Τι χρειαζόμαστε Για τη mould: 25 γρ. βούτυρο και λίγο ακόμα για άλειμμα ● 40 γρ. τρίμματα ψωμιού ● 1-1.200 γρ. σπανάκι καθαρισμένο ● 50 γρ. σαλάμι ψιλοκομμένο ● 50 γρ. τυρί fontina κομμένο σε κύβους (εναλλακτικά gouda) ● μπεσαμέλ ● 3 αυγά ● αλάτι
Για την μπεσαμέλ: 50 γρ. βουτυρο ● 50 γρ. αλεύρι ● 500 ml γάλα ● μοσχοκάρυδο ● αλάτι ● πιπέρι
Πώς το φτιάχνουμε: Σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά λιώνουμε το βούτυρο και ρίχνουμε το αλεύρι, καβουρδίζουμε ελαφρά και ρίχνουμε το γάλα. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να αρχίσει να βράζει, αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε αμέσως τη φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 20΄περιπου. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο. Η μπεσαμέλ πρέπει να έχει «μεταξένια» υφή και να μη μυρίζει αλεύρι. Αλείφουμε με βούτυρο μια φόρμα κέικ με τρύπα στη μέση, ρίχνουμε τα ψίχουλα του ψωμιού, κουνάμε έτσι ώστε να κολλήσουν παντού και πετάμε αυτά που περισσεύουν. Ζεματάμε το σπανάκι για περίπου 4΄, το στραγγίζουμε και πιέζουμε δυνατά με τα χέρια μας έτσι ώστε να φύγει όσο το δυνατόν πιο πολύ υγρό, το ψιλοκόβουμε. Ζεσταίνουμε ελαφρά το βούτυρο σε ένα τηγάνι, ρίχνουμε το σπανάκι και μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία ανακατεύοντας περιστασιακά για 4-5΄, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το σαλάμι, το τυρί και στο τέλος την μπεσαμέλ και προσθέτουμε αλάτι (προσοχή, το τυρί, η μπεσαμέλ και το σαλάμι είναι αλμυρά). Χτυπάμε τους κρόκους, ρίχνοντας όμως έναν-έναν κάθε φορά, χτυπάμε σφιχτά τα ασπράδια, τα ανακατεύουμε μαζί και τα ενσωματώνουμε στο μείγμα με το σπανάκι. Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα. Βάζουμε τη φόρμα σε ένα ταψί με νερό μέχρι τη μέση και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C για 45-50΄. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει για 5-6΄. Αναποδογυρίζουμε τη φόρμα στην πιατέλα σερβιρίσματος.
Μάθε ιστορία: Οι ιστορικοί θεωρούν ότι το σπανάκι κατάγεται από την περιοχή του Ιράν, άλλοι πάλι αναφέρουν ως πατρίδα του το Νεπάλ. Τον 11ο αιώνα πέρασε στην Ισπανία μαζί με τους Άραβες και από εκεί «το ισπανικό λαχανικό», όπως το έλεγαν, εξαπλώθηκε στην Ευρώπη. Έγινε γρήγορα δημοφιλές, κυρίως στις θρησκευτικές κοινότητες που το μαγείρευαν στις περιόδους της νηστείας. Όπως λέει ο μύθος, το σπανάκι ήταν το αγαπημένο λαχανικό της Αικατερίνης των Μεδίκων. Αργότερα ο Ποπάι καθιέρωσε το σπανάκι στην καθημερινή διατροφή, κάνοντάς το την τρίτη πιο δημοφιλή γεύση στην Αμερική μετά τη γαλοπούλα και το παγωτό.
● Side dishes tip: Κεφτεδάκια ή μανιτάρια με σκόρδο.
● Σκονάκι: Προσοχή, όπως και σε όλα τα mould με λαχανικά, το μυστικό της επιτυχίας είναι τα αυγά που ομοιογενοποιούν το μείγμα. Δεν πρέπει όμως ποτέ, για σιγουριά, να προσθέσετε extra αυγό. Για να αποφύγετε να μυρίσει «αλευρίλα» η μπεσαμέλ, αφήστε το αλεύρι να καβουρδιστεί καλά με το βούτυρο πριν προσθέσετε το γάλα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ψήνονται στη σχάρα κατευθείαν από το ποτάμι, ή τηγανίζονται για τους μερακλήδες
Υλικά και άνθρωποι, ιστορία και παράδοση, γεύσεις και συνταγές δημιουργούν το κατάλληλο σκηνικό ώστε κάθε τόπος να αποτελεί έναν γαστρονομικό προορισμό
«Στην Ελλάδα, το φαγητό δεν είναι απλώς τροφή – είναι ιστορία, πολιτισμός, συναίσθημα.. Κάθε γεύμα φέρνει κοντά τους ανθρώπους και κάθε τραπέζι είναι μια γιορτή ζωής»
Μπαίνουμε στην κουζίνα και μαγειρεύουμε με διάσημα τοπικά προϊόντα από 30 γωνιές της Ελλάδος
Λαχταριστά μπέργκερς, φοβερές πίτσες, άπαιχτα σουβλάκια, ακόμα και σπιτικό φαγητό, όλα είναι εδώ
Φτιάξε και απόλαυσε τις καλύτερε μακαρονάδες ενόψη Ολυμπιακών Αγώνων
Για σουβλάκια, πίτσα, burger ή ό,τι σου έρθει στο μυαλό, μπες στο fagi.gr
Aυθεντικές ιταλικές γεύσεις, μαμαδίστικα πιάτα και American street food
Συνταγές βασισμένες στην εποχικότητα, άριστες πρώτες ύλες και value for money τιμές
Η νέα street food λιχουδιά της Αθήνας συμβαίνει στο Fuddy Duddy Pizza, στην οδό Λέκκα
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Έχει γεύση «πανάκριβη», εστέτ και γκουρμέ
Στο κέντρο της Χώρας, θα το εντοπίσεις και θα το αγαπήσεις αμέσως
Εδώ δεν θα φας «χθεσινό» παγωτό, μόνο υπέροχες γεύσεις με χαμηλά λιπαρά και τόσο όσο ζάχαρη, που φτιάχτηκαν την ημέρα που θα το επισκεφθείς
Ένας ολόκληρος κόσμος νοστιμιάς, πλασμένος από υλικά του πιο λαχταριστού ονείρου
Θα δοκιμάσεις εξαιρετικό French Toast με βατόμουρα και κρέμα πατισερί, αλλά και αλμυρά αβγοπιάτα και φρέσκα σάντουιτς.
Εδώ το φαγητό είναι μοίρασμα που φέρνει κοντά την παρέα και τα cocktails είναι κλασικά και δημιουργούνται με βάση τις αυθεντικές συνταγές
Ξεκινά με γευστικό και αρωματικό πρωινό και εκλεκτούς καφέδες, συνεχίζοντας με δροσιστικά και απολαυστικά cocktails
Cocktails, μοναδική θέα, και αξέχαστα βράδια
Ο σεφ του εστιατορίου The Lost Sheep εξηγεί γιατί στα πιάτα του γεύεσαι τη γαστρονομική κουλτούρα της πατρίδας του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.