- CITY GUIDE
- PODCAST
-
21°
Ελεύθερες πολιορκημένες #1
Σούπα με κόκκινες φακές και σαλάτα με αντζούγιες από τον Δημήτρη Ξανθούλη
Ο Δημήτρης Ξανθούλης μένει σπίτι, μαγειρεύει και μας στέλνει τις καλύτερες συνταγές του
Δέκατη τέταρτη μέρα εγκλεισμού και εξακολουθώ να προσπαθώ να αδειάσω τα ράφια με τις συσσωρευμένες από τους μήνες προμήθειες σε τρόφιμα, του σπιτιού – ομολογώ χωρίς πολύ μεγάλη επιτυχία.
Ευτυχώς δεν λέτε, που είχα Άγιο και δεν πέταξα τις «ληγμένες» συσκευασίες; Σήμερα βρήκα κόκκινες φακές που είχαν λήξει από το καλοκαίρι. Έκανα λοιπόν μια πολύ επιτυχημένη λιβανέζικη σούπα. (Μεταξύ μας, καμία συνταγή δεν είναι επιτυχημένη, εάν δεν μπορείς να τη μοιραστείς με κάποιον…)
Ιδού λοιπόν:
Σούπα με (ληγμένες) κόκκινες φακές
Υλικά:
- 1 φλιτζάνι κόκκινες φακές
- 1 κρεμμύδι
- 1 καρότο
- 1 πατάτα
- 1 μικρή καυτερή πιπεριά
- 1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό σπόρους κύμινου
- 1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό αλάτι
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 3 φλιτζάνια νερό
Εκτέλεση:
- Κόβουμε το κρεμμύδι, το καρότο, την πιπεριά και την πατάτα σε μικρά κομμάτια.
- Τα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο, μαζί με το κύμινο σε μέτρια φωτιά μέχρι να ξανθύνουν ελαφρά τα κρεμμύδια.
- Προσθέτουμε τις φακές το νερό και το αλάτι.
- Τις βράζουμε για περίπου 20 λεπτά με μισή ώρα.
- Τις πολτοποιούμε.
- Σερβίρουμε την σούπα με τριμμένο ξερό δυόσμο, πιπέρι, μπούκοβο και λίγες σταγόνες λεμόνι.
- Χωριάτικο ψωμί φυσικά..
Τη σούπα τη συνόδεψα με τη σαλάτα «η επανάσταση των (κοινωνικών) σκλάβων»:
Υλικά:
- Τοματίνια κομμένα στη μέση
- Σκελίδες σκόρδο κομμένες σε λεπτές φέτες
- Κάπαρη
- 1 μικρή καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη
- Μαϊντανό
- Αντσούγιες
- Χοντρό αλάτι
- Ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
- Ζεσταίνουμε ελαφρά το ελαιόλαδο με το σκόρδο και την πιπεριά σε ένα σαγανάκι και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
- Ετοιμάζουμε τη σαλάτα ανακατεύοντας τις τομάτες, την κάπαρη, τον μαϊντανό, χοντρό αλάτι και το λάδι με το σκόρδο και την πιπεριά.
- Γαρνίρουμε με αντσούγιες και ελιές.
(Όσο περισσότερο σκόρδο βάλετε, τόσο το καλύτερο! Θα σας κατέβει η πίεση και θα πέσετε σε έναν ιαματικό βαθύ ύπνο - κώμα, λησμονώντας τα «δύσκολα»…)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Ιδιορρυθμίες, λόγοι συναισθηματικοί και άλλοι που δεν τρώμε κάποια φαγητά
Ένα από τα ομορφότερα σημεία να απολαύσεις τη θέα της Ακρόπολης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.