- CITY GUIDE
- PODCAST
-
36°
Σπανακόρυζο για αστέρι Michelin από τη Γεωργιάννα Χιλιαδάκη
Οι μεγάλοι σεφ μένουν κι αυτοί σπίτι και φυσικά μαγειρεύουν
![62222-137653.jpg 62222-137653.jpg](/images/120x120/3/jpg/sites/default/files/62222-137653.jpg)
![Σπανακόρυζο από τη σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη H Γεωργιάννα Χιλιαδάκη μοιράζεται τη συνταγή της για σπανακορύζο](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2020/03/31/374442-772900.jpg)
Οι σεφ μένουν σπίτι και μαγειρεύουν. Συνταγή για σπανακόρυζο από τη Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, σεφ του Funky Gourmet
Αν αναρωτιέστε τι κάνουν οι μεγάλοι σεφ στην καραντίνα, η απάντηση είναι ό,τι και εσείς: μαγειρεύουν. Και, ευτυχώς, μοιράζονται τις συνταγές τους μαζί μας. Τελευταία συνταγή που τράβηξε την προσοχή μας είναι εκείνη για τρομερό σπανακόρυζο που μοιράστηκε η Γεωργιάννα Χιλιαδάκη στο Instagram.
Η Γεωργιάννα Χιλιαδάκη μαζί με τον Νίκο Ρούσσο έγραψαν ιστορία στη γαστρονομική σκηνή της Αθήνας όταν το εστιατόριό τους βραβεύτηκε με δύο αστέρια Michelin και έγινε το δεύτερο εστιατόριο στην Ελλάδα (μετά τη Σπονδή) που κέρδισε αυτό τον τίτλο. Το Funky Gourmet έκλεισε προσωρινά τις πόρτες του τον περασμένο χρόνο καθώς από το Μεταξουργείο όπου στεγαζόταν αποφασίστηκε να μεταφερθεί και να επαναλειτουργήσει μέσα στο ξενοδοχείο Hilton. Το opening ήταν προγραμματισμένο να γίνει αυτές τις μέρες, αναβλήθηκε όμως λόγω κορωνοϊού.
Μας μένει ωστόσο το σπανακόρυζο και δεν είναι λίγο, γιατί πόσο συχνά έχουμε την ευκαιρία να μαγειρέψουμε τη συνταγή από σεφ βραβευμένους με αστέρι Michelin;
Η Γεωργιάννα Χιλιαδάκη έγραψε στο Instagram:
Γεια σας φίλοι! Εξαιτίας της Σαρακοστής πολλοί από εσάς μου ζητήσατε ένα πιάτο χορτοφάγων! Αυτές οι σειρές ιστοριών / βίντεο ξεκίνησαν όταν ανέβασα για πρώτη φορά μια ιστορία όπου έφτιαχνα Σπανακόρυζο. Πολλοί από εσάς μου στείλατε μήνυμα και ζητήσατε τη συνταγή, αλλά και περισσότερες συνταγές γενικότερα. Έτσι δεν το ξέχασα. Αυτό το πιάτο έχει εμπνεύσει στην πραγματικότητα ένα από τα κλασσικά @funkygourmet πιάτα, τη 'Spanakoquinoa'. Στο Funky Gourmet, συνηθίζαμε να αντικαθιστούμε το ρύζι με κινόα και στο τέλος το ανακατεύαμε με ένα με ένα πέστο γεμάτο αρωματικά, όπως η μελίσσα, το sorrel, το σπανάκι, το λεμόνι κ.ά. και φυσικά σκόρδο. Σας δίνω παρακάτω την «σπιτική έκδοση», ένα χορταστικό πεντανόσιμο Σπανακόρυζο. Σας γράφω και μερικές συμβουλές για να γίνει τόσο εκπληκτικά γευστικό που θα γίνει το αγαπημένο φαγητό των παιδιών σας! (εντάξει, είπαμε!)… Σχεδόν... #funkygourmetathome #funkygathome #justfood #nikosroussos
Συνταγή
· 150 γρ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
· 200 γρ. ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι
· 10 γρ. λιωμένο σκόρδο
· 80 γρ. ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμύδι
· 100 γρ. μαραθόριζα, σε λεπτές φέτες (προαιρετικά)
· 500 γρ. σπανάκι, πλυμένο (αφαιρέστε τα μεγάλα κοτσάνια)
· 250gr ρύζι (για σπυρωτό πιλάφι)
· 600 γρ. νερό ή ζωμό λαχανικών
· 10 γρ. αλάτι
Για το τέλος:
· 40 γρ. χυμό λεμονιού
· Ξύσμα από 1 λεμόνι
· 2 γρ. φρεσκοτριμμένο λευκό πιπέρι
· 10 γρ. αλάτι
· 40 γρ. ψιλοκομμένο φρέσκο άνηθο
· 30 γρ. ψιλοκομμένο σχοινόπρασο
· 15 γρ. φρέσκο ψιλοκομμένο μάραθο
· 200 γρ. επιπλέον νερό
· 100gr extra παρθένο ελαιόλαδο
ΜΕΘΟΔΟΣ
1. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Δεν τα αφήνουμε να μαυρίσουν.
2. Προσθέτουμε τη μαραθόριζα και σοτάρουμε για λίγα λεπτά ακόμα μέχρι να μαλακώσει.
3. Προσθέτουμε το ρύζι και το σοτάρουμε λίγο, προσθέτοντας νερό. Προσθέτουμε το σπανάκι σταδιακά ανακατεύοντας συνεχώς και προσθέτοντας το υπόλοιπο νερό. Προσθέτουμε αλάτι, βάζουμε το καπάκι και μαγειρεύουμε σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία για 25'.
4. Όταν τελειώσει ο χρόνος, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε για 25' ακόμα, ώστε να κρυώσει λίγο.
5. Για το τέλος προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού και το ξύσμα, το έξτρα νερό και το λάδι, τα 10 γρ. αλάτι, το λευκό πιπέρι, το φρέσκο μάραθο και το άνηθο και το σχινόπρασσο.
TIP: Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα είναι να προσθέτετε πάντα τα φρέσκα βότανα στο τέλος, όταν έχει κρυώσει το φαγητό!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ψήνονται στη σχάρα κατευθείαν από το ποτάμι, ή τηγανίζονται για τους μερακλήδες
Υλικά και άνθρωποι, ιστορία και παράδοση, γεύσεις και συνταγές δημιουργούν το κατάλληλο σκηνικό ώστε κάθε τόπος να αποτελεί έναν γαστρονομικό προορισμό
«Στην Ελλάδα, το φαγητό δεν είναι απλώς τροφή – είναι ιστορία, πολιτισμός, συναίσθημα.. Κάθε γεύμα φέρνει κοντά τους ανθρώπους και κάθε τραπέζι είναι μια γιορτή ζωής»
Μπαίνουμε στην κουζίνα και μαγειρεύουμε με διάσημα τοπικά προϊόντα από 30 γωνιές της Ελλάδος
Λαχταριστά μπέργκερς, φοβερές πίτσες, άπαιχτα σουβλάκια, ακόμα και σπιτικό φαγητό, όλα είναι εδώ
Φτιάξε και απόλαυσε τις καλύτερε μακαρονάδες ενόψη Ολυμπιακών Αγώνων
Για σουβλάκια, πίτσα, burger ή ό,τι σου έρθει στο μυαλό, μπες στο fagi.gr
Aυθεντικές ιταλικές γεύσεις, μαμαδίστικα πιάτα και American street food
Συνταγές βασισμένες στην εποχικότητα, άριστες πρώτες ύλες και value for money τιμές
Η νέα street food λιχουδιά της Αθήνας συμβαίνει στο Fuddy Duddy Pizza, στην οδό Λέκκα
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Έχει γεύση «πανάκριβη», εστέτ και γκουρμέ
Στο κέντρο της Χώρας, θα το εντοπίσεις και θα το αγαπήσεις αμέσως
Εδώ δεν θα φας «χθεσινό» παγωτό, μόνο υπέροχες γεύσεις με χαμηλά λιπαρά και τόσο όσο ζάχαρη, που φτιάχτηκαν την ημέρα που θα το επισκεφθείς
Ένας ολόκληρος κόσμος νοστιμιάς, πλασμένος από υλικά του πιο λαχταριστού ονείρου
Θα δοκιμάσεις εξαιρετικό French Toast με βατόμουρα και κρέμα πατισερί, αλλά και αλμυρά αβγοπιάτα και φρέσκα σάντουιτς.
Εδώ το φαγητό είναι μοίρασμα που φέρνει κοντά την παρέα και τα cocktails είναι κλασικά και δημιουργούνται με βάση τις αυθεντικές συνταγές
Ξεκινά με γευστικό και αρωματικό πρωινό και εκλεκτούς καφέδες, συνεχίζοντας με δροσιστικά και απολαυστικά cocktails
Cocktails, μοναδική θέα, και αξέχαστα βράδια
Ο σεφ του εστιατορίου The Lost Sheep εξηγεί γιατί στα πιάτα του γεύεσαι τη γαστρονομική κουλτούρα της πατρίδας του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.