Θεματα

5 tips για μια κουζίνα χωρίς μικρόβια

Ασφάλεια και στο σπίτι

Γεωργία Σκαμάγκα
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Όλες οι συμβουλές που χρειάζεσαι για μία καθαρή κουζίνα

Από φαντασία και δημιουργικότητα, άλλο τίποτα. Ο χρόνος ήταν αυτός που πάντα σου έλειπε. Και τώρα που έχεις ελεύθερο χρόνο, τον περνάς στην κουζίνα, αξιοποιώντας όλες εκείνες τις συνταγές που μάζευες κατά καιρούς και γευόσουν νοερά. Και για να είσαι σίγουρη πως μαγειρεύεις σε έναν απόλυτα καθαρό χώρο, μιας και οι καιροί απαιτούν και λίγη προσοχή παραπάνω, δες 5 απλούς τρόπους να διατηρείς καθαρή την κουζίνα σου, να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο και να απολαμβάνεις ώρες πάνω από αχνιστές κατσαρόλες...

1. Πάγκος και λοιπές επιφάνειες
Μελέτες έχουν δείξει πως στους γρανιτένιους πάγκους αναπτύσσονται ευκολότερα τα βακτήρια. Χρησιμοποίησε σαπούνι ή το υγρό των πιάτων σου και ζεστό νερό για να καθαρίσεις τον πάγκο, τον νεροχύτη και τη βρύση, ειδικότερα εάν μαγειρεύεις συχνά ψάρι, πουλερικά ή κρέας. Αν χρησιμοποιείς χαρτί κουζίνας στις επιφάνειες, το πετάς μετά από κάθε χρήση. Οι πετσέτες πρέπει να στεγνώνουν καλά μετά από κάθε χρήση, αλλά και να πλένονται τακτικά.

2. Επιφάνειες κοπής
Καθάρισε με το υγρό πιάτων και ζεστό νερό τις επιφάνειες κοπής μετά από κάθε χρήση και άφησέ τις να στραγγίξουν και να στεγνώσουν καλά πριν τις χρησιμοποιήσεις ξανά. Γενικότερα προτίμησε τους ξύλινους δίσκους κοπής αντί των πλαστικών. Μελέτες δείχνουν πως τα βακτήρια που αναπτύσσονται στις τροφές επιβιώνουν δυσκολότερα στο ξύλο.
 

3. Σφουγγάρι
Πρέπει να διατηρείς το σφουγγάρι καθαρό, διαφορετικά πλένεις τα πιάτα με το υγρό πιάτων και ένα μείγμα επικίνδυνων βακτηρίων. Στραγγίζοντας το περιττό νερό, βάλε το σφουγγαράκι στον φούρνο μικροκυμάτων για ένα ολόκληρο λεπτό ή στο πλυντήριο των πιάτων (στο πρόγραμμα με στέγνωμα) για να του δώσεις περισσότερο χρόνο “ζωής”, ειδάλλως, φρόντισε να έχεις απόθεμα, γιατί θα χρειάζεται να το αντικαθιστάς συχνά... πολύ συχνά. Κάθε βδομάδα. Να θυμάσαι επίσης, όταν το χρησιμοποιείς, μην το παρατάς μετά στον νεροχύτη. Πρέπει να το στραγγίζεις καλά και να το αφήνεις σε μια καθαρή επιφάνεια να παίρνει αέρα και να στεγνώνει.

4. Ψυγείο
Η σωστή οργάνωση του ψυγείου αποτρέπει τη μεταφορά οσμών αλλά και επικίνδυνων για την υγεία βακτηρίων από τρόφιμο σε τρόφιμο. Να διατηρείς τα ψάρια και το κρέας σε ξεχωριστές θέσεις, μακριά από τα λαχανικά και τα τυριά.

5. Ένα δικό σου καθαριστικό
Φυσικά και εμπιστεύεσαι τα προϊόντα του εμπορίου, αλλά ένα καθαριστικό που θα φτιάξεις εσύ είναι εξίσου αποτελεσματικό και πιο φιλικό στο περιβάλλον και σε σένα. Η “τιμή” του, επίσης, είναι σαφώς μικρότερη. Ανακάτεψε μισό φλιτζάνι ξίδι και 1/4 φλιτζανιού μαγειρική σόδα σε δύο λίτρα ζεστό νερό και βάλε το διάλυμα σε μπουκάλι ψεκασμού. Μπορείς να το διατηρήσεις αρκετό καιρό. Ανακαινίζεις πριν από τη χρήση. Μια άλλη “συνταγή” είναι να ανακατέψεις 3/4 ποτηριού νερό, 1/4 του φλιτζανιού καθαρό οινόπνευμα, 5 με 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας ή γκρέιπ φρουτ και μια μικρή δόση από το υγρό πιάτων που χρησιμοποιείς. Τέλος - θα περιμένεις λίγο παραπάνω - μπορείς να γεμίσεις ένα βάζο με φλούδες πορτοκαλιού ή λεμονιού ή μανταρινιού (εσπεριδοειδή γενικότερα) και να γεμίσεις μέχρι πάνω το βάζο με λευκό ξύδι. Το κλείνεις καλά και το αφήνεις σε σκιερό μέρος για περίπου δυο εβδομάδες. Κατόπιν, αφαιρείς τις φλούδες και έχεις ξύδι για απολύμανση των επιφανειών με υπέροχο άρωμα εσπεριδοειδών...