- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Ελεύθερες πολιορκημένες #1
Σούπα με κόκκινες φακές και σαλάτα με αντζούγιες από τον Δημήτρη Ξανθούλη
Ο Δημήτρης Ξανθούλης μένει σπίτι, μαγειρεύει και μας στέλνει τις καλύτερες συνταγές του
Δέκατη τέταρτη μέρα εγκλεισμού και εξακολουθώ να προσπαθώ να αδειάσω τα ράφια με τις συσσωρευμένες από τους μήνες προμήθειες σε τρόφιμα, του σπιτιού – ομολογώ χωρίς πολύ μεγάλη επιτυχία.
Ευτυχώς δεν λέτε, που είχα Άγιο και δεν πέταξα τις «ληγμένες» συσκευασίες; Σήμερα βρήκα κόκκινες φακές που είχαν λήξει από το καλοκαίρι. Έκανα λοιπόν μια πολύ επιτυχημένη λιβανέζικη σούπα. (Μεταξύ μας, καμία συνταγή δεν είναι επιτυχημένη, εάν δεν μπορείς να τη μοιραστείς με κάποιον…)
Ιδού λοιπόν:
Σούπα με (ληγμένες) κόκκινες φακές
Υλικά:
- 1 φλιτζάνι κόκκινες φακές
- 1 κρεμμύδι
- 1 καρότο
- 1 πατάτα
- 1 μικρή καυτερή πιπεριά
- 1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό σπόρους κύμινου
- 1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό αλάτι
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 3 φλιτζάνια νερό
Εκτέλεση:
- Κόβουμε το κρεμμύδι, το καρότο, την πιπεριά και την πατάτα σε μικρά κομμάτια.
- Τα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο, μαζί με το κύμινο σε μέτρια φωτιά μέχρι να ξανθύνουν ελαφρά τα κρεμμύδια.
- Προσθέτουμε τις φακές το νερό και το αλάτι.
- Τις βράζουμε για περίπου 20 λεπτά με μισή ώρα.
- Τις πολτοποιούμε.
- Σερβίρουμε την σούπα με τριμμένο ξερό δυόσμο, πιπέρι, μπούκοβο και λίγες σταγόνες λεμόνι.
- Χωριάτικο ψωμί φυσικά..
Τη σούπα τη συνόδεψα με τη σαλάτα «η επανάσταση των (κοινωνικών) σκλάβων»:
Υλικά:
- Τοματίνια κομμένα στη μέση
- Σκελίδες σκόρδο κομμένες σε λεπτές φέτες
- Κάπαρη
- 1 μικρή καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη
- Μαϊντανό
- Αντσούγιες
- Χοντρό αλάτι
- Ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
- Ζεσταίνουμε ελαφρά το ελαιόλαδο με το σκόρδο και την πιπεριά σε ένα σαγανάκι και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
- Ετοιμάζουμε τη σαλάτα ανακατεύοντας τις τομάτες, την κάπαρη, τον μαϊντανό, χοντρό αλάτι και το λάδι με το σκόρδο και την πιπεριά.
- Γαρνίρουμε με αντσούγιες και ελιές.
(Όσο περισσότερο σκόρδο βάλετε, τόσο το καλύτερο! Θα σας κατέβει η πίεση και θα πέσετε σε έναν ιαματικό βαθύ ύπνο - κώμα, λησμονώντας τα «δύσκολα»…)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μυστικά για το ψήσιμο, δοσολογίες και χρόνοι και μια υπερτέλεια συνταγή
Βόλτες για ψώνια και μετά ραντεβού με τους φίλους
Λαμπερά ρεβεγιόν, γιορτινά δείπνα και ωραία κρασιά
Κοσμοπολίτικο και φιλόξενο, με πανοραμική θέα στην Ακρόπολη, τον Λυκαβηττό και τη φωτισμένη γιορτινή Αθήνα
Κάθε χώρος του εμβληματικού ξενοδοχείου ακτινοβολεί γιορτινή διάθεση
Ανακαλύψτε και φέτος μια πληθώρα εορταστικών επιλογών και ζήστε μοναδικές στιγμές στο κέντρο της πόλης, μαζί με τους αγαπημένους σας
Το εμβληματικό ξενοδοχείο διοργανώνει ξεχωριστές εκδηλώσεις για τις γιορτινές μέρες
Μοναδικές εορταστικές προτάσεις στο εντυπωσιακό Olive Garden Rooftop Bar & Restaurant
Ο παράδεισος του καλού κρασιού βρίσκεται στα Εξάρχεια
Το gelato bar που αγαπήσαμε για το αυθεντικό κρεμώδες gelato συνεχίζει να μας εκπλήσσει και το φθινόπωρο
Μοσχοβολάει ο τόπος από τα φρέσκα βούτυρα, τις χειροποίητες ζύμες, από όλα τα καλά που μας ετοιμάζουν για τις γιορτές
Στα αγαπημένα ζαχαροπλαστεία των γλυκατζήδων θα βρεις τα πάντα
Πώς ξεκίνησε η ιδέα και πώς εξελίχθηκε μέσα στον χρόνο;
Εδώ όλα τα προϊόντα είναι χειροποίητα και φτιάχνονται καθημερινά στα εργαστήριά τους
Αυτές τις μέρες ο φούρνος μοσχοβολάει από τις γιορτινές λιχουδιές
H γαλλική παράδοση συναντά τη φινέτσα και η κάθε στιγμή γίνεται αξέχαστη
Ξενοδοχεία και εστιατόρια μας περιμένουν με εορταστικά μενού
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ξεχωρίσαμε τους καλύτερους
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.