- CITY GUIDE
- PODCAST
-
21°
Ο Δημήτρης Ξανθούλης μένει σπίτι, μαγειρεύει και μας στέλνει τις καλύτερες συνταγές του
Εάν δεχτούμε το ότι το comfort food σχετίζεται κυρίως με τη μνήμη, τότε σκεφτόμουν ότι το απόλυτο ελληνικό comfort food, εκτός από τα κεφτεδάκια και τη χωριάτικη, είναι οι Εντράδες. Τα μαγειρευτά δηλαδή φαγητά της κατσαρόλας, με κάποιο κρέας, (αρνί, κοτόπουλο, χοιρινό, μοσχάρι) που σιγοψήνεται στην κατσαρόλα, είτε άσπρο, είτε κοκκινιστό με κάποιο φρέσκο λαχανικό που η επιλογή του σηματοδοτεί την εκάστοτε εποχή. Τα φαγητά αυτά έχουν παροπλιστεί σχεδόν παντελώς. Πολύ σπάνια πια στα μοντέρνα νοικοκυριά και ακόμη πιο σπάνια στα εστιατόρια, παρά μονάχα σε κάποια παλαιού τύπου μαγειρεία όσα έχουν μείνει ή στις καντίνες των σιδηροδρομικών σταθμών και των ΚΤΕΛ, που το πελατολόγιο τους είναι άνθρωποι της επαρχίας που δεν έχουν χάσει την επαφή τους με τον παλιό κόσμο.
Αυτά σκεφτόμουν όταν, για να ξεφύγω από τη βαθιά κατάθλιψη που προξενούν τα γεμάτα με «βιομηχανικής» παραγωγής λαχανικά ράφια των σούπερ μάρκετ, πήγα στη Βαρβάκειο που ευτυχώς είναι κοντά, για να αγοράσω τα λαχανικά της εβδομάδας. Τι φασολάκια, τι σπαράγγια, τοματίνια, φρέσκα σκόρδα, κουκιά, σπανάκι, χόρτα… η χαρά του θεού.
Άστα να πάνε…
Ανάμεσα στα άλλα βρήκα και φρέσκο αρακά, με τον οποίο έκανα και την παρακάτω συνταγή που σας την αφιερώνω:
Κοτόπουλο με αρακά «Ελεύθερες πολιορκημένες»
Υλικά
4 Μπούτια κοτόπουλου κομμένα στα 2, ή ένα μικρό κοτόπουλο τεμαχισμένο σε μικρές μερίδες, (για όσους αρέσει το στήθος, που η αλήθεια είναι ότι όταν μαγειρευτεί στην κατσαρόλα στεγνώνει και δεν είναι το πιο νόστιμο…)
- 1 Κουταλιά της σούπας αλεύρι
- 1 1/2 Κιλό φρέσκο αρακά ακαθάριστο
- Μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 4 Σκελίδες σκόρδο
- Κονσέρβα ντοματίνια «Κύκνος» (είναι by far τα καλλίτερα της αγοράς), ή 300 γρ φρέσκα
- Καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη
- 1 Φύλλο δάφνης
- 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 ποτηράκι λευκό κρασί
- κουταλιά του καφέ κοφτή χοντρό αλάτι
- Μισό μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο
- Κόκκους πιπέρι
Θα χρειαστείτε ένα βαθύ τηγάνι, ή ένα γουόκ
Εκτέλεση
- Αλευρώνουμε ελαφρά το κοτόπουλο και το σοτάρουμε στο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά
- Το αφαιρούμε με μία τρυπητή κουτάλα από το τηγάνι, πετάμε το περισσότερο ελαιόλαδο αφήνοντας μία κουταλιά της σούπας
- Ρίχνουμε στο τηγάνι και σοτάρουμε, το κρεμμύδι, την πιπεριά, το σκόρδο, την δάφνη
- Το σβήνουμε με το λευκό κρασί
- Περιμένουμε 2-3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ του κρασιού
- Ξαναβάζουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου στο τηγάνι
- Προσθέτουμε μισό ποτήρι ζεστό νερό, τα τοματίνια που θα πρέπει να τα συνθλίψουμε στο χέρι, με τον το χυμό τους, ή τα φρέσκα κομμένα στην μέση, το αλάτι και το σκεπάζουμε. Μόλις αρχίσει να ξαναβράζει, χαμηλώνουμε την φωτιά
- Βράζουμε για 45 λεπτά, προσθέτοντας λίγο ζεστό νερό, εάν δούμε ότι χρειάζεται
- Προσθέτουμε τον αρακά, τον οποίο στο μεταξύ έχουμε καθαρίσει και τον μισό μαϊντανό
- Βράζουμε άλλο ένα τέταρτο
- Πριν το σερβίρουμε και όσο είναι ζεστό, προσθέτουμε τον υπόλοιπο μαϊντανό και φρεσκοτριμένο πιπέρι
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Ιδιορρυθμίες, λόγοι συναισθηματικοί και άλλοι που δεν τρώμε κάποια φαγητά
Ένα από τα ομορφότερα σημεία να απολαύσεις τη θέα της Ακρόπολης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.