- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Ο Δημήτρης Ξανθούλης μένει σπίτι, μαγειρεύει και μας στέλνει τις καλύτερες συνταγές του
Εάν δεχτούμε το ότι το comfort food σχετίζεται κυρίως με τη μνήμη, τότε σκεφτόμουν ότι το απόλυτο ελληνικό comfort food, εκτός από τα κεφτεδάκια και τη χωριάτικη, είναι οι Εντράδες. Τα μαγειρευτά δηλαδή φαγητά της κατσαρόλας, με κάποιο κρέας, (αρνί, κοτόπουλο, χοιρινό, μοσχάρι) που σιγοψήνεται στην κατσαρόλα, είτε άσπρο, είτε κοκκινιστό με κάποιο φρέσκο λαχανικό που η επιλογή του σηματοδοτεί την εκάστοτε εποχή. Τα φαγητά αυτά έχουν παροπλιστεί σχεδόν παντελώς. Πολύ σπάνια πια στα μοντέρνα νοικοκυριά και ακόμη πιο σπάνια στα εστιατόρια, παρά μονάχα σε κάποια παλαιού τύπου μαγειρεία όσα έχουν μείνει ή στις καντίνες των σιδηροδρομικών σταθμών και των ΚΤΕΛ, που το πελατολόγιο τους είναι άνθρωποι της επαρχίας που δεν έχουν χάσει την επαφή τους με τον παλιό κόσμο.
Αυτά σκεφτόμουν όταν, για να ξεφύγω από τη βαθιά κατάθλιψη που προξενούν τα γεμάτα με «βιομηχανικής» παραγωγής λαχανικά ράφια των σούπερ μάρκετ, πήγα στη Βαρβάκειο που ευτυχώς είναι κοντά, για να αγοράσω τα λαχανικά της εβδομάδας. Τι φασολάκια, τι σπαράγγια, τοματίνια, φρέσκα σκόρδα, κουκιά, σπανάκι, χόρτα… η χαρά του θεού.
Άστα να πάνε…
Ανάμεσα στα άλλα βρήκα και φρέσκο αρακά, με τον οποίο έκανα και την παρακάτω συνταγή που σας την αφιερώνω:
Κοτόπουλο με αρακά «Ελεύθερες πολιορκημένες»
Υλικά
4 Μπούτια κοτόπουλου κομμένα στα 2, ή ένα μικρό κοτόπουλο τεμαχισμένο σε μικρές μερίδες, (για όσους αρέσει το στήθος, που η αλήθεια είναι ότι όταν μαγειρευτεί στην κατσαρόλα στεγνώνει και δεν είναι το πιο νόστιμο…)
- 1 Κουταλιά της σούπας αλεύρι
- 1 1/2 Κιλό φρέσκο αρακά ακαθάριστο
- Μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 4 Σκελίδες σκόρδο
- Κονσέρβα ντοματίνια «Κύκνος» (είναι by far τα καλλίτερα της αγοράς), ή 300 γρ φρέσκα
- Καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη
- 1 Φύλλο δάφνης
- 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 ποτηράκι λευκό κρασί
- κουταλιά του καφέ κοφτή χοντρό αλάτι
- Μισό μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο
- Κόκκους πιπέρι
Θα χρειαστείτε ένα βαθύ τηγάνι, ή ένα γουόκ
Εκτέλεση
- Αλευρώνουμε ελαφρά το κοτόπουλο και το σοτάρουμε στο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά
- Το αφαιρούμε με μία τρυπητή κουτάλα από το τηγάνι, πετάμε το περισσότερο ελαιόλαδο αφήνοντας μία κουταλιά της σούπας
- Ρίχνουμε στο τηγάνι και σοτάρουμε, το κρεμμύδι, την πιπεριά, το σκόρδο, την δάφνη
- Το σβήνουμε με το λευκό κρασί
- Περιμένουμε 2-3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ του κρασιού
- Ξαναβάζουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου στο τηγάνι
- Προσθέτουμε μισό ποτήρι ζεστό νερό, τα τοματίνια που θα πρέπει να τα συνθλίψουμε στο χέρι, με τον το χυμό τους, ή τα φρέσκα κομμένα στην μέση, το αλάτι και το σκεπάζουμε. Μόλις αρχίσει να ξαναβράζει, χαμηλώνουμε την φωτιά
- Βράζουμε για 45 λεπτά, προσθέτοντας λίγο ζεστό νερό, εάν δούμε ότι χρειάζεται
- Προσθέτουμε τον αρακά, τον οποίο στο μεταξύ έχουμε καθαρίσει και τον μισό μαϊντανό
- Βράζουμε άλλο ένα τέταρτο
- Πριν το σερβίρουμε και όσο είναι ζεστό, προσθέτουμε τον υπόλοιπο μαϊντανό και φρεσκοτριμένο πιπέρι
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Hot εστιατόρια, λαχταριστά street food στέκια και λαμπερά ξενοδοχεία
Ένα ξεχωριστό pop-up bakery στον 6ο όροφο του ξενοδοχείου St. George Lycabettus
Δεν έχει σημασία αν το δώρο είναι μικρό ή μεγάλο… Σημασία έχει η όμορφη κίνηση του να προσφέρεις, είτε αυτό είναι κάτι ακριβό είτε απλώς μια μακαρονάδα
Καλοφτιαγμένο, καθημερινό φαγητό, με συνέπεια και χωρίς περιττές εντυπώσεις
Τρεις εμβληματικοί χώροι, τρεις διαφορετικές προτάσεις διασκέδασης για αυτές τις γιορτές
Βουτυρένιοι κουραμπιέδες, λαχταριστά μελομακάρονα, αφράτα πανετόνε και πολλές ακόμα λιχουδιές
Από ξηρούς καρπούς μέχρι εκλεκτά τυριά και βιολογικό κρέας
Τα αστεράτα ξενοδοχεία και τα καλά εστιατόρια της Αθήνας έχουν ήδη ετοιμάσει τα εορταστικά μενού τους και μας περιμένουν για αξέχαστες βραδιές
Εδώ θα ανακαλύψεις τα αγαπημένα γλυκά των γιορτών
Οι έμπειροι σοκολατιέ, Ιωάννα και Δημήτρης, δημιουργούν σοκολατάκια bonbon, με γεμίσεις από πραλίνες, ganache και φρέσκα ζελέ φρούτων, χρησιμοποιώντας σοκολάτα υψηλής ποιότητας
Η ιδανική πρόταση για τα πιο γλυκά Χριστούγεννα!
Στα ράφια έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους τα μελομακάρονα, ζουμερά και αρωματικά, και οι κουραμπιέδες με φρέσκο ελληνικό βούτυρο, την ίδια συνταγή που τιμά ο φούρνος εδώ και δεκαετίες
Όλα τα γλυκά που λαχταράς για το γιορτινό τραπέζι
Ένα από τα πλέον ιστορικά ζαχαροπλαστεία της πόλης, με τρία καταστήματα
Ένα σύγχρονο γαστρονομικό concept με έδρα το Μονακό, που εστιάζει στο private dining, τα themed dinners και τις cooking classes
Θα βρείτε εκλεκτά τυριά, ανάμεσά τους μια μεγάλη ποικιλία από φέτα αλλά και κασέρι, με εκείνη τη γεύση που θυμούνται οι παλιοί, βούτυρο γάλακτος, ιδανικό για τους χριστουγεννιάτικους κουραμπιέδες, αληθινό στραγγιστό γιαούρτι και άλλα πολλά
Τα εκλεκτά βιολογικά κρέατα των ευβιότοπων είναι εγγύηση
Οι ξηροί καρποί και τα αποξηραμένα φρούτα που θα βρείτε είναι ελληνικής προέλευσης, φρεσκοψημένοι και ιδανικοί για να πρωταγωνιστήσουν στα γλυκά των γιορτών
Μέσα στις γιορτές όλοι θα πάμε σε ένα τουλάχιστον γιορτινό τραπέζι – κι αν είμαστε τυχεροί, θα πάμε σε περισσότερα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.