- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Ο πόθος, η μόδα και οι γεύσεις κινούν αυτοκρατορίες.
Ο Πoλ Φρίντμαν, καθηγητής ιστορίας στο πανεπιστήμιο του Γέιλ, δούλευε χρόνια επάνω στον τρόπο που η «παράλογα» μεγάλη δημοτικότητα των μπαχαρικών στη μεσαιωνική Ευρώπη, ενισχυμένη από τη μυστηριώδη προέλευσή τους και τις υψηλές τιμές τους, ενθάρρυνε τις προσπάθειες να ανακαλυφθούν αυτές οι εξωτικές χώρες με τις μαγικές, μεθυστικές μυρωδιές. Η σύγχρονη εποχή ξεκινούσε – μαζί με τις επεκτατικές διαθέσεις των Ευρωπαίων.
Ο Φρίντμαν, με διάθεση αλχημιστή και μοντέρνου ντοκιμαντερίστα, παραθέτοντας ιστορίες, στοιχεία και γοητευτικές περιγραφές, ανιχνεύει την ιδιαίτερη σχέση των ανθρώπων με αυτά τα υλικά που, όπως τα ναρκωτικά ή τα διαμάντια ή απλώς λίγη ζάχαρη, καπνός ή βαμβάκι, άλλαξαν την ιστορία του κόσμου. Από την υπερ-διακόσμηση και «μεταποίηση» της εικόνας των φαγητών που σερβίρονταν στα συμπόσια της ανώτερης τάξης –κεφαλές αγριόχοιρου τυλιγμένες σε φύλλα χρυσού και πράσινο ζελέ, κεφτέδες σαν μήλα, αυγά από γάλα αμυγδάλου, κανέλα και ζαφορά, ψωμί βαμμένο κόκκινο από αίμα κύκνου– μέχρι τις φαρμακευτικές εφαρμογές των μπαχαρικών, το θεραπευτικό τους ρόλο και την αρωματική τους χρήση σε μία εποχή που θαμπωνόταν και ζαλιζόταν από τις ευωδιές σε βαθμό υπέρβασης. Η μετάφραση της Ντίνας Σιδέρη είναι αρκετά καλή ώστε να αποδίδει ακόμα και τα «σωστά ρήματα» για τον τρόπο που τεμαχιζόταν η τροφή στον Μεσαίωνα – π.χ. ένας άρχοντας έπρεπε να ξέρει να προστάζει «ξέλυσε τη νήσσα» ή «ξεκοκάλισε τον οξύρρυγχο» και όχι «φέρε μου κρέας». Έτσι και ένα βιβλίο χρειάζεται αυτές τις μικρές, γοητευτικές λεπτομέρειες για να γίνει απολαυστικό – τα μπαχάρια του, θα λέγαμε.
ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΦΑΝΤΑΣΙΑ (Paul Freedman, εκδ. Κονιδιάρη)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Ιδιορρυθμίες, λόγοι συναισθηματικοί και άλλοι που δεν τρώμε κάποια φαγητά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.