Θεματα

Σπανάκι mould

Τι χρειαζόμαστε Για τη mould: 25 γρ. βούτυρο

61232-134405.jpg
Τζένη Σταυροπούλου
ΤΕΥΧΟΣ 278
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
6287-14493.jpg

Τι χρειαζόμαστε Για τη mould: 25 γρ. βούτυρο και λίγο ακόμα για άλειμμα ● 40 γρ. τρίμματα ψωμιού ● 1-1.200 γρ. σπανάκι καθαρισμένο ● 50 γρ. σαλάμι ψιλοκομμένο ● 50 γρ. τυρί fontina κομμένο σε κύβους (εναλλακτικά gouda) ● μπεσαμέλ ● 3 αυγά ● αλάτι 

Για την μπεσαμέλ: 50 γρ. βουτυρο ● 50 γρ. αλεύρι ● 500 ml γάλα ● μοσχοκάρυδο ● αλάτι ● πιπέρι

Πώς το φτιάχνουμε: Σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά λιώνουμε το βούτυρο και ρίχνουμε το αλεύρι, καβουρδίζουμε ελαφρά και ρίχνουμε το γάλα. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να αρχίσει να βράζει, αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε αμέσως τη φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 20΄περιπου. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο. Η μπεσαμέλ πρέπει να έχει «μεταξένια» υφή και να μη μυρίζει αλεύρι. Αλείφουμε με βούτυρο μια φόρμα κέικ με τρύπα στη μέση, ρίχνουμε τα ψίχουλα του ψωμιού, κουνάμε έτσι ώστε να κολλήσουν παντού και πετάμε αυτά που περισσεύουν. Ζεματάμε το σπανάκι για περίπου 4΄, το στραγγίζουμε και πιέζουμε δυνατά με τα χέρια μας έτσι ώστε να φύγει όσο το δυνατόν πιο πολύ υγρό, το ψιλοκόβουμε. Ζεσταίνουμε ελαφρά το βούτυρο σε ένα τηγάνι, ρίχνουμε το σπανάκι και μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία ανακατεύοντας περιστασιακά για 4-5΄, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το σαλάμι, το τυρί και στο τέλος την μπεσαμέλ και προσθέτουμε αλάτι (προσοχή, το τυρί, η μπεσαμέλ και το σαλάμι είναι αλμυρά). Χτυπάμε τους κρόκους, ρίχνοντας όμως έναν-έναν κάθε φορά, χτυπάμε σφιχτά τα ασπράδια, τα ανακατεύουμε μαζί και τα ενσωματώνουμε στο μείγμα με το σπανάκι. Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα. Βάζουμε τη φόρμα σε ένα ταψί με νερό μέχρι τη μέση και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C για 45-50΄. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει για 5-6΄. Αναποδογυρίζουμε τη φόρμα στην πιατέλα σερβιρίσματος.

Μάθε ιστορία: Οι ιστορικοί θεωρούν ότι το σπανάκι κατάγεται από την περιοχή του Ιράν, άλλοι πάλι αναφέρουν ως πατρίδα του το Νεπάλ. Τον 11ο αιώνα  πέρασε στην Ισπανία μαζί με τους Άραβες και από εκεί «το ισπανικό λαχανικό», όπως το έλεγαν, εξαπλώθηκε στην Ευρώπη. Έγινε γρήγορα δημοφιλές, κυρίως στις θρησκευτικές κοινότητες που το μαγείρευαν στις περιόδους της νηστείας. Όπως λέει ο μύθος, το σπανάκι ήταν το αγαπημένο λαχανικό της Αικατερίνης των Μεδίκων. Αργότερα ο Ποπάι καθιέρωσε το σπανάκι στην καθημερινή διατροφή, κάνοντάς το την τρίτη πιο δημοφιλή γεύση στην Αμερική μετά τη γαλοπούλα και το παγωτό.

● Side dishes tip: Κεφτεδάκια ή μανιτάρια με σκόρδο.

● Σκονάκι: Προσοχή, όπως και σε όλα τα mould με λαχανικά, το μυστικό της επιτυχίας είναι τα αυγά που ομοιογενοποιούν το μείγμα. Δεν πρέπει όμως ποτέ, για σιγουριά, να προσθέσετε extra αυγό. Για να αποφύγετε να μυρίσει «αλευρίλα» η μπεσαμέλ, αφήστε το αλεύρι να καβουρδιστεί καλά με το βούτυρο πριν προσθέσετε το γάλα.

 jenniestav@yahoo.com

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.