίες
Η Μανίνα Ζουμπουλάκη γράφει για όλα όσα ζητάμε στο τηλέφωνο την εποχή του κορωνοϊού και εξηγεί γιατί το μαγείρεμα είναι η ασφαλέστερη συζήτηση.
Δεν αναφέρομαι σε φίλους και φίλες, που απαντάνε το σταθερό με φωνή «έχω-σύζυγο-δίπλα-πρόσεξε», αυτό είναι δεδομένο, όποιον πάρεις τηλέφωνο τέτοιες μέρες, μια και είναι σπίτι με σύντροφο/σύζυγο πλάι του, έτσι θα απαντήσει: λίγο πιο τυπικά απ’ ότι συνήθως, και λίγο, όσο χρειάζεται, κλασουάρ. Είναι λες και το άτομο που σηκώνει το ακουστικό, φοβάται ότι ανά πάσα στιγμή θα τηλεφωνήσει άλλο άτομο πολύ αδιάκριτο, που θα αρχίσει να βγάζει τα άπλυτά του στη φόρα με μεγάφωνο, «ΘΥΜΑΣΑΙ ΤΟΤΕ ΣΤΗΝ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΟΥ ΜΕΘΥΣΑΜΕ ΣΕ ΕΝΑ ΔΩΜΑΤΙΟ ΟΚΤΩ ΑΤΟΜΑ, ΑΧΑΧΑΧΑ, ΓΕΛΙΑ ΜΕ ΦΟΥΝΤΕΣ!» Το άτομο που απαντάει πολύ προσεκτικά, έχει μεσοτοιχία τον άνθρωπό του με ένα αυτί-ραντάρ, και άλλη όρεξη δεν έχει, από το να μάθει ο άνθρωπός του όλα όσα έκανε (το άτομο λέμε) όταν τελείωνε το λύκειο, ίσως και πριν το τελειώσει.
Απαντάμε τα σταθερά με την «καλή» μας φωνή-γραφείου όλοι όσοι συζούμε, συγκατοικούμε ή είμαστε παντρεμένοι. Βάζουμε έτσι τον τηλεφωνήσαντα στη θέση του, και τον προειδοποιούμε ότι υπάρχουν θέματα συζήτησης ασφαλή και θέματα μη ασφαλή. Τα μη ασφαλή είναι οτιδήποτε αφορά το αμαρτωλό παρελθόν μας, τους κοντινούς συγγενείς και φίλους με αμαρτωλό παρελθόν (κώλο δεν έβαζαν κάτω!), τυχόν φαντασιώσεις μας (ε, μα!), γκομενικά άσχετα με τη σχέση μας επιπέδου πουρ-παρλέ, γκομενικά γενικότερα, ηθοποιούς του Χόλυγουντ που μας γυαλίζουν, βαθυστόχαστες σκέψεις για τη ζωή (θα μας πάρει στο ψιλό ο/η σύντροφος, ευκαιρία ψάχνει), σχέδιά μας για το μέλλον (επίσης στο ψιλό), πράγματα που ετοιμάζουμε (ψιλό γαζί) και θεωρίες μας για την παγκόσμια οικονομία (τι άλλο θα ακούσει πια;)
Με τούτα και με κείνα, η θεματολογία μας στις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις περιορίζεται στο τι μαγειρέψαμε σήμερα, με κάθε λεπτομέρεια, εμείς και το άτομο που πήραμε τηλέφωνο. Εννοείται ότι μαγειρεύουμε τις κάλτσες μας όλοι – ακόμα και άνθρωποι που δεν μαγείρευαν μέχρι χθες ούτε μπρίκι, τώρα φτιάχνουν κομπλικέ μακαρονάδες με οδηγίες βήμα-βήμα από κουζινικά σαιτ. Για οτιδήποτε σου κατέβει στο κεφάλι να μαγειρέψεις, θα βρεις οκτακόσιες συνταγές στο ιντερνετ, με φύλλο κρούστας και άνευ, με αλεύρι ή με πατάτες, με ζάχαρη ή με αγγούρια, με όλα τα υλικά ή με τα μισά, για λίγη ώρα ενασχόλησης ή για πολλή ώρα («κέντημα»).
Βάζουμε επίσης χέρι ο ένας στον άλλον, για την μη εξαιρετική εκτέλεση («Μωρή δεν έπρεπε να ρίξεις νισιστέ, σιμιγδάλι ψιλό είναι το σωστό!») και διορθώνουμε τους πάντες, με τις προσωπικές μας ανακαλύψεις, συνταγές και μυστικά της κουζίνας, όταν κάτι μας ακούγεται μποκού παραδοσιακό, («Ααα, εγώ του βάζω φασκόμηλο, ολόκληρο, όχι ψιλοκομμένο!») Αυτές τις μέρες έμαθα ότι ΔΕΝ κόβεις τον φρέσκο κόλιανδρο με μαχαίρι αλλά με το χέρι, που όμως δεν έχω φρέσκο κόλιανδρο ούτε καν μπαγιάτικον, οπότε δεν κόβομαι. Έμαθα ότι πετάς το πρώτο νερό που βράζεις το οτιδήποτε, ότι η ρίγανη άμα την τρίβεις πριν τη ρίξεις στην κατσαρόλα είναι πιο μυρωδάτη, ότι το σκόρδο το βγάζεις από το τεφάλ πριν σκουρήνει, κι ένα σωρό άλλα τιπς για μαγειρική που δεν είχα καμία όρεξη να μάθω. Σκασίλα μου, αλλά τα άκουσα όλα με προσοχή στα πλαίσια της επικοινωνίας, και σίγουρα είπα κι εγώ τη στραβή μου δώθε-κείθε.
Ωστόσο, το θέμα συζήτησης «τι μαγειρέψαμε σήμερα/τι θα μαγειρέψουμε αύριο», υπερκαλύπτει όλα τα άλλα θέματα τα οποία τυχόν θα συζητούσαμε με άτομα που μιλάμε στο τηλέφωνο. Είναι ένα σέηφ θέμα, που ακόμα και αν το ακούει το συντροφικό μας άτομο, χέστηκε – εκτός που δεν το ακούει, με το που ξεκινάμε «Ψιλοκόβεις στεγνά μια χοντρή ντοματούλα…» μας κάνει τιουν-άουτ και ξανα-τσιμπάει μόνον αν πέσει κατά λάθος επίμαχη φράση (πχ, «Τον/την πηδάς στη γωνία ρε παιδί μου, πως κάνεις έτσι;») Την οποία φράση μπορούμε να την πετάμε πότε πότε, για να βεβαιωνόμαστε ότι ο άνθρωπός μας κλωτσάει ακόμα…
Αυτές οι συζητήσεις περί μαγειρέματος και φαγητού, που για χρόνια πιστεύαμε ότι λαμβάνουν χώρα μόνον ανάμεσα σε πολύ ηλικιωμένες θείες μας, δυστυχώς ή ευτυχώς έχουνε απλωθεί, μέρες που είναι, σε όλες τις ηλικίες: όλοι κάτι μαγειρεύουμε, είτε έχουμε οικογένεια, σύντροφο, συγκάτοικο, είτε όχι. Αναρωτιέμαι αν θα συνεχίσουμε, μετά το τέλος του κορωνοιού, να λέμε αναμεταξύ μας στα τηλέφωνα πώς τον τρίβουμε τον τραχανά, στην κυριολεξία όχι μεταφορικά, και μάλιστα με φρέσκο αλεύρι. Με ή χωρίς γλουτένη.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μυστικά για το ψήσιμο, δοσολογίες και χρόνοι και μια υπερτέλεια συνταγή
Hot εστιατόρια, λαχταριστά street food στέκια και λαμπερά ξενοδοχεία
Ένα ξεχωριστό pop-up bakery στον 6ο όροφο του ξενοδοχείου St. George Lycabettus
Δεν έχει σημασία αν το δώρο είναι μικρό ή μεγάλο… Σημασία έχει η όμορφη κίνηση του να προσφέρεις, είτε αυτό είναι κάτι ακριβό είτε απλώς μια μακαρονάδα
Καλοφτιαγμένο, καθημερινό φαγητό, με συνέπεια και χωρίς περιττές εντυπώσεις
Τρεις εμβληματικοί χώροι, τρεις διαφορετικές προτάσεις διασκέδασης για αυτές τις γιορτές
Βουτυρένιοι κουραμπιέδες, λαχταριστά μελομακάρονα, αφράτα πανετόνε και πολλές ακόμα λιχουδιές
Από ξηρούς καρπούς μέχρι εκλεκτά τυριά και βιολογικό κρέας
Τα αστεράτα ξενοδοχεία και τα καλά εστιατόρια της Αθήνας έχουν ήδη ετοιμάσει τα εορταστικά μενού τους και μας περιμένουν για αξέχαστες βραδιές
Εδώ θα ανακαλύψεις τα αγαπημένα γλυκά των γιορτών
Οι έμπειροι σοκολατιέ, Ιωάννα και Δημήτρης, δημιουργούν σοκολατάκια bonbon, με γεμίσεις από πραλίνες, ganache και φρέσκα ζελέ φρούτων, χρησιμοποιώντας σοκολάτα υψηλής ποιότητας
Η ιδανική πρόταση για τα πιο γλυκά Χριστούγεννα!
Στα ράφια έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους τα μελομακάρονα, ζουμερά και αρωματικά, και οι κουραμπιέδες με φρέσκο ελληνικό βούτυρο, την ίδια συνταγή που τιμά ο φούρνος εδώ και δεκαετίες
Όλα τα γλυκά που λαχταράς για το γιορτινό τραπέζι
Ένα από τα πλέον ιστορικά ζαχαροπλαστεία της πόλης, με τρία καταστήματα
Ένα σύγχρονο γαστρονομικό concept με έδρα το Μονακό, που εστιάζει στο private dining, τα themed dinners και τις cooking classes
Θα βρείτε εκλεκτά τυριά, ανάμεσά τους μια μεγάλη ποικιλία από φέτα αλλά και κασέρι, με εκείνη τη γεύση που θυμούνται οι παλιοί, βούτυρο γάλακτος, ιδανικό για τους χριστουγεννιάτικους κουραμπιέδες, αληθινό στραγγιστό γιαούρτι και άλλα πολλά
Τα εκλεκτά βιολογικά κρέατα των ευβιότοπων είναι εγγύηση
Οι ξηροί καρποί και τα αποξηραμένα φρούτα που θα βρείτε είναι ελληνικής προέλευσης, φρεσκοψημένοι και ιδανικοί για να πρωταγωνιστήσουν στα γλυκά των γιορτών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.