- CITY GUIDE
- PODCAST
-
25°
![portrait_ioanna_nikolareizi_1.jpg portrait_ioanna_nikolareizi_1.jpg](/images/120x120/3/jpg/sites/default/files/portrait_ioanna_nikolareizi_1.jpg)
![Ο Δημήτρης Ξανθούλης μένει σπίτι, μαγειρεύει και μας στέλνει τις συνταγές του Ο Δημήτρης Ξανθούλης μένει σπίτι και μαγειρεύει](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2020/04/01/img_6175.jpg)
Ο Δημήτρης Ξανθούλης μένει σπίτι, μαγειρεύει και μας στέλνει τις καλύτερες συνταγές του
Εάν δεχτούμε το ότι το comfort food σχετίζεται κυρίως με τη μνήμη, τότε σκεφτόμουν ότι το απόλυτο ελληνικό comfort food, εκτός από τα κεφτεδάκια και τη χωριάτικη, είναι οι Εντράδες. Τα μαγειρευτά δηλαδή φαγητά της κατσαρόλας, με κάποιο κρέας, (αρνί, κοτόπουλο, χοιρινό, μοσχάρι) που σιγοψήνεται στην κατσαρόλα, είτε άσπρο, είτε κοκκινιστό με κάποιο φρέσκο λαχανικό που η επιλογή του σηματοδοτεί την εκάστοτε εποχή. Τα φαγητά αυτά έχουν παροπλιστεί σχεδόν παντελώς. Πολύ σπάνια πια στα μοντέρνα νοικοκυριά και ακόμη πιο σπάνια στα εστιατόρια, παρά μονάχα σε κάποια παλαιού τύπου μαγειρεία όσα έχουν μείνει ή στις καντίνες των σιδηροδρομικών σταθμών και των ΚΤΕΛ, που το πελατολόγιο τους είναι άνθρωποι της επαρχίας που δεν έχουν χάσει την επαφή τους με τον παλιό κόσμο.
![Ο Δημήτρης Ξανθούλης μένει σπίτι, μαγειρεύει και μας στέλνει τις συνταγές του Ο Δημήτρης Ξανθούλης μένει σπίτι και μαγειρεύει](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/img_6169.jpg)
Αυτά σκεφτόμουν όταν, για να ξεφύγω από τη βαθιά κατάθλιψη που προξενούν τα γεμάτα με «βιομηχανικής» παραγωγής λαχανικά ράφια των σούπερ μάρκετ, πήγα στη Βαρβάκειο που ευτυχώς είναι κοντά, για να αγοράσω τα λαχανικά της εβδομάδας. Τι φασολάκια, τι σπαράγγια, τοματίνια, φρέσκα σκόρδα, κουκιά, σπανάκι, χόρτα… η χαρά του θεού.
Άστα να πάνε…
Ανάμεσα στα άλλα βρήκα και φρέσκο αρακά, με τον οποίο έκανα και την παρακάτω συνταγή που σας την αφιερώνω:
Κοτόπουλο με αρακά «Ελεύθερες πολιορκημένες»
Υλικά
4 Μπούτια κοτόπουλου κομμένα στα 2, ή ένα μικρό κοτόπουλο τεμαχισμένο σε μικρές μερίδες, (για όσους αρέσει το στήθος, που η αλήθεια είναι ότι όταν μαγειρευτεί στην κατσαρόλα στεγνώνει και δεν είναι το πιο νόστιμο…)
- 1 Κουταλιά της σούπας αλεύρι
- 1 1/2 Κιλό φρέσκο αρακά ακαθάριστο
- Μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 4 Σκελίδες σκόρδο
- Κονσέρβα ντοματίνια «Κύκνος» (είναι by far τα καλλίτερα της αγοράς), ή 300 γρ φρέσκα
- Καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη
- 1 Φύλλο δάφνης
- 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 ποτηράκι λευκό κρασί
- κουταλιά του καφέ κοφτή χοντρό αλάτι
- Μισό μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο
- Κόκκους πιπέρι
Θα χρειαστείτε ένα βαθύ τηγάνι, ή ένα γουόκ
Εκτέλεση
- Αλευρώνουμε ελαφρά το κοτόπουλο και το σοτάρουμε στο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά
- Το αφαιρούμε με μία τρυπητή κουτάλα από το τηγάνι, πετάμε το περισσότερο ελαιόλαδο αφήνοντας μία κουταλιά της σούπας
- Ρίχνουμε στο τηγάνι και σοτάρουμε, το κρεμμύδι, την πιπεριά, το σκόρδο, την δάφνη
- Το σβήνουμε με το λευκό κρασί
- Περιμένουμε 2-3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ του κρασιού
- Ξαναβάζουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου στο τηγάνι
- Προσθέτουμε μισό ποτήρι ζεστό νερό, τα τοματίνια που θα πρέπει να τα συνθλίψουμε στο χέρι, με τον το χυμό τους, ή τα φρέσκα κομμένα στην μέση, το αλάτι και το σκεπάζουμε. Μόλις αρχίσει να ξαναβράζει, χαμηλώνουμε την φωτιά
- Βράζουμε για 45 λεπτά, προσθέτοντας λίγο ζεστό νερό, εάν δούμε ότι χρειάζεται
- Προσθέτουμε τον αρακά, τον οποίο στο μεταξύ έχουμε καθαρίσει και τον μισό μαϊντανό
- Βράζουμε άλλο ένα τέταρτο
- Πριν το σερβίρουμε και όσο είναι ζεστό, προσθέτουμε τον υπόλοιπο μαϊντανό και φρεσκοτριμένο πιπέρι
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το chef exchange experience που ζήσαμε στο Olea All Suite Hotel στη Ζάκυνθο & στο Dexamenes Seaside Hotel στην Ηλεία
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Το πρώτο φεστιβάλ γαστρονομίας και οίνου του νησιού
Με τα Ikaria Coffee kiosk και Ikaria Park μαθαίνει στους Ολλανδούς τα ελληνικά φαγητά και κρασιά
Premium συσκευασμένο παγωτό από την Ιταλία κατευθείαν σπίτι σου
Εδώ θα βρεις εξαιρετικής ποιότητας νωπά κοτόπουλα, αλλά και χειροποίητη κοτόπιτα, τραγανά buffalo wings και το περίφηµο «κοτοσούβλι»
Η καλύτερη ποιότητα στις ζύμες, αλλά και μια εμπειρία που διεγείρει όλες τις αισθήσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Όσα φαστ-φουντ και να παρελάσουν από τις μόδες, η μπουγάτσα του Ιορδάνη, δεν κινδυνεύει. Γιατί στα Χανιά έχει ρίζες πιο στέρεες και από τον Φάρο.
Το ζαχαροπλαστείο που αλλάζει το τοπίο στα γλυκά
Με ασημένια μαχαιροπίρουνα, αστακό thermidor και την έννοια της φιλοξενίας του ‘70
Ας κάνουμε μια δροσερή βουτιά στην ιστορία της ψαροφαγίας, μια και το ψάρι είναι η αγαπημένη τροφή των Ελλήνων από την αρχαιότητα
Σπαρταριστή τσιπούρα, λαβράκι, κρανιός, φακρί έρχονται απευθείας από τις ελληνικές θάλασσες στο πιάτο μας και αποτελούν την τέλεια λύση για να εντάξουμε το καλό ψάρι στο καθημερινό μας τραπέζι
Είτε είναι ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας είτε ελεύθερης αλιείας, αποτελεί μια πολύτιμη πηγή βιταμινών και μετάλλων
Υπάρχουν υπερσύγχρονες μονάδες που παράγουν φρέσκο ψάρι, ψάρι ημέρας και ένα μελίσσι ανθρώπινου δυναμικού που αποτελείται από ιχθυοκαλλιεργητές, τους «βοσκούς της θάλασσας»
Ψητό, τηγανητό ή παστό, το κάθε ψάρι έχει τη νοστιμιά του
Και το προτιμά μαγειρεμένο στην πιο λιτή, μεστή, αλλά και γρήγορη νοστιμιά του
«Αυτή η φρέσκια γεύση του ψαριού, η βαθιά κρουστή, ιωδιούχα και θαλασσινή, έχει γραφτεί ανεξίτηλα στο γευστικό dna των Ελλήνων»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.